Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

w najbliższym czasie mam zamiar zakupić bmkę, najprawdopodobniej f30. Zauważyłem, że dużo jest aut sprowadzonych z USA, najpewniej po dzwonie. Stąd pytanie, jak takie auto ma się w realiach Polskich tzn. przykładowo dostęp do części (czy łatwo dostać części czy są droższe), podejście serwisów (aso czy poza aso są w stanie zrobić czy kręcą głową), podejście przy przeglądach (czy robią problemy,na co patrzeć) no i generalnie czy sens się pakować w takie auto. Generalnie w takich cenach dostane amerykańskie prawie full a polskie 316 bez nawet tempomatu. Konkretnie interesuje mnie np. takie auto:

https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-328xi-prywatnie-od-kobiety-245km-serwis-aso-ID6BAHD5.html#2a7bcc5159

Opublikowano
Witam sam jeżdżę autem sprowadzonym z USA Zdecydowałam się na taki pojazd z kilku ważnych powodów pierwszym oczywiście była cena o wiele niższa i atrakcyjniejsza niż auta z polski lub z Niemiec Drugi powód to jasna i pewna historia samochodu bez problemu można zobaczyć zdjęcia jak pojazd był uszkodzony kolejny powód to niski przebieg sprowadzając auto z Niemiec i tak nie masz pewności czy takie auto nie było po dzwonie albo ma najechane 3 razy tyle kilometrów ile na liczniku co do części nigdy nie miałam problemu auto serwisuje prywatnie z tego co mówił mechanik nie różni się praktycznie w ogóle od wersji Europejskiej dodam że jest to moje trzecie auto jak je używam które Sprowadziłem z USA i kolejne też na pewno będzie stamtąd bo po co przepłacać za wersję Europejską tak zwanego golasa z dużym przebiegiem nie mając pewnej historii serwisowej samochodu oraz czy brał udział w jakiś kolizji na pewno warto jest sprawdzić czy autko sprowadzone z Ameryki było tylko uszkodzone trzeba Wystrzegać się aut które w adnotacji historii widnieją jak o auta popowodziowe
Opublikowano

z pytaniami o konkretne auto zapraszamy do konkretnego działu, w którym równiez jest temat o auta z USA:

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewforum.php?f=44

A propos tego auta co dałeś link kupujacy napisał, że teraz ma ok 90 tys przebiegu, a ostatnią wizytę w ASO miał w luty 2017 przy przebiegu 73756 km. Natomiast źródła podają, że po tej szkodzie o której napisał w USA był na aukcji w październiku miał przebieg 53 tys mil co daje ok. 85000 km. Może jakaś pomyłka :lol:

Opublikowano
z pytaniami o konkretne auto zapraszamy do konkretnego działu, w którym równiez jest temat o auta z USA:

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewforum.php?f=44

A propos tego auta co dałeś link kupujacy napisał, że teraz ma ok 90 tys przebiegu, a ostatnią wizytę w ASO miał w luty 2017 przy przebiegu 73756 km. Natomiast źródła podają, że po tej szkodzie o której napisał w USA był na aukcji w październiku miał przebieg 53 tys mil co daje ok. 85000 km. Może jakaś pomyłka :lol:

Trafna uwaga :) Spostrzegawczy jesteś :) widać już coś kręci ;)

Witam sam jeżdżę autem sprowadzonym z USA Zdecydowałam się na taki pojazd z kilku ważnych powodów pierwszym oczywiście była cena o wiele niższa i atrakcyjniejsza niż auta z polski lub z Niemiec Drugi powód to jasna i pewna historia samochodu bez problemu można zobaczyć zdjęcia jak pojazd był uszkodzony kolejny powód to niski przebieg sprowadzając auto z Niemiec i tak nie masz pewności czy takie auto nie było po dzwonie albo ma najechane 3 razy tyle kilometrów ile na liczniku co do części nigdy nie miałam problemu auto serwisuje prywatnie z tego co mówił mechanik nie różni się praktycznie w ogóle od wersji Europejskiej dodam że jest to moje trzecie auto jak je używam które Sprowadziłem z USA i kolejne też na pewno będzie stamtąd bo po co przepłacać za wersję Europejską tak zwanego golasa z dużym przebiegiem nie mając pewnej historii serwisowej samochodu oraz czy brał udział w jakiś kolizji na pewno warto jest sprawdzić czy autko sprowadzone z Ameryki było tylko uszkodzone trzeba Wystrzegać się aut które w adnotacji historii widnieją jak o auta popowodziowe

Dzięki EDI wielkie za fachową opinie, bo niestety przejechałem się na wielu prywatnych mechanikach a i aso wiele razy nie potrafiło mi pomóc. Może po prostu nie znalazłem dobrego mechanika :)

A powiedzcie proszę bo już nie chcę tworzyć kolejnego wątku w dziale silniki - czy taki silnik n26 w porównaniu do europejskiego i ogólnie silniki amerykańskie mają podobne części są lepsze gorsze?

