Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy w ostatnich kilku miesiącach udało się komuś odebrać 1-kę z headupem?

Dealer twierdzi, że prawdopodobnie nie uda się tego wyprodukować z opcją 610 nigdy i przesuwanie produkcji na kolejne miesiące już nic nie zmieni. Zamówienie było składane we wrześniu 2021, a teraz nie udaje się nawet próba przesunięcia produkcji na listopad z opcją 610.

Opublikowano

Dealer twierdzi, że prawdopodobnie nie uda się tego wyprodukować z opcją 610 nigdy i przesuwanie produkcji na kolejne miesiące już nic nie zmieni. Zamówienie było składane we wrześniu 2021, a teraz nie udaje się nawet próba przesunięcia produkcji na listopad z opcją 610.

Patrząc w konfigurator to opcja 610 jest dostępna tylko dla wersji M135i.

Sam musisz zdecydować, czy czekanie kolejnych x-miesięcy ma dla Ciebie większy sens w kwestii posiadania head up'a.

Na Twoim miejscu po tylu miesiącach czekania już bym odpuścił, i wolał mieć samochód :D Sprzedawca mi mówił, że końcówka tego roku i przyszłego nie zapowiada się lepiej niż obecnie.

Weź pod uwagę, że może wpaść jeszcze lifiting, i wówczas będzie więcej zamieszania niż pożytku (tak patrząc na forum serii 3 - dopłaty, anulowane zamówienia, zmiana wyposażenia, ..)

BMW THE1 F40 120d - M Sport, Skyscraper Grey (2022)

Odebrany! https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=229&t=395918

icon1.png

Opublikowano

Jak zamawiałem w marcu, to nie było już headup w konfuguratorze i sprzedawca powiedział, że raczej nigdy już nie wróci.

Opublikowano
Jak zamawiałem w marcu, to nie było już headup w konfuguratorze i sprzedawca powiedział, że raczej nigdy już nie wróci.

Tak z ciekawości jaki masz status i przewidywaną datę produkcji?

Opublikowano

Tak z ciekawości jaki masz status i przewidywaną datę produkcji?

Nie mam nawet przewidywanej daty produkcji, więc 047. Szczerze, to niewiele z tego rozumiem :) . Na umowie termin odbioru mam do końca października, ale wątpię żeby to było możliwe.

Opublikowano
U mnie podobnie, zamawiałem pod koniec maja, a termin odbioru koniec listopada. Patrząc na historie w tym wątku to wygląda to kompletnie nierealnie, nie wiem po co w ogóle robią nadzieje. Mój sprzedawca "celował" w rozpoczęcie produkcji w sierpniu. W umowie mam obowiązkową rezygnację z dotykowego kontrolera iDrive
Opublikowano
U mnie podobnie, zamawiałem pod koniec maja, a termin odbioru koniec listopada. Patrząc na historie w tym wątku to wygląda to kompletnie nierealnie, nie wiem po co w ogóle robią nadzieje. Mój sprzedawca "celował" w rozpoczęcie produkcji w sierpniu. W umowie mam obowiązkową rezygnację z dotykowego kontrolera iDrive

To już wchodzi z automatu do wszystkich zamówień od początki roku. Nawet w Serii 3 pre LCI tez wyleciał.

Jeśli komuś utrzymuje się np status 047 przez dłuższy czas, a Wasi sprzedawcy nic z tym nie robią to może warto próbować, tak jak ja, pisać do Centrali. U mnie po dwóch pismach i w sumie 2 miesiącach oczekiwania znalazł się slot produkcyjny.

Trzymam kciuki za wasze zamówienia. Ale przypominam, że obecnie czas oczekiwania dla nowych zamówień to ponad 12 miesięcy.

icon1.png

Opublikowano
podobno bmw lipsk stoi od 22 lipca do 15 sierpnia

@serferkr pisałeś, że miałeś mieć produkcję na początku sierpnia 31W2022, podtrzymali Ci termin czy przesunęli?

