Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
10 godzin temu, adamjttk napisał(a):

Osiagi tego auta wygladaja jak jakies sci-fi, jak wehikul ze Star-Treka

A najlepsze jest to że CEO Rimac na codzień jeździ na zmianę E39 M5 i Carrerą GT 🤭

• Haha 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, słonik40 napisał(a):

leader technologii oprogramowania na świecie, leader w ai (Google Gemini),

To jakis niesmieszny zart? 😉

Google na dzis w AI goni peleton co rowniez ma odzwierciedlenie w ich akcjach i PE

Na dodatek grozi nad nimi realne widmo podzialu firmy na kawalki.

2 godziny temu, słonik40 napisał(a):

Fsd tesli to wydmuszka, która w dniu debiutu nie potrafiła bezbłędnie przejechać kilku ulic

Podobne teksty czytalem jak sie pojawily pierwsze elektryczne modele S na rynku 15 lat temu, ze elektryki znikna szybciej niz sie pojawily i niech no tylko legacy sie wezmie za ich produkcje to Musk bedzie bankrutem  ^^

Edytowane przez adamjttk

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Goni peleton? Niezły żart. Google Gemini działa produkcyjnie od kilku lat, waymo wozi ludzi od lat 8,  podczas gdy tesla do dziś nie przewiozła nikogo poza grupa fanboyow przewiezionych na pokaż.

@Randal rimac należy do Porsche,  kolejny przykład gdzie napęd elektryczny się nie przyjął i ludzie wciąż wybierają lambo, Ferrari, Bugatti czy koeninsgberg 

Edytowane przez słonik40
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, adamjttk napisał(a):

To jakis niesmieszny zart? 😉

Google na dzis w AI goni peleton co rowniez ma odzwierciedlenie w ich akcjach i PE

Na dodatek grozi nad nimi realne widmo podzialu firmy na kawalki.

Hahaha. Ty chyba nie wiesz o czym piszesz, albo jesteś pod wpływem jakiejś propagandy pewnej firmy. Jest wiele zastosowań w których gemini bije na głowę inne platformy. Prowadziliśmy w firmie porównanie i gemini wypadło najlepiej plus ma pare rzeczy, które ułatwia komercyjne zastosowanie w regulowanych branżach. Trwają aktualnie prace nad komercyjnym zastosowaniem.

Edytowane przez BMFun
  • Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 minuty temu, BMFun napisał(a):

Jest wiele zastosowań w których gemini bije na głowę inne platformy. Prowadziliśmy w firmie porównanie i gemini wypadło najlepiej plus ma pare rzeczy, które ułatwia komercyjne zastosowanie w regulowanych branżach.

Przekonales mnie w takim razie, z takimi argumentami sie nie da dyskutowac 😄

Zerknij na gielde jak inwestorzy wyceniaja na dzis Gemini czy ogolnie Alphabet w porownaniu do konkurencji.

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, adamjttk napisał(a):

Przekonales mnie w takim razie, z takimi argumentami sie nie da dyskutowac 😄

To nie jest argument do dyskusji z Tobą, bo Ty wiesz akurat najlepiej 🙂 Mówię, że w konkretnych testowanych zagadnieniach np związanych z przetwarzaniem dużych dokumentów, gemini wypadało najlepiej. Plus ma np możliwość regionalnego przetwarzania danych, czego chatGPT nie potrafi. Trwa wyścig zbrojeń i mówienie że coś przegrywa i goni peleton to przy dzisiejszej zmienności jest jakimś nieporozumieniem.

15 minut temu, adamjttk napisał(a):

Zerknij na gielde jak inwestorzy wyceniaja na dzis Gemini czy ogolnie Alphabet w porownaniu do konkurencji.

To ciekawe, możesz się tym podzielić jak inwestorzy wyceniają Gemini i Alphabet?

