Skocz do zawartości

BMW E60 M54B25 2003 Nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. A więc problem z odpalaniem. Auto od kupna miało taki problem. Czasem odpala.jezdzi bez problemów, czasem nie odpala potem odpala po kilku razach, zawsze kręci. 

Problemy jakie już rozwiązałem:

Czyszczenie wiązki i Eku -Dde, zaśniedziałe starością- po tym zabiegu wróciła komunikacja - samochód komputer(PC) 

Wymieniony regulator napięcia - potrafił skakać na 11v. 

Wymieniony czujnik wału - używka oryginał - to samo się dzieje 

Akumulator na nowy kwasowy

Poprzedni właściciel wymienił Kleme ibs na poliftowa - obecnie zamówiłem inna.

Nowe cewki i świece

Błędy jakie były to linia BSD, po wymianie regulatora błędy znikły. Obecnie błędów brak. Proszę o podpowiedź co mogę dalej zrobić sprawdzić.

Opublikowano
  • Autor

Wydaje mi się ,że im zimniej tym jeszcze gorzej odpala, czasem w ogóle. Wracam do domu, potem udaję się do auta po kilku godzinach i nagle odpala.za.2-3 razem.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

pompa paliwa?

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Filtr paliwa wymieniałeś?

Z filtrem jest zintegrowany regulator ciśnienia paliwa. Wygląda jak problemy z ciśnieniem paliwa.

pzdr

yaz

Opublikowano
  • Autor

Witam. Nie wiem jak ma brzmieć ten "cyk" auto kręci ładnie.  Nawiewy sprawdzę podczas próby odpalania. 

Zatem kupie filtr paliwa i regulator.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź. Jak przyjdą wam jeszcze jakieś sugestie - z chęcią je przyjmę.

Opublikowano
  • Autor

Proszę o podpowiedź jeszcze czy ten filtr jest pod autem z regulatorem czy w baku ?

Opublikowano
  • Moderatorzy
37 minut temu, AdrianW86 napisał(a):

Proszę o podpowiedź jeszcze czy ten filtr jest pod autem z regulatorem czy w baku ?

Pod drzwiami kierowcy, musisz osłonę zdjąć od dołu, żeby się dostać. Filtr jest zintegrowany z regulatorem.

Jakby był "cyk" bez kręcenia to by oznaczało że rozrusznik padł, ale jak kręci a nie odpala to coś z paliwem.

Jak masz kompa to sprawdź jeszcze ciśnienie na listwie.

Opublikowano

Witam. Czy możesz opisać jak wykonywałeś czynności związane z czyszczeniem wiązki i Eku? U mnie też nie ma stabilnej komunikacji ze sterownikiem silnika. Czy ten sterownik znajduje się pod filtrem kabinowym od strony pasażera? Można go po prostu odpiąć i przemyć styki odpowiednią chemią Czy najpierw odpiąć aku? Chciałbym uniknąć jakich kolwiek problemów. Z góry dziękuję za odpowiedź. 

Opublikowano
  • Autor

Jasne. Aku rozłącz, Komp siedzi pod filtrem - pod białą pokrywa od strony pasażera, wyciągnij, musisz odłączyć całość. Wyczyść porządnie końcówki styków w DDE. Potem wiązka-  szczoteczka z bardzo drobnym metalowym włosiem. 

Opublikowano
  • Autor

Z tego co widzę to filtr raczej jest w baku za kierowcą a nie pod progiem .

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Może tak być.

Przy tych silnikach mieli różne koncepcje na jego lokalizację.

Sprawdź najpierw jakie masz ciśnienie paliwa np. na listwie, a później ew będziesz nurkował do baku.

pzdr

yaz

Opublikowano
  • Autor

No więc wymieniłem pompę paliwa z filtrem- czyli komplet na nowe. Auto dalej ma problemy z odpalaniem. Dalej to samo - jak odpali to można jeździć. 

Macie jeszcze jakieś pomysły? 

Moze disa? Przepustnica?

Edytowane przez AdrianW86

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Pytanie nadal to samo. Jakie jest ciśnienie paliwa? Mierzyłeś na listwie?

pzdr

yaz

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Z tego co widzę to pokazujesz ciśnienie paliwa na pracującym silniku i do tego przy prawie 3tys obrotów.

A piszesz, że auto ma problem przy uruchamianiu.

Mnie chodzi właśnie o ciśnienie paliwa przy uruchamianiu silnika, stąd pytanie o sprawdzenie ciśnienia na listwie, w momencie uruchamiania.

Może jest tak, że przy próbie uruchomienia auto na chwilę załapie i gaśnie i dopiero za drugim, trzecim razem nabuduje na tyle ciśnienia, że silnik jest w stanie odpalić.

pzdr

yaz

Opublikowano
  • Autor

Dobrze. Zatem zrobię screena. Auto ma dokładnie takie objawy jak mówisz , nie odpala za pierwszym ale potrafi za 2-3 razem. 

Podaj proszę mi co mam zobaczyć. Sprawdzę wszystko i zdań relacje, ogólnie to auto koleżanki, kiedy mam czas siadam do niego. Dlatego moje odpowiedzi wyglądają jak wyglądają.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zamiast screen'a przyda się manometr do fizycznego pomiaru ciśnienia.

Podpinasz go na listwie paliwowej, do zaworu, który jest na listwie.

Przekręcasz kluczyk w pozycję 2 (bez uruchamiania silnika) i patrzysz jakie ciśnienie nabudowała pompa.

Powinno być w okolicy 3.5bar.

Poniżej film z takiej operacji.

pzdr

yaz

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za pomoc, wymieniłem wszystkie przekaźniki na nowe. I to było trafem. Auto pali i chodzi bardzo dobrze. Zapewne ten od pompy mimo ,że został wymieniony to styki w gnieździe były zaśniedziałe. Wszytko wyczyściłem wymieniłem i auto pali od strzała za każdym razem.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Najważniejsze, że auto wróciło do żywych. Chociaż powód niecodzienny.

pzdr

yaz

Opublikowano
  • Autor

Potwierdzam auto dalej pali. 😉