Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam most z e36 1995 328 coupe

oznaczenia na nim to

1212951

GGG407260 4D

+GF+

201059

i pytanie czy to jest most ze szpera

slyszalem ze wszystkie coupe mialy szpere

jesli krece jedna polosia, druga obraca sie w te sama strone

jesli krece jedna polosia a wal mam zablokowany zeby sie nie obracal to druga polos kreci sie w przeciwna strone

Pozdrawiam

Opublikowano
Nie wszystkie bmw miały szperę. Zależało to czy sobie ją zamówił pierwszy właściciel. Jeśli podniesiesz jedno koło a drugie będzie na ziemi i auto będzie na luzie i spuszczony będzie ręczny to na tym podniesionym kole będzie wyraźny opór przy kręceniu, podobny jakby był częściowo ręczny zaciągnięty. Jeśli nie masz takiego efektu to albo szpery nie ma albo jest bardzo zużyta. Można jeszcze odczytać oznaczenie szpery na blaszcze przykręconej do śruby (jest to "S") ale nie zawsze ona jest czytelna. Poza tym szperę łatwo poznasz po zachowaniu auta:)
Opublikowano

Mam wymontowany most z auta

w odoatku polosie sa wybite zamiast odkrecoe takze z obu stron mam dziury - przeswit i nie ma jak dobrze zakrecic nawet, trzeba cos do srodka wsadzic aby poruszac

Opublikowano
W takiej sytuacji jak nie chcesz odkręcać dekla żeby się upewnić to włoż coś zamiast półosiek i trzymając za jedną kręć drugą. Jeśli jest szpera to raczej na małym ramieniu nie pokonasz siły tarcia tarczek szpery. Zwykły mechanizm różnicowy bez szpery też ma pewne opory wewnętrzne między satelitami a kołami koronowymi i jeśli jest mało zużyty to test bez przytrzymania drugiej półosi może być niemiarodajny gdyż półosie tez mogą kręcić się w jedną stronę.
Opublikowano
mi sie wydaje ze szpera jest. Cos wujek mi wspominal ze szpery byly we wszystkich seryjnych modelach w silnikach od 2,0 w gore. cozywiscie mowa o E36. Wujek pracuje w BMW. Moge sie mylic bo nie pamietam dokladnie tej rozmowy. Mogl gadac o czyms innym. Ale raczej to bylo o szperach...

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano
mi sie wydaje ze szpera jest. Cos wujek mi wspominal ze szpery byly we wszystkich seryjnych modelach w silnikach od 2,0 w gore. cozywiscie mowa o E36. Wujek pracuje w BMW. Moge sie mylic bo nie pamietam dokladnie tej rozmowy. Mogl gadac o czyms innym. Ale raczej to bylo o szperach...

ja mam 325 z 94 i szpery niet.

Opublikowano
Tak jak piszę szpera to opcja bo nie każdemu jest ona potrzebna do szczęścia i nie każdy z nią umie jeździć. Nawet w instrukcji jest napisane że do jazdy ze szperą są wymagane ponadprzeciętne umiejętności. Poza tym że szpera ma zalety poprawiające trakcję ma też wady znacznie ją utrudniające, które moga nawet doprowadzić do wypadku i dlatego jeśli ktoś kupuję auto ze szperą musi mieć tego świadomość. Trochę inaczej sprawa wygląda w zeszperowanych autach przednionapędowych ale to osobny temat i bmw nie dotyczy.
Opublikowano
Jeżeli most jest ze szperą to kręcąc lewą półosią prawo to prawa też będzie kręcić się w tą samą stronę co lewa.Jeżeli nie masz szpery to w przeciwną.
  • 1 rok później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Ten filmik wszystko wyjaśnia,most z lewej strony jest ze szperą.Jak nie masz wyjętego mostu,a nie chcesz się bródzić to proponuję wsiąść w auto znależć kawałek wolnego placu i się przekonać czy jest szpera czy jej nie ma :wink:
Nur bmw e32
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
odnośnie szpery, w mojej 328i jest szpera ale jak ją "sprawdzam" to czasami dzieje się tak, jakby jedno koło miało za duzy opór i szpera jak by się wyłączała. Odczuwalne jest to bardzo dobrze bo samochód już dalej bokiem nie leci... czy szpera już jest zużyta czy coś innego się z nią dzieje? Miał ktoś już takie przypadki? Ewentualnie w jaki sposób mogę to naprawić?
Opublikowano

nie było. Szpera była w opcji.

Jazda ze szperą po suchym to czysta przyjemność, auto dużo lepiej zachowuje się na szybkich łukach i zakrętach, oczywiście jak przy 90 stopniach dodasz ostro gazu to szybko polecisz w bok. Trzeba uważać na śniegu i na mokrym, ale moim zdaniem to jedna z lepszych rzeczy jaką można mieć w beemce.

ta właściwa beemka gdzieś na mnie czeka...
Opublikowano
odnośnie szpery, w mojej 328i jest szpera ale jak ją "sprawdzam" to czasami dzieje się tak, jakby jedno koło miało za duzy opór i szpera jak by się wyłączała. Odczuwalne jest to bardzo dobrze bo samochód już dalej bokiem nie leci... czy szpera już jest zużyta czy coś innego się z nią dzieje? Miał ktoś już takie przypadki? Ewentualnie w jaki sposób mogę to naprawić?

Wszystko jest w porządku,masz 25% szperę a nie 100% gdzie w każdych warunkach na dwa koła bierze.

Nur bmw e32
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam posiadam szpere 3.15 o ile sie nie myle z M3, Ilu procentowa jest ??? Mozliwe ze w 100%?? Bo bokami sie lata cudownie na kazdej nawierzchni
Opublikowano
ja wczoraj ugotowałem mój dyfer ze szperą (sypnęły tryby i tarczki ) ma ktoś na sprzedanie dyfer od E36 325i 328i ? lub same części z jakiegoś rozebranego uszkodzonego ?? :?
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
jeśli jest szpera to trzymając drugą ręką głowicę to będzie się w tę sama stronę co kręcisz obracać a na blaszce jest S i przełożenie na obudowie też jest S na malowane ... ale powiem ci że to że jest szpera to nie znaczy że dyfer jest super :naughty: ja szperę zniszczyłem w 10 sekund i teraz mam do szarży dyfer spawany te ze szperą czy bez są cienkie do ostrej jazdy :twisted2: naprawdę ...
Opublikowano
Heh chyba nie mam szpery...Kolega powiedział że trzeba ręka trzymac to gdzie sie wał dokręca i wtedy obracać...Jak tak zrobie to się kręcą w przeciwnych kierunkach...Nie mam szpery co?