Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej,

byłem ustawić geometrię auta poza ASO. Mechanik powiedział, że należałoby wykonać w ASO kalibrację czujnika kąta skrętu kierownicy, bo ma to wpływ na działanie ESP, rozdział mocy na koła itp. Niestety on tego nie mógł zrobić, bo wymaga to podpięcia pod kompa, a auto mam na gwarancji.

Pytania do Was:

1. Czy to rzeczywiście jest konieczne?

2. Czy ktoś z Was robił to w Warszawie i pamięta ceny? Zadzwoniłem do pierwszego lepszego ASO - Bawaria - i podali mi cenę ponad 1000 zł brutto, a to tylko podpięcie pod kompa i 15 min pracy.

Edytowane przez Semtex93
Opublikowano
5 minut temu, Semtex93 napisał(a):

Hej,

byłem ustawić geometrię auta poza ASO. Mechanik powiedział, że należałoby wykonać w ASO kalibrację czujnika kąta skrętu kierownicy, bo ma to wpływ na działanie ESP, rozdział mocy na koła itp. Niestety on tego nie mógł zrobić, bo wymaga to podpięcia pod kompa, a auto mam na gwarancji.

Pytania do Was:

1. Czy to rzeczywiście jest konieczne?

2. Czy ktoś z Was robił to w Warszawie i pamięta ceny? Zadzwoniłem do pierwszego lepszego ASO - Bawaria - i podali mi cenę ponad 1000 zł brutto, a to tylko podpięcie pod kompa i 15 min pracy.

Jeśli byłeś w AutoRest, to chyba @maciek_w robił kalibrację właśnie tam.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Tak, byłem w Autorest, ale z uwagi na gwarancję, mechanik nie chciał tej kalibracji wykonać.

Edytowane przez Semtex93
Opublikowano

Wykonać, wykona, ale automatycznie masz wpis w komputerze, że ktoś niehomologowany tam grzebał, dlatego odmawia. 

Jeszcze pytanie - jaki powód takiego zalecenia? Geometria ok, a auto dalej ściąga/kierownica jest krzywo?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak, ja tam robiłem geometrię dwa razy (raz była poprawka)

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano
2 godziny temu, buster12 napisał(a):

Wykonać, wykona, ale automatycznie masz wpis w komputerze, że ktoś niehomologowany tam grzebał, dlatego odmawia. 

Jeszcze pytanie - jaki powód takiego zalecenia? Geometria ok, a auto dalej ściąga/kierownica jest krzywo?

Powód zalecenia jest taki, ze wiele systemów bazuje na tym jaka jest pozycja (kąt skrętu) wg samochodu. Jezeli miales przestawianą geometrię i przestawiane położenie kierownicy (ja np. miałem krzywo kierownicę z fabryki), to wtedy masz taką sytuację:

- geoemetria jest ustawiona prawidlowo

- kierownica ma zmieniona pozycje i w realu jest na wprost, gdy jedziesz na wprost

- ale komp mysli, ze skręcasz -> może dość nieobliczalnie działać ESP w jakichś naprawdę wymagających sytuacjach typu aquaplanning, mogą świrować systemy np. utrzymania pasa ruchu, może przekazywać nierówno siłę napędową do kół i geometria niby spoko, ale auto lekko ściaga itd. itp. 

Tyle co wiem z teorii.

Opublikowano (edytowane)

Według mnie, to tak jak z kamerą i kalibracją czujników po wymianie szyby czołowiej. Pytałem kilka ASO, bo mi w ASO x przy wymianie szyby czołowej tego nie zrobili i wszyscy powiedzieli.. jak samochód nie wyrzuca błędów nie trzeba. Tempomat, asysten pasa, czytanie znaków.. wszystko działa 😉 

Tak samo IMHO z czujnikiem kąta skrętu.. który non stop sie adaptuje i jeżeli po geometrii nie wywaliło błędu ABS czy ESP.. to tolerancja zmiany nie przekroczyła wartości granicznej i sam samochód się zadaptuje do tego. 

Edytowane przez Big_daddy
  • Lubię to 1
Opublikowano

Bym się poważnie zastanowił czy wymieniać szybę w takim ASO....

W BMW kalibracja kamer po wymianie szyby jest dynamiczna. Nie odbywa się na stanowisku w warsztacie przy pomocy tablic ze znacznikami, lecz trzeba wyjechać na drogę. Jest to standardowa procedura.