Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 13.05.2025 o 15:51, Jowi992 napisał(a):

Zdania są tutaj bardzo podzielone. Na razie to chyba dobra decyzja.

__

Tesla ubezpieczenie oc ac

Generalnie,  gdzie trzech Polaków, tam pięć różnych zdań 😉

Dobrze, że zdania są podzielone, bo gdyby wszystko było takie samo, mielibyśmy ChRL z czasów Mao.

Zwolennikom aut na baterie dedykuję sytuację z Półwyspu  Iberyjskiego, sprzed zaledwie dwóch tygodni.  Z powodu trzech pozornie drobnych przerw w dostawach prądu, spora część Hiszpanii i Portugalii zapoznała się bliżej z  blackoutem, trwającym miejscami prawie 48 godzin. Jak łatwo się domyślić,  samochody elektryczne były ostatnie w "kolejności odśnieżania", parafrazując drogowców. 

😉

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Uważam, że to dobra decyzja. Elektryki nie są jeszcze dla każdego... silniki spalinowe wciąż mają sens, zwłaszcza poza miastem. Ważne, żeby dać ludziom wybór

• Lubię to 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

No w swietle ostatniego odkrycia zloza ropy naftowej to jedyna sluszna decyzja dla Polakow 😉

• Moderatorzy
Opublikowano

Mhm, a potem okaże się że po tym "odkryciu" ceny paliw wzrosną bo koszty wydobycia są tak duże, że tanio się nie da 😄

spacer.png

Opublikowano

Odkąd czarodziej Łobajtek gdzie indziej kręci lody, z czegoś przecież trzeba będzie sfinansować budowę platform wiertniczych 😉

A potem byle Pcim wprowadzi własną SCT i tak wszystko diabli wezmą 😂😂

Opublikowano

Mam nadzieję, że BMW naprawdę nie zrezygnuje z silników spalinowych. Dla mnie to esencja tej marki...dźwięk, osiągi i przyjemność z jazdy są nie do porównania z elektrykami. Technologia idzie do przodu, ale nie wszystko trzeba od razu wyrzucać. Spalinówki mają jeszcze sporo do zaoferowania

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, kowalontrack napisał(a):

Mam nadzieję, że BMW naprawdę nie zrezygnuje z silników spalinowych. Dla mnie to esencja tej marki...dźwięk, osiągi i przyjemność z jazdy są nie do porównania z elektrykami. Technologia idzie do przodu, ale nie wszystko trzeba od razu wyrzucać. Spalinówki mają jeszcze sporo do zaoferowania

Tyle że tak BMW jak i inni producenci nie mają ostatniego zdania w tej sprawie. Ono należy do polityków.

• Moderatorzy
Opublikowano

Pitu pitu, będą robić tak długo jak będzie zapotrzebowanie. Pewnie to "mądra" próba na windowanie cen bo to "ostatnie" spalinowe.

spacer.png

Opublikowano (edytowane)

Może tak być. Tylko po co likwidują linie technologiczne, zastępując je tymi na bateryjki? Malo tego, takie firmie jak nasza, muszą te linię też zamknąć - lub ewentualnie przenieść produkcję do USA. Pomarańczowa małpa ogłosiła bowiem koniec ekologii w amerykańskiej motoryzacji;)

Tak się też zastanawiam, ileż to BMW zarobi na tym, że uprzedza kontrahentów o kupowaniu komponentów tylko do2027?

Edytowane przez yeti19
  • Moderatorzy
Opublikowano

Za pół roku będzie kolejny artykuł, że pod naciskiem BMW jakaś Helga się ugięła i jednak nie rezygnują 😄

Dobrze, że nikt nie boi się o przyszłość spalinowych silników w agregatach prądotwórczych bo straciłbym pracę. Możemy spokojnie ładować 95litrowe diesle bez żadnego DPFa ani nawet kata🙂

spacer.png

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, Kuj0n napisał(a):

Za pół roku będzie kolejny artykuł, że pod naciskiem BMW jakaś Helga się ugięła i jednak nie rezygnują 😄

Dobrze, że nikt nie boi się o przyszłość spalinowych silników w agregatach prądotwórczych bo straciłbym pracę. Możemy spokojnie ładować 95litrowe diesle bez żadnego DPFa ani nawet kata🙂

