Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
najlepiej zalecany przez producenta, ori olej (ASO lub jeśli skrzynia zf to zf) wymiana co 80-100 tyś, różnica w robociźnie nie powinna być duża więc oddał bym do kogoś kto to robi, a nie będzie się uczył na twoim aucie.
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
  • 8 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Szukam jakiegoś dobrego i niedrogiego serwisu do wymiany oleju w skrzyni w woj. mazowieckim. Warsztat gdzie mają doświadczenie z tego typu skrzyniami?
Opublikowano
Serwis BMW zmienił zdanie w sprawie wymiany oleju w skrzyni automatycznej. Byłem w serwisie na przeglądzie okresowym i serwisant dodatkowo zachęcił mnie do wymiany oleju w skrzyni. Według zaleceń producenta olej w skrzyni AISIN wymieniamy co 60 tys. km. ASO robi to dynamicznie. Koszt wymiany z materiałami ( olej, środki myjące ) i robocizną to bo rabacie 2500 PLN. Przy wymianie oleju po 60 tys. nie wymieniają filtra. Filtr wymieniają po 120 tys.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A pytałeś może czy pakiet Service Inclusive to obejmuje :D
Opublikowano

Niestety nie obejmuje :( Zapłaciłem dodatkowo :(

1.Preparat oczyszczający tarczki,zawory 1 litr

2.Preparat zachowujący czystość w skrzyni 1litr

3.Olej do skrzyni 13 litrów

4.Dynamiczne wymiana oleju

Razem 2517,01 do zapłaty po rabacie

Takie punkty mam wyszczególnione na fakturze.

Opublikowano
Niestety nie obejmuje :( Zapłaciłem dodatkowo :(

1.Preparat oczyszczający tarczki,zawory 1 litr

2.Preparat zachowujący czystość w skrzyni 1litr

3.Olej do skrzyni 13 litrów

4.Dynamiczne wymiana oleju

Razem 2517,01 do zapłaty po rabacie

Takie punkty mam wyszczególnione na fakturze.

Czytając to cieszę się, że wybrałem manual.. w poprzednim audi w ASO w toruniu zapłaciłem 400 zł (olej+ robocizna) w manualnej skrzyni na 300 tys km (po 4 latach). Planuję tak samo w bmw, ale nie pytałem jeszcze ile kosztuje to w manualu bo dopiero zrobiłem 75 tys w rok, ale jeśli ktoś wie to jakie są koszty w manualnej skrzyni to chętnie się dowiem.

Opublikowano

Nie to abym się czepiał ale jakby Ci ktoś w manualu używał magicznych płynów do czyszczenia wnętrza, utrzymywania czystości i płukał skrzynię z wykorzystaniem 200% potrzebnego oleju to też by tyle wyszło.

No ale jak się uwierzyło w magię automatu to płać i płacz :-) bo przecież normalnie się oleju wymienić tam nie da…

Opublikowano
ASO jak to ASO marki premium ceny ma wysokie. Wymieniał ktoś olej w automacie poza ASO i może polecić śmiało nieautoryzowany warsztat?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No ale jak się uwierzyło w magię automatu to płać i płacz :-)

Noo… to tak samo jak ci co uwierzyli we wspomaganie kierownicy… o tych co uwierzyli w szyby sterowane elektrycznie zamiast korbek już nie wspominając… :wink:

Wymieniał ktoś olej w automacie poza ASO i może polecić śmiało nieautoryzowany warsztat?

Spróbuj poszukać w dziale F11, pamiętam że tam polecano jakiś warsztat z WAW, chyba nawet kilka. Z wymiana dynamiczną i filtrem można było się zmieścić w 1000 zł

Opublikowano

Ciekawe czy w przypadku wspomagania kierownicy i elektrycznych szyb narosło tak wiele mitów jak w przypadku ASB? :-)

Ja nie kwestionuje skrzyń automatycznych bo to fajny wynalazek i większość zagorzałych wyznawców skrzyń manualnych pewnie automatem niewiele jeździła (albo nawet wcale).

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Oznaczenie przez BMW skrzyni biegów GA8G45AW. Czy jest to ta sama skrzynia co AWF8F45 i TG-81SC? Pytam bo jest kilka filmików pokazujących wymianę oleju w skrzyni

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Witam. Chciałbym sam wymienić olej w skrzyni. Czy wlewanie oleju odbywa się przez korek spustowy czy jakoś od góry?Z tego co czytałem na stronie Ravenola to potrzebuję droższego oleju ATF 7 (T-ULV) bo auto 2020r. a nie tego tańszego TWS-Lifetime dla aut sprzed 2019r?ILE litrów kupić? Inną skrzynię wcześniej montowali że zalecają inny olej?
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki. O rodzaju oleju ktoś podpowie?

Z tego co czytałem na stronie Ravenola to potrzebuję droższego oleju ATF 7 (T-ULV) bo auto 2020r. a nie tego tańszego TWS-Lifetime dla aut sprzed 2019r?ILE litrów kupić? Inną skrzynię wcześniej montowali że zalecają inny olej?

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,  co do oleju ja zadzwoniłem do wsparcia technicznego Ravenola, podajesz  nr vin i otrzymujesz informację jaki olej do twojej skrzyni jest odpowiedni.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Posłuchałem mądrzejszych i postanowiłem zmienić olej w skrzyni. Będzie wymiana dynamiczna. W dobrym (podobno) warsztacie wycenili mi na 1.600 zł całość. 

• Zasłużeni forumowicze
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja wymieniałem dynamicznie pod Warszawą - Autoservice Grabowiecki. Polecam. Pan ma dużą wiedzę i doświadczenie.

W sumie dużej różnicy nie ma bo, przed wymianą skrzynia chodziła całkiem ok. Mam wrażenie, że teraz płynniej zmienia z 2na3 i 3na4 przy powolnej jeździe. 

Przebieg ok 106kkm

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam czy ktoś poleci dobry warsztat do wymiany w skrzyni w okolicach Wrocławia?

Drugie pytanie , nie mogę się dogrzebać jaki mam rodzaj skrzyni- czy ktoś mógłby mi pomóc?

Vin to WBA31AA0X05R51174

Bardzo dziękuję!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

@ezzakiel 02TF Steptronic z dwusprzęgł.skrzynią biegów.

Symbol skrzyni : GS6-58BG

Edytowane przez M4R10
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
13 godzin temu, ezzakiel napisał(a):

Drugie pytanie , nie mogę się dogrzebać jaki mam rodzaj skrzyni- czy ktoś mógłby mi pomóc?

7DCT300

Olej BMW DCTF-2 (4,5 litra)

• 11 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

VIN - WBXHT3C39G5F65691. Jaka skrzynia? Podobno w tej tylko wymiana statyczna. Proszę o namiary dobrej i solidnej firmy we Wrocławiu i okolicach.