Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Adam nie pamiętam czy Słonik pisał o teoretycznych osiągach, ale ja na pewno pisałem. Wiadomo, że jazda z dużymi prędkościami elektrykiem trwa znacznie krócej niz spalinowym. Tylko w dzisiejszym realiach mało kto jeździ po 200 km/h. 

Natomiast teraz to uważam, że auta spalinowe mają teoretyczne osiągi. Wytłumaczenie jest bardzo proste. W ruchu miejskim i podmiejskim elektrtyk odjeżdża natychmiast, a spalinowy nie dość, że musi się zastanowić to jeszcze trzeba bardzo dużo energii zużyć, żeby przyspieszyć z maxymalnymi możliwymi osiągami. W realu elektrykiem jezdzę zero jedynkowo cały czas, a spalinowym nie i mało kto to robi. 

Opublikowano

Dzisiaj dostałem zaproszenie na prezentację nowego Macana, event ma być w maju bo wtedy maja dotrzeć pierwsze sztuki. Wg informacji od dealera jakbym szybko zamówił auto to odbiór tez możliwy w maju br.

Sprzedam koła zimowe do E84 WZ-318 7,5X17 ET-34 5X120, Opony Pirelli Sottozero 2 225/50/17
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@adamjttk pracuje home office, po mieście jeżdżę ze 20km tygodniowo, ale bardzo często jeżdżę trasy tak do 250km w jedną stronę, regularnie jeździmy na dwa auta bo wracamy z żoną w inne dni. Taki wyjazd kosztuje mnie 70-100 pln w prądzie na auto,  przy benzynie 4-5 razy drożej. 

@BMFun byłem na nartach 2 razy, raz eqe z rodziną a raz x5, męski wypad na parę dni. Będę miał dłuższą chwile opiszę co i jak w miarę ze szczegółami. Generalnie x5 jedzie się szybciej/dużo szybciej szczególnie że większość trasy to a1/a2 a później przez Niemcy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@rkmi09 czy na pewno chodzi o macana? Jak ja zamawiałem to w maju miał być ale taycan po lifcie, jeśli chodzi o macana to była mowa o wrześniu.

Opublikowano
59 minut temu, słonik40 napisał(a):

@rkmi09 czy na pewno chodzi o macana? Jak ja zamawiałem to w maju miał być ale taycan po lifcie, jeśli chodzi o macana to była mowa o wrześniu.

Slonik40, na pewno chodzi o Macana z produkcji majowej.

Sprzedam koła zimowe do E84 WZ-318 7,5X17 ET-34 5X120, Opony Pirelli Sottozero 2 225/50/17
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@adamjttkczy Ty naprawdę nie widzisz co się na świecie dzieje? Przez ostatnich kilka lat mamy wojnę wschodu z zachodu, nie tylko militarną ale i gospodarczą. Niemcy oparły swoj przemysł o tani gaz z Rosji, którego teraz prawie że nie ma. W tym samym czasie Rosja sprzedaje Chińczykom bardzo tanie surowce. Kiedy w Europie energia i surowce podskoczyły kilkukrotnie to przemysł musiał klęknąć. Jeśli Europa się nie przebudzi to zostanie z ręką w nocniku a my Europejczycy zostaniemy murzynami wschodu. Spójrz chociażby na motoryzację. W USA aby dostać dotacje na elektryka samochód musi być wypośrodkowany z częścią w ogromnej większości pochodzących z USA, w Chinach aby europejska marka mogła sprzedać auta musi utworzyć joint venture z chińska firma praktycznie oddając im technologię. Chyba tylko w Europie, Europejczycy z własnych podatków z uśmiechem na twarzy dopłacają w formie dotacji do aut w wkiekszosci wyprodukowanych w Chinach. 

