Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

dziś podczas jazdy, po raz drugi dopadła mnie nieprzyjemna sytuacja w której podczas jazdy w samochodzie zgasł silnik.

Za pierwszym razem auto zgasło po przejechaniu 20 km, dzisiaj po 5 km od uruchomienia.

Nie wiem czy jako zwiastun, przed zgaśnięciem, zapalała się na ułamek sekundy kontrolka od DSC/DTC.

Sam moment gaśnięcia w obu przypadkach miał miejsce po zdjęciu nogi z gazu i oczywiście po zatrzymaniu i ponownym uruchomieniu silnika wszystko wracało do normy.

Jako, że w auto zainwestowałem już sporo żeby było bezawaryjne, chciałbym pozbyć się i tej przypadłości.

Czy i w tym przypadku powinienem zacząć od wymiany czujnika położenia wału, tak jak sugeruje większość odpowiedzi w tego typu tematach? Czy w moim przypadku to coś innego?

Poniżej zrzuty ekranu z ISTA po dzisiejszej "dyskotece" na desce rozdzielczej.

https://imgur.com/a/y9R9af4

https://imgur.com/a/lY6fCBC

Z góry dzięki za wszystkie sugestie

Opublikowano
Mam czasami to samo potrafi być dobrze parę miesięcy A nagle zawachanie obrotów lub zgaśnięcie i później spokój przez jakiś czas.Zauwazylem że problem był częsty w lato teraz w zimę tylko raz obrotami drgnsl lecz nie zgasł.Mi raz zapisało w sterowniku czujnik wału więc to zakupiłem i czeka na wymiane
Opublikowano

Widzę w takim razie, że czynnik temperatury można wyeliminować. U mnie znowu latem totalnie nic się nie działo w tej kwestii, a pierwsze wystąpienie w październiku w mokry/wilgotny dzień, wczoraj też sucho nie było.

@stanek90 czujnik kupowałeś nowy czy używany?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wynień lub przeczyść styk przewodu minusowego łaczącego karoserie z silnikiem i wyczysc połaczenie klemy minusowej z karoserią pojazdu
Opublikowano

Takie same objawy w E90 330i - powód - upalony konektor plusa w skrzynce bezpieczników za schowkiem. Udało sie oczyścić i przelutować + wymiana konektorówki damskiej na przewodzie.

Trochę zabawy jest żeby wyjąć, ale 4 pak, garaż i kilka godzin zabawy i problem zniknął.

Opublikowano

@ostrygi

Czy problem się u Ciebie nasilał? Albo byłeś w stanie jakoś wymusić, żeby wystąpił?

Jestem u siebie po czyszczeniu klemy minusowej i nie wiem czy brnąć dalej, czy jeździć i obserwować.

Opublikowano

Problem wystąpił pierwszy raz podczas wyprzedzania. Później nastąpiły resety - wsiadasz po 1-2 dniach i data, czas, radio - wszystko rozkodowane.

Akumulator ładowany kilka razy, nawet po pełnym doładowaniu występowały resety. Na szczęście nie zgasł kolejny raz podczas wyprzedzania, bo skończyłby chyba na złomie.

Klemy były czyszczone, sprawdzane - bez zmian.

Decyzja o skrzynce bezpieczników zapadła po przeczytaniu jednego forum za oceanem. Trafiony zatopiony.

Nie wiem jak w Twoim przypadku będzie, ale to kolejny puzel do układanki.

Opublikowano
Dzięki, faktycznie przegapiłem ten wątek. Pomimo tego, że dotyczy benzyny nie zaszkodzi sprawdzić u siebie, zwłaszcza, że to byłby chyba najtańszy wariant naprawy.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Po sprawdzeniu kabli masowych, skrzynek bezpieczników i innych koronek ABS, znalazł się winny, a właściwie winna.

Problemem u mnie okazała się minimalnie krzywa felga (prawy tył). Po wyprostowaniu felgi w styczniu problem do dzisiaj się nie pojawił.

• 1 rok później...
Opublikowano

No i jestem z powrotem po dwóch latach, z tą sama przypadłością. W zeszłym roku chyba cienka zima i temat się nie pojawił, ale w weekend robiłem trasę i oczywiście zgasł dwa razy, w obu przypadkach po zdjęciu nogi z gazu i redukcji z 6 na 5. Znowu na ułamek sek mignęła kontrola trakcji i paręset metrów dalej zgasł. Po zatrzymaniu i uruchomieniu silnika jechał dalej jak gdyby nigdy nic.

Poniżej festiwal błędów:

https://imgur.com/a/Ma6Mc9f

Co brać pierwsze pod lupę DDE czy skrzynię? Czy bawić się jeszcze w jakieś czujniki położenia wału?