Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W menu masz obszerną instrukcję osługi z wyszukiwaniem na kilka sposobów

Opublikowano
1 godzinę temu, pikopiko napisał(a):

W menu masz obszerną instrukcję osługi z wyszukiwaniem na kilka sposobów

Dziękuję za informację. Mimo wielkiej wygody w aucie, chciałbym poczytać w domu, przy kawie... 🙂 No i, wydaje mi się, łatwiej jest "grzebać" w menu samochodu mając instrukcje wyświetloną na innym ekranie (tableta/telefonu).

Opublikowano

A próbowałeś ściągnąć aplikację na telefon „BMW Guide”? Tam jak wpiszesz VIN to instrukcja jest spersonalizowana i pokazuje tylko to co masz w wyposażeniu.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, bambaryla napisał(a):

A próbowałeś ściągnąć aplikację na telefon „BMW Guide”? Tam jak wpiszesz VIN to instrukcja jest spersonalizowana i pokazuje tylko to co masz w wyposażeniu.

Świetne rozwiązanie. Dziękuję bardzo 🙂

PS. Dzięki aplikacji można ściągnąć pdfa

Edytowane przez RobertP
  • 9 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pomału rozglądam się za zmianą auta. Obecnie X5 f15, jestem zadowolony, auto sprawuje się bardzo dobrze. Wstępnie myślałem rozglądać się za takim samym jak mam, ale z mniejszym przebiegiem. Ale lepsze jest wrogiem dobrego :classic_biggrin: doktoryzuję się zwykle długo przed wyborem, dlatego szukam dużo wcześniej

Rozglądając się za potencjalnym następcą natrafiłem na 6GT.

Moje wymagania to wysoki komfort w trasach, spalanie 10l  w trasie lub mniej, duży bagażnik, obowiązkowo nivo/pneumatyka z tyłu.
Bardzo mało jest o nim informacji, chcę więc zasięgnąć informacji od użytkowników.

1. Jakie są wymiary bagażnika? Zwykle wożę ze sobą sporo drogiego sprzętu w bagażniku. Dlatego zawsze wszystko musi być przykryte przez fabryczne rolety przed wścibskimi oczami. Kocyk to nie rozwiązanie, to raczej kokardka na prezencie (Belgia, Francja, Szwecja, Norwegia wokół Oslo itp). Pytam o wymiary bo w litry nie wierzę, jak przymierzałem się do f11 to z 440 litrowego bagażnika nie przełożyłem wszystkiego do ponad 500l - brakło miejsca. Teoretycznie F15 ma 650L, GT ma 610L. Ale na oko bagażnik w 6GT jest sporo wyższy/szerszy niż X5 F15. 

2. Jak jest ze spalaniem w wersji 30d przy prędkościach autostradowych (130-170). Czy może 40i nie będzie "smokiem z takimi prędkościami?
20d jakby było biturbo, tak jak mam f15 to pewnie bym bardzo mocno rozważał, jednak pojedyncze turbo wydaje mi się, że będzie za słabe (może tylko wrażenie?). Z dynamiki f15 jestem zadowolony pomimo 231KM/500Nm. 6GT 20d ma 190KM/400Nm.
40i boję się, że zaraz byłyby programy/wydechy itp i 400KM i nie byłoby niskiego spalania :classic_cool: może ktoś ma porobione i jednak nie ma co się bać?

3. Głośność - w x5 f15 wygłuszyłem nadkola i jest dobrze. Jak w 6GT? Jak sprawują się realnie szyby bez ramkowe? Zwłaszcza z prędkościami 160+

4. Jak z trwałością ogólną 6GT? Robię 50-70tyś rocznie, raczej jest dla mnie ważne by jeździło w miarę bezawaryjnie. X jest teraz super, 270 tyś przebiegu, kilka pierdół zmienione, koszt utrzymania/km śmiesznie niski. Która wersja silnikowa najlepsza względem koszty utrzymania/dynamika? Kusi b57  :classic_rolleyes:

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
20 godzin temu, nomad66 napisał(a):

1. Jakie są wymiary bagażnika?

Mogę zmierzyć. któryś konkretny wymiar?

20 godzin temu, nomad66 napisał(a):

2. Jak jest ze spalaniem w wersji 30d przy prędkościach autostradowych (130-170).

Ja nigdy nie przekraczam 10L.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 godziny temu, pikopiko napisał(a):

Mogę zmierzyć. któryś konkretny wymiar?

Dzięki za odpowiedź i chęć sprawdzenia :classic_happy:
Prosiłbym o:
Wysokość pod półką
Szerokość między nadkolami
Szerokość w najszerszym punkcie
Długość

Jaka jest wysokość schowków pod podłogą? Tak około

Opublikowano (edytowane)

Serdecznie polecam G32.

Wymiary jak na zdjęciach: 110x110cm podłoga, wysokość 45, schowek pod 10+cm, długość na wysokości półki przy maksymalnie odchylonej kanapie komfortowej ~78 cm. Z doświadczenia: trzy rowery przewiezione, bardzo pojemna i ustawna przestrzeń, nisko nad ziemią.

Hałas przy benzynie - mały, szyby bezramkowe nie generują różnicy, więcej można zyskać na oponach nie rft.

Spalanie do 130km/h poniżej 10l, szybciej i dynamicznej do ok 12l. W Austrii przy ograniczeniach nawet 8l. Nie trzeba się bać 40i.