• Lubię to 3
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@rkmi09dzwonilem do dealera, komorników nadal brak, brak slotów na wersje turbo, dostali za to 4 sloty na macana 4, maja się produkować w czerwcu ale odbiór i oficjalna premiera pod koniec roku. W kwietniu pracownicy jadą na szkolenia to może będą wiedzieć coś więcej. Czy mogą wiedzieć z jakiego salonu dostałeś zaproszenie bo aż zadzwonię z ciekawości 😀

Opublikowano
Godzinę temu, słonik40 napisał(a):

@rkmi09dzwonilem do dealera, komorników nadal brak, brak slotów na wersje turbo, dostali za to 4 sloty na macana 4, maja się produkować w czerwcu ale odbiór i oficjalna premiera pod koniec roku. W kwietniu pracownicy jadą na szkolenia to może będą wiedzieć coś więcej. Czy mogą wiedzieć z jakiego salonu dostałeś zaproszenie bo aż zadzwonię z ciekawości 😀

Info z Porsche Centum Łódź. Sprzedawca podesłał mi konfig Macana 4, który dealer ma zamówiony i potwierdzoną produkcje majową.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
5 godzin temu, słonik40 napisał(a):

@adamjttkczy Ty naprawdę nie widzisz co się na świecie dzieje? Przez ostatnich kilka lat mamy wojnę wschodu z zachodu, nie tylko militarną ale i gospodarczą. Niemcy oparły swoj przemysł o tani gaz z Rosji, którego teraz prawie że nie ma. W tym samym czasie Rosja sprzedaje Chińczykom bardzo tanie surowce. Kiedy w Europie energia i surowce podskoczyły kilkukrotnie to przemysł musiał klęknąć. Jeśli Europa się nie przebudzi to zostanie z ręką w nocniku a my Europejczycy zostaniemy murzynami wschodu. Spójrz chociażby na motoryzację. W USA aby dostać dotacje na elektryka samochód musi być wypośrodkowany z częścią w ogromnej większości pochodzących z USA, w Chinach aby europejska marka mogła sprzedać auta musi utworzyć joint venture z chińska firma praktycznie oddając im technologię. Chyba tylko w Europie, Europejczycy z własnych podatków z uśmiechem na twarzy dopłacają w formie dotacji do aut w wkiekszosci wyprodukowanych w Chinach. 

Ja nie widze? Ja o tym lol od 4 lat w tym watku pisze 🤣

PS. Co do surowcow to nie rozsmieszaj mnie - cena gazu dzis jest NAJTANSZA od 15 lat rotfl

GAZ ZIEMNY - Notowania surowców - Złoto - Ropa - Surowce - Bankier.pl

Ropa naftowa kosztuje dzisiaj tyle co 15 lat temu, bez uwzglednienia inflacji lol

Ropa :: Ceny surowców - Bankier.pl

A najlepszy jest BMFun - plusuje Twoj komentarz, gdy jego iX3 wyprodukowano wlasnie w Chinach, to dopiero KOMEDIA 😄

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@adamjttk tyle że problemy niemieckich firm nie wzięły się z sytuacji z dzisiaj ale z ostatnich kilku lat. Może właśnie dlatego wszystko jest tak tanie bo przemysł narobił długów i ledwo zipie? Zaciegniety dług nie zniknie jakoś magicznie przecież.

@rkmi09zadawonilem z ciekawości i albo ktoś wprowadził cię w błąd albo mnie znowu wprowadził albo coś źle zrozumiałeś. Tak można zamawiać to prawda, ale samochody mają się produkować w czerwcu a pierwsze odbiory we wrześniu ale tylko macan 4. Alokacji na turbo brak. Event w maju w postaci zamkniętej imprezy planują zorganizować ale na razie brak jakichkolwiek konkretów. Nie wiadomo kiedy dokładnie ma być na dziś dzień.

Opublikowano

Event rzeczywiście ma być w maju i nie ma jeszcze ostatecznego terminu bo nie wiedza kiedy dotrą pierwsze egzemplarze.

