Skocz do zawartości

Naprawa lakiernicza Warszawa i okolice

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stało się. Ktoś uszkodził zderzak na parkingu. Chyba miał hak bo jest lekkie wgniecenie w tylnym zderzaku.

Mam pytania do obeznanych w temacie. 
wiem, że polecane są Bawaria, Fus i Rawski.

W Bawarii robiłem zderzak w poprzedniej x5, niestety nie było tip top. Faktura była słaba. Rzeczoznawca, którego wynająłem trochę ich wypunktował. 
Nie mam pojęcia jak pozostałe serwisy. Może poza Warszawą? 

Druga sprawa chciałbym się trochę wyedukować. Wklęśnięcie zderzaka takie od haka, niewielkie ale jednak widoczne załamanie. Wymiana czy jakieś szpachlowanie?

Lakierowanie tylnego zderzaka czy konieczne jest cieniowanie na błotniki? Można tego uniknąć?

Mam kolor Dravit

Edytowane przez Roberto1

Opublikowano

Nie odpowiem na twoje pytanie, ale w zeszlym roku robiłem dwa zderzaki w x3 g01 w Rawskim, i o ile obsługa klienta na  świetnym poziomie, tak zderzaki z potężnym barankiem. Faktura ~9k brutto/zderzak.

Opublikowano

Mi podobnie w poprzedniej x5 prelci tuz po odbiorze ktos wjechal w dyfuzor i zostawil odcisk kulki/haka. Kupilem na alledrogo dyfuzor w moim kolorze w calkiem dobrych pieniadzach (200-300 zl) i wymienilem. Wyszlo duzo taniej niz naprawa w aso

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
8 godzin temu, Roberto1 napisał(a):

Druga sprawa chciałbym się trochę wyedukować. Wklęśnięcie zderzaka takie od haka, niewielkie ale jednak widoczne załamanie. Wymiana czy jakieś szpachlowanie?

Lakierowanie tylnego zderzaka czy konieczne jest cieniowanie na błotniki? Można tego uniknąć?

Dobry fachowiec potrafi lekkie zagniecenie wyciągnąć (podgrzewajac zderzak), więc może się obejść bez wymiany zderzaka. Chociaż jak robisz bezkosztowo to nie ma to znaczenia.

Przy lakierowaniu zderzaków nigdy, ale to nigdy, nie robi się cieniowania na inne elementy

Opublikowano
W dniu 22.11.2025 o 11:00, Roberto1 napisał(a):

Stało się. Ktoś uszkodził zderzak na parkingu. Chyba miał hak bo jest lekkie wgniecenie w tylnym zderzaku.

Mam pytania do obeznanych w temacie. 
wiem, że polecane są Bawaria, Fus i Rawski.

W Bawarii robiłem zderzak w poprzedniej x5, niestety nie było tip top. Faktura była słaba. Rzeczoznawca, którego wynająłem trochę ich wypunktował. 
Nie mam pojęcia jak pozostałe serwisy. Może poza Warszawą? 

To od razu żebyś wiedział - żadne ASO (przynajmniej w Warszawie) nie ma swojego własnego warsztatu blacharsko-lakierniczego. Każde ASO zleca to jakimś Mietkom pod Warszawą i jest to potwierdzone info. Odkryłem to jak oddałem samochód na lakierowanie zderzaka w BMW Inchcape. Za pierwszym razem oddali mój samochód do naprawy do Wyszyńskiego przy Al. Prymasa Tysiąclecia 81A, pawilon 9. XD. Jak to zobaczyłem po aplikacji mobilnej BMW, myślałem, że z ***** spadłem. Koleś w ASO najpierw coś tam próbował szyć, ale po chwili się sam wysprzęglił. Potwierdzałem to następnie z centralą i też mi potwierdzili, że ASO korzysta z zewnętrznych dostawców - czyt. Mietki, i rzekomo BMW/ASO jest GWARANTEM jakości. Uwaga! Naprawa w ASO kosztowała ok. 10-12K PLN brutto. Napisałem maila z zapytaniem do Wyszyńskiego, ile u nich by to kosztowało, i odpisali, że ok. 900 PLN 😄

