Skocz do zawartości

Jakie zimówki polecacie do e39?

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam,

Chcę przed zimą nabyć opony zimowe. Felgi do opon zimowych mam 15" . Które i w jakim rozmiarze proponujecie (205 czy 225) . Letnie koła mam 16" z oponami 225/65/16. Wiem ,że zimą jest lepiej mieć węższe opony.

Jakie są wasze opinie? Jakie "gumy" polecacie?

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano

Nie masz przypadkiem 225/55/16?

Ja mam takie u siebie (albo to mi się pomyliło).

Na zimę proponuję nie szersze niż 205.

Pozdrawiam,

Opublikowano
Witam,

Chcę przed zimą nabyć opony zimowe. Felgi do opon zimowych mam 15" . Które i w jakim rozmiarze proponujecie (205 czy 225) . Letnie koła mam 16" z oponami 225/65/16. Wiem ,że zimą jest lepiej mieć węższe opony.

Jakie są wasze opinie? Jakie "gumy" polecacie?

na zime jak sam piszeszsz weższe są lepsz , zalecane są 195/ 65r15 a co do 16-stek to powinny być 225/55R16 te co masz to stanowczo za duże :jawdrop:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak pisałem - letnie mam na 16 " , a felgi do zimowych ma 15" - w manualu są 205 lub 225 jako zalecane do mojego silnika. Chyba się zdecyduję na 205. Jakiej firmy polecacie? Ja myślę o Conti lub Dunlopie.

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie masz przypadkiem 225/55/16?

Ja mam takie u siebie (albo to mi się pomyliło).

Na zimę proponuję nie szersze niż 205.

Pozdrawiam,

sorry - na letnich mam 225/55/16 :)

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano

Witaj trzastek.

Na zimę załóż 205 jeśli jeżdzisz spokojnie lub 225 gdy lubisz przycisnąć.

Zapomnij o rozmiarach 195 w takim aucie jak e39 ,a na dodatek 528 :!:

Zdecydowanie polecam Pirelli Snowsport 210, bardzo dobra guma na nasze warunki zimowe(jeżdziłem),Conti też jest super ale jest miękka i nie wytrzymuje naszych dziur.W zeszłorocznym teście AutoBild pierwsze miejsce zajął Dunlop D3, drugie Pirelli Sottozero( dobra na autostrady) ,trzecie BFGoodrich WinterG (też dobra,mam 205/55/16 w innym aucie i jest niezła), albo Nokian WR.

Odradzam Dunlopa M3, jest z twardej mieszanki i jest śliski, wiem co mówie bo jeżdzę czasami primerą P12 na tych gumach i tylko czekam aż się zjadą.

Ja do swojej 530d kupię właśnie Pirelli Snowsport lub Bridgestona LM25.

Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru :mrgreen:

Opublikowano

Witam,

ja mam Kleber krisalp hp, jazda jest wyśmienita. relacja jakości do ceny - rewelacyjna :cool2: Nie kupuj :nienie: zimówki używanej bo to porażka (stara guma, lamelki nie pracują itp.)

...tylko BMW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzięki za odpowiedzi :-) Myślę jeszcze o Conti TS810. Uzywanych nie mam zamiaru kupować - juz raz się "sparzyłem" używkami :nienie: . Co do szerokości to juz wiem ,że będą to 205/65 R 15. Większość czasu jeżdzę po mieście a nie w trasie (70% miasto / 30% trasa). Będę obserwował wątek bo sezon się zbliża dużymi krokami ;)

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano

Nie zastanawiaj sie tylko kupuj Conti WinterContact TS 810.

Ostatniej zimy jezdzilem na nich sa super poza moze (swiezym puchem).

Poza tym ostatnio czytalem Auto Swiat w ktorym zamieszczono test opon zimowych.

Zgadnijcie ktore wygraly, heee....

Pozdr

GO NAVY...
Opublikowano

...na Nokianach jeździłem Alfą, mam je w Sprinetrze ...powiem tak: lipa!

