Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Jak to wyglada z wymianą? Pojawia sie jakiś komunikat serwisowy ze czas na wymianę płynu chłodniczego? Płyn hamulcowy co dwa lata wyświetla, a o chlodniczy nic nie woła. 

Zastanawiam sie czy przy kolejnym serwisie nie zlecić wymiany na świeży. Chyba że działa na tej samej zasadzie jak przy klockach hamulcowych, wywala komunikat jak już trzeba wymienić.

Edytowane przez feel_x

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Nie widziałem nigdy w zadnym aucie komunikatu o wymianie plynu chłodniczego , tak samo jak i komunikatu o wymianie oleju w automatycznej skrzyni biegów 😗😉

Edytowane przez saab
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie ma komunikatu o wymianie płynu chłodniczego, najlepiej sprawdzić temperaturę zamarzania i wtedy zdecydujesz czy wymieniać czy jeszcze zostawić. Osobiście znam ludzi którzy jeżdżą po 10 lat i czasem nawet dłużej i ani razu nie wymieniali płynu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Sprawdzałem, jest ok. Ale jak to płyn zużywa sie po latach. Skoro hamulcowy zmieniają co 2 lata wg wskazań komputera (tutaj też niektórzy jeżdżą po 10 lat lub dłużej  na jednym 😉)  to zastanawiało mnie czy jest jakiś prikaz od bmw na jego wymianę po latach lub kilometrach.

Edytowane przez feel_x

🙃🙃

• Moderatorzy
Opublikowano

Komunikatu nie ma, natomiast sam płyn chłodzący warto wymienić co 5 lat maksymalnie. W bardziej wysilonych jednostkach albo gdy ktoś robi większe przebiegi nie zaszkodzi wymienić co 2-3 lata. Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale oficjalna instrukcja G30 nic nie mówi o okresowej wymianie (jedynie o kontroli poziomu), a te interwały to bardziej z doświadczenia mechaników.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No właśnie patrzylem w instrukcje ale nie widzę nic o okresowej wymianie płynu chłodzącego. Dlatego zastanawiałem sie czy moze tez pojawia sie komunikat po danej ilości kilometrów lub latach by go zmienić. Na listopad mam przegląd to zapytam i może zlece wymianę na świeży. 

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hamulcowy zaleca się wymieniać bo absorbuje wilgoć i jest ryzyko zamarznięcia a chłodniczy to zalecenia są takie jak napisał @s0nar ale szczerze mówiąc zalecenia zaleceniami a w praktyce można to nagiąć beż większych skutków ubocznych.

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

No ja wiem że zaleca sie wymianę hamulcowego właśnie orzez wilgoć, tylko tak naprawdę ile osób to robi 😉 niektóre auta to całe swoje życie na jednym przejeżdżą, inne to jak jakas awaria i trzeba plyn zlać wtedy dopiero zaleja nowy. Chlodniczy myślę ze zużywa sie tak samo jak wszystkie inne płyny. Zapytam przy następnej wizycie czy mają w historii by był zmieniany, i czy jest sens ruszać. Gdzieś wyczytałem ze jakieś rurki czy rurka plastikowa w b48 lubi cieknąć, zeby nie było ze ruszą i jeszcze bedzie trzeba rurki wymieniać.

Edytowane przez feel_x

🙃🙃

Opublikowano

2 tygodnie temu zrobiłem wymianę płynu hamulcowego w ASO, bo tak komputer zalecał (3 lata lub XX km - nie pamiętam ile dokładnie). No i minęły trzy lata, pojechałem, zrobili w 2 godziny + mała wymiana gwarancyjna.

Dodam, że faktycznie nigdy w żadnym poprzednim aucie nie wymieniałem i oswojony mechanik też tego nie zalecał.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Godzinę temu, feel_x napisał(a):

Gdzieś wyczytałem ze jakieś rurki czy rurka plastikowa w b48 lubi cieknąć, zeby nie było ze ruszą i jeszcze bedzie trzeba rurki wymieniać.

Te plastikowe króćce/rurki układu  chłodzenia to zmora każdej marki one ciekną przez to że plastik pod wpływem czasu i zmian temperatury robi się kruchy i albo pęka sam z siebie albo jak go ruszysz wymiana płynu nie ma znaczenia jak ma strzelić to strzeli. 

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Pierwsza wymiana płynu hamulcowego w bmw zalecana jest po 3-ech latach eksploatacji, a później co dwa lata. Przebieg nie ma tu znaczenia. 

Ja w swoich wszystkich autach wymieniam płyn hamulcowy co dwa lata, koszt znikomy, a nie przywykłem do gaszenia inspekcji bez jej przeprowadzenia. 

PS.

Oswojony mechanik powinien też wiedzieć, że jak zmienia płyn hamulcowy co dwa lata to nie będzie problemu z kolejną wymianą (w szczególności jak zmieni jeszcze odpowietrzniki), bo rzadko się urywa wówczas odpowietrzenie. Problem jest wtedy, gdy przez ileś lat nikt tego nie ruszał. Pomijam już żur, który jest w układzie, w tym w  pompie abs. 

Edytowane przez bankowiec
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Panowie wątek jest o płynie chlodniczym nie hamulcowym. Hamulcowy wymieniam jak pokazuje komp co dwa lata, wiec ten temat mnie nie interesuje.

Edytowane przez feel_x

🙃🙃

Opublikowano

Osobiście bym wymienił płyn chłodniczy po 5-7 latach przy normalnej eksploatacji.

Płyn się starzeje, powstają osady itp.

I tak 99% ludzi by miało max 1x taką czynność w czasie posiadania samochodu. Nie jest bardzo droga. A plastiki jak się starzeją - lepiej, żeby połamały się na warsztacie, niż w czasie wakacji we Włoszech, Chorwacji itp.