Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak w tytule. Jeżeli ktoś nie ma asystentów pro i ma LCI, to prośba o sprawdzenie czy w jego przypadku w sklepie BMW istnieje możliwość dokupienia samego aktywnego tempomatu (trzeba być tam zalogowanym z podpiętym VIN-em X5 LCI). Wydaje mi się, że auto i tak ma radar, a od LCI nie ma już regulacji odstępu na kierownicy, zatem w teorii, auta bez asystentów pro powinny dać się elektronicznie "doposażyć" w tę funkcję. Z góry dzięki za info jak to u Was jest.

Mowa o tym:
https://www.bmw.pl/pl/shop/ls/dp/ACC_Offer_pl

Edytowane przez Semtex93
Opublikowano

Nie da się dokupić, trzeba dorzucić pare gratów w tym wymienić przednią szybę,  może za jakiś czas pojawią się fachowcy którzy zrobią taki upgrade. 

Opublikowano
20 godzin temu, Roberto1 napisał(a):

Ja mam przed liftem i jest opcja zakupu w sklepie aktywnego tempomatu coś ok 4kzl, na BF są rabaty 30%

Pod warunkiem że miałeś wersję z regulatorami na kierownicy. Jak kupowałem to szukałem wersji z asystentem pro lub tymi klawiszami do asystenta na kierownicy i wtedy mogłem dokupić asystenta w sklepie. 

Swoją drogą, lepsze dziś montują w pickupach 🙂

Opublikowano

Mam regulatory na kierownicy. Brałem auto z gotową konfiguracją i szczerze to nawet nie wiedziałem nic o tych regulatorach na kierownicy, w sensie że może ich nie być.

Opublikowano
23 godziny temu, Roberto1 napisał(a):

Mam regulatory na kierownicy. Brałem auto z gotową konfiguracją i szczerze to nawet nie wiedziałem nic o tych regulatorach na kierownicy, w sensie że może ich nie być.

Tak, były takie gołe wersje:
image.png.acf4b33d883a95417c9e76c18dbe4425.png

Opublikowano
W dniu 17.03.2025 o 17:52, Semtex93 napisał(a):

Jak w tytule. Jeżeli ktoś nie ma asystentów pro i ma LCI, to prośba o sprawdzenie czy w jego przypadku w sklepie BMW istnieje możliwość dokupienia samego aktywnego tempomatu (trzeba być tam zalogowanym z podpiętym VIN-em X5 LCI). Wydaje mi się, że auto i tak ma radar, a od LCI nie ma już regulacji odstępu na kierownicy, zatem w teorii, auta bez asystentów pro powinny dać się elektronicznie "doposażyć" w tę funkcję. Z góry dzięki za info jak to u Was jest.

Mowa o tym:
https://www.bmw.pl/pl/shop/ls/dp/ACC_Offer_pl

W sklepie powinno dać się dokupić ACC do 160 km/h (ten Start-Stop). Nie wymaga on dodatkowej infrastruktury poza tym, co jest na pokładzie. Tutaj da się auto elektronicznie "doposażyć".

Niestety, jeśli chcemy pełny ACC do 210 km/h (Pro) to potrzebny jest lidar, którego nie mają zamontowanego auta bez Asystentów Pro w konfiguracji. Dlatego z marszu odrzucałem wszystkie egzemplarze bez asystentów Pro w specyfikacji.

Opublikowano (edytowane)

Mnie by interesowalo wsparcie tylko w korkach, wiec w teorii ten do 160 kmh bylby ok.

Chociaz pewnie skoro to by bazowalo na gorszym radarze, to by sie gorzej w korkach zachowywalo niz ten Pro do 210 kmh (np. false positive-y typu zwidy przed autem z powodu cienia rzuconego przez ciezarowke).

Edytowane przez Semtex93
Opublikowano
7 godzin temu, Semtex93 napisał(a):

Mnie by interesowalo wsparcie tylko w korkach, wiec w teorii ten do 160 kmh bylby ok.

Chociaz pewnie skoro to by bazowalo na gorszym radarze, to by sie gorzej w korkach zachowywalo niz ten Pro do 210 kmh (np. false positive-y typu zwidy przed autem z powodu cienia rzuconego przez ciezarowke).

