Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dla mojej żony, która gdzieś ma osiągi, dźwięk silnika, etc. wybrałbym diesla - jest 7.000 tańszy i na pewno tańszy w eksploatacji, wciąż to rzędowa 6ka zapewniająca bardzo sprawne poruszanie się. Dużo zależy także od przebiegów.
  • Odpowiedzi 219
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Tylko że ona nie chce diesla bo mało jezdzi, obawiam się o wypalanie DPF, przebiegi rzędu 7-8 tys km rocznie, zakupy, dzieci do przedszkola itp. poruszanie się po mieście. Chce SUV-a ale nie ma mowy o X3 która ma prawie takie same gabaryty jak Sportage chce coś większego wiec padło na nowe X5, bardzo podoba sie jej jeszcze Audi Q8 ale tam nie ma benzyny tylko diesel a na takie niskie przebiegi to nie najlepszy pomysł, może nowe Cayenne tylko trochę droższe od X5, Mercedes i Volvo raczej odpada tak samo jak Lexus i Infinity.

Sam mam w G30 benzynę i za nic w życiu nie kupił bym diesla nawet pomimo tego że robię rocznie ok 30 000km ale właśnie kultura pracy i silnik, ale znowu na niskie przebiegi diesel nie ma sensu.

No nic w tym tygodniu podjedziemy do Bawaria Motors podobno mają już G05. Pytanie czy warto zamówić u brokera Select Automotive?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pytanie czy warto zamówić u brokera Select Automotive?

U mnie w 3/3 przypadkach nie miało to sensu. Ale to kwestia indywidualna (konfiguracja/rabat od dealera/inne korzyści od ASO).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Testowałem dzisiaj 30d. Silnik super. Bardzo komfortowa i cicha jazda. W zasadzie po 20 minutach jazdy nie znalazlem zadnych wad. Moze na sile powiedzialbym ze niegdysiejsze komforty z serii F byly wygodnuejsze ( jakby glebsze) i chyba HiFi Proff grało lepiej niz dzisiejszy HK.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko że ona nie chce diesla bo mało jezdzi, obawiam się o wypalanie DPF,

Teraz i benzyny maja niestetu filtr DPF...

Opublikowano

Teraz i benzyny maja niestetu filtr DPF...

40i z tego co mi mowiono w salonie nie ma DPF ani innego problematycznego syfu ;).

Ale rzeczywiscie DPF pojawia sie w benzynach i najlepszym przykladem jest grupa VW. Silniki dostaja DPF, spada moc, a i tak nie przechodza testow emisji.

Opublikowano

I to jest niestety wiedza sprzedawców...

Zacząłem szperać sam i rzeczywiście od lipca wszystkie benzynowe silniki mają GPF w BMW. W sumie trochę racji miał - nie ma DPF, jest GPF :mrgreen: .

Opublikowano
moja żona jeździ sobie po mieście od 2012 r F25 20d i zero problemu z PDF, zrobiła ok 70 tys i nie chce się dać namówić na zmianę a już nie raz próbowałem :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie chcę straszyć kolegów "benzynowców" ale znając prawa Marphy'ego należy przyjąć, że debiutujące na rynku GPF-y dadzą popalić "beta testerom" :( :( :(
Opublikowano

Panowie ja zmieniałem silnik z 30d na 50d bo dobrze wypasiona wersja 30d była tylko o 55k netto tańsza niż 50D w tym samym wyposażeniu... po rabacie oczywiście.

W związku z tym odbiór się zmienił z końca listopada na koniec grudnia. Auto w tym tyg się produkuje, więc może przed świętami dojedzie do PL.

