Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jakbym chciał mieć tablet i oszczędności w estetyce to kupił bym Tesle :mrgreen: tam jest tylko ekran 15" i nic więcej :lol:

Pozdrawiam

KrzychoM

Opublikowano
Oczywiście że likwidacja fizycznych przycisków to oszczędność. Bo wystarczy tylko jedna wiązka od tableta podłączona do modułów sterujących. A tak każdy przycisk musiał mieć swój kabel. Wydaje się, że to grosze, ale jak się pomnoży razy ilość aut i ilość przycisków, wychodzą km oszczędności.

Nie przesadzaj że każdy przycisk ma swój kabel. Przecież to elektronika i sygnał idzie cyfrowy wiec nie ma takiej potrzeby. Po demontażu panelu klimatyzacji która ma multum przycisków wpina się wtyczkę z raptem kilkoma kablami.

IMG_6104.PNG.8fd0433272655eff0993e663d10ad490.PNG 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie, to od którego dealera w Warszawie najlepiej zacząć?

Pamiętam jak kilka lat temu szukałem Audi i tu 12,5, tu 14 max i nie ma szans na nic więcej aż tu nagle w końcu konkret 22% do produkcji się udało :)

Opublikowano
M440i, konfig na 396k, produkcja 12.22, dostalem 330. Brac?

BRAĆ!!! To bardzo dobra cena. Niecałe 60 tys. rabatu to blisko 15%!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak w tytule - ciekawi mnie czy i ile można dostać rabatu na 440xi cabrio, oraz jaki jest teraz czas oczekiwania (na pewno hak, laser i pełny pakiet asystentów). Oczywiście zapytam o to przy najbliższej wizycie w salonie, ale zawsze warto zapytać i tu. Nie wiem też, gdzie je produkują, ale chyba w DE. 4 lata temu czekałem na X3 jakoś 3 miesiące, z czego miesiąc była na statku, ale wtedy i terminy i rabaty były inne. Chętnie dowiem się też jak się tym jeździ w trasy - czy zrobienie 1200km (po autostradach) to jakiś wyczyn czy bardziej przyjemność.

Jeżeli zły dział lub było to przepraszam

Opublikowano

Ja na swoją G26 M440ix czekałem 6 m-cy. I to były dolne widełki czasu oczekiwania jaki mi podali w salonie. Ostateczny termin miałem wpisany zdaje się na koniec maja. Więc nie było tragedii, ale czekanie po 2-3 m-co to obecnie przeszłość.

Serię 4 nadal produkują w DE, tym bardziej wersje M (wszystkie). Restrykcje są płynne, ale w mniejszym stopniu dotykają właśnie serii M niż zwykłych. Kwestia wartościowana klienta. Co do rabatów to ja miałem w sierpniu zeszłego roku na poziomie 7,5% + dodatki do auta. Obecnie z tego co się orientuję, jeżeli jesteś już klientem konkretnego dealera i masz z nim dobre relacje, ale nie jesteś klientem flotowym (tj. kupującym 20-30 aut min), to możesz liczyć tak do 10% max. Ale tutaj też wiele zależy od twoich umiejętności negocjacyjnych.

Opublikowano

Arturo1976 - nie potrzebuję sportowego samochodu, tylko relatywnie wygodnego kabrioletu, którym można przejechać 1200km, a potem jeździć po miejscu na wakacjach. Wystarczyłby 30i, ale chcę mieć R6, więc to jedyne wyjście - dlatego nie M4, która jest mniej wygodna, głośniejsza, i dla mnie zwyczajnie nie ma sensu - choć mi się podoba. Idąc tą droga można zapytać: jak M4 to po co cabrio? przecież coupe lżejsze...

Spotter - dzięki za odpowiedź - 10% to już fajny rabat, wychodziłoby, że cale wyposażenie mam "gratis". Będę rozmawiał z dealerem, u którego kupiłem obecny samochód, ale oczywiście floty nie mam. Czas oczekiwania do przeżycia, mam teraz zamówiony inny samochód, na który czekam już 9 miesiąc, a jeszcze nie wjechał na taśmę...

Opublikowano
Potwierdzam w zeszłym tygodniu proponowano mi 10% rabatu na nową 4 bez jakiś większych negocjacji :)
Opublikowano
Jak w tytule - ciekawi mnie czy i ile można dostać rabatu na 440xi cabrio, oraz jaki jest teraz czas oczekiwania (na pewno hak, laser i pełny pakiet asystentów). Oczywiście zapytam o to przy najbliższej wizycie w salonie, ale zawsze warto zapytać i tu. Nie wiem też, gdzie je produkują, ale chyba w DE. 4 lata temu czekałem na X3 jakoś 3 miesiące, z czego miesiąc była na statku, ale wtedy i terminy i rabaty były inne. Chętnie dowiem się też jak się tym jeździ w trasy - czy zrobienie 1200km (po autostradach) to jakiś wyczyn czy bardziej przyjemność.

