Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czyli teraz na odbiór nie dość że z czujnikiem lakieru to jeszcze na podnośnik ? :mrgreen:

Na to wygląda... Oczywiście to ja zepsułem. Jadąc autostradą i ekspresówką :) Chętnie wymienią za 1500 netto xD

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czyli jak to było, gwarancja do bramy, a dalej się nie znamy.. ;)

A jak się wydało? Coś odstaje?

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
Ano tak się wydało, że jadąc samochodem po odbiorze słyszałem jakieś takie "tyk-tyk-tyk". Trochę jakby np. kamyk w oponę się wbił. Wzrastało z prędkością, ale przy ~120km/h już prawie niesłyszalne ze względu na szum. Wróciłem późno, więc dopiero następnego dnia zajrzałem pod samochód, a tam niespodzianka - odstaje resztka odsłony pod samochodem...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No i teraz nie sposób udowodnić, że tego nie urwałeś.

Nawet by mi do głowy nie przyszło żeby zerkać pod samochód.

Przy odbiorze są takie emocje, no i niestety salon bazuje na tym.

Mój kumpel odbierał Mercedesa V, może nie jest to S klasa, ale 300k zostawił, w każdym razie, dostał w piątkowy grudniowy do tego deszczowy dzień kluczyki właściwie w drzwiach salonu z dyspozycją, aby nacisnął to auto " błyśnie" i będzie wiedział który to egzemplarz..

Sprzedawca przekazał że nie ma w tym momencie czasu na prezentację bo jest piątek i On wychodzi wcześniej, żeby po djechał po weekendzie gdyby czegoś nie wiedział..

Jak ochłonął, bo zwyczajnie Go zatkało, napisał do centrali.

Zaprosili i dali dywaniki :)

W tym samym salonie w Krakowie moja znajoma pojechała żeby zobaczyć auto zanim zamówi bo chciała sprawdzić czy GLE będzie bardziej odpowiedni w wersji klasycznej czy z tym ściętym tyłem. Ma psy i poprosiła żebym Pan jaśnie sprzedawca otworzył bagażnik. Usłyszała że takie rzeczy może sama, a On jest od specjalistycznych tematów..

No i kupiła gle 400 a mąż e63 .. w Katowicach :)

BMW G21 318d - jest

Opublikowano (edytowane)

No ciężko niestety. Zobaczymy jak się rozwinie sytuacja bo jestem w kontakcie z dwoma oddziałami (bliżej mi do Janek, ale Katowice (pomimo zapisu w umowie) nie chciały podrzucić samochodu do Janek i odbierałem go w Katowicach). Oczywiście oddziały mają niespójne zeznania :) Janki są zdania, że Katowice się wszystkiego wyparły. Katowice, ze jeszcze o niczym nie wiedzą :D

Jak się wyjaśni, to dam znać.

Edit 11.02.2022 Po miesiącu (10.01.2022 do 10.02.2022) od zgłoszenia uszkodzonej osłony wyjechałem z serwisu z nowymi. Zmiana zrobiona kompleksowo - również "draśnięta" osłona termiczna została wymieniona. Handlowiec ponoć wziął to w swoje koszty. [/edit]

A jeśli chodzi o emocje - faktycznie. Tym bardziej, że to było moje pierwsze nowe BMW (choć nie pierwszy nowy samochód). Na pewno byłem znacznie lepiej potraktowany niż Twoi znajomi. Tutaj handlowcowi należy się 6 na 5 gwiazdek bo w porównaniu z obsługą w Seacie to niebo, a ziemia. Nie mniej, Seat walnął się w ofercie - w opisie oferty był hak w cenie, a potem się okazało w umowie że niby go nie będzie, to zamiast przepraszać, że go nie będzie, wzięli koszt doposażenia i papierkologii na siebie.

Ale odbiegłem tym wątkiem od tematu... gratuluję samochodu! Zazdroszczę koloru. Sam chciałem biały, ale wyszło jak wyszło ;)

Edytowane przez rafaeelloo
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ferie, ferie i po feriach..

