Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Od jakiegoś czasu miałem wrażenie, że silnik na wolnych (jałowych) obrotach za bardzo drży. Niestety to nie tylko moje wrażenie i ciągłe szukanie co poprawić, faktycznie za bardzo drży. Czuć w ręku na kierownicy  czy też kładąc rękę na deskę rozdzielczą - to po prostu czuć wyraźnie, przenosi się z silnika...
Wystarczy zwiększyć obroty i problem znika. Poduszki silnika nie wyglądają na zużyte, przewody ciśnieniowe poduszek też OK.
Macie jakieś pomysły zanim zacznę po kolei wymieniać sprawne części?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Obroty na biegu jałowym są w prawidłowej wysokości? Nie zauważyłeś żeby nienaturalnie spadły do jakiegoś poziomu? To, że poduszki na pierwszy rzut oka wyglądają ok, wcale nie muszą być ok. 

• Członkowie klubu
Opublikowano

nie, z obrotami jest OK

co do poduszek - może i masz rację, zazwyczaj jak padają, to wylewają, może u mnie jest tak, że się poddały, ale jeszcze ich nie rozwaliło...

koło pasowe\tłunik drgań może być za to odpowiedzialny? czy daje inne objawy?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Koło pasowe byś słyszał. W necie jest sporo filmików jakie daje ojawy. Raczej tego nie obstawiam. Jeśli silnik chodzi równo, nie telepie, nie rzuca nim, to wydaje się, że drgania przenoszą jakieś elementy stałe. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wrzuć foto poduszek,one też sie zużywają nie muszą być od razu uszkodzone.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Ciężko zrobić zdjęcie, nie wiem czy cokolwiek na nich jest do zauważenia…

strona pasazera
IMG_8130.thumb.jpeg.e2f81fed6ba90d48e2d89548fed998b5.jpeg

strona kierowcy
IMG_8132.thumb.jpeg.008e02c4312cee1988d68c802dd41973.jpeg

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano

Wszystko wygląda jak na swoim miejscu, nie ma punktu zaczepienia. Pierwsza myśl, to była poduszki, no ale wyglądają, jak wyglądają.

To jest tak że silnik drży i takie samo drżenie jest na karoserii. Jak połozysz jedną rękę na silniku, a drugą na budzie, to jest wyczuwalne "to samo" drżenie...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano (edytowane)

Widzę, że idziemy chyba w tą samą stronę - eleminacja po kolei, zaczynając od wymiany poduszek 😉 

Oryginał 594pln, Febi\Bilstein, Swag. Lemforder - zależy od sklepu 260-300pln
Lewa i prawa są różne, ale ceny w tych samych przedziałach.

Do tego poduszka skrzyni biegów
Oryginał - 380pln, zamiennik - 150pln

Edytowane przez GR

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A demontowałes te poduszki?

Trzeba by było się im lepiej przyjrzeć.

Tylko Lemforder lub Oem na resztę szkoda kasy.

Może również poczekać nic nie ruszać tz jezdzić obserwować

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ty Jacek wiesz o czym piszesz? Z foty wyglada ok? Gdzie to widzisz? Demontowales poduszki? A ty kiedys demontowales w n57 poduszki? 

• Członkowie klubu
Opublikowano

Poduszki nie były zdejmowane, ich stan to ocena mechanika. Ale pomysłu też większego nie miał, bo obejrzał wszystko i niby OK, więc wg. niego czeka nas droga eliminacji po kolei 😉 czego w miarę możliwości chciałem uniknąć, pytając, bo może ktoś ma lepsze doświadczenie, miał taki, podobny przypadek itp.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak można ocenic stan bez zdejmowania?

Ruszyłeś już jakąś wymiana poduszek czy czegoś innego?

