Skocz do zawartości

otwarte klapy wydechu 4.0i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, broniek napisał(a):

Tego nie wiem bo mam przedlifta. Zawsze można spróbować wyjąć bezpiecznik F203 przy cold start bo wtedy na bank jest klapa otwarta. 

Broniek, jesteś pewny, że przy cold start prawa klapa się otwiera? Nie mam co prawda sportowego wydechu, ale mam ten sam silnik, co Ty i u mnie po odpaleniu zimnego prawa pozostaje zamknięta. Co zresztą wydaje mi się logiczne, bo przecież cold start jest po to, żeby szybciej zagrzać katalizatory, co chyba nastąpi w krótszym czasie przy zamkniętym wydechu...Czy źle rozumuję?

Opublikowano

Klapa jest jedna, tylko po prawej. Z tego co pamiętam przy cold start spaliny idą obiema końcówkami stąd myślę, że wtedy klapa jest otwarta. Po nagrzaniu klapa się zamyka i pracuje tylko lewa końcówka. Oczywiście mogę się mylić i nie mam jak tego sprawdzić bo mam teraz 2 klapy i inny tłumik. 

Opublikowano

No ja wczoraj sprawdzałem i spaliny szły tylko lewą. Myślę, że jest na odwrót, niż myślisz. Prawa się otworzy, jak mocno się przegoni zakładam, na starcie pozostaje zamknięta.

Opublikowano

Może tak być jak piszesz.

W takim razie bez aplikacji się nie obejdzie żeby otworzyć klapę po prawej. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Może nie dotyczy 40i ale u mnie sytuacja z m50i z sportowym wydechem rocznik 2020 vs m50i z sportowym wydechem 2022 rok jednego z forumowiczów. 

U mnie, wydech w sporcie otwierał się tylko podczas jazdy po przekroczeniu 2500rpm a w comforcie po 3500rpm. 

u kolegi, wydech można było otworzyć na postoju po przełączeniu w tryb sport. 

Robiłem potem wydech w MG motorsport i powiedzieli że podobno po najnowszej aktualizacji wydechu nie da się otworzyć na postoju. Podobno BMW lubi grzebać w tych ustawieniach i po aktualizacji non stop coś zmieniają. 

Aktualnie jak robiłem stage 1 to tuner mi otworzył wydech i teraz mogę go otwierać w sport po zagrzaniu auta ( około 1min po odpaleniu na zimnym )

Sprawdz sobie czy klapy ci się otwierają przy procedurze startu, u mnie przed zmianami klapy się otwierały przy procedurze startu i było to wyraźnie słychać. 

Jak masz odblokowany sterownik to podjedź do lokalnego tunera i ci to ogarnie, bez bawienia się w wyciąganie bezpieczników i tp 

Edytowane przez local

Opublikowano
W dniu 23.11.2024 o 11:08, local napisał(a):

Może nie dotyczy 40i ale u mnie sytuacja z m50i z sportowym wydechem rocznik 2020 vs m50i z sportowym wydechem 2022 rok jednego z forumowiczów. 

U mnie, wydech w sporcie otwierał się tylko podczas jazdy po przekroczeniu 2500rpm a w comforcie po 3500rpm. 

u kolegi, wydech można było otworzyć na postoju po przełączeniu w tryb sport. 

Robiłem potem wydech w MG motorsport i powiedzieli że podobno po najnowszej aktualizacji wydechu nie da się otworzyć na postoju. Podobno BMW lubi grzebać w tych ustawieniach i po aktualizacji non stop coś zmieniają. 

Aktualnie jak robiłem stage 1 to tuner mi otworzył wydech i teraz mogę go otwierać w sport po zagrzaniu auta ( około 1min po odpaleniu na zimnym )

Sprawdz sobie czy klapy ci się otwierają przy procedurze startu, u mnie przed zmianami klapy się otwierały przy procedurze startu i było to wyraźnie słychać. 

Jak masz odblokowany sterownik to podjedź do lokalnego tunera i ci to ogarnie, bez bawienia się w wyciąganie bezpieczników i tp 

Odblokowanie sterownika to chyba najdalsza i najkosztowniejsza droga, żeby coś zmienić w ustawieniach klap wydechu.

Co do wydechu w MG, jaki zakres robiłeś i jakie są Twoje odczucia?

Opublikowano
17 godzin temu, broniek napisał(a):

Odblokowanie sterownika to chyba najdalsza i najkosztowniejsza droga, żeby coś zmienić w ustawieniach klap wydechu.

Tak zgadazm sie, wrzucilem ta mozliwosc jesli sterownik jest odblokowany. Dla 4.4v8 jest to bodajze do 06.2020 produkcji 

17 godzin temu, broniek napisał(a):

Co do wydechu w MG, jaki zakres robiłeś i jakie są Twoje odczucia?

Robiłem taki pakiet: 

- dekaty zamiast pierwszych katalizatorów
- sportowe odpowiedniki GPF-ów
- końcowy tłumik z klapami HTL + końcówki carbonowe i termika

Ogolnie juz wiekszych modyfikacji do m50i g05 nie mieli. 

