Skocz do zawartości

Hella black w E-34

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam pytanie odnośnie przednich reflektorów w E-34, chciałbym je przyciemnić, znalazłem nawet coś takiego:

http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=135388375

Korzystał ktoś z usług tego człowieka?

Jak to w ogóle jest z legalnością takiego przyciemnienia lamp i ile mogą kosztować oryginalne lampy black hella?

Pozdr, Jawor

Opublikowano

A oryginalne Helle mają homolagację w Polsce?

I jeszcze jedno: czy ciemne reflektory były oferowane w jakiejś wersji wyposażeniowej w E-34, np w Shadow-line'ie? 200 Euro to zdecydowanie za dużo jak na moją kieszeń...

Opublikowano
Z legalnoscia jest oczywiscie tak, ze jest to nielegalne :D Hella kosztuje ok. 150-200 euro. Ja bym sie nie pchal w amatorskie przyciemnianie reflektorow...

NIelegalne ?? A co w tym nielegalbego :D oczywiscie,ze Black HElla ma homologacje...bo to nic innego jak tylko klosz z ciemnym tłem za szybką a nie chromowanym...szkiełka kloszy nie są przyciemniane ...Ale oryginał ma lepsze szkła oraz soczewki/ odbłysniki, dlatego lepiej swieci od standardowych lamp...

Opublikowano
Z legalnoscia jest oczywiscie tak, ze jest to nielegalne :D Hella kosztuje ok. 150-200 euro. Ja bym sie nie pchal w amatorskie przyciemnianie reflektorow...

NIelegalne ?? A co w tym nielegalbego :D oczywiscie,ze Black HElla ma homologacje...bo to nic innego jak tylko klosz z ciemnym tłem za szybką a nie chromowanym...szkiełka kloszy nie są przyciemniane ...Ale oryginał ma lepsze szkła oraz soczewki/ odbłysniki, dlatego lepiej swieci od standardowych lamp...

A o czym byla mowa? Oprocz Black Hella? Czytamy ze zrozumieniem - cale posty, a nie wybrane fragmenty :mrgreen: Nielegalne jest przyciemnianie samodzielne.

Opublikowano

A o czym byla mowa? Oprocz Black Hella? Czytamy ze zrozumieniem - cale posty, a nie wybrane fragmenty :mrgreen: Nielegalne jest przyciemnianie samodzielne.

psikanie lamp czarnym sprayem nawet mi do głowy nie przyszło :mrgreen:

• 1 rok później...
Opublikowano
mój znajomy ostanio miał problem z oryginalnymi black hella, na przeglądzie gościu stwierdził, że nie może na nich jeździć i musiał tymczasowo założyć zwykłe lampy :/ mimo iż mają homologacje to facet go nie przepuścił...
http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
Opublikowano
mój znajomy ostanio miał problem z oryginalnymi black hella, na przeglądzie gościu stwierdził, że nie może na nich jeździć i musiał tymczasowo założyć zwykłe lampy :/ mimo iż mają homologacje to facet go nie przepuścił...

No trochę kiszka - nie wiem czy bym zapłacił za taki przegląd :doh:

Opublikowano
Na jakiej podstawie facet uznał ze lampy nie spełniają wymagań dopuszczenia do ruchu? Lampy mają homologację i diagnosta chyba pomylił się z czyms za głowę. Chyba ze to były samoróbki...
Bandite Motor Wagen
  • 3 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja na samoróbkach helli jeżdżę od lipca 2010 do dziś i nie miałem problemu na przeglądach. kontrolę miałem dopiero 1 raz na tych lampach i policjant się nie czepiał :wink:
http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg
Opublikowano

przednie lampy są legalne, tylne ori BH też

numery homologacji są takie same w zwykłych hellach jak i w blackhellach

jeżeli diagnosta nie chce podbić ci przeglądu z tego powodu to znaczy że nie ma pojęcia co robi, snop światła w zwykłych, ori BH czy samoróbkach jest identyczny!!

robiąc BH malujesz ozdobną ramkę wokół soczewki, więc nie ingerujesz w lampę, tak naprawdę możesz sobie ją pomalować nawet na różowo, wygląd się nie liczy ma dobrze świecić

w długich jeśli zamontujesz krzyże prosto to również świeci jak fabryczna lampa

zrobiłem mnóstwo kompletów BH do e30/e34 i nigdy policja się tego nie czepiała, diagnosta również, bo zawsze świeciły poprawnie!!

Opublikowano

Ale stary temat. :D

Nielegalne obecnie w PL są Yellow Hella już niestety i w tym wypadku diagnosta może robić problemy. Problem jest taki, iż większość ludzi nadal myśli, że Hella Black to pomalowane na czarno lampy w środku. :] No ale cóż, od diagnosty na stacji można by było wymagać nieco więcej niż od przypadkowego przechodnia...

Pzdr.

siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]

http://bmw-diesel.pl