Skocz do zawartości

e90 N43 szarpie na wolnych obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Taki problem z e90. Auto mam od kilku lat ale dużo stało u mnie bo miałem swoje auto służbowe, więc ją od czasu do czasu po prostu zapaliłem żeby się nagrzała i tyle. Ale pamiętam że z nią od zakupu zawsze coś było. Teraz wymieniłem czujnik położenia wału, bo zgłaszał błąd i czujnik wałka rozrządu strony wydechowej oraz nowe świece. Większość błędów wypadła i nie zgłasza żadnych oprósz sporadycznego związanego z ciśnieniem oleju - że mu tam od czasu do czasu nie pasują wartości- z tego co wiem one mają z tym problem, zawór lub czujnik.

Ale do rzeczy auto nie zgłasza błędu. Jednak jak jest zimne to chodzi okey, jak gorące to też <-ale wystarczy ją zgasić kiedy jest gorąca i odpalić np za 5, 10 sekund  i budą zaczyna szarpać na wolnych obrotach jakby wypadał zapłon, i jest tak dopóki nie dodam gazu. Jak dodam i zejdzie z powrotem to już jest wszystko okey. Co może być? Silnik to N43

Edytowane przez hurriway

Opublikowano

Drgania. W N43 sporadycznie padają cewki. Objaw częściej występuje po nagrzaniu. 

Ciśnienie oleju. Z tego co pamiętam bywa w nich problem z regulatorem ciśnienia oleju; jest elektro-mechaniczny, ale przyczyna może być inna - np. przytarta panewka/panewki. Przede wszystkim diagnostyka. 

Pozdro.

Opublikowano
  • Autor

Jako że nie mogę spać to wszedłem poprzeglądać inpe w bmw-gdzie jest informacja o ciśnieniu oleju. Gdy się zagrzał, bo trochę to trwało zanim poznajdowałem gdzieś co jest, to zaczął trzęś budą. Wskoczył błąd albo był wczesniej troche o równoważeniu cylindra 4. Jak zmieniałem świece na nowe to pozmieniałem cewki miejscami bo już wyskakiwał błąd wypadania na 4 cylindrze - i chciałem zobaczyć czy przejdzie na następny. Tylko że teraz to błąd równoważenia a nie wypadania - nie wiem czy jeden błąd jest równoważny drugiemu. W każdym razie wystarczy odrobine dodać gazu tak że obroty podskakują o 50-100 i jak ręką odjął przestaje trząść.

Co do cisnienia to inpa pokazywała mi mniej o 1 bar niż zadane ciśnienie, ale wyczytałem ze inpa zaniża o 1 bar więc rzeczywiste było cały czas takie jak oczekiwał (temp. oleju 95 stopni). Ale gdy przekroczyłem 3 tys obrotów to pojawiła się dziwna rzecz, a mianowicie wartości cisnienia zaczynały się wahać tak o 0,6 bara gdzieś. Pomimo ze obroty były  stałe, to ciśnienie cały czas zmieniało sie o to 0,6 bara. Przykładowo oczekiwał 4,6 bara a inpa pokazywała od 3 do 4,1 bara (+ 1 bar bo przeklamuje) - i to było dość szybko. Cały czas zmieniał

Edytowane przez hurriway

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@bracholo cewki padają jak muchy :-).. 

N43 i n53 cewki co 40-50 tys to maks, świece co 15-20tys.

I to jako wymiana eksploatacyjna, nie czekamy na drgania itp

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano

lukaszewski, to tak jak w N46...

hurriway, błąd równoważenia może być związany z wypadaniem zapłonu. Biorąc pod uwagę opinię kol. lukaszewski - jeśli nie znasz przebiegu cewek - zmień wszystkie na nowe. 

A ciśnienie oleju sprawdziłbym jeszcze analogowo - dla pewności. 

Opublikowano

Mam co prawda starszy motor. M54 - ale sprawa cewek wygląda bardzo podobnie.  Max 50 tys cewki, świece w najlepszym wypadku  - 30tys. Wymiana jednej szwankującej cewki za pierwszym razem nic nie dała, w krótkim czasie zdechł reszta 🤣 

Należy traktować jako zwykle eksploatacyjne części i po problemie. 