Edytowane przez BMFun
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

U mnie w firmie Gemini jest wśród top rozwiązań jako code ai agent. Wprawdzie research jeszcze trwa ale na razie wypada najlepiej w porównaniu z topowymi asystentami czyli chat gpt czy GitHub copilot. Tesli ani nic muskowego w tym aspekcie nie istnieje 

a wyceniają to tak

IMG_4252.thumb.png.4bc443751ba0fb5aa2fee6c0c5807fb6.png

IMG_4253.thumb.png.2babe709edbc81b090997a12bed89112.pngIMG_4254.thumb.png.b1b166d14f91673f6193801671ead678.png

Edytowane przez słonik40
  • Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, słonik40 napisał(a):

U mnie w firmie Gemini jest wśród top rozwiązań jako code ai agent. Wprawdzie research jeszcze trwa ale na razie wypada najlepiej w porównaniu z topowymi asystentami czyli chat gpt czy GitHub copilot. Tesli ani nic muskowego w tym aspekcie nie istnieje 

a wyceniają to tak

IMG_4252.thumb.png.4bc443751ba0fb5aa2fee6c0c5807fb6.png

IMG_4253.thumb.png.2babe709edbc81b090997a12bed89112.pngIMG_4254.thumb.png.b1b166d14f91673f6193801671ead678.png

Nie, no słabo. Tesla jest po $348, więc ma lepsze AI od Google 🤣🤣🤣 Poza tym Elon tak powiedział, to musi być prawda.

Za chwilę dowiemy się, że Tesla kupi Alphabet za garść miedziaków i pewnie to nastąpi zaraz po przejęciu BMW 🙂 

Edytowane przez BMFun
  • Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeszcze taka drobnostka, Elon po tym jak dostał kopa od Altmana rozwija swoje ai w postaci grok w ramach xai, którego jest całkowitym właścicielem. Cwany lisek wiedząc że udział w tesli ma jedynie 12 procent a w xai 100 procent upchał rozwój własnego ai w firmie której jest całkowitym właścicielem a tesla posłusznie za używanie grok będzie płacić. I to wszystko za pieniądze z pozbycia się części akcji tesli nabytych po zawyzonych cenach od naiwniaków. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, BMFun napisał(a):

Mówię, że w konkretnych testowanych zagadnieniach np związanych z przetwarzaniem dużych dokumentów, gemini wypadało najlepiej.

No i co to ma wspolnego (ten Twoj dowod anegdotyczny) z tym do czego sie odnosilem?

Przypomne - odnosilem sie do tego, ze Gemini NIE JEST zadnym liderem AI jak to pisal slonik, wprost przeciwnie, goni konkurencje na dzisiaj.

Po co sie wyklocasz dla wyklocania?

To ciekawe, możesz się tym podzielić jak inwestorzy wyceniają Gemini i Alphabet?

Alphabet jest obecnie wyceniany na ~18x swoich rocznych zarobkow co jest nedza w porownaniu do innych spolek technologicznych, zapoznienie w AI ma w tym spory udzial.

Porownaj to do x26 Mety czy x37 Microsoftu

Za chwilę dowiemy się, że Tesla kupi Alphabet za garść miedziaków i pewnie to nastąpi zaraz po przejęciu BMW 🙂

Milo, ze przestales sie juz nawet kryc z tym, ze jestes podobnym trollem do slonika 🙂

1 godzinę temu, słonik40 napisał(a):

I to wszystko za pieniądze z pozbycia się części akcji tesli nabytych po zawyzonych cenach od naiwniaków. 

Czy Ty wogole weryfikujesz cokolwiek zanim piszesz tu te BZDURY?

Elon Musk sells another 22 million Tesla shares for $3.6 billion | CNN Business

Musk wiekszosc swoich akcji sprzedawal w listopadzie/grudniu 2022 za ~200$ (dzisiejsza cena akcji to ~350$)

"Musk received an average price of $202.52 for the Tesla shares he sold since the Twitter deal closed, which is down 10% just since he closed on his deal to buy Twitter."

Niech kazdy sam oceni czy to byla zawyzona cena:

Capture34.jpg

Edytowane przez adamjttk

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Zdefiniuj słowo innych. Kogo dokładnie? Na dziś dzień Gemini jest drugie (po chat gpt) pod względem liczby użytkowników. Koronę zgarnia chat gpt od Microsoftu. Zarówno Gemini jak i Microsoft są mega skalowalne poprzez integrację z pierdyliardem ich usług, ba działają że sobą wymiennie, na stronie chata możesz korzystać z modelu Gemini. Gemini ma ta przewagę że ich tysiące serwerów codziennie skanują praktycznie cały internet na potrzeby wyszukiwarki Google więc maja ogromna bazę danych do karmienia modeli. Dzięki android auto wkraczają też do automotive np Volvo, vw. Gdzie w tym wszystkim jest „leader” Elon? 

zastanów się dwa razy dlaczego sprzedał? Zdywersyfikowal swój majątek, potencjał widział gdzie indziej. Skoro nawet ceo widzi potencjał w innych firmach gdzie przenosi duża czesz inwestycji to sam sobie odpowiedz dlaczego 👍

Edytowane przez słonik40
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
4 minuty temu, adamjttk napisał(a):

No i co to ma wspolnego (ten Twoj dowod anegdotyczny) z tym do czego sie odnosilem?

