Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak sprawdzam na bagnecie stan oleju to są 2 kreski min i max u mnie olej jest po środku tych kresek czy to prawidłowa ilość ??
Opublikowano
jesli to bylo powazne pytanie to... to... to... aaa... nie wazne... (:jawdrop: :mad2: :duh:)

http://img119.imageshack.us/img119/5599/e125ty.jpg

"Człowiek więc najpierw czekał na Chrystusa, a jak już się doczekał, to wsiadł do samochodu. I stał się wolny."

Opublikowano

Nie każdy musi być Alfonsem i Omegą. :mrgreen:

Na lato, dobrze mieć poziom blisko MAX (więcej oleju = lepsze chłodzenie).

Na zimę, bliżej MIN (szybsze rozgrzewanie oleju).

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Gratuluje poczucia humoru Panowie! A swoją drogą zastanawiam sie co jeszcze intryguję Galwana w BMW- oprócz obsługi bagnetu oczywiście...
Opublikowano

Boże ! Przecież zapytać zawsze można ! Przecież jak ci śmieszno nie muszisz odpowiadać.

Otóż z tą miarką słyszałem różne rzeczy. Że właśnie na lato powinno być MAX oleju , dlatego zapytałem.

Opublikowano

Dobrze jest pomiedzy MIN a MAX, ale ponoc najlepiej miec 3/4 :D

Pozdrawiam

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano

ale zonk

jesli tak jak sam napisales Gawlon sa dwie kreski Min i Max to sam sobie tym odpopwiedziales Tolerancja jest miedzy tymi kreskami( a gadanie zostaw tym dziewczynkom na Polsacie w nocy-w strojach kompielowych bo tak samo pierd.... jak ci ktorzy piara ci mozg takimi pierdolami)

Inzynierowie nie przewiduja polowy , Min, Max lub 3/4 miarki oleju BO zima czy lato -gadanie kwa kwa kwa kwakwaaaaaaaaaaa

Opublikowano
Nie wiem czy to prowokacja czy pytasz poważnie

Mój 7 letni bratanek wie jaka jest prawidłowa ilość oleju ...

jesli to bylo powazne pytanie to... to... to... aaa... nie wazne

To było pytanie poważne , niczym banalne a ile już sprzeczności. Jedni mówią że powinno być po środku (o tym też wiedziałem) ale część mówi że na lato 3/4 do max. Dlatego zapytałem tak banalnie a jak trudno.

Opublikowano

Latem faktycznie dolewam troszke więcej oleju do 3/4 ale nigdy do MAX. Do zimy ta 1/4 zejdzie i mam w połowie i tak trzymam.

Ważne jest to żeby nigdy nie schodziło poniżej MIN i tego należy się trzymać.

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano

Tak do Wszystkich którzy potraktowali moje pytanie banalnie odpowiadam jak w serwisie.

Ilość oleju na bagnecie powinna być na 3/4 między kreskami min i max, niezależnie od pory roku w klimacie Polskim. Dodatkowo silniki M50 i M52 lubią mieć prawie do kreski MAX.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Odświeżę, dość banalny pewnie według niektórych temat.

Otóż jakiś czas temu byłam na przeglądzie w ASO (m.in wymiana oleju), postanowiłam sprawdzić dziś poziom oleju i ... mam max.

Auto stoi równiutko, olej sprawdzałam po nocy więc silnik był zimny.

Teraz moje pytanie co robić? Jechać do nich i trochę tego oleju spuścić? Mój silnik to M47N. Poradźcie koledzy. :modlitwa:

Opublikowano
Odświeżę, dość banalny pewnie według niektórych temat.

Otóż jakiś czas temu byłam na przeglądzie w ASO (m.in wymiana oleju), postanowiłam sprawdzić dziś poziom oleju i ... mam max.

Auto stoi równiutko, olej sprawdzałam po nocy więc silnik był zimny.

Teraz moje pytanie co robić? Jechać do nich i trochę tego oleju spuścić? Mój silnik to M47N. Poradźcie koledzy. :modlitwa:

Jezeli nie4 przekracza maximum to zostaw tak jak jest.

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

a u mnie e34 m20b25 jak sprawdzam po nocy, autko stoi równo to pierwszy pomiar powyżej dolnej kreski, drugi za chwile poniżej górnej, trzeeci na połowie. .... i tak muszę kilka razy i wynik uśredniam :shock:

o sso hhozzzi :roll:

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam!

Ja w moim aucie,w silniku M43 mam na bagnecie olej na poziomie wskazującym na max.,instrukcja obsługi przewiduje dla tego silnika 4 litry oleju.Po wlaniu powyższych czterech litrów na bagnecie poziom oleju sięga właśnie maksimum.

KTO SZYBKO JEDZIE, TEGO WOLNO NIOSĄ !!!

http://img529.imageshack.us/img529/5021/qqqwr.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
a u mnie e34 m20b25 jak sprawdzam po nocy, autko stoi równo to pierwszy pomiar powyżej dolnej kreski, drugi za chwile poniżej górnej, trzeeci na połowie. .... i tak muszę kilka razy i wynik uśredniam :shock:

o sso hhozzzi :roll:

Z tego co wiem to nie sprawdza się stanu oleju po nocy. W instrukcji jest napisane żeby sprawdzać poziom oleju na rozgrzanym silniku. Po rozgrzaniu silnika wyłączyć go oczywiście należy zaparkować auto na płaskiej powierzchni. Następnie po 5 minutach sprawdzić stan oleju w silniku.