Skocz do zawartości

e90 N43 szarpie na wolnych obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Okey, doczytałem co nieco na bimerprof i widzę ze to normalne, po prostu muszę zrobić te adaptacje na nowo (wsiąść do auta i się przejechać z określoną prędkościom itd). To takie pytanie czym różnią się te poszczególne wersje kasowania adaptacji? jak reset adaptation values and versions (encoding)/ reset learnde versions (encoding)/ Termination

I jeszcze jest w tej versji isty gdzieś kasowanie adaptacji samych wtrysków bo szukałem tego i nie mogłem znaleźć

I które adaptacje robić pierwsze koła zamachowego czy skąłdu mieszanki? 

Bo tego nie widzę - te adaptacje muszę wywołać wpierw w iście? tzn wejść w ista i gdzieś to znaleźć, czy wystarczy ze się przejadę z określoną prędkością tak jak to jest opisane na bimmerprofs. Myli mnie ten opis bo na końcu pisze wyjmij kabel diagnostyczny. A nigdzie wcześniej nie jest napisane żeby wywołać w iście tą adaptacje

Edytowane przez hurriway

Opublikowano

Normalne zachowanie po zresetowaniu adaptacji. Trzeba teraz zrobić nowe nowe adaptacje. 

Instrukcja robienia nowych adaptacji na bimmerprofs - https://bimmerprofs.com/how-i-perform-n53-adaptations/

Godzinę temu, hurriway napisał(a):

(chyba w złym miejscu skasowałem te adaptacje)

Ogólnie to tak, bo adaptacje powinieneś resetować w INPA. W ISTA też mozna, ale INPA jest do tego lepsza. 

Zasada jest prosta - w ISTA kodujesz tylko nowe wtryski, NOX etc. Całą resztę robisz INPA. 

Edytowane przez KucaQ

Opublikowano
  • Autor

byłem się teraz przejechać. i próbować wykonać adaptacje wedle tego poradnika bimerptofs https://bimmerprofs.com/re-adaptation-engine-using-ista-d/

Tylko ze po 5 minutach jazdy to jak zaczęły  wypadać zapłony to w ogóle się nie da nią jechać. Chodziła w miaę już okey. Teraz nie idzie nią w ogóle jechać. Tak to ma wyglądać? Dme zgłasza wypadanie zapłonu na cylindrze 1 i 4 i trzesie buda niesamowicie i miga kontrolka check

Edytowane przez hurriway

Opublikowano
  • Autor

po tej mojej przejażdżce wskoczył na czarno to kółko (w impie w menu lunfrate) z opisem Status Segmentadaptation beendet - to chyba adaptacja kola zamachowego wykonała się poprawnie. Ale już zjechałem do domu bo nie szło nią jechać -trzęsie budą niesamowicie i mocy nie ma. Mam ją zapalić i tak zostawić żeby chodziła sobie na wolnych obrotach czy coś się skićkało i jeszcze raz to skasować te adaptacje?

Edytowane przez hurriway

Opublikowano

Masz zrobić nowe adaptacje. Wrzuciłem Ci link do instrukcji. Prościej wytłumaczyć sie nie da.

Wyjedź gdzies na trase, skasuj je INPĄ jeszcze raz i rób od nowa. Check engine, wypadanie zapłonów i kulawa praca to normalny objaw po skasowaniu adaptacji. W końcu silnik pracuje bez jakichkolwiek wyuczonych korekt paliwowych.

Tak się kończy robienie na oślep czegokolwiek w N43/N53... 

Edytowane przez KucaQ

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dramat, ciężko to czytać w ogóle.

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@KucaQnie to nie jest normalna sytuacja. Robię średnio 5-8 adaptacji w tyg w autach klientow, jakieś 20-25 miesięcznie i nic takiego nie ma miejsca.

6CiWSrm.png

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, lukaszewski napisał(a):

Dramat, ciężko to czytać w ogóle.

Co masz na myśli?

Też mi się wydawało wczoraj właśnie że nie tak to powinno wyglądać. Ale przemęczyłem. W każdym razie po przejeżdżeniu powiedzmy z 60-70 km wygląda to tak teraz że jak jest zimna to czuć  że coś jest nie tak- ale powiedzmy że jest jako tako. Gdy się bardzo zagrzeje to zaczyna się wypadanie na 1 i 4 cylindrze (wczoraj po skasowaniu adaptacji to cały czas wypadało - zanim zdążyłem wykonać adaptacje koła zamachowego to już nie szło jechać). To wypadanie szczególnie czuć gdy stoi na biegu jałowym, jak jedziesz to nie czuć że coś jest nie tak. Jak jest zimne czy letnie to tak trochę czuć ale jak bardzo się zagrzeje to już na całego.

