Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Przymierzam sie do montażu instalacji gazowej w mojej e39, mam pytanie może śmieszne ale czy do założenia tego przelacznika benzyna gaz trzeba zdemontować jakies elementy deski ? Czy do tego przełącznika muszą być kabelki nie moze być np radiowo ? Pytam bo nie chce żeby gazownik rył mi całą deskę po to by poprowadzić kabelki od przełacznika, ewentualnie w jakim miejscu najlepiej zalozyc ten przelacznik i czy moglbym go sobie sam zamontować po założeniu instalacji przez firme? Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Opublikowano
Musi firma założyć ew może dać Ci to na wierzchu ale po co? Można na wysokości przycisków podgrzewanych siedzeń, w popielniczce, z lewej strony w okolicy wyłącznika świateł to takie typowe miejsca. Zawsze są przewody. Deski ściągać nie trzeba
Opublikowano

Kolego wejdź na lpg forum.

Tam Znajdziesz polecane warsztaty w swojej okolicy.

Co do montażu jeśli nie będziesz patrzył gdzie najtaniej to niczym nie musisz się martwić będzie to zrobione zgodnie ze sztuką.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jutro prowadzę swoją e39 do gaziarza i też mam mały dylemat gdzie dać przełącznik. Gaziarz proponował przy rączce podnoszenia maski, ale jakoś mi to nie pasuje. Chyba dam w uchwycie na kubki, z lewej strony na przeciwko zapalniczki.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cześć,

ja mam właśnie przy rączce podnoszenia maski, przy przycisku otwierania bagażnika.

Mi to miejsce odpowiada - jest ok

Auto już u gaziarza, przycisk będzie przy rączce podnoszenia maski.

Opublikowano
Posiadam w swojej e39 nivo czy w przypadku zalozenia gazu wrazie gdyby sie cos popsulo przy kompresorze nie wolno mi samemu niczego ruszac z racji ze obok byla by butla z gazem ?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

W tym kraju jednak nadal LPG to coś bardzo wstydliwego dla większości kierowców... Cóż smutne.

No bo jaki jest cel chowania przełącznika który powinien być w dość widocznym miejscu z różnych względów? :duh:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego, tu nie chodzi o wstyd, tylko umieszczenie przycisku w takim miejscu, żeby nie wiercić otworu w jakimś dekorze czy innym elemencie tapicerki. Żeby to jakoś wyglądało.
Opublikowano

Super miejscem wg mnie jest zaślepka cup holderow jak ktoś ich nie posiada przy przełączniku staga.

Tam jest bardzo zielono i super wtapia się to w tło widoczność 1000% a i zaślepka wielkiej wartości nie przedstawia.

Opublikowano
Ja właśnie mam w tej, zaslepce. Tak jak, mówisz. Pełno zielonych diod od klimatronika plus, od gazu ładnie widoczny i nie rzucający sei w oczy. Widać poziom lpg bez gimnastyki czy wygnania się. Przełącznik jest dla mnie a nie odwrotnie. Widzę kiedy się przełączyl na LPG oraz kontroluje poziom
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam zamontowany przycisk lpg przy rączce podnoszenia maski i powiem wam szczerze, że jest trochę niewygodnie. Zaczynam żałować że nie dałem go w zaślepce cup holdera.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam zamontowany przycisk lpg przy rączce podnoszenia maski i powiem wam szczerze, że jest trochę niewygodnie. Zaczynam żałować że nie dałem go w zaślepce cup holdera.

A co stoi na przeszkodzie, żeby go przenieść w bardziej przystępne miejsce? Nawet samemu to chwila pracy i masz przycisk tam gdzie chcesz.

A tak nawiasem mówiąc, lokalizacja przełącznika to rzecz gustu, a gust jak doopa, każdy ma własny.

pzdr

yaz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Akurat z przeniesieniem nie ma problemu, ale ta niewygoda musi mi jeszcze bardziej dokuczyć żeby się za to wziąć :D .
Opublikowano
Jak mówiłem auto jest dla mnie a nie odwrotnie. Przełącznik lpg było w miejsce kubków i było ok. Nie chodzi o bezczelne wiercenie w błotniku korka na LPG i wywalenie wtryskow i filtrów na kolektor ssący. Ale centralke fajnie mieć w w miarę dobrym miejscu ale nie schowany żeby czasami ktoś nie widział że auto ma lpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W moim przypadku jest jeszcze jeden wielki plus montażu instalacji :D .Auto kupiłem w maju zeszłego roku i od tamtej pory szukałem przyczyny wypadania zapłonu 4 cylindra na zimnym silniku. Problem występował już przy temperaturze 10 stopni, dało się wyczuć że silnik już nie pracuje tak jak powinien, a przy dzisiejszej temperaturze, u mnie -5 już by się trząsł i wywalił błąd ,gdybym go zostawił na wolnych obrotach. Udało się trochę softowo złagodzić wypadnie zapłonu, ale nie do końca. Od kiedy auto wróciło od gazownika silnik pracuje jak zegarek :D , czekałem na pierwszy mróz jak dziecko na mikołaja :D . Widocznie facet przy ściąganiu kolektora poprawił coś czego ja nie zauważyłem albo przeoczyłem. W każdym razie po półtora roku walki :mad2: wreszcie spokój :D .