Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, X5 mi przypłynęło. Pierwsza wymiana oleju w ASO przy 600km (wrzucam fotki filtra), jakieś tam opiłki są. Teraz mam przejechane 4000km, dolałem jeszcze płynu do spryskiwaczy:) Co tu jeszcze ciekawego można zrobić prewencyjnie? Jak często wymieniać olej i czy na ten od producenta 0w30, czy coś zmieniać? A i jeszcze lakier melbourne red oklejony bezbarwną PPF w połysk.

PXL_20250605_123145034.jpg

PXL_20250605_124144920.jpg

PXL_20250605_124529217.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Piękne Auto

Jak nałożyłeś już folię, to najważniejsze zabezpieczenie masz

Zmieniaj olej co 15k km i będzie ok

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano
4 godziny temu, maciek_w napisał(a):

Zmieniaj olej co 15k km i będzie ok

w klekocie zalecał bym co 10 kkm 😎. Sam tak robię i mam świety spokój. 

Najpierw 2000 km dotarcie zgodnie z instrukcją, potem wymiana oleju, i potem co 10 kkm. 

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

w 740d zmieniałem co 15kkm i było ok. Nie wiem, czy robiłbym to częściej

co 10 tys w M60i

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano

Trochę za wcześnie na pierwszą wymianę oleju i filtra.. Najlepiej po dotarciu, tak jak pisał Big daddy  - po 2 tys. km. Potem Możesz co 10, co 15 - po stokroć lepiej w porównaniu do wymian zgodnie ze wskazaniami komputera.

Olej - ja osobiście leję to co daje ASO. Jest już jeden duży wątek olejowy na forum i z tego co pamiętam konkluzją było to, że istotna jest częstotliwość, a nie jakość oleju, a te ASOwe są wystarczająco ok przy częstych wymianach.

prewencyjnie możesz jeszcze:

- raz na miesiąc przelecieć się szybciej  po S/A w celu przedmuchania DPF
- włączać tryb Sport po trasie w celu dezaktywacji StartStop i schłodzenia turbo

Wrzuć no zdjęcia tego lakieru 😉

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Marchall napisał(a):

Filtr co ile wymieniac? Ja po 2k km wymienilem tylko olej, ktory planuje wymieniac co 10k km

Filtr oleju razem z olejem, filtr powietrza - ja wymieniam sam co 10 tys bo nowy kosztuje niewiele ..a spie spokojnie. Wymiana to 3 minuty 😬

w przypadku klekota..filtr po 10 tys u mnie przy dynamicznej jezdzie…wyglada no slabo…duzo syfu, brudu etc.

Edytowane przez Big_daddy
Opublikowano
1 minutę temu, Big_daddy napisał(a):

Filtr oleju razem z olejem, filtr powietrza - ja wymieniam sam co 10 tys bo nowy kosztuje niewiele ..a spie spokojnie. Wymiana to 3 minuty ze srubokretem 😂

Podeślesz link? W sumie mógłbym u siebie zmienić. Najdroższy jest ten kabinowy, dobrze pamiętam?

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, buster12 napisał(a):

Podeślesz link? W sumie mógłbym u siebie zmienić. Najdroższy jest ten kabinowy, dobrze pamiętam?

filtr mann C 28 037. Kolo 85 PLn brutto.

kabinowy tak i tutaj kupuje orginal co 2-3 sezony, chyba ze wczesniej poczuje stechlizne 😂. Wymiana ten samemu..sa na jutubie how to…prosta wymiana jest…

i nie kupuje tych filtrow za 1000 pln z jakimis mega mikro czasteczkami …

Edytowane przez Big_daddy
  • Dziękuję 1
Opublikowano
1 minutę temu, buster12 napisał(a):

Tak jest. Zapach moczniku o poranku budzi lepiej niż najlepsza kawa 😂

Ja rano zamiast sikac do kibla ide do garazu i do adblue leje… perpetum mobile 😂😂😂

• Lubię to 1
  • Haha 3
Opublikowano
1 godzinę temu, Big_daddy napisał(a):

Filtr oleju razem z olejem, filtr powietrza - ja wymieniam sam co 10 tys bo nowy kosztuje niewiele ..a spie spokojnie. Wymiana to 3 minuty 😬

w przypadku klekota..filtr po 10 tys u mnie przy dynamicznej jezdzie…wyglada no slabo…duzo syfu, brudu etc.

