Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Wszystkim,

być może temat jest banalny, ale nigdy wcześniej nie miałem w aucie head-upa, nie przypuszczałem, że będę z tego korzystał, a jednak mi się to spodobało, ale...

O ile podczas jazdy w nocy czy w pochmurny dzień wszystko jest super, o tyle, w słoneczny dzień, jak założę okulary, które mają szkła z dobrą polaryzacją, to mimo maksymalnego rozjaśnienia w ustawieniach, obraz wyświetlany na szybie jest prawie niewidoczny. Czy są jeszcze jakieś ustawienia, które sprawią, że będe lepiej widział informację wyświetlane na szybie czy po prostu trzeba się pogodzić z tym, że, albo dobre okulary przeciwsłoneczne, albo head-up?

Opublikowano (edytowane)

zapewne to przez polaryzacje... musisz przerzucic sie na zwykle soczewki bez tego 'ficzera' 😋 

podobny efekt jest na telefonie i innych wyswietlaczach

Edytowane przez pawelo9
Opublikowano

Ano takto jest,  można jedynie dać większy roll na headupie , chociaż i tak trzeba kręcić głową, lub tak jak w awionice mają piloci samolotów wymagane - okulary bez polaryzacji 

• 2 tygodnie później...
  • Moderatorzy
Opublikowano
W dniu 27.12.2024 o 17:07, ryb55 napisał(a):

do head upa tylko bez polaryzacji

Bzdura. Wystarczą dobre okulary. W Ray-Banach jest średnio, ale już w Maui Jim jest rewelka.

Opublikowano
1 godzinę temu, s0nar napisał(a):

Bzdura. Wystarczą dobre okulary. W Ray-Banach jest średnio, ale już w Maui Jim jest rewelka.

No właśnie ja mam raybany. Zastanawiam się jak w oakley. 

Opublikowano

Bo może polaryzacja jest inaczej zorientowana (można to osiągnąć właśnie obrotem HUDa). Ogólnie fizyki nie oszukasz i jeśli jest polaryzacja, to czy jest z badziewnych okularów, czy z jakichkolwiek topowych, to działa tak samo. 

• Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

Też tak kiedyś myślałem aż lata temu przesiadłem się z Raybanów na Maui Jim. Teraz w aucie wożę ten model i bez problemów korzystam z head-upa:

https://www.edel-optics.pl/Pokowai-Arch-439-2M-Maui-Jim.html

Może to kwestia odrobinę innego kierunku, ale już nie muszę obracać nienaturalnie głową, aby coś zobaczyć na hudzie.

Edytowane przez s0nar
Opublikowano

ja próbowałem raybany, persole i oliver peoples i nie działało, więc to żadna bzdura

polaryzacja ma za zadanie redukować odbicia światła, a na tym zasadza się hud

• Haha 1
  • Moderatorzy
Opublikowano
W dniu 5.01.2025 o 21:08, ryb55 napisał(a):

ja próbowałem raybany, persole i oliver peoples i nie działało, więc to żadna bzdura

polaryzacja ma za zadanie redukować odbicia światła, a na tym zasadza się hud

Sugerujesz, że jestem ślepy albo kłamię? Ciekawe podejście, ale mimo to pozdrawiam.

Opublikowano

to Ty coś sugerujesz pisząc "bzdura" w odpowiedzi na moje wypowiedzi - wynika z tego, że masz inne doświadczenia niż ja w tym względzie i tyle, albo jesteś nieomylnym półmedium

• Moderatorzy
Opublikowano

Napisałem o moich doświadczeniach. Wcześniej myślałem, że raybany to szczyt techniki. Dopóki się nie przesiadłem na dwie półki wyżej jak się okazało. Teoria teorią, a praktyka praktyką. Sprawdź te okulary zanim zaczniesz negować co piszę.

Opublikowano

OK, sprawdzę. Zwracam tylko uwagę, że okulary Oliver Peoples są kolejne 3 pólki wyżej, niż Maui Jim i nie zawsze to jest jedyny wyznacznik

• Moderatorzy
Opublikowano

Na szczęście nie musiałem już szukać na innych półkach, bo do jazdy samochodem wystarczają mi te, o których pisałem. HUD w BMW czytelny, ochrona przed słońcem i dziwnymi odblaskami jest, są lekkie i nie zostawiają na nosie odcisków nawet podczas wielogodzinnej jazdy, wszystko pozostałe też zgodne z oczekiwaniami. Do szczęścia mi więcej nie potrzeba.