No widzisz, ale ja nie piszę o artykule sprzed pół roku, czy za pół roku. Piszę o tym, że u nas w zakładzie póki co zrestukturyzowano 560 osób, bo BMW zrezygnowało z jednej z najważniejszych części w swoich spaliniakach - to nie te czasy, kiedy produkowało się na oślep, bo ktoś kupi. 560 osób dotąd tylko u nas, a w ciągu następnych  18 mcy, kolejne dwie linie. Nie wszystko da się przestawić na innych producentów- zresztą,  oni też sukcesywnie ograniczają zamówienia. I zanim jakiś artykulik pojawi się w gazecie, najpierw podpisywane są poważniejsze porozumienia  😉

Teoretycznie zostaje rozwijający się rynek w Stanach,  tam w końcu jest największą fabryka BMW, ale po celnych wygłupach pomarańczowej małpy, zmuszona jest amerykanizować w większym stopniu produkcję. 

Ps. Pisząc ZF, miałem nie na myśli nie Frankturter Zeitung ( FZ ), a ZF ( Zahnfabrik) Friedrichschafen AG.

😉

Edytowane przez yeti19
  • Lubię to 1
Opublikowano

Znaczy,  wbrew pozorom - nie tragizuję 😉 Będzie co ma być, a ja jestem już na tyle stary, że spokojnie dożyję do końca ze swoim verbrenberem. I miałem to szczęście,  że dane mi było jeździć prawdziwymi samochodami w czasach, gdy nie musiałem liczyć ile pali na setkę 😉

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.05.2025 o 20:54, yeti19 napisał(a):

Zwolennikom aut na baterie dedykuję sytuację z Półwyspu  Iberyjskiego, sprzed zaledwie dwóch tygodni.  Z powodu trzech pozornie drobnych przerw w dostawach prądu, spora część Hiszpanii i Portugalii zapoznała się bliżej z  blackoutem, trwającym miejscami prawie 48 godzin. Jak łatwo się domyślić,  samochody elektryczne były ostatnie w "kolejności odśnieżania", parafrazując drogowców. 

😉

Stary, ale orientujesz sie ze jak nie ma pradu to stacje benzynowe nie dzialaja i nie zatankujesz swojego auta spalinowego, nie? 🤣

Nie dzialaja pompy paliwowe ktore tlocza paliwo, nie dzialaja kasy, nie dziala system ppoz etc etc

Majac podczas blackoutu elektryka z V2G i 80kWh bateria mozesz sobie przez kilka dni zasilac swoj dom wedle uznania.

W dniu 25.09.2024 o 20:52, 520i napisał(a):

skoro poraża, to je obal (przykłady, dowody że kłamię, zmyślam). Pisanie tylko i wyłącznie swojej "opinii", bez udowodnienia jest warte tyle ile brednie kaczynskiego...

To nie jest moja "opinia", Twoje tezy w tym watku maja tyle wspolnego z merytoryka co rozmowy 3 zuli pod budka z piwem (no offence) 

W dniu 30.12.2023 o 18:10, 520i napisał(a):

Po kilku pożarach tych zapalniczek, linie promowe (te wewnątznorweskie) nie przyjmują na pokłady elektryków....

bzdura z clickbaitowego arykulu, piszesz takie bzdury mieszkajac w Norwegii? Powaznie?

Mieszkam w Norwegii, jezdze moimi 2 elektrykami po calym kraju, korzystam z dziesiatek promow i o dziwo nikt mi nigdy nie zabronil na nie wjechac?

Jak to by mialo dzialac wg Ciebie w kraju w ktorym 20% aut na drogach to elektryki?

Całkiem niedawno spalił się parking piętrowy na lotnisku Sola (Stavanger) Zgonili ten pożar na starego diesla który tam stał....ale potem wyszło, że zaczęło się od elektryka.

bzdura, przyczyna pozaru byla 20 letnia spalinowa Zafira

FULLTEXT01.pdf (diva-portal.org)

jeśli chodzi o elektryki to zastanawiają się czy do ceny początkowej nie doliczyc 45 000 nok za złomowanie tego

Ja sie zastanawiam czy sobie jachtu w Monako nie kupic

W dniu 12.01.2024 o 22:52, 520i napisał(a):

jak co lato w Oslo odbywała sie wystawa starych aut (amerykańskich, europejskich i innych) była to duża impreza. W końcu waadze Oslo doszły do wniosku że taki zlot starych aut to zagrożenie dla środowiska i zdrowia i zabroniły tego.....

bzdura

Oslo Motor Show - Norges største motor show

W dniu 22.03.2024 o 21:12, 520i napisał(a):

no i po przejechaniu 200 000 km czas chyba na nowe baterie (jeśli nie wcześniej)

