Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. Pare tygodni temu kupiłem Bmw serii 5 z przebiegiem 135tyś w idealnym stanie wizualnym i technicznym (chociaz wiadomo, ze na koniec niewiadomo). auto posiada napęd na tył i 252km (silnik b48). Samochód dobrze przyspiesza silnik pracuje rowno i cicho. Przedwczoraj wymienilem olej filtry i świece i został zrobiony serwis klimatyzacji. włąsciwie nie mam uwag oprócz spalania miedzy 12-14 litrów. co dziwi o tyle ze nie mam cięzkiej nogi, a z uwagi na to co pokazuje komputer pokladowy (13litrow) jeszcze bardziej sie nad tym skupiłem. Poprzedni samochod diesel, co prawda palil miedzy 6,6 a 8l ON. Jak myślicie co może być tego przyczyna i gdzie jej szukać. Byłbym wdzieczny za pomoc
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Dokładnie, nic nadzwyczajnego. W lekkim g20 spalanie po samym mieście miałem Ok 11L.
Opublikowano
Dokładnie, nic nadzwyczajnego. W lekkim g20 spalanie po samym mieście miałem Ok 11L.

NIe no co Ty:-) Na tym forum są wyznawcy tego silnika i on nie Spala więcej niż 10 litrów w mieście, a w trasie 6-7 przy 200 km/h :mrgreen: :mrgreen:

Pozdrawiam

Maciek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W trasie miedzy 8 a 8.5 litra. W miescie krotkie dystanse jeszcze nie wiem do końca ale na razie pokazuje 10.5 średnie.

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wpływ mogą mieć koła opony ale ogólnie to normalne spalanie.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

NIe no co Ty:-) Na tym forum są wyznawcy tego silnika i on nie Spala więcej niż 10 litrów w mieście, a w trasie 6-7 przy 200 km/h :mrgreen: :mrgreen:

:twisted:

Opublikowano

Mogę tylko dodać, że 540i ma podobne spalanie.

Miasto Szczecin

to znaczy, w mieście 12-14

trasa: 9-10,5 - w zależności od tempa i stylu jazdy

Opublikowano
Z moich obserwacji wynika, ze ten silnik pali po 12l jak jest zimny, jak już się zagrzeje to w mieście bez korków, ale światła co 300 m - spali około 10l. W trasie to zależy, ale mi pierwszy zbiornik paliwa wyszedł 7.9l/100km (80% trasa). To pierwsze kilometry tym autem, więc jadę zgodnie z ograniczeniami +10.
Opublikowano
Mogę tylko dodać, że 540i ma podobne spalanie.

Miasto Szczecin

to znaczy, w mieście 12-14

trasa: 9-10,5 - w zależności od tempa i stylu jazdy

Potwierdzam (540i xd) jeśli chodzi o miasto (Warszawa). Jeżdżę w trybie sport indywidual ( silnik komfort, skrzynia sport), co eliminuje "mrowienie kierownicy" przy przyspieszaniu z niższych obrotów i wysokiego biegu (1000-1400 - ustawienie skrzyni komfort) aby wyłączyć system start/stop. Poza tym fajne odczucia przy przyspieszaniu. :D Wszystko zależy od stylu jazdy. Natomiast co do trasy, to przy równej jeździe w granicach 130. można zejść spokojnie poniżej 7. Ogólnie jak na razie (przebieg 3200) odnośnie spalania jestem b. pozytywnie zaskoczony. Poprzednia 530ixd osiągała porównywalne wyniki.

A

Opublikowano

Moja 540iX LCI - przebieg 3000.

Droga do pracy z centrum na Wilanów, to spada mi poniżej 10 litrów - dystans całkowity 10km.

W trasie przy 160-170 miałem średnią 8.5. Dużo mniej pali niż się spodziewałem.

Opublikowano
Dziękuje za odpowiedzi. Może to rzeczywiscie kwestia rozgrzania silnika. Po prostu byłem zdziwiony moim spalaniem a opiniami ze pali po 7-8litrów hahaha
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No bo pali jak jedziesz 100 na godzine na autostradzie :mrgreen:

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po dzisiejszym tankowaniu , też doszedłem do wniosku że mój też mógłby palić ze 2 litry mniej :wink:
Opublikowano

To nowoczesne i oszczędne silniki jak widać i... palą tyle ile sami chcemy.

