Skocz do zawartości

G21 m340d Touring

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czas się przywitać 🙂 

Dziękuje za inspirację bo nie planowałem zakupu BMW ...błądziłem po różnych markach szukając wygody, sportu, ekonomii podróży. Jeździłem Audi,  Volvo , Stelvio, Gulia.. i inne w każdym z tych aut mogłbym znaleść plusy i minusy. od 8 lat jeżdzę suvem i brakowało mi frajdy z jazdy i czegoś totalnie nowego. 

Bardzo szybko zdecydowałem się na BMW, jak tylko uznałem że żyje się raz, i uznałem że nie będę pluł sobie w brodę za rok, dwa że mogłem dołożyć i być mega zadowolony z jazdy i auta, zamiast iść na kompromisy i wybrać coś bardziej "cywilnego?", choć m340d tego cywila mi nie brakuje. Oznaczenie silnika z 40, też nie przypadkowe....:) 

Nie czekałem na produkcję, bo znalazłem idealny dla mnie egzemplarz który spełniał wszystkie moje wymagania których brak z aut ze stocku przekreślałby kupienie auta teraz pewnie  zamówiłbym je do produkcji tak jak jest obecnie. 

Z wyposażenia na jakim mi zależało a co mam, to mam ...  w zasadzie wszystko poza aluminiowymi przyciskami, i grzaną kierownicą. Kierownicę byłem w stanie zaakceptować. Zapomniałem już że nie mam akustycznych szyb bocznych bo naprawdę jest dobrze auto wyciszone w porównaniu z innymi, które oglądałem. 

Jest zawieszenie adaptacyjne, hak, asystenci, jest touring. Auto nie jest ani białe, ani czarne. Kupiłem felgi na zimę i mam fajne na lato lub jest sprzedam jak ocenię że nie pasują do auta. Na foto czarne - lato, szare zima. 

Jak dotąd, każda jazda daje radość z jazdy i zupełnie inne odczucia niż suv z 200km. Idzie jak petarda, spalanie rewelacyjne jak się chce, jak się nie chce to radość z jazdy rekompensuje, jednak ja bardziej na spalanie patrzę z ciekawości ile wyszło i wynik 6,5l cieszy tak jak i 16,5 🙂 Nie o to w tym wszystkich chodzi przy takich parametrach. Jakby jeszcze gadało jak benzyna to byłby ideał no ale wiadomo to jest klekot 🙂 

Nie wiem co Wam więcej powiedzieć bo wszystko o tych autach na forum jest, jak będę miał jakieś ciekawe zdjęcia z tras może coś się uda zrobić a kusi żeby wybrać się gdzieś w europę i zacząć eksplorować trasy i aplejskie i europejskie w nowym wozidle bo stare to już się napatrzyło przez parę lat. Mam nadzieje że z czasem uznam że to jest auto które zostanie ze mną dłużej niż 3 lata leasingu, gdzie już po 2 nie mogę się doczekać jak stare-nowe wymienię na inny model. 🙂 

żeby podtrzymać dyskusję pytajcie śmiało. 

Zrzut ekranu 2025-12-17 o 22.26.28.png

Zrzut ekranu 2025-12-17 o 22.43.54.png

Zrzut ekranu 2025-12-17 o 22.44.37.png

Opublikowano

Ja juz prawie odpuscilem serie 3, ale po jezdzie probnej M340i dalej wrocilo na liste. Najblizej mi do Giulii Veloce, ale przez hobby rowerowe i "lifestyle" Stelvio bardziej pasuje, do ktorego mozna hak zamowic. Volvo przestalo produkowac V60 Polestar Engineering, ktore mega mi pasowalo, a zwykle V60 T8 juz nieco mniej, chociaz trzeba przyznac ze ma tego elektrycznego kopa i spelnia wazne kryterium: Nie niemieckie. 

Opublikowano

Bardzo ładny zmienny kolor :). Dla Ciebie osobiście na których kołach bardziej podoba się samochód?. 

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, krzysztof77 napisał(a):

Bardzo ładny zmienny kolor :). Dla Ciebie osobiście na których kołach bardziej podoba się samochód?. 

