Skocz do zawartości

e39 przekladka klapy w touringu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przycisk szyby najpewniej nie działa. Co do przycisku klapy musisz sprawdzić schemat np w aplikacji AWDS. Czy przycisk pod nogą kierowcy otwiera klapę?

Przycisk szyby możesz kupić zamiennik polcar trochę tandetny ale kosztuje 100 a nie 350

Opublikowano

ani przycisk z klapy ani ze środka auta nie otwiera, oba włączają tylko dociąg klapy, czyli jakieś napięcie tam jest.

Przez przycisk szyby nie działałoby otwieranie klapy całkowicie ?

Opublikowano

Nie. Przycisk szyby to osobna sprawa.

Wiązka napewno jest cała? Ona lubi się ukręcić.

Opublikowano

Przelutowywałem kabelek po kabelku obie wiązki, wszysciutko w klapie działa,każde światełko, poza dwoma zamkami. Może jakoś źle są polączone ale pytanie jak skoro poza zamkami wszystko bangla 😄

Opublikowano

Chodzi o to czy przelutowałeś bo musiałeś rozciąć wiązkę czy przylutowałeś bo była ukręcona czasem jest ukręcona w kilku miejscach czy rozwinąłeś izolację i sprawdzałeś

Opublikowano

w starej klapie były ukręcone i pocięte, wiec przy nowej klappie obciałem izolację ciut dalej i polutowałem. No ale fakt faktem któryś kabel może być gdzieś walnięty.

Gdybym tylko wiedzial który z tych 20 kabli idzie do zamka byłoby fajniej 😄 

Opublikowano

Nie no kable są na 99% dobrze podłączone, po wpięciu przekaźnika od szyby zamek jest caly czas otwarty, a po podaniu napięcia na przekaźnik klapy zamek się otwiera

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziwne, sprawdzałem działanie zamków w INPIE i komunikacja jest (jestem w stanie sterować klapą przez inpe, inpa widzi wciskanie przycisku otwierania ale nie pozwala na otwarcie klapy, tak jakby coś blokowało

• Moderatorzy
Opublikowano

Jeśli przed naprawą działało prawidłowo to masz coś źle połączone. Na stronie https://bmwteka.com/ wybierz odpowiednie auto potem w wyszukiwarce wpisz frazę lid actuation i w drzewku wybierz Rear lid actuation (without HKM Boot-lid module) dla Touring. To jest schemat sterowania zamkami tylnej klapy. Sprawdzasz po kolei przejścia na kablach we wszystkich złączach i również masy.

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

nie wiem jaki był sens lutowania wiązki skoro można ją było normalnie wyjąć i przełożyć do nowej klapy 😉

wiązki się nie różnią?

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
W dniu 19.03.2025 o 20:22, Fuser napisał(a):

Jeśli przed naprawą działało prawidłowo to masz coś źle połączone. Na stronie https://bmwteka.com/ wybierz odpowiednie auto potem w wyszukiwarce wpisz frazę lid actuation i w drzewku wybierz Rear lid actuation (without HKM Boot-lid module) dla Touring. To jest schemat sterowania zamkami tylnej klapy. Sprawdzasz po kolei przejścia na kablach we wszystkich złączach i również masy.

Okej więc dostałem się do modułu gm3 i patrzyłem wszystkie kable od klapy do modułu za schowkiem, cała komunikacja kable itp jest jak najbardziej w porządku. Więc zabrałem się za sprawdzenie modułu GM3 po przepince na moduł z polifta (innego nie miałem) otwieranie klapy dziala normalnie więc na 99% winowajcą jest walnięty moduł GM3. Sygnały do klapy są wysyłane ale sterownik nie reaguje. GM3 do przedlifta(99r) kosztuje jakies 5 dyszek więc zabieram się za wymiane.Dzięki !

Opublikowano

Powie mi ktoś  jakie są  różnice  w modulach gm (low) widze rozne numery u siebie zalozone mam 8 381 962 a widze ze są  np 8 381 963 i różne inne nr i nie wiem czy inne beda pasowac

Opublikowano (edytowane)

Patrz na numer HW SW. Im nowsze to mają więcej opcji, np zamykanie drzwi powyżej określonej szybkości. Jak masz wybór to bierz najnowszy. Mam jeszcze dwa GMy mogę sprawdzić co u mnie lezy

Nr części zmieniają się dla niektórych elementów  w latach. Niektórych nie ma w katalogu

Edytowane przez fold
Opublikowano

Zamówiłem za 30zl moduł 16/21  akurat trafiłem  bo mam taki sam zamontowany mialem normalnie  zakodowane ryglowanie drzwi powyżej  10km/h bodajże. Ciekawe jakie funkcje do zakodowania są  w nowszych moze  faktycznie  mogłem  wziac nowszy :/

Opublikowano (edytowane)

Jak masz zamykanie od prędkości to jest dosyć nowy od około 2000. Mam takie jak w załączniku. High ma spalony tranzystor od servotronica. Low jest z diesla 2002 albo 2003

IMG_20250324_201248636.jpg

Edytowane przez fold
Opublikowano

Dobra to będzie moja ostatnia odpowiedź.

Co się okazało po podpięciu do NCS'a że zamiast opcji "touring" jest zaznaczony sedan. A opcja soft close jest wyłączona.

Najwidoczniej kilka lat temu grzebiąc w ncsie musiałem coś odwalić, klapa była spięta na krótko więc działala wtedy ale po wymianie wiązki nie.

Zmieniłem na touring i śmiga jak ta lala, tyle kombinacji ale w końcu się udało 😄 

• Haha 1
Opublikowano

Wiem,ale jednak sugestie okazały  się  bardzo pomocne bo doprowadziły mnie do modułu. Po wykluczeniu problemu z kablami został tylko moduł. No cóż dla mnie cenna lekcja a może  i ktos za pare lat znajdzie temat i mu to pomoze.

Swoją  drogą  dzieki Fuser za stronke

Bmwteka bez niej byłoby ciężko  😄

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 24.03.2025 o 10:57, Piotrekkkk napisał(a):

Jak to wyjąć i przełożyć ? W którym miejscu są wtyczki żeby ją wyjąć

normalnie rozplatasz wszystko od każdej kostki na końcu (lampa, zamek itp).
Wbrew pozorom nie ma dużo roboty

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 31.03.2025 o 16:22, nomad66 napisał(a):

normalnie rozplatasz wszystko od każdej kostki na końcu (lampa, zamek itp).
Wbrew pozorom nie ma dużo roboty

noo niby tak, w sumie nie wpadłem na to, ale u mnie problem był taki że w starej klapie instalacja była już szrot i wszystko było pospinane na krótko więc zanim bym doszedł co jest do czego to bym się popłakał 😄