Opublikowano

Sam mam tez F30 z US, sprowadzalem dla siebie konkretne auto.

Co do czesci - zalezy, czy jest to silnik N20, czy N26. N26 byl tylko na US. Silnik w zasadzie taki sam, ale inny osprzet.

Jest tam m.in. taka fajna chlodnica, co z ozonu robi tlen - ale niestety dostepna tylko i wylacznie w ASO - jest tam taki czujnik, ktory jest niedostepny osobno, tylko cala chlodnica i tylko w ASO i to chyba 2k PLN+ kosztuje teraz. Jest jeszcze drugi katalizator, itd.

Z silnikiem N20 nie ma ciekawostek, wiec z czesciami jest spoko, "ta sama" chlodnica za 500zl (zamiennik).

Jesli chodzi o jakosc - mysle, ze tak samo, jak w Europie - i zalezy od sztuki.

F30 bylo robione na rynek US w Niemczech i w poludniowej Afryce. Ponoc te z RPA nawet lepsze. Moja akurat niemiecka.

Co do wyposazenia, sa ciekawostki.

Np.: nie tak lekko jest znalezc auto z czujnikami parkowania, nie wszystkie maja tez navi. Za to skora, szyberdach, elektryczne stolki grzane przod/tyl beda w kazdym. Taki kraj, gdzie maja duzo miejsca - a auta sa w wygodnych wersjach wyposazenia.

Co do aut w US w ogole. Warto zobaczyc, co bylo robione - i raczej ktos jak sprowadzal dla siebie, ma sporo zdjec. Jesli nie chce udostepnic - to ja bym podejrzewal, ze cos nie gra. Kolega szukal okolo 1,5 roku podobnego auta - co tam widzialem na tych fotach, jakie przypadki po sprawdzeniu historii serwisowej. Jak bedziesz bardzo zainteresowany - warto sciagnac sobie historie z CarFax i porownac z tym, co jest na fotkach od goscia. Zawsze auto bedzie uderzone - i lepiej z przodu, niz z tylu, a najgorzej z boku.

No i ostatnia rzecz - dobrze sprawdzic konwersje z US na EU. Ludzie robia to czesto mocno po lebkach - zostawiaja czerwone kierunki, nie wymieniaja lamp z przodu, roznie jest z przeciwmgielnymi z tylu, ktore sa w US opcjonalne - a to sa koszty, ktore trzeba poniesc, zeby auto bylo legalne w Polsce - a jednoczesnie pokazuje, ze gosciowi nie zalezalo -lub nie bylo zorientowany. Wszystko jest do zrobienia, ale sa to koszty.

Pytales jeszcze o akcje naprawcze - roznie bywa z tym, czasem BMW moze odmowic. Ja natomiast bylem w tym tygodniu na akcji naprawczej i nie bylo problemu, co bylo trzeba wymienic - wymienili, ale zawsze sprawdzaja, czy jest mozliwosc przeprowadzenia akcji w aucie z US.

Opublikowano

Wszystkie auta na US wyjeżdżają z tej samej fabryki co auta na Europę.

Proste. Różnią się oprogramowaniem i oświetleniem (nie znacznie).

Zawsze rozbraja mnie te pytanie. Czy eurpejskie części (wachacze, amortyzatory) będą pasować do amerykańskiej wersji. xD

Macie to samo tylko zkodowane na US w przypadku wersji z dużą navi i CD macie US karte sim, która działa w europie.

Czy polecam zakup z US? Tak, ale nie od handlarza. Warto kupić i sprowadzić samemu, ale do takich spraw trzeba mieć

dwa jądra co najmniej i cierpliwość. Przepraszam za określenie, ale jeśli kogoś boli uszkodzone poszycie auta i kupuje

naprawione od handlarzyka (to mu wspolczuje). Bo handlarz zawsze zrobi najtaniej naprawę. Wiem bo pomagalem przy handlu 4 lata.\\\

Sprzedam samochód mojej Żony - BMW F30 z silnikiem 2.0 TwinPower Turbo o mocy 245KM z napędem xDrive.