Do 200k km to elektryki sa wciaz na gwarancji na naped i baterie 🤣

Auksjon: Tesla Model X - 2019 - Hvit - 524 hk - SUVOffroad | FINN.no

Bruktbil til salgs: Lexus UX - 2022 - Grå - 204 hk - SUVOffroad | FINN.no

Bruktbil til salgs: Mercedes-Benz EQV - 2020 - Svart - 204 hk | FINN.no

etc etc rekordzisci (taksiarze) i po pol miliona km klepia juz

W dniu 13.04.2025 o 20:20, 520i napisał(a):

prąd z elektrowni węglowych? to jest ta ekologia??? 

piszesz o elektromobilnoscii na swiecie czy systemie energetycznym w Polsce? zdecyduj sie

Generalnie nie chce mi sie czytac wszystkiego co tu pisales ale szczerze, brzmisz jak ktos kto w zyciu nie jechal elektrykiem, naczytal sie newsow z onetu czy pogadal z chlopakami z roboty po kilku piwkach i teraz tu wylewa swoje zale jakies

Poki co nikt nikomu nie zabrania, ciesz sie z jazdy autami spalinowymi przez kolejne 30 lat, szerokosci na drodze

Edytowane przez adamjttk

.

Opublikowano
23 minuty temu, adamjttk napisał(a):

Stary, ale orientujesz sie ze jak nie ma pradu to stacje benzynowe nie dzialaja i nie zatankujesz swojego auta spalinowego, nie? 🤣

Nie dzialaja pompy paliwowe ktore tlocza paliwo, nie dzialaja kasy, nie dziala system ppoz etc etc

Majac podczas blackoutu elektryka z V2G i 80kWh bateria mozesz sobie przez kilka dni zasilac swoj dom wedle uznania.

To nie jest moja "opinia", Twoje tezy w tym watku maja tyle wspolnego z merytoryka co rozmowy 3 zuli pod budka z piwem (no offence) 

bzdura z clickbaitowego arykulu, piszesz takie bzdury mieszkajac w Norwegii? Powaznie?

Mieszkam w Norwegii, jezdze moimi 2 elektrykami po calym kraju, korzystam z dziesiatek promow i o dziwo nikt mi nigdy nie zabronil na nie wjechac?

Jak to by mialo dzialac wg Ciebie w kraju w ktorym 20% aut na drogach to elektryki?

bzdura, przyczyna pozaru byla 20 letnia spalinowa Zafira

FULLTEXT01.pdf (diva-portal.org)

Ja sie zastanawiam czy sobie jachtu w Monako nie kupic

bzdura

Oslo Motor Show - Norges største motor show

Do 200k km to elektryki sa wciaz na gwarancji na naped i baterie 🤣

Auksjon: Tesla Model X - 2019 - Hvit - 524 hk - SUVOffroad | FINN.no

Bruktbil til salgs: Lexus UX - 2022 - Grå - 204 hk - SUVOffroad | FINN.no

Bruktbil til salgs: Mercedes-Benz EQV - 2020 - Svart - 204 hk | FINN.no

etc etc rekordzisci (taksiarze) i po pol miliona km klepia juz

piszesz o elektromobilnoscii na swiecie czy systemie energetycznym w Polsce? zdecyduj sie

Generalnie nie chce mi sie czytac wszystkiego co tu pisales ale szczerze, brzmisz jak ktos kto w zyciu nie jechal elektrykiem, naczytal sie newsow z onetu czy pogadal z chlopakami z roboty po kilku piwkach i teraz tu wylewa swoje zale jakies

Poki co nikt nikomu nie zabrania, ciesz sie z jazdy autami spalinowymi przez kolejne 30 lat, szerokosci na drodze

Stary, z tym blackoutem to praktyka, czy raczej pobożne życzenia? 🤣

Powiedziałbym, że pobożne życzenia. Bardzo niedawno temu przeżyła to Hiszpania - generalnie po ulicach poruszały się auta spalinowe ( zbiornik diesla wystarcza na dużo więcej niż dwa dni wokół komina 🤣 ). Nie znalazłem natomiast ani jednej wzmianki o tym, by elektryczne auta zasilały osiedla, domy czy choćby szałasy. Jeßli masz takowe, poproszę o podanie ich do publicznej wiadomości.

