Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój  problem dotyczy co prawda G32, ale wyposażenie jest takie samo i tu jest więcej użytkowników. Do tej pory jeździłem 5GT F07, ale trochę się zestarzał i nie miał na wyposażeniu asystenta hamowania. Kiedyś jadąc w korku na A4 uderzyłem lekko w samochód przede mną. Dlatego wybór padł na następcę - 6GT. Auto jest z końca 2017r. Zgodnie ze specyfikacją ma wszystkich asystentów. Na trasie hamuje i przyspiesza za samochodami poprzedzającymi. Gorzej jest w mieście. Myślałem, że samochód zahamuje przed każdą przeszkodą. Wczoraj sprawdzałem go na parkingu i w garażu. Żona stała na parkingu kilka metrów przed samochodem. Podjechałem powoli i gdybym nie zahamował sam, uderzyłbym w nią. To samo z samochodami na parkingu. Czujniki sygnalizują zbliżanie ale nie hamuje sam. W garażu dojeżdża do ściany bez hamowania. Dzisiaj wyjeżdżałem ze skrzyżowania i z lewej nadjechał samochód - bez reakcji, a podobno powinna być. Asystent hamowania na pewno jest. Jak to jest u Was? Może coś muszę ustawić specjalnie. Wszystkie systemy mam na auto.

Opublikowano

Żona stała na parkingu kilka metrów przed samochodem. Podjechałem powoli i gdybym nie zahamował sam, uderzyłbym w nią.

mistrz , testować asystenta hamowana na żonie

😁😁😁😁

• Lubię to 1
  • Haha 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z tego co czytałem na ten temat to ponoć musi być też system przeciw kolizyjny zeby auto zahamowało samo. Asystent hamowania awaryjnego działa w przypadku energicznego wciśnięcia pedału hamulca.

• Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

W zasadzie wystarczy poustawiać w menu co ma być włączone i ewentualnie w jakim stopniu auto ma reagować i interweniować i powinno działać. Przy parkowaniu samo hamuje przed ścianą, to samo dotyczy wykrywania ludzi i hamowania przed nimi (choć prawdę mówiąc na żonie nie sprawdzałem). Tak samo jazda w korku, sam hamuje za pojazdem poprzedzającym.

W poprzednim moim G30z 2018 działało to tak samo dobrze jak w obecnym, więc to raczej nie jest kwestia rocznika. Jedyne co to może Ci brakować którejś opcji: Active Protection lub Active Guard. U siebie mam obie).

Edytowane przez s0nar
Opublikowano

Wg mnie jest tak, że auto samo hamuje przed przeszkodą z przodu powyżej pewnej prędkości - chyba więcej niż 30km/h i najpierw jest to poprzedzone komunikatem wizualnym (czerwone auto na head-up), potem dźwięk i hamowanie.

Auto samo zahamuje przy parkowaniu - ale cofając. Gdy parkujemy powoli przodem, w garażu auto uderzy w ścianę - nie zahamuje (sprawdzone).

Testując na żonie jechałeś zbyt powoli 🙂 , nawet gdybyś jechał szybciej nie ma gwarancji, że system rozpozna osobę jako pieszego i też może uderzyć.

Oprogramowanie wg mnie rozpoznaje czy przed nami jedzie auto i może nie reagować na inne przeszkody (jest bardzo uczulone na światła stop, jeśli są zapalone w poprzedzającym aucie system reaguje bardziej zdecydowanie).

Robiłem test automatycznego hamowania autem innej marki - postawiłem ogromny karton po lodówce na drodze - auto nie zareagowało nigdy, zawsze w niego wjechałem. Ale na drodze gdy są inne auta - zawsze reagowało bezbłędnie i w krytycznych sytuacjach najpierw ostrzegało a potem hamowało.

Opublikowano
5 godzin temu, Woytas napisał(a):

Żona stała na parkingu kilka metrów przed samochodem. Podjechałem powoli i gdybym nie zahamował sam, uderzyłbym w nią.

mistrz , testować asystenta hamowana na żonie

😁😁😁😁

Miała być teściowa, ale zrezygnowała w ostatnim momencie... 🙂

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, s0nar napisał(a):

W zasadzie wystarczy poustawiać w menu co ma być włączone i ewentualnie w jakim stopniu auto ma reagować i interweniować i powinno działać. Przy parkowaniu samo hamuje przed ścianą, to samo dotyczy wykrywania ludzi i hamowania przed nimi (choć prawdę mówiąc na żonie nie sprawdzałem). Tak samo jazda w korku, sam hamuje za pojazdem poprzedzającym.

W poprzednim moim G30z 2018 działało to tak samo dobrze jak w obecnym, więc to raczej nie jest kwestia rocznika. Jedyne co to może Ci brakować którejś opcji: Active Protection lub Active Guard. U siebie mam obie).