Wydaje mi się że czarne będą wyglądały ciekawiej... zobaczymy na wiosnę 🙂 

Opublikowano
  • Autor
11 godzin temu, karlos91 napisał(a):

Ja juz prawie odpuscilem serie 3, ale po jezdzie probnej M340i dalej wrocilo na liste. Najblizej mi do Giulii Veloce, ale przez hobby rowerowe i "lifestyle" Stelvio bardziej pasuje, do ktorego mozna hak zamowic. Volvo przestalo produkowac V60 Polestar Engineering, ktore mega mi pasowalo, a zwykle V60 T8 juz nieco mniej, chociaz trzeba przyznac ze ma tego elektrycznego kopa i spelnia wazne kryterium: Nie niemieckie. 

Tak stelvio prowadzi sie równie dobrze ale ja chciałem tym razem coś z niższym środkiem ciężkości. BMW za to lepsze przyspieszenie .. nie ma porównania do 700Nm  i mocy  w dieslu do diesla w Stelvio

Edytowane przez KR_M340D

Opublikowano
10 godzin temu, KR_M340D napisał(a):

Tak stelvio prowadzi sie równie dobrze ale ja chciałem tym razem coś z niższym środkiem ciężkości. BMW za to lepsze przyspieszenie .. nie ma porównania do 700Nm  i mocy  w dieslu do diesla w Stelvio

Nie no, gdzie diesel do Alfy 😄 Do BMW w sumie tez troche wstyd, bo jakie jest kryterium? 1L/100km mniej przy cenie auta 250kpln?

Opublikowano

Mocne słowa jak na posiadacza 118i, "półtora litra to może mieć czajnik" albo inne chińczyki, a nie bmw. Czemu wpisałeś w Moje BMW że to wersja MSport, ale już pominąłeś wersję silnikową, czyżby:

1 godzinę temu, karlos91 napisał(a):

w sumie tez troche wstyd

😉 Szanujmy się..

Opublikowano
27 minut temu, Markok napisał(a):

Mocne słowa jak na posiadacza 118i, "półtora litra to może mieć czajnik" albo inne chińczyki, a nie bmw.

"there's always a bigger fish"

Opublikowano
36 minut temu, Markok napisał(a):

"półtora litra to może mieć czajnik" albo inne chińczyki, a nie bmw

No no i przede wszystkim BMW zaczyna sie od 6 cylindrów 😄 

Śliczna trójeczka, kolor bardzo interesujący, ale robi wrażenie!

IMHO czarne felgi mają ładniejszy wzór, ale kolorystycznie to zimówki lepiej podchodzą 😉 

Edytowane przez KucaQ

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Przy tych czarnych optycznie wygląda jakby miały niższy profil opony także na plus 😉

IMG_9513.jpg

Opublikowano
  • Moderatorzy
9 godzin temu, karlos91 napisał(a):

Do BMW w sumie tez troche wstyd, bo jakie jest kryterium? 1L/100km mniej przy cenie auta 250kpln?

Może ktoś po prostu lubi charakterystykę mocnego diesla w małym aucie? Moment obrotowy robi wrażenie prawie jak w elektryku.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Członkowie klubu
W dniu 18.12.2025 o 10:16, karlos91 napisał(a):

Najblizej mi do Giulii Veloce, ale przez hobby rowerowe i "lifestyle" Stelvio bardziej pasuje, do ktorego mozna hak zamowic. 

Do Stelvio Quadrifoglio 😛 haka nie zamontujesz, a Giulia jest nadal, po tylu latach przepiękna, ale miejsca w środku tyle co kot napłakał. Auto "dwuosobowe" 😉 bo za mną syn z tyłu na wakacje już by nie pojechał 😉 

W dniu 18.12.2025 o 22:04, KR_M340D napisał(a):

Jak diesel w Alfie, tak ogólnie? są z nim jakieś problemy, bo różnie czytałem...