Edytowane przez yeti19

Opublikowano
  • Autor

Akurat znam przebieg cewek. Nie mają więcej jak dwa tysiące, ale jako że auto stało długo - to kto wie czy z którą się coś nie stało. Widzę że metalowa obudowa na jednej dosc skorodowala - zalozone sa delphi 

Widzę że są dostępne boscha i delphi. Które polecacie? Teraz w serwisie zmieniają na Delphi ale to nie znaczy ze bosch nie lepszy 😉

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Delphi xD to odpowiedz na Twój problem. TYLKO I WYŁĄCZNIE BOSCH

6CiWSrm.png

Opublikowano
  • Autor

Te cewki zmieniali mi w ASO na akcji serwisowej. Też byłem zaskoczony że wkładają Delphi. 

Opublikowano

Bo w ASO Delphi są tymi "poprawionymi". 

Dla tego silnika jedyne właściwe to Bosch 0 221 504 471.

Tak samo świece jedyne poprawne to NGK ZKBR7A-HTU. 

Opublikowano

hurriway, jeśli jest tak jak piszesz - mogą być przyśniedziałe styki na wtyczkach/cewkach. Użyj preparatu do styków i podłącz/rozłącz wtyczkę na każdej wiele razy. Może pomoże. 

Pozdro.

Opublikowano
  • Autor

a ktoś wie jak dział ten zawór hydrauliczny oleju w n43? Czy on ma kąt otwarcia tzn. uchyla się aby utrzymać ciśnienie lub jest sterowana jakoś siła jego otwarcia Czy dział bardziej zero jedynkowo? - załącza się elektromagnes i się otwiera, następuje upust oleju i tyle.

Opublikowano

hurriway, czujnik ciśnienia > sterownik > generator PWM > zawór. 

Opublikowano
  • Autor

czy gdzieś w impie jest parametr opisujący jaki sygnał PWM idzie na ten elektrozawór w danym momencie? Średnia napięcia, stopień wypełnienia sygnału etc. 

Na razie podmieniłem dwie cewki bo do dwóch jest łatwy dostęp - to te co były najbardziej skorodowane. Pozostałe dwie delphi były w igła stanie. To nie ma poprawy żadnej. Jutro rozkręcę tą plastikową belkę, to podmienię reszta. Pomierzę masy. i psiknę kontaktem do wtyczek. Ale coś czuje że przyczyna to będzie gdzie indziej. 

Opublikowano
  • Autor

takie jeszcze pytanie: odma musi być całkowicie czysta od oleju? jak przejadę palcem w środku tej rurki odmy, to zostaje trochę oleju na palcu. Zbiera się tam gdzie jest wejście odmy do pokrywy

Edytowane przez hurriway

Opublikowano

Odma. Normalne. Gorzej jak jest majonez w ilości blokującej drożność.

Opublikowano
  • Autor

Inpa dla modelu N43 pokazuje 6 cylindrow. Dwa pokazuje jako nieaktywne. I ponoć jest to wszystko pokazywane w kolejności zaplonów a nie rzeczywistej kolejności cylindrów. Ktoś mógłby mi powiedzieć jakie jest rzeczywiste oznaczenie cylindrów w stosunku do tego co wyświetla inpa? Chce sprawdzić poprawność przypisania wtryskow, a nie jestem pewien co do kolejności cylindrów. Oczywiscie nie jest tak że nie szukałem, bo mam rozpiskę tylko nie jestem pewien czy poprawną - namieszali tu niesamowicie. 

Edytowane przez hurriway

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie sprawdzisz poprawności przypisania wtrysku bo niby jak? Skoro msd80 przy zapisywaniu zmienia cyfrę kontrolną..

