Skocz do zawartości

e39 problem z przebiegiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam kupilem bmw e39 po przekładce z licznikiem UK ktory miał wylane pixele i nie dało sie odczytać przebiegu, kupiłem nowy (używany) EU z przebiegiem 380k a realnie mam 180k. Wsadzilem go i pojechałem na stacje zgłosić zmiane licznika, w cepiku mam teraz wpisane że mam 380k, da się coś zrobić żeby był rzeczywisty czyli 180k? Czy przekodowanie obecnego na 180k i zgłoszenie w SKP pomoże ? proszę o pomoc bo naprawde nie wiem co zrobić

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Ten zapis już zostanie w CEPIK

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W tą stronę to raczej się nie da.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano

Masz wpisane, że masz 380k, bo taki jest odczyt z licznika. Zgłosiłeś zmiane licznika z nowym przebiegiem i teraz to ten przebieg będzie odnotowywany w czasie kontroli drogowych czy badania technicznego. 

Trochę pomyliłeś kolejność prac, bo trzeba było najpierw zmienić przebieg w nowym liczniku, a dopiero potem zgłaszać. Choć gdybyś miał rzeczywisty przebieg, to już nic byś nie musiał złaszać 😉

Teraz już po temacie. Chyba, że za jakiś czas zmienisz ten przebieg i pojedziesz zgłosić znowu wymianę licznika, ale te 380kkm i tak zostanie w CEPIK już na zawsze. 

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

W cepik będzie zaznaczona manipulacja przebiegu. Porozmawiaj z diagnostą co możesz z tym robić.

Opublikowano

@Krzyś111685053072 w Polsce jest od 2015 roku. Pierwszy odnotowany przebieg w cepiku ma 121k km, reszta jest podana w milach aż do 3 właściciela od którego kupiłem, kupiłem z 185k km

Ogólnie zależy mi na tym aby móc wrócić do tego 185k i ten zapis że było odnotowane 380k mi nie przeszkadza jeśli zostanie w cepiku tylko żeby nie było żadnego kłopotu z policją itd.

• Moderatorzy
Opublikowano

Popraw licznik, jedż na kolejny przegląd, niech Ci wklepią to co powinno być. Jak będziesz miał w małym odstępie to uwiarygodniasz tłumaczenie. Jak rok będziesz czekał to tylko wzbudzi więcej podejrzeń.

Ja dawno temu pamiętam że też wymieniłem sobie licznik w e39 na 150 tysi więcej, nie mogłem znaleźć nikogo kto by mi zgrał z resztą podzespołów to przed przeglądem specjalnie włożyłem z powotem ten co miał wywalone pixele i podświetlenie, diagnosta latarką świecił i mi wpisał, że w rok 1000km chyba przejechałem, z dwojga złego to lepsze 😅 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zadzwoń na stację kontroli pojazdów i spytaj jak to zrobić żeby było dobrze.

• Lubię to 1
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)