Skocz do zawartości

Bmw f11 2.0d 184 km czujnik temperatury spalin przed katalizatorem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich , komputer diagnostyczny wykazuje błąd ( czujnik temperatury spalin przed katalizatorem , przerwa lub zwarcie do plusa ) czujnik wymieniłem dzisiaj na nowy zamiennik firmy autolog . Adaptacji nie wykonałem , mój komputer nie ma tej funkcji . Kontrolka check engine sie nie pali . Natomiast błąd nadal jest . Czy możecie mi pomóc w tej sprawie ? Wydaje mi się że aby błąd znikł musi być zrobiona adaptacja nowego czujnika . Co wy na to ? 

Opublikowano

Zmierz rezystancję nowego i starego czujnika. Powinien mieć pomiędzy 96 kΩ i 32 Ω, w zależności od temperatury.

Może kabel od czujnika jest przetarty (pomiędzy wtyczką i sterownikiem silnika), albo zaśniedziała wtyczka?

Z opisu czujnika wygląda że jeden z pinów we wtyczce idących do sterownika powinien być podłączony pod masę.

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination
Opublikowano

Okej dzięki za informacje , dodam ze przed wymiana czujnika ,  błąd był taki sam . Niestety starego czujnika nie sprawdzę bo musiałem go przeciąć aby wykręcić stary ( był tak mocno zapieczony ) 

Opublikowano

Ok , dzięki za info . W takim razie musi być gdzieś uszkodzony przewód między wtyczką a sterownikiem lub po prostu zaśniedziała wtyczka . 😞

Opublikowano

Niestety sprawdziłem wszystkie przewody które idą do sterownika są dobre , wtyczka też . Natomiast zauważyłem że czujnik za katalizatorem nr 17 jest cały w oleju bo niestety pościła uszczelka pod pokrywą . Czujnik nr 1 został wymieniony . Czy myślicie że ten czujnik nr 17 może wskazywać ten  błąd ? 

IMG_3203.jpeg

IMG_3161.jpeg

Opublikowano (edytowane)

potrzebujesz wymienić czujnik przed DPF a nie przed katalizatorem... a to jest czujnik nr4 na powyższym rysunku nr1 to czujnik przed katalizatorem nr4 to czujnik przed DPF 

Edytowane przez Jack-Strong
Jack_Strong-