Skocz do zawartości

Dodatkowe wymiany oleju - ASO czy warsztat?

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1 godzinę temu, brws napisał(a):

Jak to lepsze? Przecież pisałem, że lałem ori (OE BMW 0W30 LL-04) 🫢 Znowu dałem sie nabrać! Następnym razem podjadę z baniakiem po wodzie do ASO z prośbą o odlanie z tej niebrandowanej szarej beczki. Ciekawe, czy mają kranik 😅

A tutaj o co chodzi? O beczke? Baniak? Olej? Specyfikacje? Nabrales sie na co? 

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Nie rozumiem tego demonizowania terminu "z beczki". Czy Ty uważasz że serwis będzie zamawiał olej w litrowych buteleczkach? Myślisz że Twój Millers nigdy nie był w beczce, tylko trafił do bańki prosto z magicznego laboratorium? Te straszne beczki to zazwyczaj takie są:

Zrzut ekranu 2025-08-29 o 12.44.27.png

Opublikowano

Mi szarą beczkę bardziej od tego ładnego olabelowanego pudełeczka przypomina to co poniżej. Dzięki za uświadomienie. Od tej pory mogę czekać bez stresu do momentu wygaśnięcia bsi 😅

250px_1028030-beczka-stalowa-metalowa-216-5-l-th-2-korki-hurtownia-dropshipping.webp

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Znajomy prowadzi serwis nieautoryzowany BMW i właśnie w takich kartonach dostaje zamawiany z ASO olej. Zalewam go od jakichś 13 lat do wszystkich BMW jakie miałem/mam (a było tego sporo) i jest ok.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Każdy olej spełniający normy dla danego silnika i czesto zmieniany będzie ok. Ten z ASO bedzie jakosci podstawowej bo musi byc tanio. Jednak nawet jak bedziesz lał 2-3razy droższego Millersa to żadnej zasadniczej różnicy zmieniajac co 10-15tys km nie będzie. Sam od lat używam Motula. Dobra średnia półka o zwykle podwyższonych parametrach w zakresie wytrzymałości filmu olejowego w wysokch temperaturach. Zaufałem jednej marce i przestałem się doktoryzować na temat baz olejowych, dodatków, uszlachetniaczy itp.

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No patrz, nastepny, robiles doktorat z baz olejowych oe bmw? Na czym opierasz twierdzenie: jakosci podstawowej? Jak to mozliwe, idac dalej, auta na oleju oe jezdza po 300tys bez problemu a mialem mase zatartych po Motul, idac dalej, "podstawowy" Motul to przeciez poziom naszego Orlena, oczywiscie oba bardzo dobre. Dobry Motul, ten dobry, nie nadaje sie do "zwyklych" silnikow, nie spelnia norm wiec, jesli zmieniasz co 10-12tys i masz "zwykla" pierdziawke do 300 koni, kazdy olej firmowy bedzie dobry, a jesli tego sie trzymamy, zwykly olej OE bmw bedzie z nich najlepszy jakosciowo, nie podstawowy, najlepszy. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

BMW jak i kazda inna marka wybiera produkt najtanszy spełniający ich normy a nie najlepszy.

To samo tyczy się produkcji odzieży, mebli oraz mieszkan i innych branż.

Edytowane przez Michael1916
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dobrze. Skoro wiesz, masz dane, doswiadczenie, macales silniki po roznych olejach, tak to zostawmy. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

"Macałem" od strony kontraktowania czesci dla marek samochodowych wiec wiem co zamawiają.

Budowałem rowniez mieszkania i wiem co, jak i dlaczego zamawiałem a teraz kontraktuje tkaniny i produkcje odzieży i tez znam proces produkcyjny. Wszystko to ma wspolny mianownik gdzie firmy integruja czesci, materiały od szeregu dostawców dostarczając finalny produkt konsumentowi i biorąc za niego odpowiedzialność.

Edytowane przez Michael1916
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Doceniam, rozumiem, ale, co to ma wspolnego z doswiadczeniem praktycznym? Jesli nie przerobiles wielu silnikow na roznych olejach, twoje doswiadczenie jest zerowe.