Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ot taki wątek. Niech chetni zaprezentuja jak to wygląda u nich. Mój wynik to raczej z trasy, droga krajowa, szybkiego ruchu, miasto też gdzieś się przewinęło, bez szaleństw, jak widać z odcinka ~450km. Wersja 118i 136KM.

35937399-dafe-4250-82fa-32feb075fbc6.jpg

• Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Moje spalanie można śledzić tutaj: https://www.spritmonitor.de/en/detail/1226006.html

Póki co najniższa odnotowana średnia wartość to 4.2l/100km po przejechaniu około 100km spokojnej trasy, powrót do domu podbił nieco średnią do 4.5l/100km.

@pawelo9 wartość spalania od tankowania automatycznie się resetuje po tankowaniu?

Ja mam podstawowy system multimedialny ze standardowymi zegarami i chyba wszystko trzeba manualnie kasować. Jedynie wartości "od uruchomienia" po dłuższym postoju się resetują.

Opublikowano

ciekawa stronka, musze przetestowac ;)

tak jest, samo sie resetuje po tankowaniu, nie wiem jak bardzo jest to czule, bo przewaznie schodze do 20% i tankuje na fulla. ogolem jest 4 opcje 1. tankowanie 2. wybrnay moment recznje kasujesz 3. od wyjazdu z fabryki 4. z obecnej trasy, ale nie wiem ile trzeba stac zeby sie zresetowalo.

mi pokazalo sr. 4,4l w trasie, predkosc~95kmh ale to katorga ;)

Opublikowano

U mnie najmniej na trasie ze Szczyrku do Żor (długość około 58km). Jazda jak większość - spalanie 5.0 l/100km

Ogólnie od początku 6,7 l/100km.

1b274e537123915fgen.jpg

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć,

Nie mam jeszcze BMW ale zastanawiam się nad zakupem i teraz moje pytanie. Zastanawiam się pomiędzy 118i w automacie vs 118d w manualu (cena wychodzi mi podobna).

Wiadomo ze moment 220/1500-4100 vs 350/1750-2500 jest fajniejszy dla diesela, ale widzę ze jest on dostępny w wiekszym zakresie niż w dieselu.

Czy powie ktoś jakie np spalanie ma 118i przy prędkościach autostradowych? Jak sie tym ogólnie jeździ w trasie?

Dzięki

Opublikowano
Cześć,

Nie mam jeszcze BMW ale zastanawiam się nad zakupem i teraz moje pytanie. Zastanawiam się pomiędzy 118i w automacie vs 118d w manualu (cena wychodzi mi podobna).

Wiadomo ze moment 220/1500-4100 vs 350/1750-2500 jest fajniejszy dla diesela, ale widzę ze jest on dostępny w wiekszym zakresie niż w dieselu.

Czy powie ktoś jakie np spalanie ma 118i przy prędkościach autostradowych? Jak sie tym ogólnie jeździ w trasie?

Dzięki

Na trasie jak dla mnie 118i bardzo fajnie wychodzi ze spalaniem. Jechałem trasą do Chorwacji w 3 osoby i pełny bagażnik. Spalanie z całej trasy tam i z powrotem + trochę na miejscu wyszło średnio 5,6 L/100km.

Poniżej fotka z trasy w tamtą stronę - profil jazdy: Polska około 150km/h, Czechy +/- 130km/h (tam zawsze natknę się na stojącą policje więc uważam), Austria około 140km/h (czasem szybciej, czasem wolniej), Słowenia i Chorwacja miedzy 120 a 150km/h. Wiadomo także stanie na granicy i na bramkach. Ogólnie byłem miło zaskoczony. Rok wcześniej jechałem Hondą Civic 1.8 tą samą trasę i miałem średnio 8,5L/100km a tu w 118i dużo mniej.

Na trasie z tempomatem jechało się bardzo przyjemnie.

a2e0617dd3769c9cgen.jpg

Opublikowano
Cześć,

Dzięki

Ja mam 118 d w automacie. Nigdy nie mialem takiej reakcji na gaz w dieslu. Malo tego nawet benzynowe tsi nie mialo takiej reakcji. Co do jazdy, idealny silnik dla tego samochodu, nie puchnie pow. 140. Spalanie:

plynna jazda do 110 km/h 4,5 l.