6CiWSrm.png

Opublikowano
  • Autor

Nie rozumiem Cię. W menu kodowania inpa pokazuje mi który wtrysk ma co przypisane. W N43 wpisuje sie 6 cyfr. 3 zwiazane z energia i 3 z dawką - i po wprowadzeniu to jest od razu widoczne, który wtrysk co ma wpisane. Chodzi mi o kody ima, czy są dobrze wprowadzone. Więc nie rozumiem... możesz szerzej napisać o Ci chodzi.. bo może gdzieś się rozmijamy z rozumowaniem albo ja czegoś nie wiem.

Edytowane przez hurriway

Opublikowano

Ale lukaszewski napisał prosto, prościej się nie da.

Gdy kodujesz wtrysk to DME zmienia cyfrę kontrolną i tak dla wtrysku o kodzie np. 556 882, zmieni cyfry kontrolne i tak będziesz miał przykładowo 552 889. Niby podobnie, ale nie masz gwarancji, że to ten konkretny wtrysk i jest zakodowany poprawnie. Jedyną gwarancję da ponowne zakodowanie wtrysków i adaptacje od nowa. 

Kolejność w INPA to - 1/5/3/6/2/4

Opublikowano
  • Autor

U mnie to wygląda tak że jak koduje np 557 231 dla wtrysku to pierwsza liczba jest dokładnie ta sama i wyświetla 55.7 a druga 2.30 - obniża o jeden. Wpisałem 4 i dokładnie z czterema tak zrobił.

To co mi napisałeś to kolejność zapłonów dla silnika 6 cylindrowego. Ja mam 4. Ale chodzi mi o przełożenie tego na rzeczywiste cylindry -żebym na pewno przypisał wtryski dobrze. Czy poniższa rozpiska dla 4 cylindrowego jest prawidłowa

Rzeczywiste. Inpa

1  (rozrzad)     1

2.                    5

3.                    3

4 (gródź)        6

Edytowane przez hurriway

Opublikowano
18 minut temu, hurriway napisał(a):

obniża o jeden. Wpisałem 4 i dokładnie z czterema tak zrobił.

Moze lukaszewski mnie poprawi jeśli mówię błędnie, ale INPA nie zakodujesz wtrysków prawidłowo. ISTA przy kodowaniu zmienia cyfry kontrolne losowo, nie tylko obniża o 1.

18 minut temu, hurriway napisał(a):

To co mi napisałeś to kolejność zapłonów dla silnika 6 cylindrowego. Ja mam 4.

MSD jest wspólne dla N43 i N53. Zatem Ciebie po prostu nie interesuje cylinder 5 i 6, czyli pozycja 2 i 4 w INPA, bo jak sam słusznie zauważyłeś:

16 godzin temu, hurriway napisał(a):

Dwa pokazuje jako nieaktywne.

Opublikowano
  • Autor

Ja kolejnosci zapłonów znalazłem na bimmerprofs i sobie przyporządkowałem rzeczywiste cylindry do tych w impie tak jak powyżej rozpisałem (i zdążyłem już je powpisywać)- ale że to była moja dedukcja to chciałem i chce wiedzieć na 100% że dobrze, bo coś gdzieś źle opatrznie zrozumiesz i będziesz szukał wiatru w polu.

Natomiast rodzi się u mnie jeszcze jedno pytanie skoro inpą nie mozna zrobić tego poprawnie to musze przejść na iste. Pytanie brzmi czy ista wyświetla tez cylindry jak impa w kolejności zapłonów czy już normalnie?

Edytowane przez hurriway

Opublikowano

Nie, ISTA wyświetla w rzeczywistej kolejności. 

Opublikowano
  • Autor

Mam problem. Mianowicie wypisałem wtryski nowe w ista i dałem reset adaptations value (chyba w złym miejscu skasowałem te adaptacje) - i to był błąd bo auto zgłupiało. Wyświetla się choinka z checkengina na czele i auto nie reaguje na pedal gazu tylko samo dodaje sobie gazu i od razu spada tak od 1000 do 1400 obr. Poniżej zdjęcie w załączniku gdzie dałem reset adaptations value. Jak to odkręcić?

IMG_20251023_195636.jpg

Edytowane przez hurriway