Skocz do zawartości

e53 wózek tył

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój wózek to złom (tył). Rdza zżarła spaw tuleji stalowej przód lewy. Wózek trzyma się w 3 mocowaniach. Mam spawarkę na drut beztlenowy ("migomat"). Mogę to pospawać i przeprowadzić auto....

Drugie rozwiązanie kupiłem drugi wózek, oczyściłem go, zdemontowałem niepotrzebne graty. Został na nim wachacz dolny, wachacze górne. poduchy są sprawne i niewytłuczone.

Z moejgo wózka ma iśc piasta z półosiami z osprzętem (po to by nie demontować czujników abs, piast, osłon hamulca ręcznego i innych gratów)

Wiem że muszę rozpiąc wydech na środku. śruby spryskane wd40. Spryskam jeszcze raz i zaczynam je luzować - wtedy dowiem się które należy ciąć (jeden wachacz -banan z nowegowózka niestety zapiekł się i trzeba go było ciąć.) Sądzę że muszę kupić sobie jakiś palnik aby podgrzać co nie chce puścić.

Wszystko muszę zrobić bez kanału i garażu (garaż mam, ale za wąski). 

Co myślicie?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

ściągałem wózek bez kanału, dużo roboty.
Warto od razu zregenerować dolne wahacze (meyle ma zestaw naprawczy), górne warto nowe nawet jak nie są wybite sworznie (zmierz suwmiarką ile "uklepała" się guma z czasem - potem nie ustawisz odpowiednio geometrii.
Wszystkie regulacje mają chodzić lekko, śruby "utopić" w smarze. Potrzebne do geometrii. Jak nie zrobisz to potem na aucie będzie dużo ciężej, bez odpowiedniego działania będzie Ci cięło opony.

Skorodowany wózek w e53 to norma

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano

Faktycznie bez kanału to masakra. To kawał żelastwa jest, sporo roboty. Warto zrobić naprawę kompleksowo jeśli ma być na dłużej.

Znalazlem fajny nie pordzewiały wózek. Wypiaskowalem go i pomalowałem. Środek zakonserwowalem. Po zdjęciu starego, zrobiłem konserwację podwozia w miejscach do których bym się nie dostał z uwagi na to że są pod wózkiem (dużo rdzy nie było ale…). Wahacze pościągałem, zweryfikowałem, co trzeba wymieniłem na nowe… Tak więc taka kompleksowa robota tylnego zawieszenia. 

Opublikowano
  • Autor

Gumy (w tulejach) w nowym wózku są w dobrym stanie - są sztywne. 

Wymiany wymagają według mnie banany i te proste wachacze. Dolny - ten w kształcie H - jest dość sztywny...

problemem jest wyprasowanie tego. Mam ściągascz do tulei pływających, chciałem je wyprasować i nie dał rady. kupiłem palnik i będę próbował z podgrzewaniem.... Co prawda tuleje nie są w złym stanie, ale.....

Pozostaje odkręcenie nakrętki półosi (wiem że ona jest do zniszczenia) i wyjęcie półosi. Piasty będą do wyrzucenia - nie znam ich stanu, ale raczej to śmietnik

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Macie jakieś sprawdzone ściągacze do wyciśnięcia

1. banana ze zwrotnicy. Stoi i nic go nie rusza - rozwiercić go?

2. ściagacz do tulei pływających - mam jeden, ale klęknął. Podgrzewanie palnikiem też nic nie dało....

tego chcę kupić, ale..ma ktoś z nim doświadczenie?

https://allegro.pl/oferta/sciagacz-tulei-plywajacych-tyl-bmw-5-7-e39-e60-e38-15828384423

3. Poduszki sanek i dyfra są w dobrym stanie - nie zmieniam ich.

Nowy wózek rozebrałem, wyczyściłem. Znalazłem dwie dziurki  1cm x 1cm. Pospawam je, odrdzewię cały wózek, malowanie i konserwacja...

Co wlać do środka wózka? kolega do mnie: "wlej stary olej przepalony"....

IMG_20251030_181945.jpg

IMG_20251112_162425.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
5 godzin temu, 520i napisał(a):

ściagacz do tulei pływających - mam jeden, ale klęknął. Podgrzewanie palnikiem też nic nie dało....