W pre-LCI zwykły asystent nie ma zupełnie problemu z false-positivami - wszystko działa jak trzeba. Jedyny problem to ronda - samochód z przodu "znika" i auto zaczyna przyspieszać kiedy akurat na rondzie zwykle trzeba zwolnić.

Opublikowano

Ok, no to jest iskra nadziei, że w LCI jednak da się dokupić chociaż tego zwykłego do 160 km/h i jako tako będzie działał.

Prosba dalej aktualna - jesli ktos ma LCI i nie ma Asystentów Pro, to prośba o sprawdzenie czy w sklepie ma możliwość zakupu za bodajże 3999 zł.

Opublikowano

Ja mam pytanie bliskie tematu  - ta inna kamera w asystentach pro daje możliwość wyświetlenia na desce rozdzielczej obrazu z deski? Bez asystentów pro ale z pakietem innowacji nie ma takiej opcji tak?

Opublikowano

Jezeli mowisz o AR na lewym wyswietlaczu to nie trzeba miec Asystentow pro, zeby móc ten obraz „miedzy zegarami” wyswietlac

Opublikowano

Chodzi mi o rzeczywisty obraz. AR - mozesz rozszyfrować?

Gdzie to się włącza? W widokach na kierownicy  (3 kreski) nie mam tej opcji.

Opublikowano

Augmented Reality

Tak, z kierownicy, ale nie pamietam dokladnie ktorym przyciskiem.

Auto bede mial dopiero w kwietniu.

Opublikowano
W dniu 23.03.2025 o 19:19, Semtex93 napisał(a):

Ok, no to jest iskra nadziei, że w LCI jednak da się dokupić chociaż tego zwykłego do 160 km/h i jako tako będzie działał.

Prosba dalej aktualna - jesli ktos ma LCI i nie ma Asystentów Pro, to prośba o sprawdzenie czy w sklepie ma możliwość zakupu za bodajże 3999 zł.

Nie mam pro i dokupić Nie mogę w sklepie

Opublikowano

Trochę te opisy sa niestety zbyt lakonicznie w konfiguratorze. Na pierwszy rzut oka pro wydaje się miec malo dodatkow: aktywny tempomat i asystent jazdy w korku względem zwykłego. Okazuje się że jednak tych emergency systemów ma także więcej albo działają inaczej niż te w podstawowym + AR. Teraz trochę zaluje ze nie wziąłem pro no ale trudno.

Opublikowano (edytowane)

Niektore z nich z kolei sa na wyrost, bo opisuja funkcje dostepne tylko np w USA / na rynkach gdzie dozwolony jest wg prawa pewien poziom autonomicznej jazdy.

Brak AR to rzeczywiscie zaskoczenie, ale to jedynie do nawigacji fabrycznej mogloby sie przydac, a zwykle jezdzi sie na G Maps lub Waze.

Edytowane przez Semtex93
Opublikowano
8 godzin temu, dddd1234 napisał(a):

Trochę te opisy sa niestety zbyt lakonicznie w konfiguratorze. Na pierwszy rzut oka pro wydaje się miec malo dodatkow: aktywny tempomat i asystent jazdy w korku względem zwykłego. Okazuje się że jednak tych emergency systemów ma także więcej albo działają inaczej niż te w podstawowym + AR. Teraz trochę zaluje ze nie wziąłem pro no ale trudno.

Przede wszystkim Pro utrzymuje samochód w osi pasa, a zwykły tylko dodaje aktywne dostosowanie do prędkości auta poprzedzającego, odbijanie od krawędzi jest w standardzie. Ale i tak warto, szczególnie w korkach i na autostradach, ja często używam podróżując po krajach kiedy mogę swobodnie rozmawiać z żoną, oglądać widoki bez obawy że ktoś mi przed nosem depnie na hamulec.

Opublikowano

Ja akurat nie lubię uzywac żadnych  aktywnych tempomatow. Bardziej do mnie przemawiają różnego rodzaju systemy bezpieczeństwa.