Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Może jakakolwiek rozmowa z kierownikiem/dyrektorem salonu? Np. 50/50 w tej sytuacji, ja po różnych dziwnych sytuacjach przestałem się kontaktować z doradcami..

Zadzwoniłem do BMW Polska i poprosiłem o zweryfikowanie czy podniesienie ceny przez salon było uzasadnione. Pani z którą rozmawiałem mówiła że cena może zostać podniesiona ze względu na dodatkowe wyposażenie w LCI. U mnie takie wytłumaczenie nie ma jednak sensu, bo wszystko co jest standardem w LCI i tak miałem zamówione.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mi wczoraj dealer obiecał sprzedać koła zimowe bez marży, w ramach rekompensaty ze podniesienie ceny. Dzisiaj przysłał świetną ofertę z ceną wyższa niż ta za jaką ten sam salon sprzedaje te koła na allegro... No ręce opadają

Ja w zeszłym roku dostałem ofertę za komplet zimowych Pirrelli 18" za 7000 z której skorzystałem, 17" były za 5500, ciekawe ile obecnie to jest bez marży :roll:

To jest jakiś czeski film. Jeden dealer zmienia bez dyskusji na LCI z ceną bez zmian, inny każe dopłacić, ktoś czeka rok, ktoś 4 miesiące.

Paranoja jakaś :roll:

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano

Panowie nawet gdyby, cena została podniesiona o dodatkowe wyposażenie, ta mamy cockpid profesional 9600 plus lusterka za 2000, czyli o plus minus 12 tyś. u mnie.

Maiłem w wypasżeniu automat jako opcje, miałem wersję sport line, więc reszte opcji również.

Tylko tych 2 rzeczy brakowało, natomiast straciłbym za 3400 fotele sportowe, ambient chyba 1800, i chyba to wszystko...

Więc nawet gdyby to cena 12 tyś w górę, i to bym zrozumiał.

A skąd 34? Bo skasowali rabat, który dosytałem. Ale przecież nie można tak zrobić. Ja będę walczyć, póki co... a widzę iż z mojego salonu nie jestem pierwszy...

Opublikowano
Panowie nawet gdyby, cena została podniesiona o dodatkowe wyposażenie, ta mamy cockpid profesional 9600 plus lusterka za 2000, czyli o plus minus 12 tyś. u mnie.

Maiłem w wypasżeniu automat jako opcje, miałem wersję sport line, więc reszte opcji również.

Tylko tych 2 rzeczy brakowało, natomiast straciłbym za 3400 fotele sportowe, ambient chyba 1800, i chyba to wszystko...

Więc nawet gdyby to cena 12 tyś w górę, i to bym zrozumiał.

A skąd 34? Bo skasowali rabat, który dosytałem. Ale przecież nie można tak zrobić. Ja będę walczyć, póki co... a widzę iż z mojego salonu nie jestem pierwszy...

Twój salon to bawaria Gdańsk?

Opublikowano

Ja dziś posiedziałem w swoim aucie w salonie. Chyba jakiś się przyzwyczaję…. Do środka, do koloru… Do braku przycisków do składania kanapy…

Trzeba to będzie sobie na spokojnie siąść i poukładać…:)

Opublikowano
Mi wczoraj dealer obiecał sprzedać koła zimowe bez marży, w ramach rekompensaty ze podniesienie ceny. Dzisiaj przysłał świetną ofertę z ceną wyższa niż ta za jaką ten sam salon sprzedaje te koła na allegro... No ręce opadają

Który to dealer?

BMW Dobrzański

Już byłem skłonny dopłacić te 13 000 i cieszyć się autem, ale po takiej akcji straciłem do nich kompletnie zaufanie. Nie żebym wcześniej dużo go miał...

A jakiej wielkości koła i jakie opony?

Opublikowano

Dostałem różne propozycje, ale ceny były mało atrakcyjne, przykłady:

- 17" V-spoke 776 z Pirelli Sottozero 3 za 6800

- 18" 790M z Pirelli Sottozero 3 za 9200

- 18" 796M z Pirelli Sottozero 3 za 10800

spokojnie da sie nawet teraz znaleźc na allegro aukcje dealerów BMW za niższą cene. Nie mówiąc już o tym jakie ceny były jeszcze w maju, też od oficjalnych dealerów.

Opublikowano
Panowie, jak z waszymi odbiorami? Od dwóch dni wysyp G20 LCI na Mokotowie/Ursynowie wczoraj wieczorem 2x m340i. Auto wygląda mega świeżo, nie mogę się doczekać :8)
Opublikowano
mój odbiór jutro lub w poniedziałek. Auto jest aktualnie na przeglądzie. Wyguglałem sobie nazwę i to miejsce się nazywa "Certyfikowany Serwis Blacharsko-Lakierniczy" xD Czyli pewnie porysowane drzwi i maska i muszą szpachlować i malować auto bo laweciarze porysowali. Normalka :D :D :D Ewentualnie testują czy LCI też pójdzie bokiem xD
Stop Electric GO V8. 2 litry to może mieć czajnik ;D
Opublikowano
mój odbiór jutro lub w poniedziałek. Auto jest aktualnie na przeglądzie. Wyguglałem sobie nazwę i to miejsce się nazywa "Certyfikowany Serwis Blacharsko-Lakierniczy" xD Czyli pewnie porysowane drzwi i maska i muszą szpachlować i malować auto bo laweciarze porysowali. Normalka :D :D :D Ewentualnie testują czy LCI też pójdzie bokiem xD

Akurat, ja na odbiór zabieram czujnik lakieru i polecam każdemu, zdarzają się auta powtórnie malowane jeszcze w fabryce.

