Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w tytule szukam żarówek do BMW E90 2011r LCI Halogen. Przepaliła mi się aktualnie żarówka od świateł mijania i wpadłem na pomysł by wymienić cały komplet, tylko na coś - co świeci na biało 🙂 Czy macie coś do polecenia? Za czym się rozglądać? Dokładnie jakich żarówek szukać? Dodam, jestem zielony 😕 Aktualnie wszystkie żarówki mam raczej OEMowe i chciałbym zmienić z klasycznych pomarańczowych, na coś co choć trochę przypomina leda i świeci na biało. 
Chciałbym się również spytać czym są te całe Markery do ringów? Czym się różnią od zwykłych żarówek? Czy coś takiego warto wrzucać do swojego auta? Gdzieś mi się rzuciły w oczy jakieś retrofity LED, jeśli dobrze mówię. O legalność ich nie pytam, bo jak rozumiem są nielegalne, ale czytając forum raczej panowie się tak do tego nie przyczepiają. Czy ktoś ma coś ciekawego, jest w stanie ewentualnie podesłać fotkę jak wyglądają?
Dziękuje z góry każdego za pomoc:) 

Opublikowano

W Polsce retrofity LED są wciąż nielegalne i panowie czepiają się ile mogą. Czasem zdarza im się zapędzić z czepianiem wobec kierowców aut, które że względu na kraj rejestracji, retrofity mają legalnie. O ile w przypadku ksenonów wykrycie zbrodni jest nieco trudniejsze,  o tyle w zwykłych lampach, szkoda ryzykować.

Opublikowano

Najbielsze z dostepnych na rynku żarówek to żarówki Galaxy 4car, mają nawet homologację i kosztują grosze - komplet za 30-40zł. Ich wada - dramat w nocnym deszczu, nic nie widać.

Zaraz za nimi są Philips Diamond Vision, te są sporo jaśniejsze od Galaxy, lepiej dają rade w nocnym deszczu, jednak są już bez homologacji. Komplet ok 80-90zł.

Na ostatnim miejscu Osram Cool Blue Hyper (obecnie Boost). Również niestety bez homologacji. Komplet ok 40-50zł.

Wszystko inne jest "white" lub "xenon white" tylko z nazwy, a w rzeczywistości świecą szczochem. Gdy miałem E46 to przerobiłem tego sporo, bo nie cierpię barwy klasycznej żarówki 😉

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, KucaQ napisał(a):

Najbielsze z dostepnych na rynku żarówek to żarówki Galaxy 4car, mają nawet homologację i kosztują grosze - komplet za 30-40zł. Ich wada - dramat w nocnym deszczu, nic nie widać.

Zaraz za nimi są Philips Diamond Vision, te są sporo jaśniejsze od Galaxy, lepiej dają rade w nocnym deszczu, jednak są już bez homologacji. Komplet ok 80-90zł.

Na ostatnim miejscu Osram Cool Blue Hyper (obecnie Boost). Również niestety bez homologacji. Komplet ok 40-50zł.

Wszystko inne jest "white" lub "xenon white" tylko z nazwy, a w rzeczywistości świecą szczochem. Gdy miałem E46 to przerobiłem tego sporo, bo nie cierpię barwy klasycznej żarówki 😉

A czy może masz do polecenia jakieś "markery" do ringów? Chyba tak to się mówi. Chciałbym wymienić tak jak wyżej wszyściutkie żarówki, żeby wszystko ładnie ze sobą współgrało, świeciło na biało i może troszkę poprawiło jazdę nocną:)

Opublikowano

Markery są tylko do ringów i one jazdy nocnej Ci nie poprawia, jedynie wygląd 😉 Nie stosowałem nigdy markerów więc nie będe nic polecał w ciemno. 

Opublikowano
7 godzin temu, KucaQ napisał(a):

Markery są tylko do ringów i one jazdy nocnej Ci nie poprawia, jedynie wygląd 😉 Nie stosowałem nigdy markerów więc nie będe nic polecał w ciemno. 

a słyszałeś coś, albo korzystałeś może z czegoś takiego?
https://allegro.pl/oferta/zarowki-philips-led-ultinon-access-ua2500-h7-h18-12v-14531731149
Tych nowszych retrofitów?

• Moderatorzy
Opublikowano

Miałem kiedyś założone H7 Philips X-treme Ultinon LED gen2 - ale w lampach z soczewkami. Do zwykłego odbłyśnika bym się nie odważył bo na drodze od razu widać jak ktoś tak robi i wali po gałach...

spacer.png

Opublikowano
1 godzinę temu, Kuj0n napisał(a):

Do zwykłego odbłyśnika bym się nie odważył bo na drodze od razu widać jak ktoś tak robi i wali po gałach...

Dzisiejsze LEDy sa już tak zaawansowane, że nawet w zwykłym odbłysniku masz odcięcie jak przy tradycyjnej żarówce 🙂

Niemniej jednak ja też bym nie wkładał ich do zwykłego odbłysnika, pierwsza lepsza kontrola czy przegląd i DR leci, bo od razu widać LED w lampie. 

Mając halogenowe reflektory cudów nie zdziałasz.