Posiadamy je rok, i jestem zmuszony je sprzedać gdyż Żona zażyczyła sobie tym razem BMW X1 - więc jako prawilny mąż muszę sprostać temu wymaganiu.

Bo takim tekście nie kupił bym od niego czegokolwiek xD

20399149-1L.jpg

Posiadało uszkodzony: prawy przedni błotnik, częściowo zderzak oraz reflektor.

VIN: WBA3B5C54DF590537

xDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Zapomniał wspomnieć o kielichach, zawieszeniu. W życiu takiego auta bym nie kupił.

Ludzie kupujcie auta sami z US. Po co wam takie kręcenie i oszukiwanie i ten wieśniacki tekst o żonce.

Wykonuje darmową fotografię samochodów - PROFESJONALNA.

Dla forumowiczów na terenie Wrocławia. Portfolio. +

http://i.epvpimg.com/guXaeab.png

Zlecę import samochodów z USA/JAPONIA

Kupię:

- Boczek tylnych prawych drzwi F30 wersja Harman/Kardon

- Listwy hexagon wnętrza

Opublikowano
Stwierdzenie sprzedającego w podanym przez Ciebie ogłoszeniu, że silniki n26 pozbawione są problemów z rozrządem jest co najmniej nieuprawnione. Pod względem awaryjności rozrządu czy napędu pompy oleju i samej pompy jest porównywalnie i zależy od egzemplarza. A najbardziej od sposobu jego serwisowania. No i koszty tej operacji musisz uwzględnić w budżecie. ASO 10-12 tys. zł., nieautoryzowane serwisy 7-8 tys. zł. za komplet (rozrząd, napęd, pompa, serwis). :cool2:
Opublikowano

Najlepiej daj mi te pieniądze i ja je spożytkuje. :twisted:

Świruje. Jaki masz budżet? Z 50-60k masz ?

Kupię:

- Listwy hexagon wnętrza

Opublikowano
Ok już wybiłem sobie z głowy f30 :) Jedyne na co mnie stać to f20 :P

W marcu już powinna pojawić się nowa trójką, liczę po cichu, że ceny F30 trochę spadną i pojawi się trochę więcej "pewnych" aut

Opublikowano

G20 zamawiac mozna juz i mam wrazenie, ze ceny juz nawet troche spadly.

Chociaz... auta z polskiej dystrybucji, z udokumentowanym przebiegiem, itd beda trzymaly cene.

"Jakosc" kosztuje.

Opublikowano
Ok już wybiłem sobie z głowy f30 :) Jedyne na co mnie stać to f20 :P

W marcu już powinna pojawić się nowa trójką, liczę po cichu, że ceny F30 trochę spadną i pojawi się trochę więcej "pewnych" aut

Tak z moich obserwacji wynika że ceny zazwyczaj spadają po około roku od prezentacji nowego modelu.

Opublikowano

Inna sprawa ze 340i a 335i to inaczej troszke spada z wartością.

G20 zamawiac mozna juz i mam wrazenie, ze ceny juz nawet troche spadly.

Chociaz... auta z polskiej dystrybucji, z udokumentowanym przebiegiem, itd beda trzymaly cene.

"Jakosc" kosztuje.

Ceny jeszcze nie spadły, tylko modele z US psują rynek :D dotyczy tych 4 cylindrowych.

Kupię:

- Listwy hexagon wnętrza

Opublikowano

Psują rynek???

Janusz jak chce kupić najtaniej to i tak kupi szrot byle taniej.

Ostatnio sprzedawałem F20 prawie na fuulu i z polski, ilosc januszow dzwoniących, że drogo tak mnie irytowała, że już przestałem kulturalnie im odpowiadać. Po 2 miesiącach przyjechał klient, onbejżał i powiedział, że od pół roku szukał takiego samochodu. Nawet o 100 zł się nie targował.

Także każdy znajdzie to na co ma ochotę.

Pozdrawiam

Maciek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokładnie. Ja sprzedawałem swoje prawie już 11 letnie X3 E83 z udokumentowanym przebiegiem około 100 tyś km,bezwypadkowe, krajowe. Do sprzedaży nakłonił mnie krewny mojego mechanika, co między przeglądami w ASO, dbał o moje X3, kładąc na stół kwotę o 10 tyś większą od cen z tego rocznika, bo za dużo naoglądał się rupieci, a to auto znał.