Opublikowano
Odbiór z czujnikami to podstawa. Auto ponownie lakierowane nie jest wolne od wad i jest to podstawa do obniżenia ceny, gdyż nie jest produktem pełnowartościowym.
Opublikowano
Odbiór z czujnikami to podstawa. Auto ponownie lakierowane nie jest wolne od wad i jest to podstawa do obniżenia ceny, gdyż nie jest produktem pełnowartościowym.

eee, chyba wolę nie wiedzieć i spać spokojnie xD Nie będę specjalnie czujnika kupował żeby go użyć 1 raz.

zdarzają się auta powtórnie malowane jeszcze w fabryce.

i co wtedy? Każesz im odpomalować 1 warstwę? ;D Lepiej w fabryce niż w PL w zakładzie blacharsko-lakierniczym przez jakiegoś praktykanta ;)

Stop Electric GO V8. 2 litry to może mieć czajnik ;D
Opublikowano

Dostałem różne propozycje, ale ceny były mało atrakcyjne, przykłady:

- 17" V-spoke 776 z Pirelli Sottozero 3 za 6800

- 18" 790M z Pirelli Sottozero 3 za 9200

- 18" 796M z Pirelli Sottozero 3 za 10800

spokojnie da sie nawet teraz znaleźc na allegro aukcje dealerów BMW za niższą cene. Nie mówiąc już o tym jakie ceny były jeszcze w maju, też od oficjalnych dealerów.

W maju były wyprzedaże rocznika 2021, teraz masz ceny już za nowy rocznik raczej. Mi Dealer mówił ze w czerwcu zamawiają nowe roczniki i zimowe na wyprzedaży trzeba kupować właśnie max do maja. Ja w marcu kupiłem 796M na sottozero 3 za 6k.

Opublikowano
W maju były wyprzedaże rocznika 2021, teraz masz ceny już za nowy rocznik raczej. Mi Dealer mówił ze w czerwcu zamawiają nowe roczniki i zimowe na wyprzedaży trzeba kupować właśnie max do maja. Ja w marcu kupiłem 796M na sottozero 3 za 6k.

Ale na wyprzedaży raczej nie sprzedają ze stratą, tylko z mniejszą marżą. Dlatego jak dealer obiecał sprzedać bez marży w ramach rekompensaty, to spodziewałem się ceny wyprzedażowej...

Zresztą opony były z 2021, więc to raczej nie nowe zamówienie

Opublikowano

Uwaga, dla zainteresowanych sytuacja z dziś:

Nie mogłem dodzwonić się do doradcy/handlowca u którego zamówiłem auto, ze względu na jego ulrop - M-cars Nowy sącz, pozwoliłem sobie zadzwonić do salonu - zostałem przekierowany do kierownika. Pytałem z ciekawości kiedy jest możliwa jazda próbna lub czy chociaż mają coś na stanie/będą niebawem mieli, abym mógł porównać kolorystycznie auta. Kierownic wręcz mnie wyśmiał o czym ja mówie, iz produkcja rusza dopiero w sierpniu i nie ma o czym wgl mówić na tę chwilę, dodam, że nie chcial mi uwierzyc, ze ludzie auta juz odbierają i LCI są w salonach.. Zadzwoniłem także do BMW Sikora w Gliwicach, gdzie zostałem poinformowany, że klienci już odbierają auta, i mają dwa dema do rejestracji, więc jesli chce moge podjechac obejrzec nawet jutro - przesłał zdjęcie. (moje zamówienie niby produkcja druga połowa października), dodatkowo powiedział, ze maja sloty na sierpień gdybym się w lipcu zdecydował. JA SIE PYTAM o ch.. tu chodzi z tymi różnicami w salonach?? to jest jakieś mega dziwne

Opublikowano
Panowie, jak z waszymi odbiorami? Od dwóch dni wysyp G20 LCI na Mokotowie/Ursynowie wczoraj wieczorem 2x m340i. Auto wygląda mega świeżo, nie mogę się doczekać :8)

Moja ma zaplanowany transport do salonu w Szczecinie na wtorek. Ale w tym tygodniu już wpłacałem wpłatę własną leasingu, zarejestrowali mi auto w Poznaniu, opłacałem ubezpieczenie i GAP. Także znam już numery rejestracyjne :-)

Jak dotrze we wtorek do salonu, idzie od razu na ceramikę i oklejenie zderzaka. Potem robią jeszcze akcję serwisową (duży update systemu operacyjnego) i jak dobrze pójdzie to może już w piątek a najdalej na początku kolejnego tygodnia odbieram :-)