Przypomne - odnosilem sie do tego, ze Gemini NIE JEST zadnym liderem AI jak to pisal slonik, wprost przeciwnie, goni konkurencje na dzisiaj.

Po co sie wyklocasz dla wyklocania?

Rozumiem, ja się nie znam, a Ty jesteś tym jednym z tysięcy ekspertów AI które się narodziło z byłych ekspertów blockchain i innych, więc faktycznie nie będę dyskutował. Niech zatem chatgpt zabierze głos w dyskusji nt AI 🙂 

image.thumb.png.3dfd61315b162634826032ec764eb9d3.png

4 minuty temu, adamjttk napisał(a):

Alphabet jest obecnie wyceniany na ~18x swoich rocznych zarobkow co jest nedza w porownaniu do innych spolek technologicznych, zapoznienie w AI ma w tym spory udzial.

Porownaj to do x26 Mety czy x37 Microsoftu

To teraz rozumiem. Serio na podstawie wyceny spółki mającej tysiące produktów oceniasz jak rynek "wycenia" AI? Czyli z tego wynika, że Tesla ma najlepsze AI, bo P/E ma x183? To bardzo ciekawe wnioski wyciągasz. Czyli jak nasze rodzime spółki technologiczne notowane na GPW mają P/E na poziomie x25 to jak to interpretować np?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

IMG_4255.thumb.png.cdee2288d10daa73ecf0dea8510b16d4.pngIMG_4256.thumb.png.900ecc5cc2fe9344d7ff9099be63b838.pngIMG_4257.thumb.png.a5f504ae3ab583f78f07ed62e5de74f9.png

warto jeszcze wspomnieć że musk wielokrotnie próbował przejąć/kupić open ai czyli chat gpt ale zobaczył środkowy palec. Warto poczytać historie, ujawniona korespondencję bo rzuca to fajne światło jak musk postrzega tesle (jako krowe dojna), Google (jako giganta którego nie da się doścignąć) i jakim jest władczym i zaborczym człowieczkiem 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
36 minut temu, adamjttk napisał(a):
2 godziny temu, BMFun napisał(a):

Milo, ze przestales sie juz nawet kryc z tym, ze jestes podobnym trollem do slonika 🙂

Skończyły się argumenty, że mnie od trolli wyzywasz? 🙂 To parafraza Twoich słów nt możliwości Tesli.

Ja Ci chcę tylko pokazać że żyjesz w swojej bańce "Tesla krul". Masz dogmatyczne podejście do wielu dyskutowanych spraw i nie akceptujesz że świat ma wiele odcieni szarości. Wg Twojej logiki, Tesla nie jest liderem sprzedaży aut elektrycznych, bo została wyprzedzona np przez BYD, a ja mimo tego uważam że jest.

• Lubię to 3
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3 godziny temu, słonik40 napisał(a):

zastanów się dwa razy dlaczego sprzedał? Zdywersyfikowal swój majątek, potencjał widział gdzie indziej. Skoro nawet ceo widzi potencjał w innych firmach gdzie przenosi duża czesz inwestycji to sam sobie odpowiedz dlaczego

O czym Ty wogole do mnie piszesz?

Co mnie to obchodzi jak ktos dywersyfikuje swoj majatek?

Ten czlowiek ma SpaceX, Boring Company od tuneli, Tesle, Starlinki, firme od AI i pewnie jeszcze 10 innych firm.

Potrzebowal kasy na Twittera, sprzedal akcje Tesli i tyle.

Czy potrzebowal dywersyfikacji majatku? Jak na moje absolutnie nie, potrzebowal gotowki bo go sad przymusil do kupna Twittera (inaczej by byly srogie kary za zerwanie umowy i by wyszedl na durnia).

Natomiast to wszystko nie ma znaczenia - komentowalem jedynie Twoja "zawyzona cene" - a bylo odwrotnie, sprzedal swoje akcje na grubym dolku, obecnie sa 70% wyzej. I do tego sie odnosilem a nie do calej reszty odwracania kota ogonem.