Ja mam taki zestaw, jeszcze nie odmówił posłuszeństwa. 

https://ebay.us/m/wC3RQJ

5 godzin temu, 520i napisał(a):

Co wlać do środka wózka? kolega do mnie: "wlej stary olej przepalony"....

Konserwację do profili zamkniętych.

https://ebay.us/m/DjmwrL

Opublikowano

Jak w nowym wózku masz takie dziury to on też jakiś specjalnie zdrowy nie jest. Mi udało się upolować wózek praktycznie bez rdzy (nie wiem gdzie się uchował). Wypiaskowałem, podkład epoksydowy i na to malowanie.

Koledze od przepracowanego oleju powiedz aby sobie sam go wlał gdzieś. Taki olej nic nie wnosi. Kup jakiś środek do konserwacji profili zamkniętych, jakiś Tectyl czy coś w tym stylu - albo w spraju albo do pistoletu do profili (jak masz). Cudów też tym nie zrobisz. Jak możesz to intensywnie wypłucz wodą pod ciśnieniem te sanki bo tam pewnie jakieś błoto się zgromadziło więc środkiem do konserwacji popsikasz po zaschniętym błocie i tyle.

Ściągacze to inna bajka. Jak nie masz tego pozapiekanego to rozbierzesz takim jak kolega pokazał - zestaw tulei i szpilki z nakrętkami. Mam taki - daje radę, najsłabszym elementem tego zestawu są łożyska poprzeczne, które przy większej sile padają po jednej robocie (można wymienić je na jakieś dobre).

Jak masz to zapieczone to będziesz walczyć. Mi kiedyś stanęła śruba trzymająca amortyzator do wahacza. Ukręciłem ją i nic, grzałem palnikiem - nic, pojechałem do warsztatu od samochodów ciężarowych - mają prasę 30 ton nacisku - facet ciśnie, ani drgnie, mówi - tam gwint musi być, nie ma opcji aby tak trzymało, prasa nie daje rady, dopiero po naprężeniu przez prasę do granic jej możliwości i podgrzaniu wahacza, puściło.

Jak już masz ten wózek na wierzchu to ja bym wymienił jednak tuleje wózka i dyfra. Zawsze to nowsze będą i trochę wytrzymają (tylko kup jakieś dobre).

Opublikowano
  • Autor

wózek jest w miarę zdrowy - miał konserwację na sobie - musiałem to czyścić. Znalazłem te dwie dziurki.Zaspawam i zakonserwuję. niestety, tu w Norge, wózki są w podobnym stanie, lub gorszym... nie ma wyboru... Auto po naprawie będzie stać w garażu ogrzewanym i będzie jeździć tylko latem.

Oleju do wózka, oczywiście nie wleję. latem kupię w Polsce płyny do profili zamkniętych. 

niestety, mam zapieczone. banan nie chce puścić. Mimo nacisku ściągacza i podgrzewania... Na szczęście to zapasowy element więc nie jest potrzebny - jedzie do Polski do mojego magazynu. Z czasem wymienię całe zawieszenie włącznie z gumami wózka. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

czy X5 można postawić do zdjęcia wózka tył na koziołkach o nośności 1 tona  każdy? To są te standardowe małe koziołki. Zastanawiam się czy nie kupić tych wyższych (ze względu na prześwit auta) o nośności 3 ton...

Opublikowano

Jeśli by to faktycznie tonę wytrzymywało... Dla własnego bezpieczeństwa zorganizuj solidniejsze te koziołki. Mam takie co na nich jest napisane 3T ale nie powiem aby były jakieś pancerne.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Moderatorzy

Nie miałbym odwagi leżeć pod autem opartym na chińskich koziołkach. Gruba krokiew pocięta na klocki i podłożysz tyle co potrzeba.

Opublikowano
  • Autor

przetestowane. koziołki o nośności 2 ton wytrzymują. Rozbebeszyłem prawy przód celem wymiany półosi bo guma poszła.....

koziołki wytrzymują. Ale jak będę wymieniał wózek -koziołki wyższe muszą być. czy znajdę krokiew - zobaczę 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

auto postawione na koziołkach - tych małych. Jutro rozpoczynam akcję wymiany wózka.

Opublikowano
  • Autor

wózek na dole. Zerwane ma dwie gumy z lewej strony. O dziwo zdjęcie wózka to dość prosta sprawa. Problemem jest rozpięcie wydechu. U mnie wszystkie 4 śruby muszę wymienić na nowe. Dodatkowo muszę wyszlifować stare nakrętki bo siedzą w wydechu. Dodatkowo muszę dokupić nową gumę do wydechu końcowego - zerwana. Zeby zdjąc wydech, należy zdjąc zderzak. Zeby było bezpiecznie, do odkręcenia wału,postawiłem auto na kołach i uniosłem auto (tył) o 10 cm na klockach. Oczywiście auto stało na kobyłkach. linki ręcznego, odłączyłem po zdjęciu tarcz. Przydatne jest dużo smaru, wd czy innego śliskiego płynu. Jutro przezbrajam wózek i położę konserwację na budzie, w miejscu gdzie jest wózek.

Zdjęcia wkrótce

Opublikowano
  • Autor

tak wyglada stary wózek. Lewa przednia tuleja przerdzewiała.... Na zdjęciu cały stary wózek po zdjęciu dyfra.

Robota pod autem: auto na kobyłkach, założone koła i całe auto stoi na klockach.

Dziś przemontowałem do nowego wózka stabilizator, gumy i łączniki staba. Wszystko z nowego wózka, ale wyczyszczone i zakonserwowane.

Dyferencjał zamontowany do nowego wózka i tylko z tymi częściami poszedł w górę. Wózek należy montować od przednich tulei - są tam tuleje ustalające. Dopiero gdy to jest na miejscu i przykręcone, można montować śruby tylne. Acha, dyferencjał ma odpowietrzenie u góry obudowy. Należy ten wężyk założyć.

IMG_20260429_193147.jpg

IMG_20260503_103523.jpg

IMG_20260503_103526.jpg

IMG_20260503_113456.jpg

IMG_20260503_113504.jpg

Opublikowano
  • Autor

dziś prawa strona: łożysko, półoś, łoże, wahacze. Tam gdzie mogę, montuję nowe części. Tuleje pływające (zostały stare bo są w dobrym stanie), ale śruby i te długie tuleje poszły nowe. Jeśli montuję stare - pierw czyszczenie. Nowe szczęki hamulcowe. jutro reszta prawej strony. Zeszlifowałem śruby wydechu. Jutro jadę kupić zamienniki. Na gumę tłumika - tylną, muszę czekać -uwaga, uwaga - TYDZIEŃ. zamówiłem 1 maja....

Przegląd miałem 22. 04. wyszło że muszę kupić komplet opon. Zamówiłem tego samego dnia na dużym norweskim serwisie opon (dekkonline). Do dziś ich nie ma.....ale.... wczoraj przyszła paczka z Polski z częściami. Szła z wybrzeża niecały tydzień. W niedzielę złożyłem zamówienie, kolega sprowadził części, zmontował paczkę, zamówił kuriera który zabrał paczkę do Gryfina a ci, przywieżli ją do Norge....

tu trzeba mieć anielską cierpliwość do ich systemu (oni na wszystko mają czas), albo abonament w sklepie z alkoholami.....

Opublikowano
  • Moderatorzy
W dniu 4.05.2026 o 20:09, 520i napisał(a):

Przegląd miałem 22. 04. wyszło że muszę kupić komplet opon.

Pojechałeś na przegląd ze zgnitym wózkiem, a doczepili się do opon ??? 😲

Opublikowano
  • Autor

tu, przegląd wygląda tak:

pierw dostajesz wezwanie że już od tego to i tego dnia i miesiąca, możesz pojechać autem na przegląd. (od pisma do ciebie, do dnia w którym musisz mieć zrobione auto (czyli gotowe, bez znalezionych błędów)- masz 3 miesiące. jedziesz na przegląd, tu ci wypisują co musisz zrobić - co jest uszkodzone. Jeśli lista jest długa, a cena naprawy wysoka (ceny warsztaty biorą z sufitu - im więcej błędów - tym wyższa cena usługi), najczęściej auto idzie na sprzedaż lub na złom.

Mi pokazali: zgnity wózek, Zjechane opony z prawej strony, dziura w drugim wydechu, wyciek oleju (napisali że z silnika, a to był wyciek wspomagania z węża powrotnego), lewy przód, gdy hamulec wciśnięty - to koło się kręci (?????!!!!!)....

obawiałem się, że jak zobaczą wózek, to zadzwonią na policję, żeby zdjęła mi blachy (mają takie prawo), bo auto zagraża bezpieczeństwu ruchu, ale jednak nie....