Świadomy klient zawsze się znajdzie w tłumie Januszy szukających złomu, bo cena dobra. Tylko czasami trzeba poczekać, lub jak tu na forum, kupować od znajomego, sprawdzone auto, w cenie podejrzewam nie okazyjnej.

Sprzedając swoje F30 z dodatkami M performance (wszystkimi), miałem tak debilne telefony, że szkoda gadać. Przyjechał gość, który doskonale policzył, ile kompletny M Performance kosztuje w ASO do F30 i zapłacił bez gadania żądaną kwotę, ciesząc się, że kupuje gotowca, nie musząc kompletować, zakładać/malować gratów M performance. I to jest świadomy klient, tylko szkoda, że ich tak mało jest...

Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano

Zeby tych bardziej swiadomych wiecej bylo... A mniej "Januszy".

Szukajac swojej wiele sie najezdzilem po roznych przypadkach - i finalnie sam sprowadzilem z US.

Jesli chodzi o to "psucie rynku" autami z US - wiele osob wrzuca te wszystkie auta do jednego worka, nieslusznie.

Sa faktycznie mega ulepy, szukalem F10 ze znajomym - byl przypadek - szkoda zgloszona w Seattle, auto wystawione na aukcji po 6ciu miesiacach na Florydzie, i tego typu przekrety. Tego jest sporo na rynku - i to psuje rynek, na prawde.

Z drugiej strony, niedawno dostarczono w rodzinie A3 sedan z US - byly tez 2 x S4 na lawecie - i na prawde lekko uszkodzone.

Mam nadzieje, ze juz takich mega dzwonow sie z US nie sprowadza, byle taniej.

Opublikowano

W sumie macie racje. Januszów jest od chu..a. Ignorować i się nie przejmować, bo te przygłupy i tak tego auta nie kupią.

Tyle osób ciśnie na handlarzy, a powinni także na januszów. Ostatnio dowiedziałem się, od janusza że opony ziomowe

dają tylko 5% przyczepności więcej niż opony letnie. (oczywiście facet nie mógł podjechać pod górkę jak spadł śnieg).

PS: Moim zdaniem poważne kolizacje to są naprawiane i sprzedawane w Rosji. Rzadko widzę,

auta po duzych wypadkach w polsce, no chyba ze na czesci. Wiem bo dzis widzialem 20 bmw m4 m3 440i 435i itp itd

każde z nich było po małej kolizji. Druga sprawa. Blacharze też nie naprawią wszystkiego, spotkałem się raz z odmową naprawy auta

bo wysłałem nie ten samochód do naprawy.

Kupię:

- Listwy hexagon wnętrza

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wszystkie auta na US wyjeżdżają z tej samej fabryki co auta na Europę.

Proste. Różnią się oprogramowaniem i oświetleniem (nie znacznie).

Zawsze rozbraja mnie te pytanie. Czy eurpejskie części (wachacze, amortyzatory) będą pasować do amerykańskiej wersji. xD

Macie to samo tylko zkodowane na US w przypadku wersji z dużą navi i CD macie US karte sim, która działa w europie.

Czy polecam zakup z US? Tak, ale nie od handlarza. Warto kupić i sprowadzić samemu, ale do takich spraw trzeba mieć

dwa jądra co najmniej i cierpliwość. Przepraszam za określenie, ale jeśli kogoś boli uszkodzone poszycie auta i kupuje

naprawione od handlarzyka (to mu wspolczuje). Bo handlarz zawsze zrobi najtaniej naprawę. Wiem bo pomagalem przy handlu 4 lata.\\\

Sprzedam samochód mojej Żony - BMW F30 z silnikiem 2.0 TwinPower Turbo o mocy 245KM z napędem xDrive.

Posiadamy je rok, i jestem zmuszony je sprzedać gdyż Żona zażyczyła sobie tym razem BMW X1 - więc jako prawilny mąż muszę sprostać temu wymaganiu.

Bo takim tekście nie kupił bym od niego czegokolwiek xD

20399149-1L.jpg

Posiadało uszkodzony: prawy przedni błotnik, częściowo zderzak oraz reflektor.

VIN: WBA3B5C54DF590537

xDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Zapomniał wspomnieć o kielichach, zawieszeniu. W życiu takiego auta bym nie kupił.

Ludzie kupujcie auta sami z US. Po co wam takie kręcenie i oszukiwanie i ten wieśniacki tekst o żonce.

Oj Polaczki Polaczki.