Chcesz mieć 8l/100km to da się, ale po co kupować BMW i męczyć się dla spalania... Ale jak jeździmy "normalnie" to cudów niestety nie ma, choć i tak jest znacznie lepiej niż 10 czy 15 lat temu.

No jeszcze są... te znienawidzone przez niektórych diesle, klekoty czy grzechotniki na gnojówkę, tu się rozczarowałem, ale w drugą stronę :twisted:

Sorry koledzy, ale pamiętam ten hejt na "ropnioki" i nie mogłem się powstrzymać :wink:

Opublikowano

Jeżeli wcześniej jeździłeś Dieslem to nie było dużej różnicy spalania w zależności od stylu jazdy i warunków. W benzynie jest zdecydowanie inaczej. U mnie jest co prawda V8 seryjnie 530KM ale zrobione na 600KM i pozwolę sobie na kilka słów, na trasie jadąc 80 i nie dotykając gazu, spala mi 8L (nakręciłem sobie specjalnie materiał kamerą, na potwierdzenie - da się ale taka jazda to dramat) i to będzie pierwsza prawda, druga prawda jak jadę po mieście nie spiesząc się bez korków spala mi 15-18l/100 km i trzecia prawda jak go butuję po mieście na sport plusie to spala 38 l/100 km i wtedy bak starcza mi na 160-190 kilometrów. Chcę przez to powiedzieć, że opinie kolegów zawsze są oparte o indywidualne warunki na drodze, styl jazdy, to gdzie się jedzie miasto czy trasa. Tak że nie ma się co w ogóle przejmować spalaniem Twojego egzemplarza.

PU

Opublikowano
Jeżeli wcześniej jeździłeś Dieslem to nie było dużej różnicy spalania w zależności od stylu jazdy i warunków. W benzynie jest zdecydowanie inaczej. U mnie jest co prawda V8 seryjnie 530KM ale zrobione na 600KM i pozwolę sobie na kilka słów, na trasie jadąc 80 i nie dotykając gazu, spala mi 8L (nakręciłem sobie specjalnie materiał kamerą, na potwierdzenie - da się ale taka jazda to dramat) i to będzie pierwsza prawda, druga prawda jak jadę po mieście nie spiesząc się bez korków spala mi 15-18l/100 km i trzecia prawda jak go butuję po mieście na sport plusie to spala 38 l/100 km i wtedy bak starcza mi na 160-190 kilometrów. Chcę przez to powiedzieć, że opinie kolegów zawsze są oparte o indywidualne warunki na drodze, styl jazdy, to gdzie się jedzie miasto czy trasa. Tak że nie ma się co w ogóle przejmować spalaniem Twojego egzemplarza.

PU

Amen.

Opublikowano

PU

Amen.

U mnie 4,4 V8 530 km - spalanie średnie po 43 kkm - 13,5 l/100… większość trasa.

Opublikowano

To ja też się wypowiem...540 i ,auto kupione jako nowe. Przebieg w tej chwili 28 tyś km. Spalanie 7,9 ltr/100. I wcale nie zamulam.

Po prostu należy włączyć przewidywanie na drodze.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moja 540iX LCI - przebieg 3000.

Droga do pracy z centrum na Wilanów, to spada mi poniżej 10 litrów - dystans całkowity 10km.

W trasie przy 160-170 miałem średnią 8.5. Dużo mniej pali niż się spodziewałem.

Kolejne "perpetum mobile" ... Im większa pojemność i moc tym spalanie spada :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To ja też się wypowiem...540 i ,auto kupione jako nowe. Przebieg w tej chwili 28 tyś km. Spalanie 7,9 ltr/100. I wcale nie zamulam.

Po prostu należy włączyć przewidywanie na drodze.

Po co był w ogóle diesel jak silniki r6 300+ palą tyle samo wachy jak 2l r4. :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ehhh. Watek dotyczy 530i. A ty wyskakujesz z 540 i 520d :duh: kogo to w tym watku interesuje?. Lucas48 podal link do tematu ogolnego gdzie mozesz sobie pisac ile ci pali

🙃🙃

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Aktualizuje temat. Po wymianie oleju, wszystkich filtrów i świec w mieście pali teraz 9.9-10,1 z klima właczoną cały czas i to na oponach Potenza sport, które też dodaja z pół litra. Pozdrawiam