Na stacjach benzynowych też trochę słabo się znasz. Spora część wyposażona jest w agregaty spalinowe ( paliwa pod dostatkiem przecież ). Kwestie wyposażenia tankstelli w zasilanie awaryjne regulowane są zresztą w przepisach bezpieczeństwa infrastruktury kraju,  zarówno na wypadek wojny jak i klęsk źywiołowych.

Opublikowano (edytowane)

Ps.

A jak masz V2G, to mozesz prąd do sieci przekazywać, do domu jest chyba V2H o ile sie nie mylę. A jak nie masz lub nie uprzedzili Cię o blackoucie i nie naładowałeś autka, to se możesz telefon w aucie w najlepszej sytuacji podładować. 

A teraz pytanie do posiadaczy elektryków - kto to ma i ile go kosztowało?

Ot, zdrowa ciekawość 🙂

Edytowane przez yeti19
Literówki
Opublikowano

A, sorry.. przypomniałem sobie wykorzystanie elektryków w sytuacji kryzysowej. Podczas ostatnich pożarów w Kalifornii, dzielny pretorianin Elon wysłał kilka cybertrucków, by zasilały terminale Starlinka, zapewniając podstawową potrzebę w takiej sytuacji - internet;) Prądu wystarczyło rzeczywiście na trzy czy cztery dni tej autoreklamy, a potem zaradni jankesi, terminale zasilali jak Lord przykazał, z agregatów spalinowych.

😉

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 godziny temu, yeti19 napisał(a):

Bardzo niedawno temu przeżyła to Hiszpania - generalnie po ulicach poruszały się auta spalinowe ( zbiornik diesla wystarcza na dużo więcej niż dwa dni wokół komina 🤣 ).

ALe do czego pijesz?

Powtorze Ci jeszcze raz.

Jak jest blackout to NIE ZATANKUJESZ auta spalinowego na stacji benzynowej, zasilanie awaryjne na niektorych stacjach w razie wojny/kataklizmu etc to zupelnie inna sprawa, nie masz pojecia o czym piszesz ROTFL!

A to ze pojezdzisz po miescie autem spalinowym podczas blackoutu - co to za argument?

Przecietny elektryk rowniez przejedzie spokojnie 500-600km (~80kWh) po miescie bez ladowania podczas blackoutu, co za roznica?

2 godziny temu, yeti19 napisał(a):

A jak nie masz lub nie uprzedzili Cię o blackoucie i nie naładowałeś autka, to se możesz telefon w aucie w najlepszej sytuacji podładować. 

Dokladnie to samo tyczy sie aut spalinowych - jak miales pustke w baku to mozesz podczas blackoutu sobie na takie auto popatrzec conajwyzej bo nie bedziesz mial z niego pozytku.

.

Opublikowano
16 minut temu, adamjttk napisał(a):

ALe do czego pijesz?

Powtorze Ci jeszcze raz.

Jak jest blackout to NIE ZATANKUJESZ auta spalinowego na stacji benzynowej, zasilanie awaryjne na niektorych stacjach w razie wojny/kataklizmu etc to zupelnie inna sprawa, nie masz pojecia o czym piszesz ROTFL!

A to ze pojezdzisz po miescie autem spalinowym podczas blackoutu - co to za argument?

Przecietny elektryk rowniez przejedzie spokojnie 500-600km (~80kWh) po miescie bez ladowania podczas blackoutu, co za roznica?

Dokladnie to samo tyczy sie aut spalinowych - jak miales pustke w baku to mozesz podczas blackoutu sobie na takie auto popatrzec conajwyzej bo nie bedziesz mial z niego pozytku.

przeciętny elektryk ma zasięg 600km? Kurde, to ile ma nieprzeciętny - 1800km na jednym ładowaniu? Przesadziłeś i to zdaje się, dużo 🤣  

Otóż, co nieco mam pojęcie o czym piszę. Ubiegły rok, Opolszczyzna. Podczas powodzi odcięto zasilanie całych regionów, ale część stacji benzynowych działała na zasilaniu awaryjnym. Ubiegły rok, Passau- identyczna sytuacja. Ten rok kwiecień Grenada. Z powodu blackoutu musieliśmy odebrać córkę z przerwanych praktyk. Odstałem swoje w kolejce, ale zatankowałem limitowane 50l benzyny na stacji Shell. 

Do czego piję? Do niczego. Jeśli już to czasem do kogoś, ale muszę go lubić, bo inaczej nic z tego 🙂 póki co rozmawiamy.  Chyba 🤣

Twierdzę, że nie ma żadnego przypadku w którym użytkownik przeciętnego elektryka w czasie blackoutu zasilał autkiem dom, albo chociaż szopę. Auto spalinowe zawsze można dotankować.

