Skocz do zawartości

f20 wymiana akumulatora a kodowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam takie pytanie bo do f20 118i akumulator piszę 80ah agm.Ktoś u mnie wstawił 60ah zwykły kwasowy chciałem zmienić na AGM i tu pytanie czy wystarczy istą tylko dodać/zapisać nowy akumulator czy trzeba coś dodatkowo zmieniać np ncs expert w sensie przeprogramowanie na AGM bo nie wiem czy mógł ktoś usunąć agm i dodać kwasowy i teraz trzeba ponownie zapisać,że to agm? czy tylko montaż i istą + dodanie nowego akumulatora?

Opublikowano

Jesli ktoś przy wymianie na kwasówę, przekodował AGM na zwykły, to tak, trzeba będzie ponownie przekodować, ze zwykłego na AGM. Ale nie zrobisz tego NCS. W serii F tylko ESYS. Opcjonalnie Bimmercode.

Opublikowano
  • Autor

ok a skąd mam wiedzieć,że ktoś przekodował? w ista+ jest w menu serwisowym możliwość adaptacji jakoś tak akumulatora podaje się tam czy aku jest AGM itp ile ma ah i zapisuje się to to nie wystarczy jakbym tylko w ista zrobił?

Opublikowano

W ISTA nie zakodujesz rodzaju akumulatora. Tylko zarejestrujesz wymiane. Rodzaj akumulatora kodujesz Esysem lub bimmercodem.

Ale ISTĄ podejrzysz jaki jest obecnie zakodowany.

Edytowane przez KucaQ

Opublikowano
  • Autor

właśnie chodzi mi o to zdjecie kolegi KujOn podpunkt nr 3 czy to nie oznacza ,że np nie trzeba kodować  akumulatora bimmercode tylko wpisuje w ista,że to agm i po temacie? tak czy siak  wezmę w bimmercode a potem ista ale tak pytam 

Opublikowano

Ok, może Kuj0n ma nowszą wersję ISTY, ja mam fakt faktem dość starą (4.01) i u siebie nie widziałem opcji zmiany typu akumulatora, mogłem tylko zarejestrowac wymianę. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

W ISTA + zrobisz wymianę, przekodowanie na AGM, czy kwasówkę, podejrzysz ile razy i kiedy były wymieniane. Jak masz wątpliwości to wszystko sprawdzisz w moment Istą.

Dodam, że nie trzeba najnowsze, wystarczy  4.25.

Edytowane przez bogdan7108

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja pamietam, ze juz z 8-9 lat temu w ISTA oprocz rejestracji i zmiany pojemnosci, rowniez mozna bylo ustawic typ akumulatora. W zyciu Esysa do tego nie uzywalem.