Info o produkcji majowej i proponowana konfiguracja mam w mailu. O terminie odbioru póki co nie było rozmowy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Godzinę temu, słonik40 napisał(a):

@adamjttk tyle że problemy niemieckich firm nie wzięły się z sytuacji z dzisiaj ale z ostatnich kilku lat. Może właśnie dlatego wszystko jest tak tanie bo przemysł narobił długów i ledwo zipie? Zaciegniety dług nie zniknie jakoś magicznie przecież.

Ja sie z Toba zgadzam co do meritum natomiast absolutnie zle to argumentujesz bo problem nie lezy w surowcach i ich cenie jezeli rozmawiamy o bankrutujacych firmach zwiazanych z moto w Niemczech. Tak jak Ci wkleilem wykresy cen zrodel energii - byl pik po rozpoczeciu wojny, trwal doslownie kilka miesiecy i tyle, wszystko wrocilo do normy.

Co do dlugu to nie rozmieszaj mnie - spojrz na zadluzenie takiego VW ktory roluje ten dlug od dekad, jak firma jest zdrowa i rentowna to dlug nie jest duzym problemem bo zawsze sie znajda chetni go skupywac. Oczywiscie do czasu az firma przestaje byc rentowna i atrakcyjna a to sie wlasnie dzieje z niemieckimi firmami moto. Powoli ale sie dzieje.

Niemiecki przemysl to samo przezywal kilka dekad temu z RTV - kto jeszcze pamieta takie marki jak Grundig, Telefunken, Loewe, Blaupunkt? Kiedys hity a dzis dinozaury w muzeum.

Mnie to w ogole nie dziwi, ja jak wsiadam do dzisiejszego VW to nie wiem czy sie smiac czy plakac - jak oni chca za takie ID.3 200k PLN no to ostatni gasi swiatlo, to sa auta za 100k PLN i mozna sobie narzekac na ceny zrodel energii, na inflacje czy inne takie tam ale na koniec dnia czlowiek nie jest glupi i nie kupi takiego badziewia po prostu bo pan Chinczyk to samo badz wrecz lepsze produkuje i sprzedaje za polowe ceny.

BMW tez nie jest wyjatkiem, to co wyprawia z cenami i przede wszystkim jakoscia nowych aut (np takie G60) skonczy sie po prostu zle a czy to bedzie za rok czy za 5 lat, Chinczycy maja czas, planuja na dekady do przodu. Ja juz sie nie smieje - Tesle z Chin, BMW z Chin, Volvo z Chin a marki wlasne chinskie wchodza z buta. Troche to potrwa ale liczy sie trend, a ten jest bezlitosny dla europejskiego moto niestety.

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, adamjttk napisał(a):

PS. Co do surowcow to nie rozsmieszaj mnie - cena gazu dzis jest NAJTANSZA od 15 lat rotfl

Ropa naftowa kosztuje dzisiaj tyle co 15 lat temu, bez uwzglednienia inflacji lol

A najlepszy jest BMFun - plusuje Twoj komentarz, gdy jego iX3 wyprodukowano wlasnie w Chinach, to dopiero KOMEDIA 😄

Manipulacja. 1.5 roku ceny gazu były kilkukrotnie wyższe, co wygenerowało duże straty i spadki rentowności całego przemysłu w Europie, w tym mocno niemieckiego.

image.thumb.png.9d670aa906c6c19202dc05b442d6350b.png

To samo ceny energii elektrycznej:

image.thumb.png.3d6e263583da29f90925863b6a223d28.png

Jak do tego dołoży się całą masę czynników negatywnie wpływającą na przemysł (w tym motoryzacyjny), takie jak m.in.:

- sankcje i zamknięcie rynku rosyjskiego który był dużym partnerem handlowym dla Niemców

- słabsze EUR do USD

- inflacja

- wysokie stopy procentowe

i wiele innych, to zrozumieć można dlaczego gospodarka niemiecka staje się mniej konkurencyjna (niższe marże) niż np chińskie.