Zdjęcia w galerii fajne, czekam na te z tras 😉 

W dniu 19.12.2025 o 08:38, karlos91 napisał(a):

Nie no, gdzie diesel do Alfy 😄 Do BMW w sumie tez troche wstyd, bo jakie jest kryterium? 1L/100km mniej przy cenie auta 250kpln?

1 litr w czym? w katalogu chyba nawet jest większa różnica... 
Ale bardziej drastycznie 😉 porównaj sobie realne spalanie m340d do benzynowej Stelvio Veloce 😉 

Edytowane przez GR

330i coupe          335d xDrive
276218_2.png     1089970_2.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 19.12.2025 o 11:03, KucaQ napisał(a):

No no i przede wszystkim BMW zaczyna sie od 6 cylindrów 😄 

Śliczna trójeczka, kolor bardzo interesujący, ale robi wrażenie!

IMHO czarne felgi mają ładniejszy wzór, ale kolorystycznie to zimówki lepiej podchodzą 😉 

Dzięki 🙂 Fakt przekonuje się do tych felg są super. 
Co do koloru, to wydaje się być równie wymagający co czarny .. ale mamy zimę i każda przejażdżka to uwalone auto szczególnie z tyłu. 

Zrobiłem 3,5 tys km od listopada i naprawdę się dobrze jedzie 🙂 jak ktoś pisał o spalaniu - nie patrzę ale mam średnią 8l/100. Prędkości różne miasto/trasa 50/50. Przy 220km/h i prędkościach autostradowych naprawdę jest ciężko wejść w jakieś chore wartości rzędu >14l. 

Na śniegu i podjazdach jak po sznurku, przy wyłączonej trakcji gokart 😄 Narazie nie mogę złego słowa powiedzieć. 

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Toż to nic nie spala 😉 technolodzia 😉 mój stary diesel więcej pali, przy 220km\h to już na pewno 😄 

330i coupe          335d xDrive
276218_2.png     1089970_2.png

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Czołem, mała aktualizacja :)

Testuje tego diesla na trasach. Bo diesel musi połykać kilometry - wtedy to ma sens i wydaje mi się że jest super.

Ostatnia trasa, ok 2700km spalanie ok 6l/100. Zamieszczam też wybrane trasy i wyniki spalania. Jazda raczej w 90% zgodnie ze znakami.

Super ułatwieniem są dedykowane torby do bagażnika. Pakujesz się do nich i ani torebki więcej. My jeszcze mieścimy spokojnie wózek dla dziecka, rowerek i parę gratów więc byłem w szkoku przy pierwszym większym pakowaniem do bagażnika. Game changer to otwierana szyba która pozwala dopakować się na maksa.

Z autem nic nie dzieje się niepokojącego. Poza fotelami które opisze w oddzielnej wiadomości do poddania sie dyskusji co z tym fantem robić.

Ostatnia aktualizacja IOS pozwala też na wyświetlanie map google na ekranie wskaźników na środku także można powiedzieć że system kompletny.

Lakier w zależności od światła zamienia to auto w kameleon. Od ciemnego po szary jasny ze złotym brokatem, bardzo fajnie, przy regularnym myciu i dobrym wosku jest spoko i nie widać z daleka kurzu.

Zrzut ekranu 2026-06-15 o 22.13.18.png

Zrzut ekranu 2026-06-15 o 22.17.15.png

Zrzut ekranu 2026-06-15 o 22.17.54.png

Zrzut ekranu 2026-06-15 o 22.19.07.png

Zrzut ekranu 2026-06-15 o 22.20.00.png

Zrzut ekranu 2026-06-15 o 22.20.16.png

Zrzut ekranu 2026-06-15 o 22.27.58.png

Opublikowano
14 godzin temu, KR_M340D napisał(a):

Ostatnia aktualizacja IOS pozwala też na wyświetlanie map google na ekranie wskaźników na środku także można powiedzieć że system kompletny.

IOS nie musi być aktualizowany. Wystarczy Google Maps w najnowszej wersji :)

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, Marco120i napisał(a):

IOS nie musi być aktualizowany. Wystarczy Google Maps w najnowszej wersji :)

Okey, to się zbiegło w czasie co nie zmienia faktu że wszystko już działa jak należy.