Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie !

Koledzy mam pytanko :jak oceniacie wykonanie nadwozia e36-chodzi mi 1 o zabezpieczenie antykorozyjne,

2 zawieszenie

3 estetyka -cóż każdy widzi to inaczej,mnie np nie podoba się deska

rozdzielcza

4 itd...?

Obecnie użytkuję e30 ,ale zastanawiam się nad przesiadką ... :mrgreen:

Opublikowano
Dla mnie nie ma jak powiew świeżości. :mrgreen: Gdyby E30 była lepsza od E36, to by nie było zmiany modelu. Bo po co zamieniać siekierkę na kijek. Jakbym miał wybór, to wziąłbym E90.
Opublikowano

hmm no niby e36 jest nowsze i wogole ale...

kiedy E36 powstawalo BMW mialo niewielki kryzys ( z tego co mi wiadomo) jest to jedyna 3 bez chromow (nie ma wyboru chromline czy shadown byla taka mozliwosc w E30 na szerokiej lampie i w E46 a w E36 NIE)

2 sprawa e36 jest baardzp uboga...

W e30jak chcelismy miec np halogeny to nie bylo problemu kupujemy halogeny i wlaczniki i podlaczamy... a w E36 nie ma halogenow nie ma wiazki.... wogole w E36 nic nie ma... kolejna sprawa to taka ze moim zdaniem ma kiepskie blachy. Jest to takze jedyna beemka ktora ma dzrwi nachodzace na dach dla mnie to porazka...

My nawet nie rozbieramy E36.... tak tego modelu nie lubimy...

moje modele
Opublikowano
3 estetyka -cóż każdy widzi to inaczej,mnie np nie podoba się deska

A siedziałeś w e36? Ja kiedyś miałem ten sam problem odnośnie wyglądu deski. Pamiętam jak BM-ką zaraziłem się właśnie po bliższym kontakcie z e30-ką kumpla, 8 miesięcy później kupiłem swoją Coupeje i do póki nie wsiadłem pierwszy raz za stery też nienawidziłem tej deski, którą znałem tylko ze zdjęć. Siedząc w aucie na żywo po kilku sekundach stwierdziłem że deska jest świetna i nie chciałem już znać tej z e30 :) To takie moje subiektywne wrażenie ale każdy może mieć odmienne.

Co do wyposażenie to też uważam że dużo lepsze można znaleźć w e36 ale niestety w polsce jest masa "golasów", np. jeden z moich kolegów miał e36 318i i po bliższym oglądnięci odrazu widać ile detali jej brakuje, a które są w mojej, np. przesłonki na lusterka w daszkach przeciwsłonecznych dla pasażera i kierowcy, obydwa podświetlane po odsunięciu (u kolegi brak podświetlania i tylko lusterko dla kierowcy z przesłonką), ponad to: podłokietnik, brak jakiego kolwiek komputera (w tym miejscu analogowy zegarek), brak światełka oświetlającego komorę silnika po otwarciu maski, itp. Tu chodzi mi właśnie o taką drobiazgowość którą sobie cenie, już nie wspominając o braku u kolegi takich konkretów jak el. szyby, ASC, itd. Dlatego owszem są wersje ubogie e36-ek ale też są bogatsze które według mnie w kwestii wyposażenia zostawiają w tyle e30. Trochę się rozpisałem ale chodzi mi o to że w e36 bardziej zadbano o detale, których na próżno można szukać w niektórych nowych autach, a więc napewno ogólnie rzecz biorąc e36 nie jest modelem ubogim jeśli chodzi o serie 3. Ponad to najbardziej rozbudowany komputer Check Control, który można znaleźć w e36 był wcześniej montowany w serii 8 :D

Pozdrawiam!

Paweł

Kiedyś było: e36 325i, e39 540i, e38 740i, e53 3.0d, e65 745i, e39 M5

Opublikowano
wogole w E36 nic nie ma...

nie jest tak źle jak pisze Dixi. wydaję mi się że jest odwrotnie między e-30, a e-36. Odnośnie deski rozdzie;czej to miałem tak samo jak :dance:

Wiadomo że każdy mówi to o swoich odczuciach - więc ja myślę że jedenak e-36. Tym bardziej że jak większość z Was miałem oba auta więc jakieś porównanie mam :mrgreen: . Jakby nie było evolucja nr 36 jest to taki mały kroczek w kierunku dzisiejszych modeli (wspólny klosz, trochę inna linia etc.)

Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
Opublikowano
dixi chyba chodzi o to, że e30 podobnie jak np. e34 e32 jest jak klocki lego, nie masz elektryki kupujesz używke wkładasz bo wiązki są na miejscu, masz mały komp wkładasz duży i działa pod wszystko masz przygotowane wyjscia, masz zwykłe fotele wsadzasz recaro z elektryka wiązki są, to mi się podoba w moim aucie i podobnie jest w e30 w e36 już tak łatwo nie jest, ale też jest za... :roll2:
http://img410.imageshack.us/img410/9554/m5hire1nt1.gif
Opublikowano

Dokladnie miedzy innymi chodzi mi o to nie o wyposazenie :D

ale zeby nie bylo to nie tylko dlatego E36 mi sie nie podoba...

hmm a tu crasch test E36 1997

http://www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=3&id2=15

:duh: :mad2: wstyd :!:

VW Polo 1996 jest lepszy :duh:

http://www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=1&id2=13

mialo byc porownanie E30 a E36 a trohce odeszlem od tematu dlatego powiem jescze ze jak mialby wybor wziecia jakiegos auta z tych dwoch za darmo wzial bym E36 sprzedal ja i kupil sobie E30 a reszte kasy ktora by zostala bym poswiecil na dopieszczenie E30 :cool2:

moje modele
Opublikowano (edytowane)

Ja osobiscie posiadam e36 z 1993r., mam el. wsyzstkie szyby, lusterka i komputer. Powiem szczeże że mi to wystarcza, bo w końcu to jest seria 3 więc najuboższa teoretycznie żecz biorąc seria BMW. Jeżeli chodzi o deskę to mi się wydaje że jest bardzo fajna i klarowna, wszystko jest na swoim miejscu. No i na koniec powiem, że jedyną przyczyną dlaczego nie kupiłem jakiegoś wcześniejszego modelu były przednie lampy... osobiście bardzo mi się to juz niepodoba... ale to tylko kwestia gustu więc nierozmawiajmy o tym.

no tak o halogenach zapomiałem... niższe sprężyny z przodu też są ale chyba niebyło to fabrycznie

Pozdrawiam

Edytowane przez Demon
Opublikowano

Mogę wypowiedzieć się tylko o kompakcie e36 M46 (bo nim jeżdżę):

1) Standardowe zawieszenie z przodu za niskie przy krawężnikach, ale za to jak wygląda :roll2:

2) Halogeny - opcja (mam - w kompaktach często są), tylna wycieraczka - brak (opcja - prawie nigdy jej nie ma) , podgrzewana tylna szyba - jest.

3) Estetyka nadwozia - na mój babski gust: cacunio, nic bym nie poprawiała.

4) Podszybie się sypie (wiem, bo nie mogę kupić używanego w przyzwoitym stanie).

5) Łańcuszek w M46 (z dożywotnią gwarancją hehehehe - kolega mówi, że w razie awarii silnika przysyłają nowy łańcuszek :mrgreen: ) Ale poważnie - pozwala na spokojny sen.

6) fotele - wygodne jak diabli (od moich 54 kg do 100kg mojej połówki gwarantują bezwzględną wygodę)

7) Jeśli autem nie jeździł baran - obtłukiwacz, znikome ślady korozji (1994 - tylko lewy błotnik "pomacany").

8)Nawet jeśli nie ma klimy ( u mnie nie ma) wentylacja sprawuje się nieźle (zdarza mi się jeździć bez "zimnego łokcia" i nie wychodzę spocona).

