Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym abyście się podzielili różnymi funkcjami o których nie każdy wie a mogą ułatwiać nam życie. Mam na myśli np.

1) Chyba najbardziej znana opcja otwierania/domykania szyb i szklanego dachu za pomocą przycisku otwierania/zamykania na pilocie. Mając dostęp komfortowy jak położymy palca na tych 3 kreseczkach na klamce aby zamknąć auto, przytrzymując palca również domykają się szyby i dach.

2) Klawisze funkcyjne "te nad radiem od 1-7" służą nie tylko do zapisu stacji FM, można zapisać skróty z menu iDrive, np. wchodzimy w opcje wyświetlacz HUD i długo przytrzymujemy. Zapisuje nam to skrót do HUD'a dzięki czemu po 1 kliknięciu możemy zmienić jasność HUD'a. Do regulacji jasności służy też pokrętło przy przełączniku świateł ale:

- w nocy ściemnia HUD'a, zegary i ekran główny

- w dzień jak kolory zegrów sa jeszcze podświetlone na biało ale już włączyły się światła mijania wtedy tym pokrętłem ściemnimy samego HUD'a

3) Żeby wizualizacje zjazdów pojawiały się na zegarach ( zamiast obrtów silnika) trzeba wył HUD'a ( kiedyś ktoś pytał wiec zbieram info w 1 miejsce) [ Full LED zegary]

4) Aktywny tempomat - przytrzymując dłużej klawisz "odstępu od poprzedzającego auta" na kierownicy wyłączamy funkcje aktywnego tempomatu i mamy zwykły tempomat

o czym nie wiem bądź zapomniałem ?

Opublikowano

A używacie aplikacji BMW Connected - a dokładnie wysyłania celu podróży do samochodu? Kapitalna funkcja, nie trzeba wpisywać ręcznie w samochodzie, tylko w aplikacji szukacie konkretnego celu np. Hotel Holiday Łódź i apka znajduje nam (jak w Google) szukany obiekt (nie stricte po adresie) - naciskamy wyślij do samochodu i po paru sekundach mamy to w samochodzie. Wystarczy kliknąć raz w Wiadomościach w iDrive'ie i navi nas prowadzi.

Jak mi kumpel to pokazał, to już nie wbijam nic w aucie, tylko poprzez aplikację - nawet wychodząc z biurowca od klienta, włączam telefon i zanim wsiądę, to już mam kolejny cel w samochodzie.

:cool2: Polecam

Opublikowano

Własnie wczoraj odkryłem tę funkcję idąc do auta. Pomyślałem że fajnie wpisać adres w tel bo tak jest szybciej i łatwiej. Się mile zaskoczyłem :)

Uprzedziłeś mnie Manuds o 1 dzień :)

Opublikowano
Zakładając temat własnie miałem na myśli m. in. takie funkcje ( nawet jeśli ktoś nie zauważył danej funkcji wcześniej) a ułatwia ona nam życie to warto się podzielić :cool2:
Opublikowano
To ja dodam może banał, ale okazuje się, że nie każdy wie - w odróżnieniu od innych marek można załączyć w fotelach "turbogrzanie", jeśli się uruchomi naraz wentylację i ogrzewanie fotela. Jak dla mnie to rzeczywiście działa, szczególnie w zimie, nawet wracając z jakiejś mroźnej zawieruchy to gruba puchowa kurtka się robi od razu ciepła dzięki temu
Opublikowano
Jeżeli chodzi o grzane stołki i kierownicę, to jest tez możliwość automatycznego włączenia przy uruchomieniu auta, po ustawieniu poniżej jakiej temperatury chcemy, żeby się aktywowało
Opublikowano
Apple car play było jako opcja w wyposażeniu ( aczkolwiek różnie to bywało raz można było zamówić raz nie ) gdzieś już na forum jest dyskusja. Podejrzewam, że nie masz tej opcji w aucie i musisz zakodować po za ASO są koledzy na forum którzy oferują taką usługę, można i w ASO ale jest drożej, a i tak robi to zewnętrzna firma chyba.
Opublikowano

Na czym polega działanie Apple car play?

Obecnie wsiadam do samochodu, mogę korzystać z aplikacji w telefonie takich jak Spotify, radio internetowe, itp i to widzę w samochodzie idrive-m wybieram z czego chcę korzystać.

Opublikowano
Panowie, no ale wpisujmy to rzeczywiście "ukryte" funkcje... a nie takie, których ktoś nie zauważył...

ale przecież nie zauważyć ktoś mógł nawet nawigacji w jego samochodzie. A tak naprawdę to przecież wszystko jest w instrukcji, więc nie ma czegoś takiego jak ukryte funkcje i że tylko nieliczni mogą się o nich dowiedzieć. O jednych będzie jedne wiedział a inny nie.

