Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Gdzies cos czytalem  ale czy to prawda... ze da sie zakodowac jesli chodzi o start stop bez guzika  do trybu jazdy np silnik nie gasie przy sport  i  comfort a eco juz tak .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jeśli masz iDrive 8.5 to takiego układu nie zakodujesz

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, maciek_w napisał(a):

jeśli masz iDrive 8.5 to takiego układu nie zakodujesz

To szkoda myslalem ze mozna w kazdym chyba ze cos kiedys wymysla

Ktos pisal ze mozna bezpiecznik wyjac ze start stop ale to pewnie blad bedzie swiecił o ile  by nie wyswietlalo na zegarach to by mozna zakceptowac

Hmm ale tam cykajac w menu idzie to wylaczyc jednorazowo?.......tylko jak cos to nie rozwiazanie bo komu sie chce cykac co zapalenie auta mowie o trybie comfort.

Edytowane przez BARTRSL
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

a przestawienie skrzyni w tryb sport nie wyłącza auto start stop?

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze auta nie mam fizycznie ale z tego co wiem jesli nacisniesz guzik sport to nie gasnie ale silnik skrzynia itp nie wiem czy zawieszenie idzie na sport a tak na codzien jezdzic to chyba nie bardzo albo co zwalniasz to na sport:)

Edytowane przez BARTRSL
Opublikowano (edytowane)

Jeśli auta jeszcze nie masz, to najpierw nim pojeździj - a potem szukaj dziury w całym 😉

Nie wiem co to będzie dokładnie, ale przewiduję coś z miękką hybrydą - a tam start/stop niespecjalnie irytuje.

Edytowane przez komoornik
Opublikowano

Mam ale jak pisalem fizycznie nie😉 w naprawie.....ale juz wiem ze nie chce zeby wogole silnik sie wyłączał start stop..w comforcie....i przez to juz zasiegam informacji jak to ominac:)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ustawić skrzynię w tryb sport (sama skrzynia, lewarkiem)

Opublikowano
8 godzin temu, maciek_w napisał(a):

Ustawić skrzynię w tryb sport (sama skrzynia, lewarkiem)

To podbija obroty co znacząco odbija się na spalaniu. 

IMG_6104.PNG.8fd0433272655eff0993e663d10ad490.PNG 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Scenariusz: zbliżasz się do miejsca, w którym musisz stanąć (bo tylko wtedy a/s/s może zadziałać). Jednym ruchem palca przestawiasz skrzynię i stoisz z włączonym silnikiem. Nadchodzi moment, kiedy ruszasz, przerzucasz skrzynię ponownie w tryb komfort

Z tym znaczącym wzrostem spalania to bym nie przesadzał, bo dużo więciszy negatywny efekt da wyłączenie a/s/s

Działa też przestawienie samochodu w tryb sport, który też przestawia skrzynię

No i wreszcie w iDrive 8.5 powinna być opcja na wyłączenie a/s/s na daną jazdę (nie jestem pewien, jak to wygląda w g20/21; natomiast w X5 miałem; m3 ma inny system i fizyczny przycisk do wyłączania a/s/s)

Opublikowano

Bawić się tak za każdym razem? Daj spokój 😉 jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest sport indywidual z wszystkim na comfort ewentualnie z zawieszeniem w sport żeby auto się nie bujało 😉

• Lubię to 1

IMG_6104.PNG.8fd0433272655eff0993e663d10ad490.PNG 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W moim X5 z iDrive 8.5 ten patent nie działał. Tryb sport individual wyłączał a/s/s tylko, jeśli skrzynia też była ustawiona na sport

Zatem najprostszym patentem było ustawienie palcem skrzyni w sport i tyle. Potem dodali “przycisk” do wyłączania a/s/s i można było aktywować ustawienie “off” na całą jazdę (tj do wyłączenia silnika). Być może w G2x z iD 8.5 jest podobnie?

Opublikowano

Nie wiem co to tam bedzie 🙂 ale mysle ze podobnie x3 24r.....wiem ze to forum 3  ale oprogramowania pewnie te same