I nie jest to bynajmniej "zaspanie" w produkcji elektryków 🙂 

https://www.bankier.pl/wiadomosc/PKB-Niemiec-spadl-w-2023-roku-Recesja-w-najwiekszej-gospodarce-Europy-8686906.html

Edytowane przez BMFun
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, adamjttk napisał(a):

BMW tez nie jest wyjatkiem, to co wyprawia z cenami i przede wszystkim jakoscia nowych aut (np takie G60) skonczy sie po prostu zle a czy to bedzie za rok czy za 5 lat, Chinczycy maja czas, planuja na dekady do przodu. Ja juz sie nie smieje - Tesle z Chin, BMW z Chin, Volvo z Chin a marki wlasne chinskie wchodza z buta. Troche to potrwa ale liczy sie trend, a ten jest bezlitosny dla europejskiego moto niestety.

No trendy ostatnio bezlitosne 🙂

image.thumb.png.e1980ea27d4ab175e005a512a5692688.png

image.thumb.png.1a31ef3244d7dcdec38bbe23eae9dba7.png

image.thumb.png.dd8f4e0da92d6eea41bc492e8f566a59.png

Co byś radził - dokupować przy 160$ tak jak kiedyś pisałeś? 🙂 

Jaki wzrost sprzedaży przewidujesz w 2024? Przegoni już BMW? Kiedy planowane 20M aut rocznie?

https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2024-03-13/bloomberg-evening-briefing-wall-street-unplugs-tesla-s-sales-forecast

image.thumb.png.8e21f7af6f6c34f3ebb5ad6de86659ce.png

Edytowane przez BMFun
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To Ty manipulujesz.

Wysokie ceny gazu to byl kwiecien-grudzien 22', tyle.

Jak na dziesieciolecia dzialania firm to jest pyl na wietrze, rzecz niezauwazalna w dluzszym horyzoncie (mowie ciagle o moto bo juz zmieniasz temat na cala gospodarke niemiecka)

Co do:

"- sankcje i zamknięcie rynku rosyjskiego który był dużym partnerem handlowym dla Niemców

- słabsze EUR do USD

- inflacja

- wysokie stopy procentowe"

Oczywiscie, sa to jakies argumenty, ale znowu - w biznesie raz lepiej raz gorzej - w tym roku gorszy kurs euro, w innym lepszy, w tym roku sankcje w Rosji a w drugim nowy rynek w Indiach czy innych Chinach - slowem nic nie jest constans i dobry biznes powinien byc na takie rzeczy gotowy, tym bardziej moto ktore jest na rynku niemieckim sto lat. Nie kolego, tutaj jest ewidentne trzesienie ziemi spowodowane elektrykami i nowa technologia w ktorej Niemcy czy cala Europa beda po prostu odgrywaly marginalna role w dluzszej perspektywie z tego co widac poki co. Przerabialismy to z RTV, przerabialismy z komorkami, przerabialismy z IT, przerobimy to i z moto.

Niemiaszki sie bronily jak mogly normami, oszukiwaly ile sie dalo (VW, MB, BMW - jeden pies, wszyscy oszukiwali) a na koniec poplyna bo ani nie sa dobrzy z bateriami (Chiny) ani nie sa dobrzy w IT (US), nie ma co do tego dorabiac jakiejs wiekszej ideologii.

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Toyota też się zwija i zalicza spadek przez elektryki? Bo ja widzę w 2023 wzrost ponad 7% r/r całej grupy i ponad 11.3 milionów sprzedanych aut na świecie. A ich hybrydy zwyciężają w rankingach ekologicznosci.

https://global.toyota/en/company/profile/production-sales-figures/202312.html

A kurs akcji osiąga historyczne maxima. Inwestorzy głosują portfelem 🙂

Edytowane przez BMFun
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
5 godzin temu, adamjttk napisał(a):