I jeszcze coś. Z prądem w kryzysie energetycznym jest jak z wodą w czasie suszy, można ją pić i można się myć. Ale nie można podlewać trawników i myć swoich tesli 😉 to samo dotyczy prądu - w Hiszpanii przywrócono możliwość ładowania samochodów dopiero po ustabilizowaniu sytuacji, w niektórych miejscach po trzech tygodniach. Stacje benzynowe ruszyły zaraz po przywróceniu zasilania.

...oh, Lord - please don't let me missunderstood...  Podsumowując tę paplaninę. W każdym jednym przypadku katastrofy ( naturalnej, wojny, czy energetycznej ) auto spalinowe jest bardziej praktyczne. To, ze w przyszłości może być inaczej, jest niemal pewne i trzeba się z tym pogodzić. Ale nie dziś, nie jutro i nie pojutrze. Zanim powstanie infrastruktura,  miną jeszcze długie lata. A nakazy polityków tego ani nie zmienią, ani nie przyspieszą. I tyle  🙂

pozdrawiam 🙂

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

600km po miescie (jakbys nie doczytal 🙂 ) dla elektryka z ~80kWh to przecietny wynik, tak.

Te najlepsze z 100-110kWh wyniki podchodza pod 700-800km

Wiec ~1:1 z autami spalinowymi mozna juz powiedziec

Co do stacji benzynowych - powtorze, podczas blackoutu pocalujesz co najwyzej dystrybutor.

Nie pisz mi prosze o kleskach zywiolowych jak powodz bo to inna para kaloszy i nie o tym rozmawialismy.

27 minut temu, yeti19 napisał(a):

w Hiszpanii przywrócono możliwość ładowania samochodów dopiero po ustabilizowaniu sytuacji, w niektórych miejscach po trzech tygodniach.

Rozwiniesz ta mysl?

W sensie nie mogles naladowac swojego elektryka z gniazdka pod domem z moca 3,6kW chociazby?

W jaki sposob zostalo to wyegzekwowane raczysz wyjasnic? 😄

PS Mam mieszkanie w Gdansku od 2007r

Nie pamietam ani jednego blackoutu od 18 lat z ogrozo.

ALe nie ma co, temat zacny apropo przewag ICE nad BEV ^^

Do reszty moich komentarzy z pierwszego posta tez masz obiekcje jakies czy tylko o blackoutach dyskutujemy w ramach udowadniania przewag ICE?

Edytowane przez adamjttk

.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, adamjttk napisał(a):

600km po miescie (jakbys nie doczytal 🙂 ) dla elektryka z ~80kWh to przecietny wynik, tak.

Te najlepsze z 100-110kWh wyniki podchodza pod 700-800km

Wiec ~1:1 z autami spalinowymi mozna juz powiedziec

Co do stacji benzynowych - powtorze, podczas blackoutu pocalujesz co najwyzej dystrybutor.

Nie pisz mi prosze o kleskach zywiolowych jak powodz bo to inna para kaloszy i nie o tym rozmawialismy.

Rozwiniesz ta mysl?

W sensie nie mogles naladowac swojego elektryka z gniazdka pod domem z moca 3,6kW chociazby?

W jaki sposob zostalo to wyegzekwowane raczysz wyjasnic? 😄

PS Mam mieszkanie w Gdansku od 2007r

Nie pamietam ani jednego blackoutu od 18 lat z ogrozo.

ALe nie ma co, temat zacny apropo przewag ICE nad BEV ^^

Do reszty moich komentarzy z pierwszego posta tez masz obiekcje jakies czy tylko o blackoutach dyskutujemy w ramach udowadniania przewag ICE?

W taki sam sposób zostało wyegzekwowane, jak podlewanie trawnika w czasie suszy 🙂 z tym że jednak łatwiej znaleźć, nie trzeba liczyć tylko na uprzejmych sąsiadów.

Co do blackoutu, nie doczytałeś, ale trudno mieć o to pretensje, sam czasem coś przeoczę 🙂

co do elektryka i jego zasięgu - popraw mnie, jeśli źle odczytałem - napisałeś dla przeciętnego elektryka, czy dla elektryka z 80 kWh to przeciętny wynik? Bo jak dla mnie, przeciètny elektryk to takie np Zoe, które ma 22, 41 albo 50 kWh - 600 km po mieście? Może i tak, ale 2/3 na lawecie. Tej samej wielkości VW Polo ( diesel ) na mieście co najmniej 600km, więc to 1:1 trochę dziwne jest.