To auto mojego kolegi, ma spasiona E61 a autem jego rzeczywiscie jeździ jego żona.

Braliśmy razem dwie f30 dla zon.

Druga ma moja i jeździ ale nie jest na sprzedaż

Kielich nie był uszkodzony a w przednim zawieszeniu po zakupieniu nakrętki na półoś i wahacza oraz końcówki drążka nie było nic potrzebne do wymiany.

Opublikowano

Oj Polaczki Polaczki.

To auto mojego kolegi, ma spasiona E61 a autem jego rzeczywiscie jeździ jego żona.

Kielich nie był uszkodzony a w przednim zawieszeniu po zakupieniu nakrętki na półoś i wahacza oraz końcówki drążka nie było nic potrzebne do wymiany.

Kogo to obchodzi co wy braliście dla swoich żon.

W opisie nie wspomniałeś o zawieszenie, o grillu, braku felgi, o pogniecionym podwoziu.

A ten kikut co wystaje z grilla? To jakiś Mad max? Przecież grill i chyba chłodnica nawet do wymiany.

Ja nie mówię, że to duża szkoda, ale przestań kity wkręcać. Bo z twojego opisu wynika, że 3 drobne rzeczy do wymiany poszły, a w rzeczywistości

było inaczej.

Kupię:

- Listwy hexagon wnętrza

Opublikowano

Oj Polaczki Polaczki.

W opisie nie wspomniałeś o zawieszenie, o grillu, braku felgi, o pogniecionym podwoziu.

A ten kikut co wystaje z grilla? To jakiś Mad max? Przecież grill i chyba chłodnica nawet do wymiany.

Ja nie mówię, że to duża szkoda, ale przestań kity wkręcać. Bo z twojego opisu wynika, że 3 drobne rzeczy do wymiany poszły, a w rzeczywistości

było inaczej.

I dla tego zakupu auta z USA jest moim zdaniem pewny bo bardzo łatwo znaleźć historię pojazdów tam każda przygoda drogowa ma dokumentację fotograficzną i zapis w bazie danych.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oj Polaczki Polaczki.

było inaczej.

Po pierwsze nie ja zapomniałem bo to nie ja robiłem ogłoszenie.

Dwa podany jest numer VIN - więc każdy może sobie sprawdzić. Felga była w bagażniku, cała nie uszkodzona włącznie z oponą.

Pogniecione podwozie? Widze że tak wiele wiesz z jednego zdjęcia. Nawet o tej chłodnicy.

I rzeczywiście o tej jednej nerce zapomniał wspomnieć.

Duża część Polaków jeździ autami które były mocniej uszkodzone tylko o tym nie wie, a tutaj wszystko jak na talerzu, chociażby to że airbagi były całe i nic nie było kombinowane.

Był wymieniany też uchwyt błotnika i co ? też ma o tym pisać? W ogłoszeniu jest zgrubsza. Gośc wysyła zdjęcia auta przed naprawą każdemu kto poprosi, jest nr VIN w ogłoszeniu a Wy macie już jakiś problem.

To jest smutne w tym smutnym narodzie.

Naprawione na ori częściach w kolor, ładnie, zgodnie ze sztuką, nie było potrzebne i nie było ingerencji blacharza.

Po co jest pisane że dla żon ?

A bo jak ktoś nie handluje autami to nei wie co napisać....ale Wy za to piszecie ze full opcja, ze igła, ze oczko w głowie, ze zmieniacie model na nowszy.... co mnie to obchodzi? Pewnie nie stać Was na utrzymanie a nie zmieniacie na nowszy.

Ile razy ludzie do mnie przyjezdzaja w jakiejś sprawie i wymieniają wyposażenie w aucie którego nei maja, ile razy probuja zawyzac moc... sami sobie zyja w bajkach.

To auto nie było mocno uszkodzone, nikt nikogo nie wprowadza w blad. Wiem po tym co widze na forum, ze sa ludzie którzy w 2019 roku maja BMW nei starsze niż 8 letnie a nie potrafią komputera obsluzyc i plyty nagrac czy wyszukać w google historii pojazdu no ale...

Cena tez jest nizsza 50 tys... a nie 70 jak inne. To bardzo duza roznica, skads ta cena się bierze - stad ze auto było wlasnie uszkodzone. Jak dla mnie nie mocno...

Ale wy już wymyślacie co było uszkodzone, bo widzicie zdjecie, a ja to auto widze co tydzień, ba jezdzilem nim nawet trochę.

No ale... :) Bierzcie perełki z niemiec