Spadło znów na 105 status moje auto, połowa aut się dealerowi poprzesuwała sierpniowych na wrzesień/październik/listopad - z tego co mi powiedział :)

Opublikowano
Spadło znów na 105 status moje auto, połowa aut się dealerowi poprzesuwała sierpniowych na wrzesień/październik/listopad - z tego co mi powiedział :)

No to współczuję, ale rozumiem że obecnie status 105 bez terminu produkcji ? :roll:

105 bez terminu produkcji.

Opublikowano
podobno bmw lipsk stoi od 22 lipca do 15 sierpnia

@serferkr pisałeś, że miałeś mieć produkcję na początku sierpnia 31W2022, podtrzymali Ci termin czy przesunęli?

Pytanko, jeśli to nie tajemnica, u którego dealera w Krakowie jest zamówienie ? Chyba, że zamawiane nie w Krakowie :)

Opublikowano

Pytanko, jeśli to nie tajemnica, u którego dealera w Krakowie jest zamówienie ? Chyba, że zamawiane nie w Krakowie :)

Poznań, w Krakowie dostałem o jakieś 2.5% gorszą ofertę więc niestety skusiłem się. W Mcars na pewno auto już byłoby dawno temu, duży dealer więc dostaje znacznie więcej kwot produkcyjnych, a to o to się w tej chwili rozchodzi jeśli nic z wyposażenia nie jest na restrykcjach. Człowiek uczy się na błędach :)

Granice jakiejkolwiek przyzwoitości całej operacji dawno zostały przekroczone - pierwszy termin wydania 31.01, drugi 31.03, teraz już żadnego terminu nie ma, a umowa nie obciąża dealera w żadnym stopniu.

Natomiast sumując rabatowanie i ofertę leasingową za takie samo auto z placu trzeba by zapłacić teraz łącznie z 50k więcej. A i tak nigdy nie będzie na stocku dokładnie tego co potrzeba.

Opublikowano
Dealer nie ponosi żadnej odpowiedzialności za opóźnienie? Z tego co pamiętam w mojej umowie były kary umowne dla dealera (jakiś % od wartości samochodu).
Opublikowano
Dealer nie ponosi żadnej odpowiedzialności za opóźnienie? Z tego co pamiętam w mojej umowie były kary umowne dla dealera (jakiś % od wartości samochodu).

U mnie w umowie nie ma kar umownych, oczywiście widziałem to, ale nie protestowałem z uwagi na warunki cenowo/leasingowe. Zresztą umówmy się, nie chodzi w tym momencie o to czy dostane opony zimowe w ramach rekompensaty za roczne opóźnienie, tylko o to żeby to auto fizycznie kiedyś dotarło. Sporo umów w takiej formie wychodzi od zeszłego roku.

Opublikowano

Tylko jeśli opóźnienie w wydaniu pojazdu wynikałoby z winy sprzedawcy, czyli np. gdyby nie ogarnął transportu lub nie mógł/nie chciał wydać pojazdu w ustalonym terminie :wink:

odebrane 24.10.2022 / 150: 40W22 / 112: 16W22, 22W22, 30W22, 33W22, 39W22, zamówione 29.09.2021
Opublikowano
Z ciekawostek jakie zauważyłem przy odbiorze:

- tylne drzwi są pozbawione listek ozdobnych (tych podświetlanych), ale są lampi zmieniające kolor

Możesz wrzucić zdjęcie?

Opublikowano

Dzięki! A za dnia mógłbyś wrzucić zdjęcie całego boczku?

Czy coś jeszcze zauważyłeś ze zmian? Szczerze mówiąc to widać, że BMW tnie koszty i zastanawiam się czy gdzieś jeszcze widać różnice?