To, że nie pamiętasz żadnego blackoutu, jest argumentem na poziomie , no - dość słabym., ale skoro chcesz... u nas w Beskidach, najstarsi górale nie pamoętali żadnej powodzi. Aż przyszła w 2001 i zrobił się dramat. Morał? To, ze czegoś dotąd nie było - nie oznacza,  że nie bedzie. A wspominany przykład Hiszpanii pokazuje, jak łatwo i niespodziewanie może do tego dojść.

Szczerze mówiąc, nie czytałem innych Twoich wywodów, zainteresował mjie głównie tej o katastrofie energetycznej, bo miałem okazje ją widzieć. 

🙂

Edytowane przez yeti19
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, yeti19 napisał(a):

W taki sam sposób zostało wyegzekwowane, jak podlewanie trawnika w czasie suszy 🙂 z tym że jednak łatwiej znaleźć, nie trzeba liczyć tylko na uprzejmych sąsiadów.

czyli nie do wyegzekwowania, tak?

napisałeś dla przeciętnego elektryka, czy dla elektryka z 80 kWh to przeciętny wynik? Bo jak dla mnie, przeciètny elektryk to takie np Zoe, które ma 22, 41 albo 50 kWh

tak, na dzisiaj ~80kWh to przecietny wynik

takie elektryki kosztuja ~200k PLN w segmencie C/D i jest to wartosc przecietna

Zoe czy elektryki z 20kWh czy 40kWh bateria absolutnie nie sa przecietna na rynku, wystarczy zreszta zerknac na sprzedaz poszczegolnych modeli, sprzedaz Zoe jest sladowa

Podpowiem - w PL jak i w wiekszoszci krajow rzadza auta pokroju TM3/TMY/ID4 a wiec takie z 75-80kWh bateria

To, że nie pamiętasz żadnego blackoutu, jest argumentem na poziomie , no - dość słabym.,

No to badz madrzejszy - sprawdz kiedy ostatnio byl w Gdansku zupelny blackout i jak dlugo trwal, nie polegajmy na mojej pamieci.

To, ze czegoś dotąd nie było - nie oznacza,  że nie bedzie.

Zdanie glebokie jakby zywcem z ksiazki Paulo Coehlo czy jak to sie pisze.

To moze czolg zaczne trzymac na podjezdzie w razie wojny z ruskimi?

Albo wszelkie jedzenie jakie kupuje niech bedzie z data waznosci 3 lata bo a noz widelec nastanie glod na swiecie?

-------------

edit

ostatni powazniejszy blackout w PL byl blisko 20 lat temu, w Szczecinie, trwal 15h

W Gdansku nie bylo chyba nigdy, przynajmniej internety nic nie wyszukuja.

Ale spoko - argument za ICE rewelacyjny, trzymalbym sie z daleka 😄 😄

Edytowane przez adamjttk

.

Opublikowano

W zasadzie, tak - do wyegzekwowania. Ale już sano podejście do sprawy, powoduje że rozmowa robi się niezręczna 😉 no bo przecież po kiego przestrzegać wyraźnego zakazu, skoro cie nie złapią? Dziwnie mi się to kojarzy z mentalnością pijaka za kierownicą- " przecież mnie nie złapią" 😉

Co do przeciętności.. wisi mi co króluje w Polsce, szczerze mówiąc . Auta na baterie to nie moja bajka, nawet mój syn nie chciał zdalnie sterowanego elektryka, tylko spaliniaka 🤣 wybacz więc, ze posiłkuję się netem. Napisano - przeciętny elektryk to 20 - 50 kWh, 80 - to dobry, a jak sam powiedziałeś, najlepsze mają po 100- 110.

Jakie znaczenie ma to, czy w Pl był blackout czy nie? Znaczenie ma tylko to, że może być. I ci którzy decydują biorą to bardzo poważnie.

Czołgu na podjeździe nie polecam trzymać, czasy "Czterech pancernych" dawno minęły, zrobisz krzywdę nie ylko sobie, ale przede wszystkim innym 😉

Co do wyższości elektryków, mówiłem wiele razy - każdy robi jak uważa. Ani nie polecam, ani nie odradzam. Wyrażam jedynie własne wątpliwości. I jedyne co mi gra na nerwach, to stado cwaniacków, którzy w swojej nieomylności usiłują narzucić innym, że tylko i wyłącznie elektryki są lekarstwem na całe zło.

🙃