Moze glupie pytanie, ale jak wymieniam olej w aso to oni ten filtr oleju tez wymienia czy trzeba im mowic? Rozumiem, ze ten olejowy to przy kazdej wymianie oleju?

Filtr powietrza co 10k km? Gdzies czytalem ze mozna rzadziej.

A ten kabinowy to jeszcze jakis trzeci? Jak czesto wymieniac?

sorry, ale z mechaniki to slaby jestem, wiem tylko ze v8 szybkie, ładnie bulgocze i duzo pali

Opublikowano

Zawsze wymieniają z filtrem i korkiem, chyba że poprosisz o sam olej (nielogiczne, ale klient nasz pan).

kabinowy to ten do klimatyzacji.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
11 godzin temu, Marchall napisał(a):

Filtr powietrza co 10k km? Gdzies czytalem ze mozna rzadziej

Ja zawsze wymieniałem co 15-20 kkm .. ale  w moim x540d.. bardzo szybko sie zasyfia i wymieniam go co 10kkm. Możesz profilaktycznie po 10 km do niego zajrzeć .. jeżeli będzie czarny, z duża ilości syfu w żebrach .. to znaczy że czas wymienić... 

11 godzin temu, Marchall napisał(a):

A ten kabinowy to jeszcze jakis trzeci? Jak czesto wymieniac?

filtr kabinowy jest pod schowkiem i odpowiada za fitlracje powietrza w srodku, abys nie odychal gownem .. ja wymieniam co 2-3 sezony.. chyba ze poczuje ze wczesniej z kratek leci brzydki zapach, albo zaczynam sie krztusic w samochodzie :). 

• Dziękuję 1
Opublikowano
W dniu 8.07.2025 o 21:18, Big_daddy napisał(a):

Mam nadzieje ze tez masz 40 lub 30d.. nie wiem jak w innych silnikach 😂

Faktycznie, dość prosta wymiana (jeśli słuchamy się instruktażu na YouTube). Tak wygląda mój po równo roku od odbioru, 20 tys km, z czego połowa to trasy/autostrady.

spacer.png

Opublikowano
11 godzin temu, buster12 napisał(a):

ak wygląda mój po równo roku od odbioru, 20 tys km, z czego połowa to trasy/autostrady.

czyli nadaje sie na śmietnik. Moj ciut lepiej wyglada po 10 tys km .. ale nie wiele lepiej 😉 

Opublikowano

Myślałem, że podpięły się wszystkie zdjęcia.. Harmonijka brudna z każdej strony.

3 godziny temu, Big_daddy napisał(a):

czyli nadaje sie na śmietnik. Moj ciut lepiej wyglada po 10 tys km .. ale nie wiele lepiej 😉 

No co ty. Otrzepię i puszczę na OLX z opisem, że z wymiany międzyinterwałowej więc według ASO pojeździ jeszcze 10k km 😉 

• Haha 3
Opublikowano
12 minut temu, buster12 napisał(a):

Myślałem, że podpięły się wszystkie zdjęcia.. Harmonijka brudna z każdej strony.

No co ty. Otrzepię i puszczę na OLX z opisem, że z wymiany międzyinterwałowej więc według ASO pojeździ jeszcze 10k km 😉 

Grubo. Zamówiłem i ja 🙂  razem z kabinowym, bo znowu zaczyna walić gorącym z tyłu...

Daj linka do YT jeśli można.

Opublikowano
2 godziny temu, czesiek25 napisał(a):

Grubo. Zamówiłem i ja 🙂  razem z kabinowym, bo znowu zaczyna walić gorącym z tyłu...

Daj linka do YT jeśli można.

• Dziękuję 1
Opublikowano
7 godzin temu, buster12 napisał(a):

OLX z opisem, że z wymiany międzyinterwałowej więc według ASO

No w sumie 😂olej tak sprzedaje, ale z filtrem nie pomyslalem 😂

• Haha 1