Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to tylko tarcza, wymienisz na nowe po 50k i nie bedzie sladu :P spojrz na to

- a na forach jest tego cala masa... taki VW standard

ladny prezent sobie sprawiles, no ale to jest w niewidocznym miejscu i wiele wiele wiele samochodow ma takie samo wiec nie ma sie czym przejmowac za bardzo.. tak na pocieszenie.. :)

co do felg... to tez nie jest mocno widoczne, jak chcesz meic dobrze trzeba zrobic samemu, jak mowi stare polskie porzekadlo

W moim poprzednim Leonie > 90kkm bez takich śladów korozji... Ale wiem, że w innych ezemplarzach już po pół roku było gorzej. I cały ten dystans na oryginalnych tarczach i klockach, a lekko w alpach nie miały.

Myślałem, że stare porzekadła przestały być już prawdziwe. W krótkim czasie przez jeden serwis sporo problemów, straconych nerwów i czasu...

Trzeba odreagować jakimś roadtripem :8)

Opublikowano

a ktos wie czy da sie zmienic ustawienia skrzyni i czy w ogole sie da? jak daje w automacie w tryb "manualny", to zawsze redukuje biegi i pokazuje np. bieg "S3" a po wrzuceniu wyzszego biegu juz jest "M4"...

chcialbym zeby wrzucenie manuala pozostawialo bieg ktory jest obecnie wpiety... :roll:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a ktos wie czy da sie zmienic ustawienia skrzyni i czy w ogole sie da? jak daje w automacie w tryb "manualny", to zawsze redukuje biegi i pokazuje np. bieg "S3" a po wrzuceniu wyzszego biegu juz jest "M4"...

chcialbym zeby wrzucenie manuala pozostawialo bieg ktory jest obecnie wpiety... :roll:

To co widzę w instrukcji:

F15-B9845-BC12-4-E83-865-F-3-F32-A11-B6-E0-D.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!

Jestem na wstępnym etapie wyboru F40 - obecnie na etapie skończenia/ustaleniu konfigruacji oraz rabatu przeraziła mnie rata przy wyborze finansownai BMW Comfort Lease.

Czy udało się komuś jakoś n egocjować jego warunki - w porównaniu do oferty Audi Perfect Lease, to niebo a ziemia.

Będę wdzięczy za info jak to u Was wyglądało :) (oferta dla osoby prywatnej)

Pozdrawiam, P.

BMW THE1 F40 120d - M Sport, Skyscraper Grey (2022)

Odebrany! https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=229&t=395918

icon1.png

Opublikowano
Witam!

Jestem na wstępnym etapie wyboru F40 - obecnie na etapie skończenia/ustaleniu konfigruacji oraz rabatu przeraziła mnie rata przy wyborze finansownai BMW Comfort Lease.

Czy udało się komuś jakoś n egocjować jego warunki - w porównaniu do oferty Audi Perfect Lease, to niebo a ziemia.

Będę wdzięczy za info jak to u Was wyglądało :) (oferta dla osoby prywatnej)

Pozdrawiam, P.

U mnie odwrotnie - przepaść na korzyść BMW, pomimo, że finansowanie w BMW wcale nie jest najtańsze. W Audi było 0% rabatu przy finansowaniu Perfect Lease dla osoby prywatnej, a finansowanie wcale nie było 0% jak reklamowali. Ostatnio stopy procentowe zostały podniesione i wszystko w tym temacie dynamicznie się zmienia

Opublikowano

U mnie odwrotnie - przepaść na korzyść BMW, pomimo, że finansowanie w BMW wcale nie jest najtańsze. W Audi było 0% rabatu przy finansowaniu Perfect Lease dla osoby prywatnej, a finansowanie wcale nie było 0% jak reklamowali. Ostatnio stopy procentowe zostały podniesione i wszystko w tym temacie dynamicznie się zmienia

Jeśli to to tajemnica to może podzielisz się z informacją jak to u Ciebie wyglądało? Jak to analizowałeś?

(albo wiadomość na priv)

Ja przyjąłem bardzo proste oszacowanie - kwota % ile wychodzi miesięcznie względem bazy.

