Skocz do zawartości

Błąd trans. Failsafe prog.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

ostatnio odstawiłem auto pod domem wszystko było wtedy ok zero błędów, a rano przychodzę odpalam i wyskakuje mi błąd trans. Failsafe prog., multifunkcja nie działa, świeci się kontrolka poduszek powietrznych i przy otworzeniu lusterka w słoneczku u kierowcy lub pasażera tak jakby odcina zapłon, ponieważ kolumna kierownicza elektryczna idzie do góry radio się wyłącza i zapala się środkowa lampka. Co do skrzyni nie mam zastrzeżeń wszystkie biegi wchodzą i ogonie auto jedzie normalnie. Proszę pomóżcie dobra radą. 

IMG_4260.jpeg

IMG_4259.jpeg

IMG_4261.jpeg

IMG_4262.jpeg

Opublikowano
  • Autor

Jest to e39 535i m62tub35 1999rok

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja miałem ten komunikat przy spalonym bezpieczniku grzałki termostatu i silnik chodził jak k.pa, objawów kostki stacyjki oczywiście nie miałem. M62tub44.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję bardzo za podpowiedź lecę sprawdzić czy to ta wtyczka w kolumnie robi tyle problemów 

Opublikowano
  • Moderatorzy

Nie wtyczka. Chodzi o kostkę stacyjki. Trzeba rozebrać i wyczyścić styki wewnątrz tej kostki. Jak są popalone na węgiel to wymiana.

Opublikowano
  • Autor

Tak wiem źle to nazwałem haha. Ale jak to rozebrałem to niby nie wygląda źle ale kupię drugą kostkę i wtedy zobaczę jakie będą efekty 

Opublikowano

Taki problem jak opisujesz czyli dużo błędów z różnych modułów bedzie np przy braku komunilacji can. Nieszczelna obudowa ECU i wilgoć tez bedzie mieć taki skutek. Chodzi i obudowę pod maska po stronie pasazera

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Spalony bezpiecznik grzałki sond też tak potrafi narobić, sprawdź te bezpieczniki obok ECU, są w takim klocku.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
  • Autor

Ok sprawdzę też to co napisaliście a przy okazji i tak już idzie do mnie nowa kostka więc wtedy się wszystko okaże 

Opublikowano
  • Autor

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi ale przyczyną okazała się kostka stacyjki już wszystko jest dobrze poza czujnikami parkowania które zaczęły wariować głównie nie działają a czasem działają