Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Siemanko :) Może ktoś znalazł lub kodował:

.....

3. Czy da się włączyć w ustawieniach ekranu głównym samochodu: opcję DRL włącz/wyłącz ? Czy tylko możemy to robić z poziomu BimmerCode?

Ja mam taką opcję w menu. Mogę włączać i wyłączyć te światła.

Znalazłem:

Headunit - > Checkbox daytime running lights -> Active

Opublikowano

Kolejne nowości:

1. Zmiana czułości czujnika do świateł dziennych:

FRONT ELECTRONIC MODULE -> Expert mode - > RLS_DEF_FLC_SCHWELLWERT_SATZ

lub

FRONT ELECTRONIC MODULE -> Expert mode - > RLS_FLC_SCHWELLWERT_SATZ

normal, empfindich (wrażliwy); unempfindich (niewrażliwy); sehr_empfindich (bardzo wrażliwy), Tagfahrlicht (światła do jazdy dziennej)

2. Start silnika w ECO PRO

INTEGRATED CHASSIS MANAGEMENT -> START IN ECO MODE -> ACTIVE

lub jeżeli nie ma to:

INTEGRATED CHASSIS MANAGEMENT -> Expert mode - > 3000 DATEN - > ICMKOD_B_InitEco -> verbraut

Opublikowano

Instrukcja MEGA !!!!

Ale....

Nie mam tyle aż możliwości modyfikacji jeśli chodzi o logo - tylko mogę wybrać które i już. Wybieram jakiekolwiek, niby programuje ale efektu zero.

Doświetlanie zakrętów mam ACTVIE - ale nie działa.

Nie mam dostępu do zmiany podświetlenie na czerwony również.

Sportowe zegary włączyłem - ale nie działają z niewiadomego powodu

hmmm ?

Opublikowano
Mam pytanie: jaki przycisk na pilocie (i jak) przyciska się przy składaniu lusterek a jaki i jak przy domykaniu szyb?
Opublikowano
Instrukcja MEGA !!!!

Ale....

Nie mam tyle aż możliwości modyfikacji jeśli chodzi o logo - tylko mogę wybrać które i już. Wybieram jakiekolwiek, niby programuje ale efektu zero.

Doświetlanie zakrętów mam ACTVIE - ale nie działa.

Nie mam dostępu do zmiany podświetlenie na czerwony również.

Sportowe zegary włączyłem - ale nie działają z niewiadomego powodu

hmmm ?

Co do:

1. Doświetlania zakrętów - we wcześniejszych postach, ktoś pisał o tym że działają tylko z włączonym trybem Automat na światłach. A dwa spróbuj dać NOT ACTIVE i zakodować - potem znów wejść i dać ACTIVE - zakodować.

2. Sportowe zegary - jest informacja od Bimmercode iż nie działają zegary ze wszystkimi typami silnika. U mnie przy 328i działa. I jak nie masz zegarów to nie będzie czerwonego podświetlenia zegarów. Bo ja tam w instrukcji dałem właśnie zmienienie tego koloru.

3. Nie działające LOGO (M PERFORMANCE) na zegarach: ROZWIĄZANIE: aktualizacja kombi i fem_gw do najnowszej wersji i-level zapewni prawidłowe logo. Niektóre i-levels w kombi miały problemy z wyświetlaniem logo. TYLKO ZA POMOCĄ LAPTOPA Z SYSTEMEM DO AKTUALIZACJI! Np. Serwis. Po prostu szkoda zachodu dla samego loga...

To możesz sobie zrobić:

DZIAŁA: HEADUNIT -> START ANIMATION -> M

DZIAŁA: INSTRUMENT CLUSTER -> START LOGO -> M PERFORMANCE

To nie będzie działać:

NIE DZIAŁA: INSTRUMENT CLUSTER -> M PERFORMANCE LOGO -> ACTIVE

NIE DZIAŁA: INSTRUMENT CLUSTER -> M PERFORMANCE LOGO VARIANT -> 340i

Opublikowano

ad. 1 - doświetlanie zakrętów w trybie auto sprawdzę wieczorem - teraz mi się mijania nie włączą w dzień

ad. 2 - Mam ten sam silnik co TY - 328i TwinTurbo 245 KM z 2014 (USA) - Ciekawe dlaczego te sportowe zegary u Ciebie pracują a u mnie nie ...

ad. 3 - kompa nie chce mi się aktualizować dla samego logo, to racja. Innej opcji w tym wypadku nie ma ?

Opublikowano

A nie masz na tym logo napisu "platz Halter"?