Mam u siebie: 

Asystent świateł drogowych

05ALActive Protection

05ATDriving Assistant Plus

05DNSystem wspomagania parkowania Plus

05DVZdalne parkowanie

08TFAktywna ochrona pieszych

Aktywny tempomat

Przy parkowaniu w garażu nie zatrzymuje się sam - czujniki działają

Opublikowano
5 godzin temu, Tomi_ST napisał(a):

Wg mnie jest tak, że auto samo hamuje przed przeszkodą z przodu powyżej pewnej prędkości - chyba więcej niż 30km/h i najpierw jest to poprzedzone komunikatem wizualnym (czerwone auto na head-up), potem dźwięk i hamowanie.

Auto samo zahamuje przy parkowaniu - ale cofając. Gdy parkujemy powoli przodem, w garażu auto uderzy w ścianę - nie zahamuje (sprawdzone).

Testując na żonie jechałeś zbyt powoli 🙂 , nawet gdybyś jechał szybciej nie ma gwarancji, że system rozpozna osobę jako pieszego i też może uderzyć.

Oprogramowanie wg mnie rozpoznaje czy przed nami jedzie auto i może nie reagować na inne przeszkody (jest bardzo uczulone na światła stop, jeśli są zapalone w poprzedzającym aucie system reaguje bardziej zdecydowanie).

Robiłem test automatycznego hamowania autem innej marki - postawiłem ogromny karton po lodówce na drodze - auto nie zareagowało nigdy, zawsze w niego wjechałem. Ale na drodze gdy są inne auta - zawsze reagowało bezbłędnie i w krytycznych sytuacjach najpierw ostrzegało a potem hamowało.

Mam 5AT plus , ale kiedyś cofając uderzyłem w słupek. Jedyna reakcja auta to sygnał i wizualizacja ,niestety jakimś cudem to zignorowałem bo nic nie było widać w lusterkach.

Opublikowano
6 godzin temu, s0nar napisał(a):

Podpowiesz co i jak ustawić ?

• Moderatorzy
Opublikowano
22 minuty temu, RobertP napisał(a):

Podpowiesz co i jak ustawić ?

Nie pamiętam dokładnie ścieżki do poszczególnych funkcji, ale szukałbym m.in.:

- Active PDC (tutaj można ustawić czy pojazd ma hamować przy dojeżdżaniu do przeszkody podczas parkowania)

- Intelligent Safety (w G30 jest do tego nawet osobny przycisk obok włącznika świateł awaryjnych - po jego wciśnięciu wchodzisz do menu, w którym ustawia się szereg opcji związanych z bezpieczeństwem: m.in. ostrzeżenie przed najechaniem na przeszkodę wraz z opcją umożliwiającą samoczynne wyhamowanie, system rozpoznawania osób również z funkcją hamowania - np. jak Ci dziecko wybiegnie zza innego samochodu albo wtargnie na ulicę w innej sytuacji, ostrzeżenie o możliwości wystąpienia kolizji bocznej, o zjechaniu z pasa ruchu z ingerencją w kierowanie, ostrzeżenie przed zmianą pasa ruchu, gdy inny pojazd znajduje się w martwym polu, ostrzeżenie o pierwszeństwie przejazdu, wykrywanie sygnalizacji świetlnej itp. itd.). Tutaj też ustawiasz z tego co pamiętam czy kierownica ma wibrować i ewentualnie jak mocno przy konkretnym zdarzeniu.

Ponadto w BimmerCode można sobie zmienić warunki, w których poszczególne systemy są aktywne lub przy których w ogóle działają (np. prędkość, od której zaczyna działać jakiś asystent itp.).

• Moderatorzy
Opublikowano
Godzinę temu, RobertP napisał(a):

Mam u siebie: 

Asystent świateł drogowych

05ALActive Protection

05ATDriving Assistant Plus

05DNSystem wspomagania parkowania Plus

05DVZdalne parkowanie

08TFAktywna ochrona pieszych

Aktywny tempomat

Przy parkowaniu w garażu nie zatrzymuje się sam - czujniki działają

Wygląda na to, że wszystko powinieneś mieć do tego czego oczekujesz. Active Guard w przedliftowym G30 też nie miałem (więc to musiało wejść dopiero w 2020 podczas liftingu), a wszystko śmigało jak należy (z tych funkcji, które wspominałeś). Jedyne co to w przedlifcie miałem Night Vision z rozpoznawaniem osób i zwierząt i to też potrafiło hamować przed ludźmi w ciemnościach. W polifcie nie ma już Night Vision, ale jest do tego jakiś inny radar, więc funkcjonalność (poza obrazem night vision na ekranie) jest zachowana.