Ekspresowka-autostrada - 5-5,5

Miasto + trasa 5,5-6.

Gaz do dechy 8l.

Opublikowano
Cześć,

Dzięki

manual 118d, 4 cylidnry, dwie rury, wieksza moc, wiekszy moment, szybszy do 100, mniej pali z pewnoscia, zarowno w trasie jak i miescie.

automat jest ok, ale nie plakalbym po stracie. jednakze roznica 118i AT a 118d MT to 9k... to nei wiem skad podobna cena :roll:

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi.

Ostatecznie wczoraj zamówiłem 118D w manualu MPakiet

Co do różnicy w cenie to w samej wycenie ostatecznej różnica wyszła mi 5 kPLN. Możliwe ze dla każdej z tych wersji były przewidziane różne rabaty stąd taka znikoma różnica.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dzięki za odpowiedzi.

Co do różnicy w cenie to w samej wycenie ostatecznej różnica wyszła mi 5 kPLN. Możliwe ze dla każdej z tych wersji były przewidziane różne rabaty stąd taka znikoma różnica.

Jaka cena wyszła w 118d, też się przymierzam automa 118i zw pakiecie M wyszło 112kpln, a disel w takiej s

amej specyfikacji 125.

Opublikowano
Dzięki za odpowiedzi.

Jaka cena wyszła w 118d, też się przymierzam automa 118i zw pakiecie M wyszło 112kpln, a disel w takiej s

amej specyfikacji 125.

123 w manualu. Kwestia ile masz dorzuconego wyposażenia opcjonalnego

ja mam:

lakier, klima automatyczna, spojler tylny, felgi 18, asystent parkowania z kamerą, sportowe fotele M, shadowline o rozszerzonym zakresie

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Podłączę się, spalanie po przejechaniu 1500 km 118i automat

Trasa Katowice-Szczecin same autostrady i ekspresówki (predkosc 130-140 kmh) 6,5 litra

Połączenie ekspresówki z drogami krajowymi (lekka noga, przekraczanie o 10-20) 6,2 litra.

Miasto... no to tu jest najciężej cokolwiek napisać, bo miasto miastu nierówne nawet w obrębie jednej miejscowości. Raz przejechałem się z jednego końca miasta na drugi i z powrotem łącznie 40 km (Szczecin jest ogromny powierzchniowo) i wyszło mi na koniec spalanie 5,9 ale to takie "miasto" że bardziej jak trasa. Jeżdżenie po centrum, korki, światła okolice 10 litrów.

W każdym razie średnio trzeba liczyć 8-9 litrów - nie jest źle.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam pytanie - czy ktoś analizował wskazania średniego spalania z komputera względem rzeczywistego?

Prowadzę sobie statystyki na motostat - i wychodzi mi różnica 0.5l między tym co widzę w samochodzie a tym co oblicza strona.

Można jakoś "poprawić" wskazania komputera do rzeczywistego zużycia?

BMW THE1 F40 120d - M Sport, Skyscraper Grey (2022)

Odebrany! https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=229&t=395918

icon1.png

Opublikowano

Ja analizuję w każdym samochodzie. Poniżej moje wyniki z wakacji z przyczepą, poprawkę trzeba wziąć na to, że w Grecji tankują za Was i raz jest do pierwszego odbicia, raz dolewali pod korek lub nawet przelewali. Z mojego doświadczenia wychodzi różnica max 0,2-0,3

image.png.bd76ed98f634e2adbeb1bbde8a03e4fd.png

Opublikowano
Ja analizuję w każdym samochodzie. Poniżej moje wyniki z wakacji z przyczepą, poprawkę trzeba wziąć na to, że w Grecji tankują za Was i raz jest do pierwszego odbicia, raz dolewali pod korek lub nawet przelewali. Z mojego doświadczenia wychodzi różnica max 0,2-0,3

image.png.bd76ed98f634e2adbeb1bbde8a03e4fd.png

potwierdzam, tez okolo 0,2L wiecej wyhcodzi niz wg wskazan komputera

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Podpinam się - 118i automat to samo, przekłamuje o 0,2 litra. Czy można to jakoś skalibrować? Seaty jakoś potrafią bardzo dokładnie podawać.
  • 3 tygodnie później...