Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, pewnie już wielu z Was po wyborze opon na sezon letni, więc może podpowiecie 🙂

Planuję zmianę felg ze standardowych dwurozmiarowych na jeden rozmiar.

Będą to felgi w rozmiarze 18x7.5 5x112 ET:25. Mam takie na zimę i do nich ogumienie w rozmiarze: 225/45 R18.

Analizując to na co sobie mogę pozwolić to wybór póki co mam pomiędzy:
1) Michelin Pilot Sport 4 225/45 R18 95 Y XL
https://www.oponeo.pl/dane-opony/michelin-pilot-sport-4-225-45-r18-95-y-xl-#547664740

2) Bridgestone Turanza 6 225/45 R18 95 Y XL
https://www.oponeo.pl/dane-opony/bridgestone-turanza-6-225-45-r18-95-y-xl-fr-#551936000

oby dwie wersje z *.

Macie doświadczenia z tymi oponami ? A może w okolicach tych cen warto wziąć inne (z homologacją *) pod uwagę ?
a może przy R18 coś z rozmiarem warto zmienić ? 🙂 

Dzięki za wszystkie odpowiedzi 🙂

Bez-tytu-u.jpg
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Bardzo dobry wybór PS5, do tego auta Primacy też wystarczą.

Opony homologowane są wymogiem przy ogumieniu mieszanym. Ty je możesz mieć a nie musisz z racji wariantu square.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Slyg napisał(a):

Dzień dobry, pewnie już wielu z Was po wyborze opon na sezon letni, więc może podpowiecie 🙂

Będą to felgi w rozmiarze 18x7.5 5x112 ET:25. Mam takie na zimę i do nich ogumienie w rozmiarze: 225/45 R18.

https://www.oponeo.pl/dane-opony/michelin-pilot-sport-4-225-45-r18-95-y-xl-#547664740

https://www.oponeo.pl/dane-opony/bridgestone-turanza-6-225-45-r18-95-y-xl-fr-#551936000

oby dwie wersje z *.

Macie doświadczenia z tymi oponami ? A może w okolicach tych cen warto wziąć inne (z homologacją *) pod uwagę ?

Turanza 5 jest montowana w BMW jako fabryczna opinia, w weekend zadałem pytanie ponieważ miałem wrażenie, że się ta opona ślizga na mokrym, każdy który się wypowiedział stwierdził, że jest z tym problem. Pytanie czy w Turanza 6 problem został wyeliminowany. Co do miśków to chyba jedna z lepszych opon i w przyszłym roku jeśli będę mieć przeboje zmienię na nią tą fabryczną Turanza 5. Jedynie musisz brać pod uwagę, że PS4 ma gorsze opory toczenia + z opinii innych użytkowników się szybciej zużywa ponieważ jest to opona sportowa, a nie tuorowa jak ten bridgestone. Tak jak kolega Ponta również uważam, że do 320i nie koniecznie jest potrzebna montowania PS4, chyba że oczekujesz od opony bardziej sportowej charakterystyki. 

Edytowane przez GrzegorzKo
  • Lubię to 1
Opublikowano

Ja na lato kupiłem te:

Michelin Pilot Sport 4 225/45 R18 95 Y XL z homologacją BMW (*), ale nie run flaty. Jestem zadowolony, super się trzymają jezdni. W ekstremalnych warunkach pogodowych i wysokich prędkościach nie miałem jeszcze jak ich przetestować, więc tutaj się nie wypowiem.

.

Opublikowano

Jak z gwiazdką to wybrałeś najlepsze na co dzień. PS4S jednak potrzebują rozgrzania żeby pokazać pazur. Jak nie musi być gwiazdki sugerowałbym Conti Sport Contact 7. Chyba bardziej uniwersalnych opon nie wymyślił nikt. Pewnie zbliżone charakterem do Michelin PS4 ale postawiłby je wyżej. 

Opublikowano

Ok, dziękuję za odpowiedzi 🙂 

Zastanawiałem się jeszcze czy nie zejść z 45 na 40. Myślicie że to ma sens ? 

Bez-tytu-u.jpg
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Nie ma to sensu, zrobisz dziurę w nadkolu większą, czy przekłamanie licznika na plus czy minus to druga kwestia, kolejna to gwarancja jeśli masz.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, Slyg napisał(a):

Ok, dziękuję za odpowiedzi 🙂 

Zastanawiałem się jeszcze czy nie zejść z 45 na 40. Myślicie że to ma sens ? 

Przy tej samej szerokości opony?

To zmniejszy obwód koła, słaby pomysł.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ok, utwierdziłem się w przekonaniu, ze rozmiar zostaje jaki jest, ale co do decyzji o oponach nadal się waham 😄
Jeżdżę głównie wokół komina, okazyjnie z raz w miesiącu jakaś trasa do 300km, więc zastanawiam się czy jest sens przepłacać za coś więcej niż Bridgestone Turanza 6...

Bez-tytu-u.jpg
Opublikowano
W dniu 7.04.2025 o 17:02, Slyg napisał(a):

oby dwie wersje z *.

Cześć , moje 330 Xdrive z salonu wyjechało  na  ogumieniu mieszanym  18 cali Bridgestone Turanza 5 . Na suchym było  w sumie ok , ale  w deszczu potrafił sie uślizgnąć dosyć niespodziewanie. Po 3  miesiącach wymieniłem opony na MIchelin PS4  i  po  10 tys km  oceniam je bardzo wysoko . Obie opony non RF z *  . NIe wiem jak nowe MIchelin PS5 ? chyba nie mają homologacji BMW póki co ?

Opublikowano

No właśnie nie mają. A nowe Bridgestone Turanza 6 niby mają poprawiony problem na mokrym, więc wydają się sensownym wyborem. Opór toczenia też niższy niż przy oponach sportowych, co powinno nieco wpłynąć na komfort i spalanie.

Bez-tytu-u.jpg