Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym zapytać o wymianę oleju w skrzyni ZF8HP. Kupiłem moje auto z przebiegiem 84000km 2020r i wiem, że wymiana oleju jeszcze nie była robiona. Auto krajowe, z wykupionym 5-letnim serwisem. Chciałbym zapytać przy jakich przebiegach wymienialiście olej, czy wymiana byłą statyczna, czy dynamiczna i czy jakieś problemy wystąpiły po wymianie. Próbowałem się coś poinformować u mechaników ale są sprzeczne informacje. Serwis BMW (nie aso - ale serwis specjalizujący się w BMW) proponuje wymianę dynamiczną za 3000zł, inny serwis z certyfikatem ZF mówi, że w tej skrzyni oleju się nie zmienia, a jeszcze inne źródła mówią, że najlepiej zrobić wymianę statyczną - co 60 000km?

Opublikowano

Przy 90, statycznie, zrzucony olej nie był w złym stanie, miska z filtrem i olej to 700zł, wymiana może z 300-400 (warsztat robiący BMW, bez żadncyh wpisów do książki, cena orientacyjna dokładnie nie wiem, bo robiłem parę rzeczy).

Opublikowano

Ja w serii F31 wymieniłem przy 128000 km statycznie, auto sprzedałem 5 lat później przy 284kkm i skrzynia działała jak nowa. Zero jakiś lagów itp. Na pewno warto wymienić, ale statycznie czy dynamicznie, myślę ile ludzi na forum tyle opinii. 

Opublikowano

ZF podawał informacje, że rekomenduje statycznie, ja robiłem statycznie przy 120k, wcześniej olej nie był wymieniany, wszystko śmiga nie ma problemów, teraz mam 132k. 

Opublikowano
1 minutę temu, Arrchi napisał(a):

A pytanie do osób które wymieniały wlaśnie przy 80, czy 120k km. Czy zauważyliście jakąś różnicę przed i po?

Przy późnej wymianie na 120k miałem wrażenie przy pierwszych jazdach, że skrzynia bardziej miękko zmienia biegi. Tylko były resetowane też adaptacje więc nie wiem czy to nie efekt tego resetu 

Opublikowano

Przy 80k bez żadnych adaptacji i bez różnicy, ale skoro skrzynia cały czas pracuje jak szwajcarski zegarek to chyba dobrze. 🙂

Opublikowano

Ja nie widziałem żadnej różnicy. Nie była robiona adaptacja skrzyni biegów.