Koszty jak każdego BMW benzyna.
Rzeczy wrażliwe to:

- szyby bezramkowe w zimie (ja mam postojowe, więc boli mniej)

- spojler - są sygnały o awariach i brak zestawu naprawczego (plastikowa zębatka)

- długość 509cm wymaga przyzwyczajenia (lub skrętnej osi)

Reszta to same superlatywy lub drobnostki.

Długość:

IMG_0120.jpeg

Szerokość między nadkolami:

IMG_0121.jpeg

Wysokość do półki:

IMG_0122.jpeg

Długość na wysokości półki:

IMG_0123.jpeg

Edytowane przez fpopek
  • Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wysokość pod półką 45 cm

Między nadkolami 109 cm

W najszerszym punkcie 138 cm

Długość po podłodze do plastikowego progu załadunkowego 113 cm

Wysokość schowka pod podłogą 10 cm

• Lubię to 1
Opublikowano

Hej, 

Ja tez zawsze kazdemu meeega plecam G32. Niesamowicie niedoceniane auto. Mam 620d xdrive i tak jak pare razy pisalem DLA MNIE dynamika jest wystarczajaca. Jedyne co nie jest fajne to dzwiek tego 4 cylindrowego diesla. No ale 30d bylo 60k drozsze...

@nomad66

Ja bede chcial swoja sprzedac w maju/czerwcu 2025. Jbc to pisz na priv;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po zdjęciach bagażnik wydawał się większy :classic_rolleyes:

Dla porównania X5 F15
Szerokość 110
Długość 102 
Wysokość pod roletą około 46
pod mechanizmem rolety 41

Ale pod podłogą jest jeszcze schowek:
szerokość 85
długość około 60
wysokość 15cm - z tym, że mam tymczasowo "przerobioną" wersję 7 osób na 5 - w wersji typowej 5 osób może być większy. Koniecznie chciałem nivo z tyłu a niestety ciężko było coś znaleźć fajnego w mpakiecie z moim budżetem. Dlatego wziąłem 7os z pewnych rąk.

Góra bagażnika jest bardzo zbliżona, dół robi różnicę - pakuję tam rzadziej używany sprzęt który i tak muszę mieć ze sobą. Pewnie gdyby bagażnik w 6GT był wyższy o 10cm to bym chętnie zaryzykował :classic_biggrin: Bo jest na prawdę fajne auto. Szkoda, że brak następcy :classic_sad:

Opublikowano
W dniu 25.11.2024 o 19:01, nomad66 napisał(a):

Rozglądając się za potencjalnym następcą natrafiłem na 6GT.

Moje wymagania to wysoki komfort w trasach, spalanie 10l  w trasie lub mniej, duży bagażnik, obowiązkowo nivo/pneumatyka z tyłu.
Bardzo mało jest o nim informacji, chcę więc zasięgnąć informacji od użytkowników.

Dwa miesiące temu kupiłem 6GT 40i. Zrobiłem już trasę 2x1200km i jest mega komfortowo(pełna pneumatyka), typowe auto do połykania kilometrów. 
Jest też fajnie cicho mimo bezramkowych szyb, porównywalnie albo nawet lepiej jak w poprzedniej g31. 
Silniczek jest petarda, mega elastyczny i z każdej prędkości rwie do przodu. Spalanie z całek trasy to 9,2L przy prędkościach rzędu 130-150. Mocniej nie cisnąłem, podróż z rodziną🤨
Fajne rodzinne i duże auto👍

• Lubię to 2
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim 

Chciałbym zapytać posiadaczy  6gt czy to auto sprawdzi się jako samochód rodzinny 2+3? Czy na tylnej kanapie zmieszczą sie 2 foteliki obok siebie plus osoba dorosła do komfortowego podróżowania.?

Edytowane przez Karol02x
Opublikowano

Może być nerwowo, bo kanapa jest wyprofilowana wybitnie pod dwie osoby i ich komfort. Musisz sprawdzić z konkretnymi fotelikami.

Opublikowano
W dniu 17.02.2025 o 19:17, Karol02x napisał(a):

Cześć wszystkim 

Chciałbym zapytać posiadaczy  6gt czy to auto sprawdzi się jako samochód rodzinny 2+3? Czy na tylnej kanapie zmieszczą sie 2 foteliki obok siebie plus osoba dorosła do komfortowego podróżowania.?

Będzie zależało to od fotelików i wymiarów osoby, która ma siedzieć w środku. Robiłem taki test u siebie. Ja się nie zmieściłem pomiędzy fotelikami, nie dałem rady wyprostować pleców i oprzeć się o kanapę. Żona się zmieściła, ale za komfortowo nie było. Na jazdę w koło komina pewnie OK, ale na dłuższą trasę już mało wygodne. Ja dlatego zamówiłem X5, gdzie jest szerzej z tyłu na kanapie. 

Jak masz gdzieś opcję przetestowania to sobie sprawdź jak to będzie z Twoimi fotelikami i osobą, która ma w środku siedzieć. 

2015: Jatoba Brown F10 520d xdrive B47 (ex) | 2019: Bluestone G32 640i xDrive B58C | 2020: Melbourne Red F40 120i FWD B48 (ex) | 2025: Manhattan Green G05 40i xDrive B58N | https://www.instagram.com/gran.turismo.g32/ | https://www.instagram.com/red.bmw.f40/

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki Panowie, 6gt faktycznie trochę ciasno na środku ale to pewnie dużo zależy od rozmiaru fotelików (moje są zbyt szerokie i na pewno jeden jest do wymiany), kanapa również mogła by być zrobiona podobnie jak w x5,moim zdaniem za duże podbicie, ale to pewnie dobry tapicer by ogarnął😏 Porównam do g05, będę miał wtedy jakieś odniesienie.