Jednego dnia szafirowe niebo, a drugiego zaczynasz od odśnieżenia rejestracji, żeby nie zrobić przysługi w odśnieżaniu sąsiadowi :mrgreen:

Pirelli zdały egzamin znakomicie!

Rwd również absolutnie bez zarzutu w śniegowych warunkach :cool2:

0a3728cfa334aa0c.jpg

92542229d21aa358.jpg

47f5e7cf8ce71dc1.jpg

BMW G21 318d - jest

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ladne zdjecia :cool2:

Zima + mpakiet + bialy lakier --> :cool2: :cool2:

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ladne zdjecia :cool2:

Zima + mpakiet + bialy lakier --> :cool2: :cool2:

Szybko się niestety brudzi, ale jak jest czysty (jak każdy zresztą) to na śniegu wygląda faktycznie atrakcyjnie :wink:

BMW G21 318d - jest

Opublikowano

Cześć

Próbowałeś się dowiadywać odnośnie dołożenia carplaya?

Podobno można mieć bez navi ale do nie wszystkich jednostek, weryfikują to po vinie…

Ja swojego jeszcze nie mam a bardzo zależy mi na carplayu… tylko nie za ponad 10 tys…

W mercedesie to kosztuje np 1500 zł…

Szkoda, że wycięli tańszą navi…

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cześć

Próbowałeś się dowiadywać odnośnie dołożenia carplaya?

Podobno można mieć bez navi ale do nie wszystkich jednostek, weryfikują to po vinie…

Ja swojego jeszcze nie mam a bardzo zależy mi na carplayu… tylko nie za ponad 10 tys…

W mercedesie to kosztuje np 1500 zł…

Szkoda, że wycięli tańszą navi…

Jeszcze się nie dowiadywałem, ale planuję ;)

Jak zrobiłem konfig to jeszcze była mała navi za chyba +1500 jeśli dobrze pamiętam i androidauto bez konieczności zamawiania w pakiecie z rozszerzonymi zegarami.

Niestety było to w lutym 2021, jak zamówienie poszło do realizacji to już mała navi zniknęła całkowicie, a AA został tylko w pakiecie.

Dużej navi nie chciałem, planowałem korzystać z google maps, no ale wyszło jak wyszło.

Auto jest budżetowe i też nie widzę sensu dokładania + 10k czy ile tam to teraz kosztuje.

Natomiast tak jak pisałem, planuję zasięgnąć informacji czy w ogóle taka szansa istnieje, na dołożenie ;)

BMW G21 318d - jest

Opublikowano

Na facebooku jak wpiszesz w wyszukiwarkę bmw kodowanie to trochę ci tego wyskoczy…

Czy się da, zależy od jednostki multimedialnej, sprawdzają po vinie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na facebooku jak wpiszesz w wyszukiwarkę bmw kodowanie to trochę ci tego wyskoczy…

Aż sprawdzę z ciekawości zatem ;)

BMW G21 318d - jest

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Napisałem do bimmer kodowanie z Krakowa, odpisali, że nie ma takiej opcji u mnie. O VIN nie pytali.

BMW G21 318d - jest

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To lipa….

Jak możesz to napisz do beemag, oni pytali o vin

Napisałem, zobaczymy jaki będzie efekt, ale sądzę, że raczej nie inny niż w przypadku bimmer kodowanie ;)

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
To lipa….

Jak możesz to napisz do beemag, oni pytali o vin

Napisałem, zobaczymy jaki będzie efekt, ale sądzę, że raczej nie inny niż w przypadku bimmer kodowanie ;)

Ja w tej sprawie napisałem do bimmerpark, comfortmedia i mobilecoders. Zobaczymy czy coś w temacie się zmieniło.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Daj znać, natomiast u mnie raczej nie liczę na przełom ;)

BMW G21 318d - jest

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

15k pękło

5b9f69f5c7de3d06.jpg

Spostrzeżenia zimowe:

+ Auto bardzo szybko grzeje

- Drażnią mnie spryskiwacze - przód działa ok, ale przy mrozie już jakoś tak nie dociera szyby.