(tzn. kwota bazowa (katalogowo/czy to po rabatach) w podziale 60% (max %, wykup) , pozostałe 40% (dla uproszczenia) rozkładam na liczbę rat, stosunek wyliczonej/oferowanej raty do bazy daje mi % miesięczny)

W przypadku Audi jest to poziom ~6% miesięcznie, a BMW ~39%.

Wydaje mi się, że oferta BMW (BMW CL) jest znacznie gorsza niż Audi (Audi PL)- czy jest coś czego nie widzę?

Czy komuś udało się zbić ofertę CL na niższy poziom, może nie mówię o poziomie tych 6%, ale powiedzmy 10-15% miesięcznie?

icon1.png

Opublikowano

Finansowanie BMW poza promo typu 1% (co nie łączy się z rabatami) nigdy nie wychodziło korzystnie.

Mi zawsze bardziej się opłacało brać dobry rabat (20%+, nie wiem czy teraz osiągalne) oraz finansowanie zewnętrzne.

Opublikowano
Finansowanie BMW poza promo typu 1% (co nie łączy się z rabatami) nigdy nie wychodziło korzystnie.

Mi zawsze bardziej się opłacało brać dobry rabat (20%+, nie wiem czy teraz osiągalne) oraz finansowanie zewnętrzne.

Potwierdzę to samo co napisał KrzysztofS. Jeśli porównujesz tylko oferty finansowania to zapewne Audi ma lepsze finansowanie, ale w BMW dostajesz większe rabaty na samochód.

Przynajmniej udawało się okolice 20%+ co finanie dawało niższą ratę.

W modelu finansowania z dużym rabatem jest ten plus, że niższa cenna samochodu na fakturze to nieco tańsze ubezpiecznie, a w przypadku wcześniejszego wykupu po prostu tańsze auto.

Opublikowano

Potwierdzę to samo co napisał KrzysztofS. Jeśli porównujesz tylko oferty finansowania to zapewne Audi ma lepsze finansowanie, ale w BMW dostajesz większe rabaty na samochód.

Przynajmniej udawało się okolice 20%+ co finanie dawało niższą ratę.

W modelu finansowania z dużym rabatem jest ten plus, że niższa cenna samochodu na fakturze to nieco tańsze ubezpiecznie, a w przypadku wcześniejszego wykupu po prostu tańsze auto.

Ja mam chyba trochę odrębną sytuację:

BMW - rabat na poziomie X% BCL miesięcznie wychodzi 39%

AUDI - rabat na poziomie (X-4)%; APL miesięcznie wychodzi 7%

Więc w moim przypadku analiza samego finansowania, gdzie baza (cena wejściowa do leasingu) jest na tym samym poziomie +/- jest istotne :)

A nie ukrywam, że po jazdach testowych moje serce wybrało BMW zamiast AUDI :D

icon1.png

Opublikowano

Spotkał się ktoś z Was w F40 z czymś takim, że podwójna podłoga po wyjęciu i ponownym włożeniu nie chce zostawać w górnym położeniu?

Przy podniesieniu do góry wyskakuje z zawiasów.

Dodałem podwójną podłogę w egzemplarzu który jej nie miał i stąd wątpliwości. ;)

Edit: sprawa rozwiązana - nie doceniłem siły, z którą trzeba wbijać uchwyt półki w mocowania :D

Opublikowano

Jakie macie opcje do kupienia w sklepie Connected Drive?

Przeglądałem ostatnio oferty na black friday i sporo różnych rzeczy jak Asystent Świateł czy Apple Car Play są przecenione do 30%, ale do mojego auta oba niestety niedostępne... Wiecie co trzeba posiadać by móc dokupić Apple Car Play?

Opublikowano

icon1.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie mam pytanko, ktoś z was się orientuje gdzie w jedynce F40 znajduje się akumulator? Sprzedawca nie potrafił odpowiedzieć na to pytanie, powiedział tylko, że na pewno gdzieś jest, bo auto działa :mad2:
Opublikowano (edytowane)
Panowie mam pytanko, ktoś z was się orientuje gdzie w jedynce F40 znajduje się akumulator? Sprzedawca nie potrafił odpowiedzieć na to pytanie, powiedział tylko, że na pewno gdzieś jest, bo auto działa :mad2:

https://aos.bmwgroup.com/downloads/598606866cdfe6b0a31ce1ff492c7fac/61b7026e/rescue-information/bmw/coupe-compact/1-series/1er%20F40_pl-PL.pdf (13.12.2021 poprawka linku)

może to trochę pomoże :)