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, BMFun napisał(a):

To teraz rozumiem. Serio na podstawie wyceny spółki mającej tysiące produktów oceniasz jak rynek "wycenia" AI? Czyli z tego wynika, że Tesla ma najlepsze AI, bo P/E ma x183? To bardzo ciekawe wnioski wyciągasz. Czyli jak nasze rodzime spółki technologiczne notowane na GPW mają P/E na poziomie x25 to jak to interpretować np?

Wiem ze czytanie ze zrozumieniem to trudna rzecz wiec przytocze Ci konkretny cytat

"zapoznienie w AI ma w tym spory udzial"

Zerknij na wskaznik PE dla Googla za ostatnie 10 lat w porownaniu do innych duzych firm technologicznych - Amazona, Microsoftu, Mety etc i zrozumiesz wtedy, ze glownie ze wzgledu na zapoznione AI akcje Googla obecnie doluja (w porownaniu do reszty mag7)

Nie mnie oceniac czy to dobrze, zle czy logicznie - tak jak piszesz Google ma tysiace produktow natomiast hype jest obecnie na AI i to glownie przez zapoznione AI akcje Alphabetu obecnie nie dowoza w porownaniu do konkurencji.

Wiele osob mowi, ze sa mocno niedowartosciowane natomiast sentyment inwestorow jest jaki jest.

2 godziny temu, BMFun napisał(a):

Skończyły się argumenty, że mnie od trolli wyzywasz? 🙂 To parafraza Twoich słów nt możliwości Tesli.

Ja Ci chcę tylko pokazać że żyjesz w swojej bańce "Tesla krul". 

Zachowujesz sie jak troll to sie nie obrazaj ze Cie ktos nazywa trollem, trzymaj fason to bedzie normalna rozmowa. Serio, ostatnio wychodzi Ci straszna sloma z butow i zanizasz poziom dyskusji (ktory i tak tu szoruje przez slonika do ktorego sie upodabniasz)

PS. Co ma Tesla do tej dyskusji o AI, wtf, czy jak otwierasz lodowke tez widzisz Tesle?

Edytowane przez adamjttk

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, adamjttk napisał(a):

Wiem ze czytanie ze zrozumieniem to trudna rzecz wiec przytocze Ci konkretny cytat

"zapoznienie w AI ma w tym spory udzial"

Zerknij na wskaznik PE dla Googla za ostatnie 10 lat w porownaniu do innych duzych firm technologicznych - Amazona, Microsoftu, Mety etc i zrozumiesz wtedy, ze glownie ze wzgledu na zapoznione AI akcje Googla obecnie doluja (w porownaniu do reszty mag7)

Nie mnie oceniac czy to dobrze, zle czy logicznie - tak jak piszesz Google ma tysiace produktow natomiast hype jest obecnie na AI i to glownie przez zapoznione AI akcje Alphabetu obecnie nie dowoza w porownaniu do konkurencji.

Wiele osob mowi, ze sa mocno niedowartosciowane natomiast sentyment inwestorow jest jaki jest.

Wg mnie drastycznie upraszczasz sobie rzeczywistość i próbujesz dopasować jakiś jeden z tysięcy czynników do tego, żeby kłócić się ze Słonikiem i mu udowodnić że się myli pisząc że AI Google jest liderem.

Temat jest dużo bardziej złożony, ja nie mam tak szerokiej i szczegółowej wiedzy (podobnie jak większość z nas), żeby dyskutować o strukturze przychodów i perspektywach wzrostu tysięcy produktów oferowanych przez kilku największych gigantów technologicznych i ich wpływie na wycenę spółek.

Myślę, że większość z nas zgodzi się że zarówno Gemini, jak i chatGPT i parę innych są liderami w AI, natomiast AI Tesli jest mocno niszowe i nastawione na FSD i duuużo mniej zaawansowane niż to co zbudowali liderzy.

Edytowane przez BMFun
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Piszesz o rakietach, tunelach, Star linkach to daj przykład jakiejkolwiek usługi ai która jest dostępna rynkowo i jest lepsza od Google. To że alphabet ma bardzo zdrowy stosunek zysku do wartości akcji to znaczy że jest uczciwie na rynku wyceniana, natomiast akcje tesli za pół roku mogą być zupełnie inaczej wyceniane, szczególnie że udana oparta jest na wciąż niedowiezionych obietnicach. Musk doskonale sobie zdaje sprawę że większość projektów niedowiezie więc regularnie inwestuje w lepiej rokujące firmy korzystając z krowy dojnej o nazwie na t. Na jego miejscu robiłbym tak samo. Naobiecywać motłochowi, sprzedawać powoli i dywersyfikować ile się da.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3 godziny temu, adamjttk napisał(a):

Otóż Gemini jest liderem obok chatGPT czy produktu Meta i możesz zaklinać rzeczywistość, ale tego nie zmienisz. Argument ze wskaźnikami giełdowymi P/E jest niepoważny.