Opublikowano
Dlatego temat brzmi " "Funkcje" o ktorych nie wiemy" czyli ktoś nie czytał, nie doczytał, nie ma czasu i ochoty na taką lekture jak instrukcja obsługi, bądz nie ma jej po polsku
Opublikowano
Dlatego temat brzmi " "Funkcje" o ktorych nie wiemy" czyli ktoś nie czytał, nie doczytał, nie ma czasu i ochoty na taką lekture jak instrukcja obsługi, bądz nie ma jej po polsku

Zgadzam się :cool2:

czasem można się zdziwić, o czym nie wiemy, a niby oczywiste... Dlatego temat uważam za bardzo trafny. Jak ktoś zna daną opisywaną kwestię, to niech się nie mądrzy, że jest w instrukcji...

Opublikowano
Jak ktoś zna daną opisywaną kwestię, to niech się nie mądrzy, że jest w instrukcji...

a kto tu się mądrzy, ja właśnie piszę że każdą rzecz nawet niby oczywista może ktoś nie wiedzieć, a kto ma czas czytać jakieś instrukcje i szukanie interesujących informacji wśród informacji że dźwignia od kierunkowskazów służy do ich włączania i w jaki sposób, itp. Więc nie rozumiem pisania o jakiś niby takich mało znanych funkcjach tylko warto przytaczać te nawet oczywiste, jednak niewidoczne na pierwszy rzut oka, bo akurat większość które zostały podane są takimi o których sporo osób może nie wiedzieć.

Opublikowano

To jeszcze dwie rzeczy, które być może kogoś zainteresują:

- funkcja osuszania tarcz hamulcowych - jeśli system stwierdzi wilgoć, to automatycznie delikatnie zbliża klocki do tarcz celem osuszenia i zachowania wysokiego stopnia gotowości (przy czym robi to na tyle dyskretnie, że nie czuć żadnego hamowania)

- dociąganie pasów - po co?? - otóż jakiś czas temu temat był poruszany na Forum, mniej więcej w perspektywie stwierdzenia "no i co z tego" - ano to, że poprzez dociąganie po ruszeniu auto sobie kalibruje zakres, który może zostać wykorzystany w momencie, kiedy system uzna, że kolizja jest bardzo prawdopodobna lub nieunikniona; wtedy momentalnie dociąga pasy do granicy wyznaczonej przy rozpoczęciu jazdy, dzięki czemu w momencie ewentualnego zadziałania napinaczy kierowca/pasażer są już prawidłowo "opięci", co zwiększa skuteczność systemu bezpieczeństwa, a jednocześnie zmniejsza bezwładność oraz przeciążenia wywołane detonacją ładunków napinaczy

Opublikowano

Czy osuszanie tarcz wszyscy mamy? Czy to opcja?

Dociąganie pasów to chyba tylko w opcji "Active Protection" - to mam i sobie to chwalę, ale nie wiedziałem, że system coś przy okazji kalibruje, bada itp. Mądra bestia.

Opublikowano
Czyli wiadomo czemu tak szybko znikają klocki w porównaniu do modeli e60 lub starszych, nie miałem pojęcia, że jest ta opcja w bmw. Czy jest to dobra opcja hmmm. Miałem to w skodzie i przy szybszych przelotach autostrada w czasie deszczu paliło mi tylne klocki i dużo szybciej się zużywały. Ale Skoda to nie premium :wink: :lol:
Opublikowano
Ja mam już 33kkm na ori klockach i zużycie ok 60% (mierzyłem sywmiarką). Sadze że 45kkm jest możliwe na 1 klockach. Co prawda jak jeżdże po mieście i widze czerwone to od razu zdejmuję noge z gazu hamując silnikiem. Czasami poszaleje ale to czasami, natomiast zawsze lewy pas jest mój, wiec do stylu emeryta mi daleko
Opublikowano

no widzisz przez Ciebie i innych podobnie myslacych

zawsze musze lamac przepisy i jezdzic najwolniejszym pasem bo ten szybki jest wiecznie zajety

to ze zajmujesz lewy pas nie oznacza ze to nie styl emeryta

sory tak mnie naszlo

Opublikowano
no widzisz przez Ciebie i innych podobnie myslacych

zawsze musze lamac przepisy i jezdzic najwolniejszym pasem bo ten szybki jest wiecznie zajety

to ze zajmujesz lewy pas nie oznacza ze to nie styl emeryta

sory tak mnie naszlo

+1

Opublikowano

Dla mnie lewy pas oznacza to ze jade nim szybko. Napewno szybciej i dynamiczniej niz pozostali na tym pasie. Ale nie w tym rzecz. Chciałem powiedzieć ile mozliwe jest w moim przypadku kkm na klockach uwzgledniajac styl jazdy bo ten aspekt akurat przy klockach jest wazny

Jack68, spoko ja nie z tych co sie od razu czują atakowani :lol: