Skocz do zawartości

BMW m340i B58 praca rolek paska

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, 

Czy ten ruch rolek paska według Was jest normalny? W trakcie jazdy drogą ekspresową kilkukrotnie usłyszałem dźwięk podobny do pisku/miauczenia, tak jakby pasek, auto 2000 km przebiegu….. 

Czy tak duży ruch rolek widoczny w prawym kadrze nagrania jest normalny?

https://youtube.com/shorts/lZgNa3an35o?si=4BFjvWLVs0cF7TNI

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Chyba 200tys nie 2000. Duzego tam ruchu nie widac. 

Opublikowano

..tak duży.. Tam praktycznie nie ma żadnego, od tego to jest żeby pracować. 😉
A piszczeć/miauczeć auto jeszcze ma prawo bo przy byle 2000km się dalej dociera.
Chyba że jakiś mruczek Ci się zaszył w ciepłej i przytulnej komorze silnika..

45712_20112016.jpg.97f73809d3f0e8669843c399ce59c3e5.jpg

Edytowane przez Markok

Opublikowano

U mnie w m40i  też to jakos bardzo pracuje 🙂 30kkm.....na ssaniu i wolne obroty juz to kiedyś zauważyłem ale dziś nagralem:)

Opublikowano

Napinasz masz do wymiany. Nie powinien tak skwierczeć

Stop Electric GO V8. 2 litry to może mieć czajnik ;D
Opublikowano

Hmmm sprawdziłem z ciekawości i u mnie też dziwne dźwięki na wolnych obrotach 😢 Cholera gdzie jest ta "legendarna aksamitność" tego silnika, diesel 3.0 brzmi (pracuje) lepiej

Opublikowano
2 godziny temu, neokrk napisał(a):

Hmmm sprawdziłem z ciekawości i u mnie też dziwne dźwięki na wolnych obrotach 😢 Cholera gdzie jest ta "legendarna aksamitność" tego silnika, diesel 3.0 brzmi (pracuje) lepiej

Silnik jest aksamitny w trakcie jazdy po autostradzie, jak maskę otworzysz i pokrywę zdejmiesz to prosto z fabryki masz wrażenie, że coś jest nie tak. Oczywiście nie mówię że z tym paskiem na tak być, tylko o ogólnym wrażeniu 

Opublikowano
3 godziny temu, neokrk napisał(a):

Sam u siebie posłuchałem na wolnych i też na zimny. No słabo. Ale b58 ładnie nie pracuje. Daleko do starego e32 v12, które słyszałem gdy znajomy renowację przeprowadzała. Test monety bez problemu. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jakie normy emisji spalin spelnia v12 a jakie b58? Jakie spalanie ma v12 a jakie b58? Co wy tutaj za porownania wstawiacie... 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 26.10.2025 o 19:33, kkx5 napisał(a):

Chyba 200tys nie 2000. Duzego tam ruchu nie widac. 

no nie, 2000 km. Słownie dwa tysiące.

Przy następnej wymianie oleju zobaczymy co powiedzą na serwisie

Opublikowano
W dniu 1.11.2025 o 12:00, kkx5 napisał(a):

Jakie normy emisji spalin spelnia v12 a jakie b58? Jakie spalanie ma v12 a jakie b58? Co wy tutaj za porownania wstawiacie... 

o, dawno nie widziałem żeby ktoś się przejmował normami emisji spalin albo spalaniem w v12 czy b58 xD

Stop Electric GO V8. 2 litry to może mieć czajnik ;D
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie o to chodzi, praca silnika wynika z jego budowy, im wieksze restykcje emisji spalin i nizsze spalanie tym gorsza praca siknika pb. Zupelnie odwrotnie do diesla, tutaj, im nowszy, tym bardziej cichy. 

Edytowane przez kkx5