- Tylna wycieraczka rusza niewiele po tym jak spryskiwacz tylnej szyby zostanie uruchomiony przez co pumeks tylnej szyby mam gratis, a że szyba z tyłu brudzi się nawet od patrzenia to nieco to irytuje.

- Czarne felgi na zimę są generalnie pomyłką, bo przez większość czasu są ohydnie szarobure, na srebrnych aż tak nie widać syfu z zimowych dróg.

- Myślałem, że biały będzie znacznie lepszy od granatu, a jest nieco lepszy, ale brudzi się okropnie.

+ Pirelli Sotto Zero na bardzo duży plus - na śniegu, mokrym asfalcie i suchym asfalcie.

Osiołek na wiosnę chyba musi dostać witaminki, jazda zrobi się przyjemniejsza, choć żona nie narzeka.

BMW G21 318d - jest

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz pakiet przeglądów?

Co ile planujesz wymieniać olej?

Tankujesz zwykłe ON czy coś premium?

Nie mam pakietu, olej zmieniam zwykle co 10-12k km, zmieniłem jak miał chyba 4k to już powoli zbliża się czas.

Tankuje zwykle Shell lub Obajtek, ale nie zawsze premium.

Choć w przeważającej większości uderzam w czwartki na Shella ;)

BMW G21 318d - jest

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
MediCus koniecznie ścierka z mikrofibry w kieszeni drzwi , bo nie da się patrzeć na tą warstwę kurzu na wyświetlaczu :wink: co do koloru niestety to samo miałem w G30 w białym , szkoda czasu i nerwów na mycie na myjni bezdotykowej bo brud zostaje i jest bardziej widoczny niż w przypadku innych kolorów
Opublikowano

a jaki koszt wymiany oleju w aso? bo rozumiem, że dopóki gwarancja to u nich trzeba wymieniać...

ps

ja w końcu zmieniłem konfig z 318i na 318d....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
MediCus koniecznie ścierka z mikrofibry w kieszeni drzwi , bo nie da się patrzeć na tą warstwę kurzu na wyświetlaczu :wink: co do koloru niestety to samo miałem w G30 w białym , szkoda czasu i nerwów na mycie na myjni bezdotykowej bo brud zostaje i jest bardziej widoczny niż w przypadku innych kolorów

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

No i trafiłem na pedanta :mrgreen:

Ale masz rację, co lepsze na żywo, aż tak tego nie widać, na zdjęciu przyznam, że słabo :shock:

Bezdotykowa, owszem na co dzień się sprawdza, ale tylko po to, żeby auto było czystsze, bo na pewno nie czyste.

a jaki koszt wymiany oleju w aso? bo rozumiem, że dopóki gwarancja to u nich trzeba wymieniać...

ps

ja w końcu zmieniłem konfig z 318i na 318d....

Jeszcze nie pytałem, bo akurat pierwszą wymianę robiłem po za ASO, na ori częściach, w serwisie z autoryzacją.

Olej + filtr ok 360 zł, zwykle jeżdżę na Motul'u, ale nie posiada odpowiednika do tego silnika, więc wziąłem ten co w ASO.

Wymiana chyba 150 zł.

Gwarancja nie obliguje Cię do ASO, ale tak się przyjęło.

Dodatkowo auto prawdopodobnie dostanie na wiosnę lub w lecie program, więc gwarancja i tak przestanie funkcjonować :wink:

Nie mam porównania bezpośredniego do 318i, to kwestia osobistych preferencji względem pb lub diesla.

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
A możesz podać jakiś przykład serwisu z autoryzacją, który nie jest ASO? Byłem przekonany, że ASO, czyli Autoryzowana Stacja Obsługi, to nic innego jak serwis z autoryzacją producenta marki. :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A możesz podać jakiś przykład serwisu z autoryzacją, który nie jest ASO? Byłem przekonany, że ASO, czyli Autoryzowana Stacja Obsługi, to nic innego jak serwis z autoryzacją producenta marki. :)

Może źle to ująłem, ASO to dla mnie serwis dealerski, z kolei ten w którym wymieniałem olej wbija czynności serwisowe do kluczyka, które widzi ASO i nie protestuje ;)

BMW G21 318d - jest