Na razie to wygląda tak, ze zapalam auto daje mu parę minut pochodzić i czuje pod tyłkiem że ma trochę szorstką prące, czuć to wypadanie ale względne. Potem jadę się przejechać tak na pół dynamicznie i nie czuć że coś jest nie tak. Wracam do domu stawiam je i po minucie pracy na wolnych obrotach zaczyna się wypadanie zapłonu, i to takie bardzo już na maksa  że podejrzewam ze już tym autem za bardzo nie dałoby się jechać nigdzie.  Podczas tego wypadania wypiąłem  wtyczkę  cewki od 1  i potem od 4 cylindra i nie było widać pogorszenia pracy. Dopiero jak wypiąłem od 2 lub 3 to zaczął chodzić gorzej.  Więc faktycznie coś jest na tych cylindrach 1 i 4 nie tak. Natomiast jak ostygnie to pewnie będzie w miarę dobrze znowu. Bo tak jest aktualnie że jak ostygnie to w miarę chodzi.

Świece i cewki są nowe. Świece NGK, cewki boscha.

Gdzie co tu szukać? Wtryski miejscami pozamieniać i zobaczyć czy przejdzie to na inne cylindry?

Edytowane przez hurriway

Opublikowano

@lukaszewski a no widzisz. Ja u siebie adaptacje robiłem 3 razy - raz po montażu NOXEM, drugi raz po wymianie pierwszych 3 wtrysków i drugi raz po wymianie kolejnych 3-ech i w sumie za każdym razem od razu po resecie adaptacji silnik kulał (ja nie miałem akurat check engine, ale przy jednej z tych 3 adaptacji wpadł błąd awarii silnika na idrive). Aczkolwiek fakt faktem wystarczyło kilka/kilkanaście metrów przejechał i już się stabilizowało.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Bo stracił adaptacje Przepustnicy, która wystarczyło zrobic. Mylisz wypadanie zapłonu ze zgubioną adaptacją Przepustnicy 😜 

6CiWSrm.png

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, lukaszewski napisał(a):

Bo stracił adaptacje Przepustnicy, która wystarczyło zrobic. Mylisz wypadanie zapłonu ze zgubioną adaptacją Przepustnicy 😜 

Po kasowaniu adaptacji nie mogłem dodać gazu i auto sobie falowało obrotami. W tym poradniku z bimmerproofs jest podpunkt że jeśli tak się stanie, to należy wyłączyć samochód i trzy razy wcisnąć wolno i cofnąć pedał gazu. Tak zrobiłem, i po tym już operować pedałem gazu mogłem normalnie <- jeśli to jest adaptacja przepustnicy, to ją zrobiłem na samym starcie.   

Opublikowano
23 godziny temu, lukaszewski napisał(a):

Mylisz wypadanie zapłonu ze zgubioną adaptacją Przepustnicy 😜 

I wszystko jasne. A rzeczywiście robiłem po tym nową adaptacje przepustnicy.

Dlatego uważam, że lepszego speca od Ciebie do tych silników nie ma 😉 

Opublikowano
  • Autor

Jest takie powiedzenie.... Get a room😄

Opublikowano

Nie wiem co w tej chwili insynuujesz, ale daruj sobie.

Prawda jest taka, że robisz wszystko na oślep, męczysz sie z autem już od co najmniej 2 tygodni, zamiast od samego początku napisać do łukaszewskiego, który pomógłby Ci w 15 minut. Ma te silniki w małym palcu i nawet Kaspars przy nim wymięka - i to nie tylko moja opinia. Mi również pomógł, nawet gdy rady z bimmerprofs już nie pomagały, a on zdiagnozował problemy z moim silnikiem w ciągu kilku minut. A też walczyłem z moim silnikiem dłuższy czas, z tą różnicą, że zanim coś naklikałem, to wcześniej sprawdzałem jakie niesie konsekwencje.

Dlatego uważam, że takie osoby trzeba polecać szerszemu gronu, a zwłaszcza takim zagubionym w swojej niedoli jak Ty. 

Ale Twój wybór, rób jak uważasz, klikaj w ISTA co popadnie bez pomyślunku, ale potem sie nie dziw, że nic nie działa jak powinno. Wrzucisz worek pieniędzy a potem "łolaboga, jakie to N43 drogie w utrzymaniu!".