Edytowane przez patryk0402_

icon1.png

Opublikowano
Masz rację, w F20 akumulator znajduje się pod podłogą bagażnika, natomiast w F40 nie ma go nigdzie na widoku i nawet sam sprzedawca nie wie gdzie go szukać.
Opublikowano

https://aos.bmwgroup.com/downloads/76309ae201e9e171e1da23b64027e8c2/61b66e65/rescue-information/bmw/coupe-compact/1-series/1er%20F40_pl-PL.pdf

Rozumiem, że chodzi o akumulator niskonapięciowy, który jest "przed kierowcą"?

Opublikowano

https://aos.bmwgroup.com/downloads/76309ae201e9e171e1da23b64027e8c2/61b66e65/rescue-information/bmw/coupe-compact/1-series/1er%20F40_pl-PL.pdf

Rozumiem, że chodzi o akumulator niskonapięciowy, który jest "przed kierowcą"?

Tak.

Wysokonapięciowe (czyli te pomarańczowe oznaczenia) dotyczą bezpośrednio samochodów elektrycznych.

icon1.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ogrzewanie kierownicy.

Odebrałem właśnie auto i zastanawia mnie jak to wyglada u Was. Mam tez g31 i tam potrafi na początku wręcz parzyć a tutaj takie letnie niezależnie od temp na zewnątrz.

Opublikowano
Witam u mnie po 2 miesiącach po włączeniu pojazdu ekran multimedialny zaczyna migać rozjaśniać się i ściemniać następnie po chwili gaśnie i [BAD] !! Czarny obraz ale android auto działa i muza że Spotify gra nadal. Po wyłączeniu silnika i włączeniu nadal to samo, czasami pomaga wysiadanie zamknięcie auta i ponowne uruchomienie. Dzieje się to nieregularnie ! Byłem na serwisie raz zaktualizowali oprogramowanie ale dzień później nadal to samo na drugiej wizycie stwierdzili ze padł jakiś sterownik i do wymiany ! Termin naprawy nieznany brak komponentów.
Opublikowano
Ogrzewanie kierownicy. (...) zastanawia mnie jak to wyglada u Was. Mam tez g31 i tam potrafi na początku wręcz parzyć a tutaj takie letnie niezależnie od temp na zewnątrz.

Kierownica w moim F40 jest ciepła, raczej nie gorąca. IMHO temperatura jest w sam raz - nie parzy. Mam też wrażenie, że góra i dół nagrzewają się nierównomiernie - dół jest trochę cieplejszy.

Tak czy owak - przydatna rzecz, zwłaszcza jak na pieniądze które kosztowała (800 zł).

Opublikowano (edytowane)

BMW F40 w wersji stylistycznej M Sport w nowym kolorze Skyscraper Grey

W świetle dziennym w słoneczny dzień:

F40-v1.jpg

W sztucznym świetle w podziemnym garażu:

F40-v2.jpg

Zdjęcia bez żadnych filtrów i obróbki graficznej.

Ogólnie ten kolor dość mocno różni się w zależności od światła, w słoneczny dzień jest dość jasny, ale nie można powiedzieć że typowo srebrny.

W pochmurny dzień bardziej przypomina dużo jaśniejszą wersję koloru Storm Bay,

łapie taki bardzo bardzo delikatny odcień niebieskiego czego to drugie zdjęcie w garażu może tak w 100% nie oddaje

(tak jakby coś między bardzo jasnym "niebieskim grafitem" a srebrnym, ale to wychwyci tylko oko na żywo)

Na pewno w żadnym przypadku nie przypomina tego samego koloru na wizualizacji z konfiguratora (w rzeczywistości kolor nie jest aż tak ciemny):

bmw-v3.png

Edytowane przez Bl1nk
Opublikowano
BMW F40 w wersji stylistycznej M Sport w nowym kolorze Skyscraper Grey

To twój?

Ja też zamówiłem ten kolor, trochę w ciemno, trochę nie. Widziałem raz na żywo na serii 2 - wygląda bardzo dobrze, ale na zdjęciach, no ciężko uchwycić jego "prawdziwy" kolor.

icon1.png