Dyskutuję merytorycznie o tym, że nie masz racji a Ty mnie od trolli wyzywasz, słomie z butów i zaniżaniu poziomu. Zachowujesz się tym samym jak klasyczny troll.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cytat

Tak — wysocy menedżerowie Tesli rzeczywiście sprzedawali znaczące ilości akcji w ostatnich tygodniach/miesiącach. Oto dokładniejszy przegląd:

📊 Główne transakcje

1. Vaibhav Taneja

(CFO)

• 6 marca 2025 sprzedał 2 672 akcje (~$718 000)  .
  • 3 marca 2025 sprzedał 6 000 akcji (~$1,78 mln) .
  • 7 kwietnia 2025 sprzedał kolejne 4 000 akcji (~$1 mln po średniej $250)  .

Reddit podkreśla, że część tych sprzedaży mogła być poza planem 10b5‑1, co wzbudziło podejrzenia:

„this one was conducted outside of a 10b5‑1 trading plan… He KNOWS the stoc2.

Robyn Denholm

(przewodnicząca rady)

• 3–4 marca 2025 sprzedała akcje za $33,7 mln (ok. 112 390 akcji) w ramach przyjętego planu 10b5‑1  .
  • W ciągu poprzednich tygodni obyło się kolejne transakcje, łącznie kilkadziesiąt milionów dolarów .

3.

Kimbal Musk

(członek rady, brat Elona)

• 6 lutego 2025 sprzedał 75 000 akcji (~$27,6 mln)  .
  • 28 maja 2025 znów 91 588 akcji ($32 mln)  .

4.

Ira Ehrenpreis

(członek rady)

• 28 maja 2025 sprzedał 477 572 akcji (~$162 mln)  .

🧭 Co to oznacza?

• W sumie czterech kluczowych członków zarządu i rady sprzedało akcje o wartości blisko $200 mln w ostatnich tygodniach .
  • Część transakcji była planowana w ramach 10b5‑1 (zwłaszcza Denholm), co jest standardem umożliwiającym sprzedaże „po ustalonym harmonogramie” i unikającym podejrzeń o wykorzystywanie informacji poufnych  .
  • Jednak niektóre ruchy, zwłaszcza sprzedaż przez CFO Taneję, były poza tym planem, co wywołało spekulacje i komentarze na Reddicie:
    „If the CFO sells that’s a red flag. That guy knows the books better than anyone.”

✅ Podsumowanie

• Tak, w ciągu ostatnich tygodni menedżerowie Tesli sprzedali akcje o łącznej wartości setek milionów dolarów.
  • Część transakcji była zaplanowana w ramach 10b5‑1 (niższe ryzyko negatywnej interpretacji), ale sprzedaże poza tym planem – zwłaszcza przez CFO – budzą obawy i spekulacje wśród obserwatorów rynku.

Jeśli chcesz, mogę podać dokładne daty, ceny sprzedaży lub przegląd kontekstowych komentarzy rynkowych.

Jeszcze ciekawostka która może co niektórym da do myślenia 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, słonik40 napisał(a):

Jeszcze ciekawostka która może co niektórym da do myślenia 

Nvidia CEO Jensen Huang Sells Stock for First Time in 2025 - Barron's (barrons.com)

Moj BOZE, Jensen sprzedaje, Nvidia sie wali, ratuj sie kto moze

Jeff Bezos discloses plan to sell up to $4.8 billion in Amazon stock (cnbc.com)

Moj BOZE, Bezos sprzedaje, Amazon sie wali, ratuj sie kto moze

Mark Zuckerberg Tops Billion-Dollar CEO Sell-Off Before Tech Tumbles (yahoo.com)

Moj BOZE, Zuckerberg sprzedaje, Meta sie wali, ratuj sie kto moze

Insider Sale: CEO Satya Nadella Sells 78,353 Shares of Microsoft Corp (MSFT) (yahoo.com)

Moj BOZE, Nadella sprzedaje, Microsoft sie wali, ratuj sie kto moze

Apple CEO Tim Cook makes $24 million in timely stock sale (appleinsider.com)

Moj BOZE, Cook sprzedaje, Apple sie wali, ratuj sie kto moze

Rozumiesz slonik jakie Ty chlopie glupoty tu piszesz?