Opublikowano (edytowane)

U siebie w lci mam asystentów pro , wszystkie raczej  włączonne i auto potrafi zaareagować na np. zbyt szybko zblżającego się dzieciaka  na rowerze lub auto z poprzecznej , oczywiście również jak szybko zbliżasz się do auta z przodu, parkowanie tyłem się też zatrzyma, przód nie pamiętam ,  asystent jazdy w korku działa rewelacyjnie 

Edytowane przez Woytas
Opublikowano
12 godzin temu, Woytas napisał(a):

...  asystent jazdy w korku działa rewelacyjnie 

Chodzi Ci o aktywny tempomat ? Często w korku samochody poruszają się z prędkością 5-10 km/h. Wtedy też działa ? Wjeżdżając do garażu też ma być włączony, żeby nie uderzyć przodem w ścianę ?

Opublikowano

Jak chcecie testować hamowanie na parkingu to polecam wziąć 5 lekkich kartonów i ustawić. I powoli cofać. Auta nie zniszczycie a sprawdzicie działanie. 

Opublikowano

Już wiem, jaki błąd popełniłem. Za każdym razem przy wjeżdżaniu do garażu, czy podjeżdżaniu do samochodów stojących na parkingu trzymałem nogę na hamulcu lub w okolicach hamulca. jakieś czujniki wychwytują to i "stwierdzają", że samochód jest pod kontrolą kierowcy i nie trzeba uaktywniać asystenta hamowania. Na razie nie mam odwagi...

Opublikowano

System zatrzymujący samochód przy parkowaniu tyłem działa również z nogą na hamulcu, nawet ledwo się tocząc. Używam tego codziennie parkując.

Trzeba to mieć włączone. Zdjęcie znalezione w necie obrazuje sprawę ustawień, nie ma tu nic o dojeżdżaniu przodem (u mnie jest tak samo):

thumbnail.jpg.52ff9c8fcb84bb01e3d0ac7a6a5aec71.jpg

O innych wspomagaczach się nie wypowiem.

• Moderatorzy
Opublikowano

Codziennie parkując tyłem do ściany cofam z nogą na hamulcu, ale już przestałem nawet obserwować jak blisko ściany jestem, bo wiem, że system "dociśnie" hamulec jakieś 15-20cm od ściany i zatrzyma mój wehikuł (obym się kiedyś nie zdziwił) 🙂 Także to chyba nie to, że trzymasz nogę na hamulcu. Bo nawet jak trzymasz to system nie pozwoli wjechać w ścianę - im szybciej jedziesz tym gwałtowniejsza ingerencja systemu (przy bardzo powolnym cofaniu jest to bardzo delikatna reakcja). Jest nawet taki filmik na YT gdzie gościu fajnie opowiada o M550i i przy okazji mówi, że systemy w G30 dbają nie tylko o życie kierowcy, ale i o lakier samochodu 😄 

Opublikowano
10 godzin temu, lucas48 napisał(a):

System zatrzymujący samochód przy parkowaniu tyłem działa również z nogą na hamulcu, nawet ledwo się tocząc. Używam tego codziennie parkując.

Trzeba to mieć włączone. Zdjęcie znalezione w necie obrazuje sprawę ustawień, nie ma tu nic o dojeżdżaniu przodem (u mnie jest tak samo):

thumbnail.jpg.52ff9c8fcb84bb01e3d0ac7a6a5aec71.jpg

O innych wspomagaczach się nie wypowiem.

Dzięki 🙂

Opublikowano
10 godzin temu, s0nar napisał(a):

Codziennie parkując tyłem do ściany cofam z nogą na hamulcu, ale już przestałem nawet obserwować jak blisko ściany jestem, bo wiem, że system "dociśnie" hamulec jakieś 15-20cm od ściany i zatrzyma mój wehikuł (obym się kiedyś nie zdziwił) 🙂 Także to chyba nie to, że trzymasz nogę na hamulcu. Bo nawet jak trzymasz to system nie pozwoli wjechać w ścianę - im szybciej jedziesz tym gwałtowniejsza ingerencja systemu (przy bardzo powolnym cofaniu jest to bardzo delikatna reakcja). Jest nawet taki filmik na YT gdzie gościu fajnie opowiada o M550i i przy okazji mówi, że systemy w G30 dbają nie tylko o życie kierowcy, ale i o lakier samochodu 😄 

Mój asystent nie reaguje przy wjeździe do garażu przodem (z nogą na hamulcu).

• Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.03.2024 o 09:06, RobertP napisał(a):

Mój asystent nie reaguje przy wjeździe do garażu przodem (z nogą na hamulcu).

Chwilę dziś czekałem w aucie, więc postanowiłem przejrzeć menu i faktycznie ten samohamujący asystent parkowania działa jedynie przy cofaniu i skręcaniu, gdy cofamy, a np. z boku istnieje przeszkoda. Wychodzi na to, że przy jeździe do przodu to nie asystent parkowania hamuje (ale nie sprawdzałem czy wyhamuje przed ścianą 🙂 Przed samochodami i ludźmi hamuje).

image.thumb.jpeg.985e4a3ba1bd5976578b0483fe48016f.jpeg

image.thumb.jpeg.eac89bf4d86a8cae52928b6660ee8f38.jpeg

Edytowane przez s0nar