Cena z września bez dopłat :-)

E30 324TD Touring 116KM, E46 330d Touring Remapped 205KM, E91 330XD Touring 270KM remapped , F31 330d xDrive 305KM remapped, G21 M340i LCI

Seria 3 musi mieć 3 litry :-)

Opublikowano

Nie mogłem dodzwonić się do doradcy/handlowca u którego zamówiłem auto, ze względu na jego ulrop - M-cars Nowy sącz, pozwoliłem sobie zadzwonić do salonu - zostałem przekierowany do kierownika. Pytałem z ciekawości kiedy jest możliwa jazda próbna lub czy chociaż mają coś na stanie/będą niebawem mieli, abym mógł porównać kolorystycznie auta. Kierownic wręcz mnie wyśmiał o czym ja mówie, iz produkcja rusza dopiero w sierpniu i nie ma o czym wgl mówić na tę chwilę, dodam, że nie chcial mi uwierzyc, ze ludzie auta juz odbierają i LCI są w salonach.. Zadzwoniłem także do BMW Sikora w Gliwicach, gdzie zostałem poinformowany, że klienci już odbierają auta, i mają dwa dema do rejestracji, więc jesli chce moge podjechac obejrzec nawet jutro - przesłał zdjęcie. (moje zamówienie niby produkcja druga połowa października), dodatkowo powiedział, ze maja sloty na sierpień gdybym się w lipcu zdecydował. JA SIE PYTAM o ch.. tu chodzi z tymi różnicami w salonach?? to jest jakieś mega dziwne

To nieźle ściemniają, bo fabryka w sierpniu ma 3 tygodniową przerwę wakacyjną :-)

E30 324TD Touring 116KM, E46 330d Touring Remapped 205KM, E91 330XD Touring 270KM remapped , F31 330d xDrive 305KM remapped, G21 M340i LCI

Seria 3 musi mieć 3 litry :-)

Opublikowano (edytowane)

To nieźle ściemniają, bo fabryka w sierpniu ma 3 tygodniową przerwę wakacyjną :-)

Ja to rozumiem tak, ze sloty w sierpniu czyli na produkcje wrześniową.

Edit: W Gazcie Gliwice powiedzieli mi, ze terminy 5-12 mcy ;)

Edytowane przez ayyy
Opublikowano

Jeszcze nic złego się nie wydarzyło, a ja już tracę zaufanie - tym bardziej z wiedzą jaką nabyłem na tym forum..

Opublikowano

Jak można ufać komuś, kto daje Ci umowę, pobiera zaliczkę, a później nie dość że rok czekasz to doliczają sobie ponad 34 tyś od tak, i tak naprawdę mają Cię w 4 literach...

Biznes to biznes ale... są jakieś granice...

Co z umowami, działają jednostronnie...

Noe dość że sobie przez rok zaliczkami dysponują, być może na większą skale to proceder...

Rok czekam, i na końcu taka nagroda...

Opublikowano

W Gazda Gliwice opóźnienia sa takie jak wszędzie, ja zamawiałem na początku tego roku z dość słabym rabatem kilku procentowym, do dzisiaj nawet nie ma planów produkcji i raczej nic nie wiadomo aby auto miało być w tym roku (podejrzewam ze nie mają zbyt wielu slotów).

Tak wiec to raczej bajki, ze jak sie zamówi w lipcu to bedzie na październik. Ale fakt - można obejrzeć tam juz wersje LCI

Opublikowano

Im większy dealer i poważniejszy, z lepszą opinią wśród klientów, tym też lepiej jest oceniany przez BMW Polska. Kwoty produkcyjne, czyli tzw. sloty, przydziela przedstawiciel regionalny BMW PL. I to od niego dużo zależy, czy dany salon będzie miał auta już za 3-4 m-ce, czy może dopiero za pół roku. Niestety tutaj nie ma równego traktowania dealerów.

Ta sytuacja dobitnie pokazuje, że ten kto się bardziej stara, lepiej dba o klienta, dostaje lepsze warunki od BMW PL. Inna sprawa jest taka, że BMW PL nakazało małym dealerom albo szybkie i dynamiczne rozbudowy, oferowanie najwyższych standardów obsługi i wyposażenia salonów, albo łączenie się w grupy dealerskie, oczywiście przy odpowiednich standardach, albo zostaną im odebrane autoryzacje. Mowa o standardach wyposażenia (salony mają wyglądać tak samo w Polsce), odpowiednia ilość i jakość pojazdów na salonie oraz stocku.

Zapewne też ci mniejsi czy gorzej oceniani dostają gorsze traktowanie czy mniej slotów, bo BMW PL chce ich zmusić do odpowiednich zmian, albo zmarginalizować i odebrać autoryzację.

Informacje posiadam od zaufanego człowieka, powiązanego z BMW PL. Także panowie, radzę wybierać tych porządnych i uczciwych dealerów, nawet kosztem trochę gorszej cenowo oferty na auto, ale za to z odpowiednią gwarancją obsługi.