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano
ad. 1 - doświetlanie zakrętów w trybie auto sprawdzę wieczorem - teraz mi się mijania nie włączą w dzień

ad. 2 - Mam ten sam silnik co TY - 328i TwinTurbo 245 KM z 2014 (USA) - Ciekawe dlaczego te sportowe zegary u Ciebie pracują a u mnie nie ...

ad. 3 - kompa nie chce mi się aktualizować dla samego logo, to racja. Innej opcji w tym wypadku nie ma ?

ad. 2 Możesz jeszcze sprawdzić taką opcję:

HEADUNIT -> EXPERT MODE ->3000 HMI -> HUD_SPORTZEIGE_ENABLE -> AKTIV

HEADUNIT -> EXPERT MODE ->3000 HMI -> HUD_SPORTZEIGE_FES_ENABLE -> AKTIV

HEADUNIT -> EXPERT MODE ->3000 HMI -> HUD_SPORTZEIGE_MS_GASSE_ENABLE -> AKTIV

Ale ja tego nie sprawdzałem, także na własną odpowiedzialność.

A wchodząc do menu dajesz -> Info o pojeździe -> i tutaj na samym dole powinno być "Wskaźniki sportowe".

ad. 3 Nie wiem. Ja nie znam.

Opublikowano

U mnie nic się nie pojawia. U Ciebie to działa? Pokażesz zdjęcie?

Opublikowano
Super instrukcja :cool2: . Mam tylko pytanie do autora. Czy masz opcję transmisji danych i odczytywanie sms na tych ustawieniach co podałeś w pliku? Mam nbt w f30 328i z 2015r mam streaming audio prze bt ale nie mam opcji wlasnie transmisji danych i czytania sms.
Opublikowano

U mnie nic się nie pojawia. U Ciebie to działa? Pokażesz zdjęcie?

U mnie tylko to jest dostępne :

https://photos.app.goo.gl/cCCEm1bbfKu6dyFk6

https://photos.app.goo.gl/cCCEm1bbfKu6dyFk6

I tyle - nigdzie indziej nie mogę zaleźć dodatkowych/innych ustawień logo

Opublikowano (edytowane)
Super instrukcja :cool2: . Mam tylko pytanie do autora. Czy masz opcję transmisji danych i odczytywanie sms na tych ustawieniach co podałeś w pliku? Mam nbt w f30 328i z 2015r mam streaming audio prze bt ale nie mam opcji wlasnie transmisji danych i czytania sms.

Dziękuję :D

Co do transmisji danych i czytania sms to ja również mam NBT, niestety nie działa to u mnie i jeszcze nie robiłem tego. Z tego co wyczytałem możemy to również robić za pomocą darmowego programu E-sys i potrzebujesz kabel Ethernet to OBD.

Więcej info:

https://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=983244

https://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=983245

Ja zamówiłem ten kabel, także w niedalekiej przyszłości myślę, że zabiorę się do tego w jeden lub drugi sposób.

Edytowane przez Michu_u
Opublikowano

Swojego zdjęcia nie mam, ale do wyboru są

http://kosmetyczki.net/foto/logo-w-bimmer.png

Po wyorze 340i, pojawia się takie, brzydkie logo :(

http://kosmetyczki.net/foto/platz.jpg

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano
Swojego zdjęcia nie mam, ale do wyboru są

http://kosmetyczki.net/foto/logo-w-bimmer.png

Po wyorze 340i, pojawia się takie, brzydkie logo :(

http://kosmetyczki.net/foto/platz.jpg

No to to jest tak samo jak czytałem na zagranicznych forach. Ten problem opisany jest w taki sposób:

3. Nie działające LOGO (M PERFORMANCE) na zegarach: ROZWIĄZANIE: aktualizacja kombi i fem_gw do najnowszej wersji i-level zapewni prawidłowe logo. Niektóre i-levels w kombi miały problemy z wyświetlaniem logo. TYLKO ZA POMOCĄ LAPTOPA Z SYSTEMEM DO AKTUALIZACJI! Np. Serwis. Po prostu szkoda zachodu dla samego loga...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Do esys'a potrzebny jest launcher, on nie jest darmowy.

Aby móc wyświetlać smsy na ekranie samochodu niezbędna jest opcja 6NS w FA auta. Da się to uruchomić nawet w jednostce HU_ENTRYNAV czyli navi business.

Uruchamiałem to w poprzednim aucie (F20). Musiałem w FA zmienić 6NH na 6NS.

Opublikowano

Aby móc wyświetlać smsy na ekranie samochodu niezbędna jest opcja 6NS w FA auta. Da się to uruchomić nawet w jednostce HU_ENTRYNAV czyli navi business.

Dzięki za odpowiedź. Robiłeś to poprzez E-Sys ?

Opublikowano

Kodowałeś to esys ? Bimmercode da rade? Gdzie szukać tego FA?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Launcher jest nieaktualny i nie będzie to działało.

Tokenmaster (twórca Esys'a) nie udostępnia już tego za free.