Do dzisiaj jak wejdziesz na google maps pod powyższy adres, zobaczycie tam parking wypełniony roztrzaskanymi BMW 😄

Za drugim razem oddali mi samochód do jakiegoś innego punktu - tym razem przy ul. Wspólna Droga 1A, Mory. Tam mi spier****** wszystko orkiestrowo. ASO poprawiało montaż i spasowanie zderzaka tylnego 4 razy. Jak wejdziecie na google maps, to pod tym adresem też wysyp BMW czekających na blacharkę 😄 

Zatem reasumując - każde ASO korzysta z zewnętrznych serwisów. Jakbym miał coś rekomendować, to tego Wyszyńskiego - tanio i w jakości ASO 🙂

W dniu 22.11.2025 o 11:00, Roberto1 napisał(a):

Masz furę za pół bańki - nie rób szpachli, bo to straszna wiocha. Nowy zderzak to kwestia 5-6k + lakierowanie 1K. Może uda się nawet uratować ten co masz, ale szpachli na Twoim miejscu bym nie robił. Zwróć uwagę czy wklęśnięcie jest faktycznie na zderzaku, czy na jakimś jego dodatkowym elemencie - może to kwestia wymiany wyłącznie jakiejś wstawki? 

Co do lakierowania/cieniowania się nie wypowiem - nie znam się, nie pamiętam jak u mnie było, ale chyba nie cieniowali nic. Cieniowanie jest chyba tylko jak jest robiona blacha - np. drzwi przód/tył - a tu masz plastik. 

Jakby ktoś chciał posłuchać więcej anegdotek o tym jak nas ASO wali w... dajcie znać 😄

Na zakończenie - jakby ktoś potrzebował mega serwisu nieautoryzowanego, polecam Hypertech w Wawie. Korzystałem z ich usług już kilka razy i jeszcze nigdy mnie nie zawiedli. Serwisują tylko fury z BMW Group, w tym Rollsa, korzystają z oryginalnych części, generalnie ogarniają chłopaki. 

Edytowane przez Byrka20

Opublikowano

Jeszcze niedaleko jest kolejny warsztatowy parking zapchany po brzegi BMW. Piastowska 52, 05-850 Jawczyce. Tam akurat widzę po Google niezłe opinie.

Opublikowano
  • Autor

@Byrka20

dzięki wielkie za opinię.

Właśnie nie chcę bawić się w szpachlowanie. 
Chciałbym nowe elementy i już. Obejrzałem dokładnie zderzak to mam wgniecenie na zderzaku i trochę na tej metalowej ramce od wydechu. I te elementy uprę się na nowe. 
Mój pierwszy pomysł to zrobić to w ASO na AC tym bardziej że polisę mam na kilka lat i zwyżkami ubezpieczenia nie muszę się przejmować. Ale zostanie wpis w bazie. Za kilka lat jak będę sprzedawał auto to w raportach będzie szkoda na 20kzl i każdy będzie myślał że cholera wie co to za dzwon był. Miałem tak z ostatnią x5 gdzie również lakierowałem zderzak (i chyba wymieniałem), dobrze że zdjęcia zrobiłem i miałem dowód na tą wieeeelką szkodę. 
Robiłem auto w Bawarii. Podobno lakiernię mają swoją w Jankach i również sprawdzałem w aplikacji lokalizację auta i stało cały czas w Jankach podczas naprawy.

Edytowane przez Roberto1

Opublikowano
  • Autor
9 godzin temu, emsi111 napisał(a):

Jeszcze niedaleko jest kolejny warsztatowy parking zapchany po brzegi BMW. Piastowska 52, 05-850 Jawczyce. Tam akurat widzę po Google niezłe opinie.

Dzięki za wpis. Nie znałem tego warsztatu. Sprawdzę dokładniej.