Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem że najlepszy jest 123043 ale ja go nie mam a na allegro bieda olx(tablica )też ,na ebeu.de jest ale 200euro .

Ale mam pod ręką 123042 (z taśmą i przyciskami ) i 123035 .

Więc jesli 123042 bedzie pasował i czujnik deszczu też bedzie działał to było by super .

• Odpowiedzi 144
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

A jak się koduje multifunkcję ? pustym plikiem man ?

Czy w tym nowym SZL zmieniamy numer Vin ?

Wiem że czujnik skretu to chyba tak

Wlaczasz Tool32, wybierasz z plików ECU plik DSC.prg (nie wiem jaki plik odpowiada za Twoje DSC)

mozna to sprawdzic w NCS expert.

Nastepnie na włączonym zapłonie i ustawionej kierownicy do jazdy na wprost i na rownej powierzchni

wybierasz lenkwinkel_dsc_abgleichen klikając 2x tak żeby to odpalić.

Opublikowano (edytowane)

Pytanie do znawców ?

Jak się koduje DSC ,pustym plikiem MAN?

Trzeba zmieniać numer VIN? po wymianie SZL

Edytowane przez sebal7
Opublikowano

Czy ktoś mi pomoże ?

Jak się kalibruje DSC i czy po wymianie pająka przy kierownicy trzeba zmieniać VIN.

Opublikowano

Klibracja czujnika skrętu według opisu :

Wlaczasz Tool32, wybierasz z plików ECU plik DSC.prg (nie wiem jaki plik odpowiada za Twoje DSC)

mozna to sprawdzic w NCS expert.

Nastepnie na włączonym zapłonie i ustawionej kierownicy do jazdy na wprost i na rownej powierzchni

wybierasz lenkwinkel_dsc_abgleichen klikając 2x tak żeby to odpalić.

W moim przypadku plik do otwarcia to DSC_87.PRG

Na początku źle miałem ustawioną kierownicę i zakodowałem tak ,efekt był taki że ciągneło mi kierownicę w lewą stronę(mam elektryczne wspomaganie ).

Potem już pojechałem na równy parking i ustawiłem kierownicę na wprost ,udało się.

Źle ustawiona kierownica ,efekt włącza się dtc mimo że jedziesz na wprost i przychamowuje koła .

Pajak założony z końcówka 042 ,czyli multi funkcja ,tempomat, bez czujnika deszczu w wycieraczkach (przełożyłem z starego pająkawycieraczki ,bo tam był czujnik deszczu ).

Efekt jest taki że czujnik deszczu działa ale dioda na przycisku sie nie zapala ,wiec czasami niewiem czy jest włączony .

Opublikowano

dołożyłem tempomat & zakodowałem, a wycieraczki i kierunki nie działają.

Kupiłem "pająka" od bmw 3 E92 (coupe) do E87 (tylna wycieraczka). Zamieniłem włączniki wycieraczek i nie mam kierunków i wycieraczek teraz. Zakodowałem DSC/Kombi i dodałem tempomat $540. Czujnik skalibrowany Tool32. Vin DSC pokazuje taki jaki mam.

INPA błędy:

9511, 9519

Zamontowałem starego pająka z manetką od E92, to samo :(

Myślę, że to raczej kodowanie, a nie inna część. Co myślicie ?

207GTI (175THP) na tor

Tutaj klik: http://www.peugeot207club.pl/viewtopic.php?t=5609

VW Golf mk5 1.9TDI ASZ + GTD1752 (daily)

BMW E46 320D ///M (od czasu do czasu)

Opublikowano
Witam.

Zmieniłem ostatnio przód na lci m-pakiet i musiałem dołożyć światła przeciwmgielne bo ich nie miałem a w m-pakiecie są.

Kolega założył mi oryginalną wiązkę do halogenów podłączoną do FRM i wymieniłem włącznik świateł na taki który ma dwa przyciski do świateł przeciwmgielnych.

Dodałem do VO $520 do CAS i FRM (halogeny przeciwmgielne) i przekodowałem FRM pustym plikiem MAN.

Efekt jest taki że kiedy włączam halogeny to na konsoli(zegarach) pali się ikona halogenów ale halogeny nie swiecą .

Poza tym co jakiś czas dostaję dużą ikonę swiateł przeciwmgielnych z wykrzyknikiem na zegarach.

Po sprawdzeniu błędów bmwhat. są 2 błedy FRM

00A8AF followers 2 impossible signal

00A8AE depending followers

Więc pytam o co chodzi ? Jesli ktoś się spotkał z tym i potrafi pomóc ,nakierować był bym wdzięczny.

Pomożecie?

• Członkowie klubu
Opublikowano

@sebal7

Jaki moduł FRM masz w aucie ?