Na koniec: patrz punkt 3 :cool2:

Generalnie - produkt wart rozpatrzenia :D

Opublikowano
Ja osobiscie posiadam e36 z 1993r., mam el. wsyzstkie szyby, lusterka i komputer. Powiem szczeże że mi to wystarcza, bo w końcu to jest seria 3 więc najuboższa teoretycznie żecz biorąc seria BMW. Jeżeli chodzi o deskę to mi się wydaje że jest bardzo fajna i klarowna, wszystko jest na swoim miejscu. No i na koniec powiem, że jedyną przyczyną dlaczego nie kupiłem jakiegoś wcześniejszego modelu były przednie lampy... osobiście bardzo mi się to juz niepodoba... ale to tylko kwestia gustu więc nierozmawiajmy o tym.

no tak o halogenach zapomiałem... niższe sprężyny z przodu też są ale chyba niebyło to fabrycznie no i klima rzecz może nie do końca jasna.

Pozdrawiam

Opublikowano
Aj - no i deska. Może nie jest szczytem designerskich poczynań, ale... ja mam popielatą i mogę zapomnieć o płynach, czyszczeniu, nabłyszczaniu itp. Raz w tygodniu - odkurzanko z nadmorskiego piachu - to i po desce przejadę.Zegary czytelne, od razu widać, co pokazują. Poza tym interfejs naprawdę dla blondynek - pierwszy raz wsiadam i jadę bez czytania instrukcji;) Ale to chyba wszyskie BMW są takie, że nie dałabym się n nich wygonić :wink:
Opublikowano

no tak o halogenach zapomiałem... niższe sprężyny z przodu też są ale chyba niebyło to fabrycznie no i klima rzecz może nie do końca jasna.

Pozdrawiam

Fabrycznie:) Niżej niż w sedanach. Chyba, że ktoś jeszcze przyciął.

A co z tą klimą niejasnego? Nie wiesz, czy masz :wink: :wink:?

Opublikowano

Witajcie!

Nie wiem sam jak to jest-np Golf 2jest oceniany paradoksalnie zresztą lepiej od Golfa 3 no i co wy (drodzy właściciele e36)na to???

Martwią mnie troszkę słabsze blachy za to plus za wspólny klosz na światła,a swoją drogą to regulacja świateł (korektor)jest tak samo zbudowany jak w e30???

No i co powiecie o ukł jezdnym-jakieś mankamenty,szybsze zużycie?

Dzięx za wypowiedzi!!! :cool2:

Opublikowano

Na pewno e36 jest pod pewnymi względami lepsza od e30.

Jak dla mnie deska rozdzielcza to pomyłka, zegary jakieś takie malutkie jak w małolitrażowym samochodziku, to już nie to co perfekcja e30.

Pod względem zawieszenia E36 jest bardziej komfortowa, za to e30 bardziej sportowa, potrafi zaskoczyć.

Zabezpieczenie antykorozyjne pewnie jest lepsze, chociaż w e30 w szerokiej lampie też nie ma z tym problemów o ile nie była bita.

Ogólnie e30 to model kultowy i przez wielu fanów marki uznany za najładniejszy w historii firmy.

Osobiście póki co wole e30, e36 jest za bardzo oklepana, mnóstwo tego jeździ.

No i ładnie zrobiona e36 nierobi na mnie takiego wrażeniajak e30, którapotrafi powalić na kolana. :modlitwa:

BMW to samochody, reszta to tylko nieudane próby...
Opublikowano

wlasnie sie przesiadlaem z e30 na e36 - bardzo mi brak mojej ukochanej.Mialem ja wyposazona w wiele rzeczy - chyba oprocz klimy miala wszystko, a nawet wiecej, niektorzy o pewnych rzeczach nie slyszeli, ponad rok zbieralem wszystko co bylo montowane w e30.

E36 tez mam bardzo bogata,az za bogata..jezdzi sie swietnie....ale, nie ma juz to auto duszy....

wroce kiedys do e30 - tylko do zabawy bo to perfekcyjne auto

E36 jest wygodna, mam 328i wiec jedzie podobnie jak moja 327i, brak szpery narazie mi doskwiera (jak sie czlowiek przyzwyczai jest ciezko) jest ciszej, szczegolnie przy duzych prekosciach, w pierwszyxch e36 trzesczalo wszytsko - w mojej nie ma nic - jest cisza, wszytsko chodzi perfekcyjnie (moze to dlatego ze nie byla katowana i pochodzi z pewnych rak)

narazie tyle moge napisac - e36 jest drugi tydzien w domu jesczze sie nie oswoilem.

