Skocz do zawartości

[F11] Modul TMS - Kodowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Padl mi modul TMS w lewej lampie. Zalozylem zamiennik, przeprowadzilem adaptacje w ISTA D i niby wszysztko dziala ale kierunkowskaz mruga z inna czestotliwoscia niz cala reszta. Modul (ten nowy) wymienilem na kolejny i sytuacja ta sama. Przelozenie go do prawej lampy powoduje przeniesienie problemu na druga lampe czyli raczej modul. I teraz pytanie, czy trzeba go jakos inaczej kodowac, np ISTA P? Nie mam pojecia gdzie moze byc problem. Nr modulu jaki wyciagnalem to 7269531 natomiast firma wyslala mi 7316217 mowiac ze to po prostu nowsza numeracja. Dodam ze oznaczenia H: XXX sa inne na obu modulach (zepsutym i zamienniku).

Jest ktos w stanie cos podpowiedziec?

Pozdrawiam!

Opublikowano
No sam sobie odpowiedziałeś na pytanie haha moduł jest zły nie te numery proste musisz zamówić takie jakie masz wtedy będą poprawnie działać
Opublikowano
  • Autor
No wlasnie nie do konca. RealOEM podaje ten z koncowka 217. Wymienilem go juz trzeci raz, tym razem na taki numer jak mialem (swoja droga wygladaja identycznie) i sytuacja jest taka sama.
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Hej, czy się skończyło? bo mam ten sam problem...
Opublikowano
  • Autor
Odpisalem w wiadomosci prywatnej
  • 1 rok później...
Opublikowano

Hej, mam taki sam problem i nie mogę go za cholere rozwiązać ani bimmercode ani istą ani esysem. 
Pomógłby ktoś?

• 1 rok później...
Opublikowano

Wiem że po takim czasie , jak poradziliście sobie z problemem ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Trzeba kupić poprawny moduł (nie zamiennik), sprawny i kodowanie i adaptacje przejdą prawidłowo.

Opublikowano

Kodowanie a adaptacja to nie to samo ? W ISTa jest tylko jeden punkt co mówi o module TMS

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
2 godziny temu, Ptysiek1971 napisał(a):

Kodowanie a adaptacja to nie to samo ? W ISTa jest tylko jeden punkt co mówi o module TMS

Nie.

Kodowanie to wgranie parametrów pracy modułu - konfiguracja pod dane auto/wyposażenie - w uproszczeniu

Adaptacja - to wykonanie ruchów/czynności referencyjnych celem określenia min i max położenia, pracy itp - również w uproszczeniu

Opublikowano

W ISTa gdzie sie to robi ? 

nadwozie - oświetlenie - moduł led to co to jest ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jaki program użyć do kodowania i adaptacji sterownika ?

F11 N53 Sterownik 7269494 (532385808) AHL/TFL. 

Kupiłem kabel K+DCAN a teraz szukam jeszcze programu jakim mógłbym zakodowac i zrobic adaptacje świateł. Poprzedni sterownik mechanik tak mi zakodował ze przestały ringi i kierunki działać 🙈 Potrzebuje na szybko to zrobić bo muszę zrobić przegląd auta a nie mieszkam w Polsce. Jakby ktoś  był tak miły to proszę o wszelkie info na whatsappie, będę wdzieczny. +41 766 883 881.

Zdjęcie sterownika który byl oryginalny ale został niestety zalany, kupiłem teraz zamiennik i mam zamiar wymienić w weekend.

20260115_180523(1).jpg

Opublikowano
16 godzin temu, Kuj0n napisał(a):

Ista inicjalizacja, esys kodowanie.

gdzie znajde esys ? 
Znajdę gdzieś SQLiteDBs 4.32.15 PL ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Nie.