Jeśli auto fabrycznie nie posiadało świateł przeciwmgielnych to na płycie modułu FRM może nie być driverów sterujących obwodami od przeciwmgielnych.

Otwórz moduł i podeślij fotkę płytki...oraz info z numerami pinów i wtyczek do których podłączyłeś przeciwmgielne od strony modułu FRM.

Opublikowano

prawy halogen pin nr.3 czarna wtyczka ,lewy halogen pin37 szara wtyczka (NFRM)

Nr. VIN A275351

Moje moduły w aucie

http://vlep.pl/vwg493.jpg

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Mam otóż taki autko jak 318d e90 . Problem dotyczy nie działających przycisków w multi funkcji. Z tego co wyczytałem, problem tkwi w przełączniku zespolonym tzw. Pająku. I tu Pytanie czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć jak ugryź ten przełącznik ? Mianowicie, należy ten nowy do kodować ? dopisać ? Czy wystarczy zmiana na inny z tymi sami nr ? Może w czym innym tkwi problem ? Czekam na sugestie i wskazówki

P.S Przyciski się nie świecą.

Pozdrawiam Piotr!

Opublikowano

Ja nie dawniej jak 3 tyg temu zmieiałem pająk na pająk z tempomatem,

po zmianie działała mi multifunkcja od razu, jak i kierunki i sam tempomat!!

wyskoczyły mi błędy odnosnie kalibracji czujnika konta skrętu oraz złego vin-u z prośbą o przekodowanie.

na desce miałem błąd abs-u i DTC.

Opublikowano

Tak robiłem to sam, błąd dotyczył vin-u natomiast robiłem procedurę którą znalazłem gdzieś w necie czyli

przekodowanie CAS i FRM

i potem ncs-em zakodowanie pustym plikiem .MAN DTC

i na końcu disem/inpą kalibracja czujnika kąta skrętu i wszystko chodziło

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, mam problem z multifunkcją. Nie działa, chodzi o to iż jest zakodowana s249 dodane do VO no i zakodowane DSC ale nie ma na kierownicy nawet podświetlenia, poducha działa i klakson też. Mam również w tym aucie tempomat i teraz jest problem :

Numer sterownika to LZ 6 962 675 03 tyle że nie wiem czy obsługuje on multifunkcję.

Mam czujnik deszczu ( działa) oraz tempomat (działa). Nie działa mi tylko multi, oczywiście taśmę mam przystosowaną pod multi.

Teraz 2 pytania: Czy ten sterownik obsługuje multi?

2 pytanie : Czy napięcie zasilania na przyciski multi idzie z modułu sterowania kierownicą ?

Wolę się upewnić bo jednak logiczne jeżeli wszystko działa a multi nie i ewidentny jest brak zasilania to chyba brak obsługi multi przez moduł sterowania kierownicą ?

Pozdrawiam oraz dziękuję za pomoc.

Dawid.

Opublikowano

61319123043 ten na pewno będzie właściwy. (czujnik deszczu + tempomat (nie aktywny) + multifinkcja) - ja taki mam w 2006 roku

61316962675 zostaje zmieniony w czasie na 61319123041 a ten nie ma multifunkcji.

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/produkt/6962675-centrum-sterowania-kolumny-kierownicy

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=VA11&mospid=48820&btnr=61_3088&hg=61&fg=35&hl=31

Myślę że wyczerpująco odpowiedziałem

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, mam pytanie odnośnie taśmy pod kierownice, znalazłem na allegro taką; http://allegro.pl/bmw-e81-e87-e90-e91-e70-e71-tasma-airbag-9122509-i5323536669.html

posiadam taśmę w aucie z kostką pod multi, lecz brak w niej pinów do wpięcia, i teraz się zastanawiam czy instalacja jest podprowadzona??? czy raczej nie??? bo jak kupie nową taśmę z pinami i kierownice, to bym miał ją gdzie podpiąć, czy ktoś przerabiał z was?? bardzo proszę o radę. bmw e90 1,8 benzyna silnik n46 http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/61_3088-centrum-sterowania-kolumny-kierownicy/i48822#part03 numer tej taśmy jest troche inny i nie wiem czy będzie pasowało. Choć na nie których aukcjach pisze ze ten numer pasuje, bo zastępuje inny

• Członkowie klubu
Opublikowano

Sam sprzęgacz taśmowy nie wystarczy aby uruchomić multifunkcję.

Konieczne jest także właściwe centrum sterowania kierownicy oraz kodowanie.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Tool32, wybierz DSC, lenkwinkel_dsc_abgleichen

Dzieki, nie bawilem sie za duzo w tym programie. Czy po wyborze lenkwinkel_dsc_abgleichen klikam dwa razy czy F5? Wiesz moze czy tez musze numery vin zmienic?