32 minuty temu, BMFun napisał(a):

Otóż Gemini jest liderem obok chatGPT czy produktu Meta i możesz zaklinać rzeczywistość, ale tego nie zmienisz. Argument ze wskaźnikami giełdowymi P/E jest niepoważny.

Rozumiem teraz Twoj tok myslenia.

Dla mnie "lider" a "jeden z liderow" to dwa rozne pojecia.

Gdyby napisal "jeden z liderow" to bym nie komentowal.

Przez analogie mozna napisac ze zarowno BMW, Tesla, Fiat, Renault i jeszcze Mazda sa liderami sprzedazy samochodow.

Kazda jedna znana firma dla Kowalskiego jest wg takiego rozumowania liderem.

Ale spoko, dosc internetu na dzis.

Edytowane przez adamjttk

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Od pewnego czasu się mówi że wiele firm technologicznych jest przewartościowanych. Wspominał o tym niedawno warren Buffet. Jeśli ceo sprzedają duże pakiety akcji to inwestorom powinny zapalić się lampki.

Edytowane przez słonik40
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
20 minut temu, adamjttk napisał(a):

Rozumiem teraz Twoj tok myslenia.

Dla mnie "lider" a "jeden z liderow" to dwa rozne pojecia.

Gdyby napisal "jeden z liderow" to bym nie komentowal.

Przez analogie mozna napisac ze zarowno BMW, Tesla, Fiat, Renault i jeszcze Mazda sa liderami sprzedazy samochodow.

Kazda jedna znana firma dla Kowalskiego jest wg takiego rozumowania liderem.

Ale spoko, dosc internetu na dzis.

Dobrze że wróciłeś na właściwe tory rozmowy 🙂  Pojęcie lider jest szerokie i oczywiste jest że przy dużej konkurencji z reguły jest grupa liderów - sam to zresztą zauważyłeś nazywając ich peletonem. Jeden będzie w jednym aspekcie lepszy, drugi w drugim, a trzeci w jeszcze  innym. Poza peletonem są rozwiązania wyraźnie słabsze, bo z reguły są mniej kompleksowe, na dużo mniejszą skale i nawet jeśli są pojedyncze parametry które są lepsze od peletonu, to nie można ich nazywać liderem.

Jeśli mówimy o autach elektrycznych, to nikt nie powie że Renault Fiat czy nawet BMW pomimo 0.5m sprzedaży rocznie jest liderem sprzedaży aut elektrycznych. Ale w segmencie premium, aut usportowionych/sportowych już śmiało BMW można nazwać liderem.

I tak samo nietrafne jest powiedzenie, że AI od Google jest "za peletonem", ponieważ jest w ścisłej czołówce.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Google Gemini i chat gpt to już od ponad roku moi kumple z pracy i nie tylko. I o ile wczesne wersję Gemini były dużo słabsze od chat gpt o tyle różnica na dziś się zmniejsza. Bez dwóch zdań chat gpt jest niekwestionowanym leaderem pod względem liczby użytkowników natomiast Google też ma swoje zalety. Jest to firma z długoletnią tradycja udostępniająca wiele software, bibliotek za darmo z ktorego korzysta miliony firm na świecie. Ba miliony firm korzysta z Google cloud na którym chodzi cały ich soft. Na dziś dzień Google daje więcej za free, można powiedzieć że jest bardziej przewidywalne i dla firm które korzystają z Google cloud często będzie naturalnym użycie właśnie Gemini. Taki potencjał ma tylko kilka firm na świecie a są to Amazon, Google i Microsoft. Apple się gdzieś po drodze pogubił, nadal jest to czołówka ale bardziej skupia się na urządzeniach docelowych, końcowym użytkowniku niż na rozwiązaniach dla firm. Meta z kolei to bardziej są społecznościowki, messengery, rozrywka.

Opublikowano (edytowane)

@słonik40, Buahahaha, teraz nadeszła era przeklejania Chata GPT na forum. Żenada. 

Dzisiaj pełno nagłówków ze Polak poleciał w kosmos, w żadnym nagłówku popularnych mediów nie ma że to spaceX Elona go tam zawiezie, który do perfekcji opanował starty jak i lądowanie rakietami. Nikomu innemu do tej pory się to nie udalo. Chińczycy nie mogą jakoś skopiować. 

Edytowane przez Jac3kBMW

Nie polemizuj z idiota bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.