• Członkowie klubu
Opublikowano

Nie wiem, nie jestem mechanikiem. Ty oceniłeś stan po zdjęciach 😉 

Nie, jeszcze nie zacząłem. Pierwsze pewnie w ciemno polecą poduszki, ale chciałbym uniknąć loterii, jak przy szukaniu stuków, a finalnie były to amortyzatory, dlatego zapytałem na forum.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Bez zdjęcia poduch nie ocenisz. Mi oceniali na oko i miało być super, a po zdemontowaniu na moją prośbę okazało się, że 1 jest totalnie rozsypana. Niestety drgania nadal pozostały.. choć jest dużo lepiej 😉 w innym wątku opisałem sprawę.. nowe wtryski, koło pasowe.. ogólnie pół silnika nowe i tak czasem drży czasem nie. Zależy od odpalenia. Najczęściej zaczyna drżeć jak zapomnę wyłączyć autostop i zgasi się i odpali, wtedy zazwyczaj drży.. po ruszeniu nic nie czuć. 

• Lubię to 1
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Już się nastawiam psychicznie na wymianę w ciemno obu silnika i jednej skrzyni biegów.
Skoro nie ma żadneggo punktu zaczepienia, to trzeba od czegoś zacząć.

Spróbuję też TEC 2000 do czyszczenia wtrysków, ale wolałbym na czystym płynie, nie przez dolanie do zbiornika. Zobaczymy jak się uda. Jak zrobię, to napiszę o efektach.

Tymczasem przyszła wiosna i znów przeglądam ogłoszenia 6 GC.... 😁 

• Lubię to 1

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 2 tygodnie później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Przypomniało mi się, że mam akcję serwisową do zrobienia (airbag kierowcy). Wpadłem na szalony pomysł dać się najpierw wypowiedzieć ASO, przy okazji, co myślą o tym przypadku 😉 Rezerwują sobie 4 do 5 godzin na wymianę tej poduszki (serio 😄 podobno mają dużo rzeczy papierkowo aktualizacyjnych do wykonania 😄 ), to może znajdą chwilkę, żeby zerknąć na drgania 😉  Przy akcji z EGR dobrze zdiagnozowali stukanie amortyzatorów, wiec może... 😉 
Jeśli nie, to w ciemno wymieniam poduszki silnika i sktrzyni.

Zamówili graty do akcji, czekam na wyznaczenie terminu wizyty. 

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Teraz, GR napisał(a):

Rezerwują sobie 4 do 5 godzin na wymianę tej poduszki

Dziwne, u mnie to było 2 godziny a auto było gotowe po godzinie (podejrzewam że bez oględzin na podnośniku i czasu wjazdu/wyjazdu było by to 15 minut 😄 ).

• Członkowie klubu
Opublikowano

No ja odruchowo zaśmiałem się w słuchawkę, to usłyszałem, że jest bardzo dużo uaktualnień, wpisów, adaptacji - aż poprosiłem, żeby sprawdził czy mi przez to mapy silnika nie nadpiszą 😄 podobno nie 😄 

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano

W piątek rano mam wizytę w ASO, zobaczymy ile zabawię i co powiedzą 😉 

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano
W dniu 15.04.2025 o 13:44, Randall napisał(a):

u mnie to było 2 godziny

Chyba mają taki standard 😉 u mnie też tyle się zeszło.

Niestety nie dali się namówić na weryfikację drgań przy okazji 😉, w sumie rozumiem, średnio to przy okazji 😉 
Ale taka ciekawostka przy okazji - ostatnio też szukali podobnych drgań i też myśleli, że poduszki. a okazało się, że nie wiadomo dlaczego, ale trochę się przekrzywił silnik (!) i gdzieś rezonował układ wydechowy.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano

Nie czuję tak, że nie wydając w ciemno pewnie z 1500 PLN w górę na poduszki stoję w miejscu, ale dla kogoś innego może wyglądać to inaczej.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie były bardzo duże drgania na budzie. Poduchy wyglądały z zewnątrz ok, ale były bardzo mocno "uklepane", tak ze nie tłumiły. Po wymianie fantastycznie się "odwibrował", różnica kosmiczna. Niestety wiek i km robią swoje, guma traci swoje właściwości. 

• Lubię to 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.