Jeżeli zły dział lub było to przepraszam

koko666, odpowiadając na Twoje pytanie o trasy to zdecydowanie polecam i bez problemu można wygodnie podrożować - na majówkę byłem w Chorwacji i we Włoszech, wróciliśmy na raz 1300 km w tym pierwsze 700 km bez dachu. 430i std zawias 18". Z zamkniętym dachem jest wyjątkowo cicho, to nie cabriolety sprzed 25 lat - mam też E36 cabrio i tam z zamkniętym dachem jest mega głośno. Jazda top down z windshottem też bardzo komfortowa, nam przyjemnie się jechało nawet przy 140 km/h. Polecam wziąć wentylowany fotel (przyjemnie gdy jedziesz bez dachu w słońcu) i ogrzewanie szyi i kierownicy - niektórym się wydaje, że cabrio to tylko auto na 30 stopni ale prawda jest taka że jak ma się grzany fotel, szyję i kierownicę to fajnie jeździć nawet przy kilkunastu stopniach bez dachu. Pakiet asystentów też bardzo polecam.

Czas realizacji - auto zamawiane w grudniu odebrane w kwietniu. Też jest hak i asystenci, tylko bez laserów (lampy podstawowe). Jest nawet webasto co w cabrio pewnie nietypowe :D No i kamery 360 a na to niedawno chyba też były jakieś restrykcje.

Specka nietpowa bo dość dobrze wyposażona ale bez mpaku :)

N2peP4E.jpg

KRaqhLt.jpg

Pozdrawiam

Paweł

• Lubię to 1

E30 325i 2d '88 - classic

E36 325i Smurf na tor - klik!

G31 LCI

MX-5 ND '19 track car

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

JA kupiłem model G26 M440i dla zony cena normalnie o około 15% w dół ale to chyba jako stały klient i juz sporo aut kupiłem u nich SIKORA.

Ostatnio widziałem dostępny u nich model o którym piszesz z dobra cena o około 65tys PLN mniej w kolorze szarym i zielonym. Szary wygląda bardzo fajnie ..... zadzwoń do PAni Doroty . to ci przedstawi ofertę 691 335 483

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy ktoś miałby do polecenia handlowca z rozsądnymi rabatami? 
W Poznaniu standardowo bardzo słabo pod tym względem (7%) 

Z drugiej strony jak teraz % wychodzą comfort lease? Aktualna oferta przy 0% wpłaty to 138% - przy maksymalnej wpłacie to 125%. Przy konfigu po rabatach na 335 tyś rata netto to 5 100 - dla porównania w audi to 3 500 netto przy tych samych parametrach finansowania - różnica jest kolosalna i zastanawiam się z czego ona wynika.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 6.07.2023 o 11:16, Metths napisał(a):

Z drugiej strony jak teraz % wychodzą comfort lease? Aktualna oferta przy 0% wpłaty to 138% - przy maksymalnej wpłacie to 125%. Przy konfigu po rabatach na 335 tyś rata netto to 5 100 - dla porównania w audi to 3 500 netto przy tych samych parametrach finansowania - różnica jest kolosalna i zastanawiam się z czego ona wynika.

rabat około 10% do ogarnięcia bez problemu ,

finansowanie to zdzierstwo i kiedyś jeszcze było opłacalne przy pełnej amortyzacji a teraz pół vat , potem cały oddasz albo kombinujesz , max do 150K netto masakra jak nie musisz dawać zarobić mośko.... to kupuj za gotówkę wyjdzie rabat ponad 10% + koszty finansowania zero 😛

• Lubię to 1
male-bmw-2.png
Opublikowano
W dniu 6.07.2023 o 11:16, Metths napisał(a):

Ja w Poznaniu wynegocjowałem ponad 10%, ale myślę że 12-14 jest aktualnie realne.

Opublikowano

Bez niczego. Tak przynajmniej myślę, bo w jednym miejscu od wejścia zaoferowano mi 10% (akurat nie w Poznaniu), ale mogę oczywiście mylić się. Z własnego doświadczenia mogę też powiedzieć, że Sikora oferuje spore rabaty, oczywiście nie od razu tylko po negocjacjach, ale też jest okrutnie napastliwy w kwestii szybkiego podpisania umowy, potrafi wydzwaniać dzień w dzień i nie rozumie, co tzn. że podejmiesz decyzję w takim i takim terminie.

Opublikowano

Trzeba pogadac, fleetagency daje 12-13 % od ręki, a jak się pochodzi to można wychodzić 14-15% i zawód raczej nie ma znaczenia, kwestia dobrego handlowca:)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie, podobno w BMW nie ma gwarancji ceny. Czy komuś się zdążyło że dealer przy odbiorze zażyczył sobie więcej niż było umówione?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 10.09.2023 o 12:58, Henzir napisał(a):

Panowie, podobno w BMW nie ma gwarancji ceny. Czy komuś się zdążyło że dealer przy odbiorze zażyczył sobie więcej niż było umówione?

tak było tutaj opisywanych kilka takich przypadków , kwestia też jak się dogadało z handlowcem , ja miałem stałą cenę mimo że były podwyżki ...

male-bmw-2.png
  • 9 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@GoDKoM warto popytać w innych salonach, miastach. Auto-FUS daje niskie rabaty, chyba że masz kontrofertę.