Ps. Czy ktoś z was miał problem z zamówieniem laserowych świateł? ( mówimy oczywiście o odbiorze w tym roku )

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja wlasnie zbieram sie do zamowienia i zostałem dzis ostrzezony, ze jesli zamowie lasery to czas produkcji moze zostac wydluzony o 2 miesiace. Podobno popularnosc laserow przerosla oczekiwania BMW i ddostawca modułow laserowych nie wyrabia sie z dostawami.
Opublikowano
Lasery mogą wydłużyć produkcję o 2-3 miesiące a trzeci rząd siedzeń nawet o pół roku.... i weź tu zamów nowe X5... masakra BMW masakra....
Opublikowano
Mi tez wycofano lasery z zamowienia wlasnie przez ewentualne opoznienie w dostawie. Ogolnie z opcja odbioru w tym roku nie moglem zamowic nic z opcji individual.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Słabo wyglada ta sytuacja. W sumie gdybym sam nie usłyszał tego odnosnie mojego zamowienia to pomyslalbym ze moze ludzie jakies fake news na forum wrzucaja albo konkurencja chce skompromitowac BMW.
Opublikowano
Panowie ja zmieniałem silnik z 30d na 50d bo dobrze wypasiona wersja 30d była tylko o 55k netto tańsza niż 50D w tym samym wyposażeniu... po rabacie oczywiście.

W związku z tym odbiór się zmienił z końca listopada na koniec grudnia. Auto w tym tyg się produkuje, więc może przed świętami dojedzie do PL.

Ps. Czy ktoś z was miał problem z zamówieniem laserowych świateł? ( mówimy oczywiście o odbiorze w tym roku )

Pzdr

Witaj czy mógłbyś zdradzić konfigurację twojego 50d X5, jaki wziąłeś kolor lakieru tapicerki i jakie masz wyposażenie. Pozdrawiam.

Edit. Podobno również Parking Assistant Plus oraz Systemy asystujące kierowcy Professional opóźniają produkcję auta.

Opublikowano
o ile opóźniają ? znam osoby które napalały się na nowe X5 potem jak się okazało że nie można zamówić tej czy tamtej opcji poszły i zamówiły Audi Q8
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja zaczynałem moje rozwazania od Q8.

Ostatecznie wyszło, ze pare bajerow BMW ma fajniejsze ( lasery, grzane i chlodzone uchwyty na napoje), praktycznosc jest wieksza, obsługa i ergonomia lepsza a do tego Audi wyszło 100k drozej przy zrownanym wyposazeniu. Wybor wiec był dalej prosty nawet jak bede musiał poczekac 2 miesiace dłuzej na produkcje przez ten laserowy bajerek.

Opublikowano
No właśnie w Q7 i Q8 nie ma benzyn niestety a może "stety" Na szczęście jest jeszcze Porsche Cayenne są tam same benzyny a nie ma diesli zastanawiające przecież to ta sama grupa aut VW a Cayenne to stosunkowo świeży model bo ma rok. Jak myślicie czy Cayenne można porównywać z X5 z tym samym silnikiem i podobnym wyposażeniem, czy Porsche będzie mniej praktyczne i mniej ergonomiczne, na małe przebiegi do miasta. Pozdr
Opublikowano

Z tego co już się dowiedziałem na przełomie sierpnia/września to chodziło tylko o Lasery, albo rezygnujemy i mamy auto 24 listopada albo czekamy i produkcja w styczniu. Stanęło na tym, że zmienilismy silnik i bez laserów odbiór jeszcze w tym roku ( koniec Grudnia ). Nic nie słyszałem o problemach z Asystentami.

Kolor Czarny, Tapicerka Merino Ivory, wersja dość bogata, prawie wsio, bez pneumatyki, nightvision i laserów.

Czy ktoś wie, co to jest dach SKYLOUNGE? Czym to się będzie różniło od normalnego dachu?

Audi w ogóle dało ciała z silnikami w nowej A6, póki co najmnocniejszy diesel ma 286km, sorry ale płacąc ciężkie pieniądze za akcyzę chciałbym mieć możliwość wzięcia czegoś mocniejszego.

W x5 na wiosnę dojdzie 40d i 50i.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano

A czy ktoś może testował Porsche Cayenne i czy można porównywać z X5.

Czarny Szafir czy Czarny Karbon, listwy drewno wziąłeś czy moze aluminium?