Jeżeli chodzi o sam wydech i aspekty wizualne jak i dzwiekowe. Jestem mega zadowolony, mialem problem z klapami wydechu bo po 24h od odbioru zaczeły bardzo halasowac. Podczas wkrecania na obroty ( taki metaliczny dzwiek obiajania sie metalu ) no i na wolnych obrotach tez okropny halas, wchodzily w taki rezonans. Po kontakcie niestety musialem do nich wrocic na wymiane i zrobili mi to na miejscu.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie mam pytanie, czy wyciągając bezpiecznik od klap w komputerze zapisują się jakieś błędy?

Zastanawiam się czy nie kupić sterownika klap od Dahlera albo LCI motorsports 🙂

Opublikowano

A jest w ogóle opcja przy x5 40i LCI zmodyfikować klapy wydechu nie tracąc gwarancji ? Jak tak to proszę daj cie znać w jaki sposób 😊

Opublikowano
10 godzin temu, Rafiksq napisał(a):

A jest w ogóle opcja przy x5 40i LCI zmodyfikować klapy wydechu nie tracąc gwarancji ? Jak tak to proszę daj cie znać w jaki sposób 😊

No właśnie też próbuję to rozkminić 🙂

Bo jak wypniemy wtyczkę / bezpiecznik to w sterowniku mogą zapisać się błędy. Może wpięty zdalnie sterowany moduł nie sieje błędów? W razie czego łatwo go wypiąć 🤪

Opublikowano

Po odpaleniu wyciągnąłem bezpiecznik, który powinien odpowiadać za sterowanie klapami, a właściwie jedną klapą - choć są dwie (zaznaczony na zdjęciu).  Nic to nie dało, chwilę po uruchomieniu auto przestało mruczeć.

co ciekawe cały czas dmuchał z wewnętrznych końcówek 🤔

IMG_4120.thumb.jpeg.424fa32db1ee657a4e5db929c523f2e6.jpeg

Edytowane przez MMiko

Opublikowano

Po odpaleniu na zimno i wyjęciu bezpiecznika F203 klapa pozostaje cały czas otwarta i nie ma wyświetlanych błędów. Możesz to łatwo sprawdzić przykładając dłoń do każdej z końcówek wydechu. Jak dmucha, to znaczy że otwarta. Za "mruczenie" po odpaleniu nie odpowiada tylko otwarta klapa, ale także inne rzeczy jak obroty silnika itd.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 21.09.2025 o 18:48, MMiko napisał(a):

Po odpaleniu wyciągnąłem bezpiecznik, który powinien odpowiadać za sterowanie klapami, a właściwie jedną klapą - choć są dwie (zaznaczony na zdjęciu).  Nic to nie dało, chwilę po uruchomieniu auto przestało mruczeć.

co ciekawe cały czas dmuchał z wewnętrznych końcówek 🤔

IMG_4120.thumb.jpeg.424fa32db1ee657a4e5db929c523f2e6.jpeg

Gdzie znajdują sie te bezpieczniki? ZObaczę u siebie jak zadziała 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 6.01.2026 o 11:25, Jarsonik napisał(a):

Gdzie znajdują sie te bezpieczniki? ZObaczę u siebie jak zadziała 

Ta skrzynka jest w bagażniku po prawej stronie za klapką (taka jak ta z apteczką, tylko po przeciwnej stronie).

U siebie w 2025 nie zauważyłem, aby klapy się otwierały na zimnym, więc to nic nie zmieni. Kupiłem moduł klap w LCI Motorsport, no i powiem, że fajnie to działa.
Jest sterowanie z pilota. Można na stałe otworzyć klapy, dać w tryb automatyczny, albo na stałe zamknąć.

Dźwięk jest zdecydowanie na plus.

Opublikowano
W dniu 13.02.2026 o 23:21, MMiko napisał(a):

Ta skrzynka jest w bagażniku po prawej stronie za klapką (taka jak ta z apteczką, tylko po przeciwnej stronie).

U siebie w 2025 nie zauważyłem, aby klapy się otwierały na zimnym, więc to nic nie zmieni. Kupiłem moduł klap w LCI Motorsport, no i powiem, że fajnie to działa.
Jest sterowanie z pilota. Można na stałe otworzyć klapy, dać w tryb automatyczny, albo na stałe zamknąć.

Dźwięk jest zdecydowanie na plus.

Masz na myśli dokładnie ten zestaw ?

https://www.lcimotorsports.com/products/bmw-exhaust-valve-controller-single-valve

jak z instalacją ? Można samemu to zrobić ?

Opublikowano

Ja to otwieram z panelu dokodowalem linijke dzwiek sportowy  bimmercode. Bez kombinowania jakimiś bezpiecznikami pilotami itp I kiedy chcesz to zamykasz.

Opublikowano
5 godzin temu, BARTRSL napisał(a):

Ja to otwieram z panelu dokodowalem linijke dzwiek sportowy  bimmercode. Bez kombinowania jakimiś bezpiecznikami pilotami itp I kiedy chcesz to zamykasz.

W LCI nie dasz rady OBD podłączyć, nie mają rozwiązania na tą chwilę. 

Opublikowano

To jest w x3 g01 24r ost miesiące zanim weszła g45 ....jeszcze nie zakrzywiony tablet

• 3 miesiące temu...