Chcę wiedzieć na co się nastawić przy odbiorze. Oczywiście w salonie dalej stoją sztuki wyprodukowane jakiś czas temu(2021/I połowa 2022) więc listwy z tylu dalej są i brak informacji, ze w wyprodukowanym aucie ich nie będzie

Opublikowano
Dzięki! A za dnia mógłbyś wrzucić zdjęcie całego boczku?

Czy coś jeszcze zauważyłeś ze zmian? Szczerze mówiąc to widać, że BMW tnie koszty i zastanawiam się czy gdzieś jeszcze widać różnice?

Chcę wiedzieć na co się nastawić przy odbiorze. Oczywiście w salonie dalej stoją sztuki wyprodukowane jakiś czas temu(2021/I połowa 2022) więc listwy z tylu dalej są i brak informacji, ze w wyprodukowanym aucie ich nie będzie

Ok, jak znajdę chwilę to wrzucę.

Szczerze mówiąc sam nie zakładałem, że będą jakieś różnice między w tym co dostałem a tym co jeździłem dobre 9 miesięcy temu...

Ale jak widać - tniemy koszty ale nie mówimy o tym publicznie. Żeby dobrze znaleźć różnice najlepiej by było mieć fizycznie dwa

samochody koło siebie i porównywać, nie mam obecnie takiej możliwości - a może to nawet dobrze, mniej nerwów?

icon1.png

Opublikowano
Też o tym myślałem - nic nie zrobisz, a tylko nerwy się straci :roll:

Zgadzam się. Chociaż zakładam, że może deska została ciut zmieniona - ale nie mam 100% pewności jak to wyglądało podczas jazd testowych. Skupiałem sie bardziej na jeździe niż przyglądaniu się szczegółom wykończenia.

Może ktoś przy okazji potwierdzić, czy z lewej i prawej strony były takie nawiewy na słupki A - ja sobie ich nie przypominam, ale może tak było od samego początku :D

Nigdy nie założyłem, że odebrany samochód może tak się różnić od jego bazowej wersji - w szczególności braku np tych listew ozdobnych na tylnich siedzeniach.

Z mini-ciekawostek, mój Dealer właśnie rozbiera (chyba) X6 w celu stwierdzenia co brakuje do opcji 32X (brak otwierania bagażnika gestem). Ich wstępna opinia to fakt, że wszystko jest - ale zakodowany jest specyficzny kod, który blokuje tą opcję. A jego usunięcie może wpłynąć na gwarancję - więc czekają na decyzję z BMW PL czy mogą to zrobić. Dodatkowo wiążę się to z brakiem moduły, który robi 4 piknięcia świateł zamiast normalnych 3 oraz jakiegoś "sygnału" dźwiękowego.

Czy ten sam problem występuje u mnie w F40 - to sam nie wiem, mam się dowiedzieć w ciągu 2 tygodni (przed serwisem).

Sam muszę jakoś się w końcu położyć i zobaczyć czy ten czujnik jest zamontowany czy nie - może ktoś wie gdzie go szukać i jak powinien wyglądać (ten od gestu otwierania bagażnika) ?

icon1.png

Opublikowano
Z mini-ciekawostek, mój Dealer właśnie rozbiera (chyba) X6 w celu stwierdzenia co brakuje do opcji 32X (brak otwierania bagażnika gestem). Ich wstępna opinia to fakt, że wszystko jest - ale zakodowany jest specyficzny kod, który blokuje tą opcję. A jego usunięcie może wpłynąć na gwarancję - więc czekają na decyzję z BMW PL czy mogą to zrobić. Dodatkowo wiążę się to z brakiem moduły, który robi 4 piknięcia świateł zamiast normalnych 3 oraz jakiegoś "sygnału" dźwiękowego.

Czy ten sam problem występuje u mnie w F40 - to sam nie wiem, mam się dowiedzieć w ciągu 2 tygodni (przed serwisem).

Gdybyś się dowiedział czegoś w tym temacie to dawaj znać - nurtują mnie te same pytania :)