Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Gdzies cos czytalem  ale czy to prawda... ze da sie zakodowac jesli chodzi o start stop bez guzika  do trybu jazdy np silnik nie gasie przy sport  i  comfort a eco juz tak .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jeśli masz iDrive 8.5 to takiego układu nie zakodujesz

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, maciek_w napisał(a):

jeśli masz iDrive 8.5 to takiego układu nie zakodujesz

To szkoda myslalem ze mozna w kazdym chyba ze cos kiedys wymysla

Ktos pisal ze mozna bezpiecznik wyjac ze start stop ale to pewnie blad bedzie swiecił o ile  by nie wyswietlalo na zegarach to by mozna zakceptowac

Hmm ale tam cykajac w menu idzie to wylaczyc jednorazowo?.......tylko jak cos to nie rozwiazanie bo komu sie chce cykac co zapalenie auta mowie o trybie comfort.

Edytowane przez BARTRSL
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

a przestawienie skrzyni w tryb sport nie wyłącza auto start stop?

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze auta nie mam fizycznie ale z tego co wiem jesli nacisniesz guzik sport to nie gasnie ale silnik skrzynia itp nie wiem czy zawieszenie idzie na sport a tak na codzien jezdzic to chyba nie bardzo albo co zwalniasz to na sport:)

Edytowane przez BARTRSL
Opublikowano (edytowane)

Jeśli auta jeszcze nie masz, to najpierw nim pojeździj - a potem szukaj dziury w całym 😉

Nie wiem co to będzie dokładnie, ale przewiduję coś z miękką hybrydą - a tam start/stop niespecjalnie irytuje.

Edytowane przez komoornik
Opublikowano

Mam ale jak pisalem fizycznie nie😉 w naprawie.....ale juz wiem ze nie chce zeby wogole silnik sie wyłączał start stop..w comforcie....i przez to juz zasiegam informacji jak to ominac:)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ustawić skrzynię w tryb sport (sama skrzynia, lewarkiem)

Opublikowano
8 godzin temu, maciek_w napisał(a):

Ustawić skrzynię w tryb sport (sama skrzynia, lewarkiem)

To podbija obroty co znacząco odbija się na spalaniu. 

IMG_6104.PNG.8fd0433272655eff0993e663d10ad490.PNG 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Scenariusz: zbliżasz się do miejsca, w którym musisz stanąć (bo tylko wtedy a/s/s może zadziałać). Jednym ruchem palca przestawiasz skrzynię i stoisz z włączonym silnikiem. Nadchodzi moment, kiedy ruszasz, przerzucasz skrzynię ponownie w tryb komfort

Z tym znaczącym wzrostem spalania to bym nie przesadzał, bo dużo więciszy negatywny efekt da wyłączenie a/s/s

Działa też przestawienie samochodu w tryb sport, który też przestawia skrzynię

No i wreszcie w iDrive 8.5 powinna być opcja na wyłączenie a/s/s na daną jazdę (nie jestem pewien, jak to wygląda w g20/21; natomiast w X5 miałem; m3 ma inny system i fizyczny przycisk do wyłączania a/s/s)

Opublikowano

Bawić się tak za każdym razem? Daj spokój 😉 jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest sport indywidual z wszystkim na comfort ewentualnie z zawieszeniem w sport żeby auto się nie bujało 😉

• Lubię to 1

IMG_6104.PNG.8fd0433272655eff0993e663d10ad490.PNG 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W moim X5 z iDrive 8.5 ten patent nie działał. Tryb sport individual wyłączał a/s/s tylko, jeśli skrzynia też była ustawiona na sport

Zatem najprostszym patentem było ustawienie palcem skrzyni w sport i tyle. Potem dodali “przycisk” do wyłączania a/s/s i można było aktywować ustawienie “off” na całą jazdę (tj do wyłączenia silnika). Być może w G2x z iD 8.5 jest podobnie?

Opublikowano

Nie wiem co to tam bedzie 🙂 ale mysle ze podobnie x3 24r.....wiem ze to forum 3  ale oprogramowania pewnie te same

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Remote start jest zablokowany na poziomie ECU. Opcja dostępna dla rynku USA.

Kiedyś niby Femto przy odblokowaniu ECU było w stanie to zaaplikować, ale chyba się z tego wycofali.

Opublikowano
W dniu 1.04.2025 o 22:02, i043W napisał(a):

Moment moment. Naprawdę myślicie (wiecie?), że kodując Comfort Plus i zgłaszając na gwarancji problemy z zawieszeniem wam ją uznają? Bo ja bym się zdziwił. Ba, będąc gwarantem sam bym odrzucił. Rozumiem Start Stop, bo to tylko zmiana domyślnego ustawienie czegoś co można po każdym odpaleniu zmienić.