...kiepsko trzymają się drogi a w dodatku często robią się "bąble"...

...jeśli zimówki to polecam Michelin Pilot Alpin...są rewelacyjne!

...do E39 na 15" to tylko 205! 195 są za wąskie do tak ciężkiego i dużego samochodu a 225 to tak jakbyś założył deski snowboardowe ;)

Opublikowano

A jakie opony polecacie do e39 540i. Ostatnio się sparzyłem bo kupiłem w ciemno opony z felgami stalowymi R15 205/65 i okazało się że nie pasują ponieważ mam za duże tarcze hamulcowe. Męczyguma twierdzi że minimum 17'' więc jak juz 17 to jakie. Jakie szerokie jakie wysokie i jaki model???

Pozdrawiam

Opublikowano

Wyglada na to ze najbardziej polecane sa

Continental Conti Winter Contact TS810 205/65 lub 55/R15 94 H

Mam tylko pytanie o psrodkowy parametr 55 czy 65 ?

Jakie sa Wasze opinie o jezdzie zima na alufelgach ? Mam takie oryginalne alufelgi BMW - takie standardowe 15 calowe, na Allegro chodza po ok 400-500 zl szt. Na nastepny sezon letni chce je wymienic na jakies fajne 17 i dlatego rozwazam przeznaczyc je na zimowki.

Zakladajac ze nie walne nimi w kraweznik - mocno sie one zniszcza po zimie ?

Opublikowano
Wyglada na to ze najbardziej polecane sa

Continental Conti Winter Contact TS810 205/65 lub 55/R15 94 H

Mam tylko pytanie o psrodkowy parametr 55 czy 65 ?

Jakie sa Wasze opinie o jezdzie zima na alufelgach ? Mam takie oryginalne alufelgi BMW - takie standardowe 15 calowe, na Allegro chodza po ok 400-500 zl szt. Na nastepny sezon letni chce je wymienic na jakies fajne 17 i dlatego rozwazam przeznaczyc je na zimowki.

Zakladajac ze nie walne nimi w kraweznik - mocno sie one zniszcza po zimie ?

środkowy parametr to stosunek szerkości do wysokości opony, tzn jaki procent szerkości opony to jej wysokość. w Twoim przypadku możesz założyć przy 205 na 15 calowej feldze tylko opony o profilu 65, gdyż profil 55 bedzie za mały i bedzie za duza roznica w wysokosci kola... ponad 6%....

pozdro

Opublikowano
Co sądzicje o oponach 195/65 R15 Point's winterstar w serwisje oponiarskim powiedzjano mi że są one produkowane przez continentala a kosztują 240zł

Dębica to michelin :!: :!: :!: a :mlotek:

Opublikowano
A jakie opony polecacie do e39 540i. Ostatnio się sparzyłem bo kupiłem w ciemno opony z felgami stalowymi R15 205/65 i okazało się że nie pasują ponieważ mam za duże tarcze hamulcowe. Męczyguma twierdzi że minimum 17'' więc jak juz 17 to jakie. Jakie szerokie jakie wysokie i jaki model???

Najwęższe zimówki do Twojego auta to 225/55/16, następne w kolejności to 235/45/17, ale podejżewam, że w polskich warunkach trakcja przy 235 może być za słaba.

loco

'08 530iA touring xdrive; '05 118iA; '04 F650GS Dakar

['05 325i touring; '91 325i touring; '90 318iA; '01 320td; '01 530iA touring; '00 525i; '97 523i; '95 525i touring; '90 318is; '85 320i]

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Zastanawiam się pomiędzy Goodyear Ultra Grip 7 a Continental - TS 810 ciekaw jestem opnij tych którzy jeździli na nich w zeszłej zimy czy są dobre na śniegu i czy się szybko zużywają czy wystarczą wam jeszcze na ten sezon bieżnika. Które lepiej się sprawują na śniegu, mieszkam w miejscowości pod Kielcami gdzie zimą jest dużo śniegu :)