[email protected]

gg 1041

PROJEKT SZYBKA ETA STAGE 2

http://img516.imageshack.us/img516/8284/113863664644f590e20953anv7.jpg

Opublikowano

moim skromnym zdaniem większość starszych modeli ludzie będą uważali za lepsze, podobno prawdziwe Audi skończyło się z modelem b4 a Mercedes ze 124, pytanie tylko co chcesz od swojego samochodu, mój wybór e36 był spowodowany "świerzością" zarówno na zewnątrz jak i w środku + bogate wyposażenie, miałem w planie kupić e30 cabrio ale niestety nie mam gdzie go trzymać :(

mnie również fajnie zrobiona e30 powala na kolana :modlitwa:

pozdro

Opublikowano

Ja też uważam że starsze jest dużo lepsze i ładniejsze :D Sam jeżdze E30 touring i jestem w tymautku zakochany jest dużo ładniejsze od E36 touring . Moje jest niższe i wgóle bardziej zgrabniejsze :P

Więc ja jestem za E30 ale każdy ma swoje zdanie :!:

Opublikowano

Pozdrawiam

Fabrycznie:) Niżej niż w sedanach. Chyba, że ktoś jeszcze przyciął.

A co z tą klimą niejasnego? Nie wiesz, czy masz :wink: :wink:?

hehehe mam tylko że dla niektórych co mówią że e36 to golasy to mogą sie dziwić że takie wyposażenie jest :roll2:

Opublikowano

hehehe mam tylko że dla niektórych co mówią że e36 to golasy to mogą sie dziwić że takie wyposażenie jest :roll2:

Ano, w trakcie poszukiwań auta zauważyłam, że kompakty kupowali albo młodzi chłopcy, napaleni na full - wypas, albo starsi panowie swoim paniom (mam na myśli Niemców) i strali się, aby co nieco było w tych autach:)

Opublikowano

Witka :hand:

Właśnie rozstałem się z moją e 30 :cry2: :cry2: :cry2: :mad2:

Sam nie wiem co zrobić -no choćby lusterka w e36 -nie są już tak wykrojone jak w e30...

Zastanawiam się nad serią 5 e34 -może się nie posypie jak choinka na trzech króli... :?: podobno zawieszenie nietrwałe....

Teraz apel do szczęśliwych posiadaczy e36:powiedzcie czy z tyłu jest odrobinę wygodniej niż w e30???

Pozdro!

Opublikowano

mi e30 podobaja sie bardziej od e36, oczywiscie te wypieszczone

ale poza touring e30 ktory mi sie nie podoba :)

e36 cabrio uwazam tez za bardzo ladne

a zwykle e36 czy sedan czy coupe mi sie kompletnie nie podobaja

a propo zawieszenia w e34, to slyszalem w serwisie ze tam jest najtrwalsze zawieszenie ze wszystkich bmw

a e34 z szeroka maska to jedno z moich ulubonych bmw :)

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano
a zwykle e36 czy sedan czy coupe mi sie kompletnie nie podobaja

Szkoda :( Ale des gustibus est non disputandum.

Co do tylnej kanapy E36: wygodnie, nawet wiezione ostatnio trzech chłopa nie narzekało... Ale było pod wpływem :mrgreen:

Opublikowano

Co do wyglądu, to nie można nic stwierdzić - znam wielu ludzi co im się kompletnie E36 nie podoba, a znowu inni są nim zachwyceni (ja też zresztą).

Dla mnie E36 to najładniejsze BMW - jedynie E34 mi sie podobnie podoba.

Wyposażenie w wielu modelach jest wyjątkowo ubogie - korby w przednich drzwiach to mi się wręcz śmieszne wydały - ale i teraz BMW oszczędza, bo w samochodach za 100k nie ma klimatyzacji...