Z gwarancją się należy pożegnać grzebiąc w kodowaniu, nie słuchajcie żadnych zapewnień że ktoś potem to zignoruje. Chcesz grzebać to po gwarancji, chyba że uznasz, że jest ci niepotrzebna. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie zrozumiem po co chcecie wykodowywac start stop w miękkich hybrydach. To dziala niezauwazalnie i nie obciąża rozrusznika. Serio wolicie przestawiac w tryb sportowy skrzynie biegow ?! 

Opublikowano
2 godziny temu, zornold napisał(a):

Z gwarancją się należy pożegnać grzebiąc w kodowaniu, nie słuchajcie żadnych zapewnień że ktoś potem to zignoruje. Chcesz grzebać to po gwarancji, chyba że uznasz, że jest ci niepotrzebna. 

Nie opowiadaj bajek, albo podrzuć jakieś dowody.

Pół auta mam przekodowane i z gwarancji korzystam bez żadnych problemów.

Opublikowano
1 godzinę temu, komoornik napisał(a):

Nie opowiadaj bajek, albo podrzuć jakieś dowody.

Pół auta mam przekodowane i z gwarancji korzystam bez żadnych problemów.

To są bajki, obcym ludziom problemów narobisz, ktoś zakoduje jakaś bzdurę, silnik padnie i wtedy jak się pojawią koszty zacznie się weryfikacja oprogramowania. Zdjęcie gwarancji i koniec historii. ASO zawsze może odmówić naprawy bo złamałeś warunki gwarancji. 

• Haha 1
Opublikowano

Z tego co ja się dowiedziałem żeby to zakodować trzeba zdobyć kod FSC (nie taki do aktualizacji navi). Kiedyś go w  ASO sprzedawali ale chyba UE zabroniła. BMW już ci tego nie sprzeda. W USA dozwolone. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3 godziny temu, munzel napisał(a):

Z tego co ja się dowiedziałem żeby to zakodować trzeba zdobyć kod FSC (nie taki do aktualizacji navi). Kiedyś go w  ASO sprzedawali ale chyba UE zabroniła. BMW już ci tego nie sprzeda. W USA dozwolone. 

Tak, chodzi o licencje FSC - taka jak do aktualizacji mapy, ale do funkcji związanej z Remote Start. Tylko o to 🙂

Opublikowano

Czołem. Zornold, jasne, że jak się chce to się znajdzie powód do odmowy naprawy gwarancyjnej i o różnych historiach się słyszało (przeważnie z drugiej lub trzeciej ręki). Ale to dużo zależy na kogo i gdzie się trafi. Jak byłem z Seatem z usterką na gwarancji elektroniki (a miałem pokodowane sporo przez OBD11), to po godzinie mordowania się przyszedł doradca ogłosić sukces i mówi: ale grzebane było co? No grzebane, grzebane - mówię. To niech pan uważa bo można problemów narobić - on. Dobra, będę uważał - ja. 😉 Także ten...taka ciekawostka.

Miłego długiego...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Od jakiegos czasu „powazniejsze” naprawy gwarancyjne musza byc dokumentowane video i foto wraz z dokładnym opisem i aso przesyła to do gwaranta. I dopiero po przeanalizowaniu przez tegoz gwaranta a zarazem płatnika do ASO i autoryzowaniu ewentualnej naprawy wyraza zgode. Bez tego nikt w ASO nic nie zrobi a wiem ze ostatnimi czasy naprawde sprawdzaja wnikliwie.  

Opublikowano

Czy komus udało się zakodować samemu lub u jakiegoś magika inną mapę skrzyni biegów?
Chciałbym aby auto trzymało niższy bieg bo obecnie w trybie comfort przy spokojnej jeździe skrzynia zbyt szybko podbija biegi i obroty lecą na poziom 1100-1200. Po 1 nie jest to za zdrowe dla silnika a po drugie powoduje wyczuwalne wibracje (które giną powyżej 1300)

Uprzedzając sugestie, tak wiem, że mogę wziąć skrzynię w S ale wtedy obroty sa zbyt wysokie (trzyma okolice 2500) i reaguje zbyt gwałtownie na każde muśnięcie gazu. Sport Individual też nie rozwiązuje problemu, chciałbym żeby wszystko zostało jak w Comfort tylko, żeby przeciągnął te 200-300 RPM przed podbiciem biegu. 

• Lubię to 1